24.11.20

ΟΔΟΣ: Συλλογικές αυταπάτες και φίμωτρα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.5.2020 | 1030


Ο δήμαρχος Καστοριάς μοιάζει να μη ανέχεται τον αντίλογο στον Δήμο Καστοριάς. Αρκεί η ανησυχία ή και διαφωνία αισθητικής για τα πλατάνια, για να ξεπηδήσουν ανώνυμοι προσωπικοί υβριστές σου και συκοφάντες σου. Φανατικοί οπαδοί της δημοτικής αρχής, που σχεδόν σε καθημερινή βάση υβρίζουν, συκοφαντούν και εκβιάζουν τους πολίτες που εκφέρουν διαφορετική άποψη από το "θέσφατο".



Ο ΑΠΟΗΧΟΣ της πρώτης σχεδόν δημόσιας αντιπαράθεσης του βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, που κλιμακώθηκε μέσω των γνωστών... αμείλικτων και ανεξάρτητων «δημοσιογραφικών» ερωτημάτων προς τον δήμαρχο Καστοριάς με αιχμηρές και μειωτικές απαντήσεις του δεύτερου (δημάρχου) για τον πρώτο (βουλευτή), δεν κοπάζει. 

Τα αίτια είναι προφανώς βαθύτερα, απηχούν γενικότερες διαφωνίες, αλλά αφορμή στάθηκε η διακριτική έστω και δημόσια (σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης) εξομολόγηση για την απαρέσκεια του βουλευτή, σχετικά με το ακραίο δημοτικό «κουτσούρεμα» των πλατανιών.

Έστω κι’ αν ο δήμαρχος χαρακτήρισε το θέμα περίπου ασήμαντο και δευτερεύον, σε σύγκριση προφανώς με τα... σημαντικά που αντιμετωπίζονται στον Δήμο Καστοριάς αντέδρασε δυναμικά, στην... ασέβεια του βουλευτή. Δεν θα γνωρίζει καθώς φαίνεται ότι το παλιό (επί Οικονομίδη), για όσους το θυμούνται σύνθημα με σπρέι στους τοίχους της Καστοριάς «πλατανοκτόνοι κτήνη», προήλθε από χειρός εκλεγμένου, έμμισθου αξιωματούχου της σημερινής πλειοψηφίας. 

Πάντως ο δήμαρχος Καστοριάς μοιάζει να μη ανέχεται τον αντίλογο στον Δήμο Καστοριάς. Ούτε καν για τα πλατάνια. Όταν στις Η.Π.Α ο διάσημος ηθοποιός και υπέρμαχος των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόμπερτ Ντε Νίρο δικαιούται, με κάθε υπερβολή στην ελευθεριότητα πάντως, μιλώντας δημόσια να αποκαλεί περίπου «ηλίθιο» (idiot) τον εκλεγμένο και πανίσχυρο πρόεδρο της χώρας του Ντόναλντ Τραμπ, στην Καστοριά, αρκεί η ανησυχία ή και διαφωνία αισθητικής για τα πλατάνια [σχετικά και "εδώ"], για να ξεπηδήσουν ανώνυμοι προσωπικοί υβριστές σου και συκοφάντες σου. Φανατικοί οπαδοί της δημοτικής αρχής, που σχεδόν σε καθημερινή βάση υβρίζουν, συκοφαντούν και εκβιάζουν τους πολίτες που εκφέρουν διαφορετική άποψη από το "θέσφατο". 

Όταν στην περίφημη πλατεία Times Square στην Νέα Υόρκη, τοποθετήθηκε οθόνη που παρουσιάζει τα αριθμητικά στοιχεία από τους νεκρούς εξ αιτίας του κορονωϊού, ως «θύματα Τραμπ», στην Καστοριά εάν δεν είσαι διαφημιστικό φερέφωνο, με το ανάλογο πολιτικό ή οικονομικό αζημίωτο φυσικά, σου κηρύσσουν πόλεμο. Με ή χωρίς...  ποιμένες και εθιμοτυπικές επισκέψεις. Τόσο είναι το δημοκρατικό έλλειμμα στην Καστοριά του 2020. 

Και στο φαινόμενο αυτό η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά δείχνει μια αδράνεια που δεν δικαιολογείται, καθώς μια ανάλυση προσώπων και καταστάσεων στην περιοχή της Καστοριάς, όπως και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, δείχνει ότι πολιτικό προσωπικό σε διαφορετικές περιοχές της, δεν είναι δεδομένο γι’ αυτήν, αλλά φαίνεται να διατηρεί προνομιακές σχέσεις, ενδεχομένως και εξαρτήσεις από εξωγενή  παράγοντα.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία εναντίον του πρωθυπουργού  Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με το λογοπαίγνιο του prime minister (πρωθυπουργός) σε crime minister (εγκληματίας πρωθυπουργός). Στην Καστοριά θα ήταν κάτι αντίστοιχο ανεκτό;


Όταν στην περίφημη πλατεία Times Square στην Νέα Υόρκη, τοποθετήθηκε οθόνη που παρουσιάζει τα αριθμητικά στοιχεία από τους νεκρούς εξ αιτίας του κορονωϊού, ως «θύματα Τραμπ», στην Καστοριά εάν δεν είσαι διαφημιστικό φερέφωνο, με το ανάλογο πολιτικό ή οικονομικό αζημίωτο φυσικά, σου κηρύσσουν πόλεμο. Με ή χωρίς ποιμένες και εθιμοτυπικές επισκέψεις. Τόσο είναι το δημοκρατικό έλλειμμα στην Καστοριά του 2020. 


* * *

Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες εξελίσσεται μια ιδιόρρυθμη αντιπαράθεση τοπικών οικονομικών παραγόντων με τον δήμαρχο Καστοριάς μόνο ή και με την δημοτική πλειοψηφία στο σύνολό της. Και αυτή κυρίως σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου, με αφορμές τις ιδέες για την ανάπτυξη της Καστοριάς, αλλά και ειδικότερα θέματα, όπως το κλειστό γυμναστήριο. Δεν είναι σαφές αν λειτουργούν δίαυλοι, αλλά η αίσθηση δράσης παρασκηνίων θα ήταν σαφέστερη, εάν τα ΜΜΕ της Καστοριάς στην πλειοψηφία τους ασκούσαν την ενημέρωση χωρίς δεσμεύσεις ή και μακριά από τις προσωπικές τους σχέσεις.

Σε πολιτικό χρόνο κάπως πρώϊμα προέκυψαν όλα αυτά στην Καστοριά, αφού είναι ακόμη σχετικά νωρίς, με την έννοια ότι πράγματι υπάρχει ακόμη χρόνος και απόθεμα υπομονής πριν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων. Ακόμη και η ΟΔΟΣ που παραδοσιακά ασκεί κριτική σε πράξεις και παραλείψεις, επιλέγει την προσεκτική αναμονή.

Βέβαια εξήγηση για όλα αυτά, ενδέχεται να αποτελούν, οι οσμώσεις που διαμορφώνονται. Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μεταξύ των πόλων της Νέας Δημοκρατίας ή η μοιρασιά. Ή απλά, ότι άρχισαν να αποσαφηνίζονται πράγματα. Να μειώνονται τα προσχήματα. Ο επόμενος χρόνος θα δείξει. Ωστόσο είναι αυταπόδεικτο ότι κάτι συμβαίνει. Μια αναταραχή σίγουρα. 
 
Όμως ο δήμαρχος Καστοριάς με τις απαντήσεις του στα… αμείλικτα δημοσιογραφικά ερωτήματα θαυμασμού που του υποβάλλουν, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο, προσεγγίζει το δικαίωμα της γνώμης και την διαφωνία. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε ένα βουλευτή όπως ο κ Ζήσης Τζηκαλάγιας που εξέφρασε την αισθητική του διαφωνία για το κουτσούρεμα των πλατανιών. 

Και ο οποίος διαγράφοντας την όση πολιτική του διαδρομή, κάποτε ως δημοτικός σύμβουλος και αργότερα ως βουλευτής, ήταν παρών σε όλα σχεδόν τα θέματα που προϋποθέτουν, ένα πιο προοδευτικό και τολμηρό στίγμα, πάντοτε σε σχέση με τα φερόμενα συντηρητικά στερεότυπα που ως ρετσινιά προσάπτονται στην Νέα Δημοκρατία. 

Όπως για παράδειγμα στις δημόσιες αγωνίες των πολιτών για το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και στην περιπέτεια του "Μαθιουδάκη" – ενώ σε όλα αυτά δεν ήταν παρών ο νυν δήμαρχος, ακόμη και ως απλός ιδιώτης. Που πάντως δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν ανέχεται να αμφισβητείται η ευαισθησία του για την «χλωρίδα και πανίδα». Όπως και για το «πράσινο». Πού και πότε ακριβώς ήταν παρών, δεν είναι στ’ αλήθεια ευρέως γνωστό. Η ΟΔΟΣ με ευχαρίστηση θα δημοσίευε κάθε τέτοια πληροφορία.

Από την άλλη πλευρά το κλίμα όμως της αντιπαράθεσης δεν σκέπασε, ούτε ακριβώς κουκούλωσε, την έκκληση του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια για συστράτευση («συστοίχιση» για την ακρίβεια), που απηύθυνε πριν από ημέρες, στον λαό της Καστοριάς και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας ο ίδιος (βουλευτής Καστοριάς). Ανακοινώνοντας και δημοσιοποιώντας, με έκδηλη αγωνία αλλά και ικανοποίηση, την ενέργειά του να έχει ήδη ζητήσει και μάλιστα πριν από ημέρες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του κόμματός του (της Νέας Δημοκρατίας) κ. Κυριάκο Μητσοτάκη «μετά από βαθιά μελέτη και ανάλυση με ατράνταχτα επιχειρήματα», «αυτό και μόνον αυτό που μπορεί αυτή την ώρα να κρατήσει ζωντανή την Καστοριά»: Την μεταφορά της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με την ονομασία "Ο Πόντος" από το Κιλκίς, στην Καστοριά [σχετικό δημοσίευμα στην 9η σελίδα του προηγούμενου φύλλου της ΟΔΟΥ "Ο διασυρμός"]

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής δημοσιότητας. Και δεν κρύφτηκε. Ούτε στις καλές. αλλά ούτε και στις κακές στιγμές της τοπικής κατάστασης, όπως και του ίδιου. Αν αυτό είναι συνειδητή του επιλογή ή προκαλείται από παρορμήσεις που δεν υπακούν σε ένστικτα πολιτικής επιβίωσης, δεν είναι γνωστό.






Ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας ήταν παρών στις δημόσιες αγωνίες των πολιτών για το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και στην περιπέτεια του "Μαθιουδάκη" – ενώ σε όλα αυτά δεν ήταν παρών ο νυν δήμαρχος, ακόμη και ως απλός ιδιώτης. Που πάντως δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν ανέχεται να αμφισβητείται η ευαισθησία του για την «χλωρίδα και πανίδα». Όπως και για το «πράσινο». Πού και πότε ακριβώς ήταν παρών, δεν είναι στ’ αλήθεια ευρέως γνωστό. Η ΟΔΟΣ με ευχαρίστηση θα δημοσίευε κάθε τέτοια πληροφορία.



* * *


Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του να εξασκήσει για μερικές ημέρες ιατρικά καθήκοντα της ειδικότητάς του ως πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ιδιαίτερα το πρώτο χρονικό διάστημα της πανδημίας, αν και συσχετίζεται με την ανάγκη του να καλύψει τις αδυναμίες της δημόσιας εικόνας αλλά και του επικοινωνιακού κενού της διοίκησης του Νοσοκομείου Καστοριάς που φέρεται να συνδέεται με τον ίδιο, είναι μια θετική πινελιά. 

Η πινελιά αυτή συνέβαλε άλλωστε στο να λησμονηθεί ασχολίαστο και πολύ σύντομα το λάθος πολιτικό μήνυμα των δημόσιων διαβεβαιώσεών του, μερικές ημέρες πριν την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ότι ο ίδιος θα μεταλάμβανε της Θείας Ευχαριστίας την Μεγάλη Πέμπτη [σχετικά "εδώ"]. Κάτι που είναι προσωπικό του δικαίωμα και υπόθεση και για την εμπειρία του, δεν αναμενόταν να περιφέρει. Και που σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να προκαλούσε αρνητικές συνέπειες με τον παραδειγματισμό του. 

Όλα αυτά βέβαια εάν δεν προλάβαινε η κυβέρνηση -του δικού του κόμματος, να απαγορεύσει τα σχετικά. Καθώς τελικά επικράτησε η λογική, αφού δεν υιοθετήθηκε ο ισχυρισμός ότι η Θεία Ευχαριστία δεν ενείχε ρίσκο ή ότι οι ψεκασμοί με αγιασμό θωρακίζουν την... δημόσια υγεία, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις ποιμενάρχη.

Όπως στα θετικά, καταγράφονται γενικά και οι κάπως υπεράριθμες εμφανίσεις του κ. Τζηκαλάγια σε εκπομπές κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών. Αποδείχθηκαν μια νότα ψυχραιμίας για λογαριασμό και στο όνομα μιας περιοχής, που παρακαλούσε να γίνει νέα Σπιναλόγκα στην θέση της παλιάς. 

Ο ίδιος κάποια στιγμή, αποκάλυψε μάλιστα ότι διαφωνούσε τόσο με τα έκτακτα μέτρα που ζητούσαν επιτακτικά οι δήμαρχοι, όσο και με το περιεχόμενο της «αντικυβερνητικής» επιστολής των τριών δημάρχων, σε ύφος αψύ και ασυνήθιστο.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ι. Κορεντσίδης:
«Γίνονται παρεμβάσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει για 50, για 60 και 70 χρόνια» 

Δ/νση Δασών Καστοριάς:
«Θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα»



Όμως ο δήμαρχος Καστοριάς με τις απαντήσεις του στα... αμείλικτα δημοσιογραφικά ερωτήματα θαυμασμού που του υποβάλλουν, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο, προσεγγίζει το δικαίωμα της γνώμης και την διαφωνία. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε ένα βουλευτή όπως ο κ Ζήσης Τζηκαλάγιας που εξέφρασε την αισθητική του διαφωνία για το κουτσούρεμα των πλατανιών.



* * *

Ακολούθησε ο μάλλον αδέξιος χειρισμός της δημοσιότητας που ο ίδιος ο βουλευτής προκάλεσε με την επίσκεψή του, σε ιδιωτική παραγωγική μονάδα στον Γέρμα, εγείροντας σχόλια κατά βάση πικρόχολα για την άνιση μεταχείρισή του από τις αρχές, να κυκλοφορεί σπάζοντας την καραντίνα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Μια επίσκεψη που μάλιστα επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες και που… επιμένει να προβάλλει με ένα αμφιλεγόμενο για το επικοινωνιακό συμφέρον του τρόπο. 

Ώσπου, πριν τολμήσει να αμφισβητήσει το κουτσούρεμα των πλατανιών, ήλθε η τελευταία αυτή πρότασή του, για την μεταφορά της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που ανταγωνίζεται επάξια με όσα μεγάλα λόγια έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την περιοχή από κυβερνητικούς βουλευτές, προκατόχους του. 

Είναι άλλωστε ακόμη νωπές, οι αναμνήσεις από τις δεσμεύσεις της κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου να γίνει η Καστοριά κέντρο logistics, ενώ οι υπερβολές για το τραίνο στο… διεθνές αεροδρόμιο, στο Νεστόριο, την σήραγγα της Κλεισούρας, το λιμάνι της στεριάς και άλλα κάπως γραφικά, θρυλικά και όνειρα θερινών νυκτών που έχουν ακουστεί δεκάδες φορές στο παρελθόν εμπνέουν και την κυβερνητική συγκυρία της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία στην περίπτωση της Καστοριάς, μάλλον δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έως στιγμής τουλάχιστον.

Όπως, μαζί με την μετακίνηση της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας εμπνέει τις συλλογικές αυταπάτες και αυτό που πρόσφατα κυκλοφορεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Κυκλοφορεί, όχι μεταξύ σοβαρού και αστείου αλλά στα απολύτως σοβαρά ότι, αξίζει «να γίνει η Καστοριά, παγκόσμιος καλλιτεχνικός προορισμός» (!) [σχετικά "εδώ"]. Η πόλη που δεν έχει ούτε ένα κάθισμα πνευματικού κέντρου και διοικείται από δημοτική αρχή, που πρόσβαλλε πολλές δεκάδων πολιτών, με πόλεμο στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, καταργώντας με το «καλημέρα» της, τον Σεπτέμβρη του 2019, χωρίς την παραμικρή δημόσια εξήγηση, την έτοιμη υποδομή 6 ετών των αναμεταδόσεων των παραστάσεών της στην Καστοριά.

Βέβαια η πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ζήση Τζηκαλάγια για την μεταφορά της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας από το Κιλκίς στην Καστοριά είναι διαφορετικό ζήτημα. Και κινείται σε άλλο επίπεδο εφ’ όσον άπτεται της πραγματικής πολιτικής, ενώ προέρχεται από κυβερνητικό βουλευτή. Εντύπωση προκαλεί βεβαίως το γεγονός ότι ο βουλευτής Καστοριάς, δεν αναφέρει εκτός από την μετακίνηση της Ταξιαρχίας, ούτε δείχνει να έχει στην φαρέτρα άλλες «εμπροσθοβαρείς» ιδέες. 

Στα σίγουρα πάντως αποκαλύφθηκε μια πρωτοβουλία, την οποία ως φαίνεται, ο ίδιος δεν μοιράστηκε στην «βαθειά ανάλυσή της» με κανέναν άλλο. Μια ιδέα του, που αν δεν έχει προκαταβολικά εξασφαλισμένη την αποδοχή της, ισοδυναμεί με πολιτική αυτο-πεπονόφλουδα. Διότι εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης ως ο υπεύθυνος ενός ακόμη φιάσκου για την Καστοριά. 

Αλλά και επειδή η ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης αυτής πρότασης ήδη έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Πρωτίστως φυσικά στο Κιλκίς, όπου προφανώς δεν άρεσε καθόλου η ιδέα για την μεταφορά της Ταξιαρχίας στην Καστοριά, ενώ δεν απουσιάζουν τα ειρωνικά σχόλια. Μοιάζει κάπως με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, η αρπαγή της Ταξιαρχίας του Πόντου από την Καστοριά και τον κ. Τζηκαλάγια. 

Με την πρόταση αυτή ο ίδιος αποκάλυψε, πως η μεταφορά της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας είναι «η μοναδική λύση για τον τόπο». Και ότι η Καστοριά, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο για την σωτηρία της, κανένα (μα κανένα) πρόγραμμα από κανένα φορέα! Ούτε από τον βουλευτή, αλλά ούτε και από τους ΟΤΑ. Άρα είναι περίπου βέβαιη η καταστροφή αν δεν ευοδωθεί, όπως είναι το πιο πιθανό, η υπέρμετρα φιλόδοξη και με περίσσευμα αυτοπεποίθησης επίσημη πρότασή του, στο πιο υψηλό επίπεδο για την μετακίνηση της Ταξιαρχίας. 


* * *


Με την πρότασή του αυτή (που ισοδυναμεί με πολιτική αυτο-πεπονόφλουδα), ο κ. Τζηκαλάγιας αποκάλυψε, πως η μεταφορά της αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από το Κιλκίς στην Καστοριά είναι «η μοναδική λύση για τον τόπο». Και ότι η Καστοριά, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο για την σωτηρία της, κανένα (μα κανένα) πρόγραμμα από κανένα φορέα! Ούτε από τον βουλευτή, αλλά ούτε και από τους ΟΤΑ. Άρα είναι περίπου βέβαιη η καταστροφή...


* * *


Μήπως, αντί να «αρπάξουμε» δηλαδή την αερομεταφερόμενη ταξιαρχία από το Κιλκίς, που δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ως εχθρική επίθεση αυτή την ιδέα, να διεκδικήσει η Καστοριά κάτι διαφορετικό. Όπως την επιστροφή των Σχολών που προεκλογικά είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ για την Καστοριά (και κατάργησε η νυν). Ή και της περίφημης Αρχιτεκτονικής Σχολής που την άρπαξαν από την Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα και άλλες γειτονικές πόλεις στα πέριξ. Ή το Κιλκίς βολεύει να σηκώνουμε το ανάστημά μας, επειδή είναι μακριά και δεν τολμούμε να σηκώσουμε το ανάστημά μας στην Κοζάνη και στα Ιωάννινα, για τις αρπαγές;

Βέβαια ακολούθησαν οι... αιχμηρές συνεντεύξεις που παραχώρησε ο δήμαρχος Καστοριάς… στριμωγμένος από τα… αμείλικτα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Και έτσι ο κοπετός για την εκκεντρικά διατυπωμένη ιδέα του κ. βουλευτή, κόπασε ελαφρώς. 

Διότι ακολούθως ο ίδιος ο κ. δήμαρχος, επικαλούμενος και την καθημερινή (!) επικοινωνία που έχει «με τον Ποιμενάρχη μας», περίπου επέπληξε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για όσα θα έλθουν από το Φθινόπωρο και μετά. Δηλώνοντας προκαταβολικά ανεύθυνος και αναρμόδιος. Έστω κι αν υπάρχει ακόμη η ιστοσελίδα www.oragiadouleia.gr/οι-βασικές-μας-αρχές/ με το πλούσιο προεκλογικό μανιφέστο εντός των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων και της σημερινής δημοτικής αρχής. Μνημείο γενικολογίας, όπως και τα αντίστοιχα σχεδόν όλων των συν δυασμών φυσικά, είχε λύσεις διά πάσα νόσον. Και όχι μόνο νόσον. Σήμερα δείχνει η δημοτική πλειοψηφία να αποκρούει τις ευθύνες και δεσμεύσεις της.

Ποιος αν άκουσε (ραδιοφωνική συνέντευξη) συγκράτησε τις αναφορές του κ. δημάρχου Καστοριάς ότι «ο Δήμος Καστοριάς δεν είναι... ταμείο ανεργίας» (προφανώς των άλλων θα εννοούσε), και ότι... «δεν κάνει πολιτική μέσω facebook και σχολίων-likes», αλλά και ανωνύμων προφίλ! Όπως και ότι «δεν ομιλεί πολύ»! Ναι.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ι. Κορεντσίδης:
«Αν θέλουμε να κάνουμε πολιτική υποστηρίζοντας την πλευρά κάποιων συμπολιτών, δεν με βρίσκει σύμφωνο»

Δ/νση Δασών Καστοριάς:
«Οι εργασίες έγιναν από συνεργεία του Δήμου Καστοριάς και χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση της υπηρεσίας μας, θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα».


* * *

Αν όλα αυτά, που αφορούν τον Δήμο Καστοριάς και την πιο κεντρική πολιτική σκηνή συνέβησαν τώρα, με την σταδιακή λήξη των περιοριστικών μέτρων, μάλλον το μέλλον μπορεί να αποδειχθεί πιο θερμό.

Ίσως βέβαια δεν έχει προκαλέσει ακόμη την εντύπωση που αναλογεί το γεγονός ότι ο Δήμος Καστοριάς, που… δεν είναι ταμείο ανεργίας, δείχνει να μην ενοχλείται από σχέσεις με τις Λύσεις, ελληνικές κλπ τα σχετικά κλιμάκια της τοπικής ενημέρωσης και της πολιτικής. Καθώς, ο ίδιος ο Δήμος, περιβάλλεται από συμβουλευτικές υπηρεσίες που τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας λειτουργούν στον χώρο των τοπικών ΜΜΕ, όπου κάθε βράδυ πραγματοποιείται κομματική προπαγάνδα.

Κομματική προπαγάνδα υπέρ κόμματος της άκρας δεξιάς, κατά της Νέας Δημοκρατίας, του ΣυΡιζΑ και κάθε άλλου κλασσικού αστικού κόμματος, υπέρ του ρατσισμού, υπέρ της πουτινικής Ρωσίας, της ξενοφοβίας και των αυτοκρατορικών αλοιφών. Συμπτώσεις; Ή μήπως υπάρχουν δίαυλοι αλληλεπιδράσεων που αφορούν την βόρειο Ελλάδα και σχετίζονται με τους πολιτικούς και αυτοδιοικητκούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του 2019;

Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, διαθέτει τυπικά τουλάχιστον την εμπειρία και ουσιαστικά το πολιτικό στυλ να μη αποσύρεται σαν λαγός για να προστατεύσει την εικόνα του στην εκλογική πελατεία του. Και γι’ αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του προκαλούν ανάμεικτες αντιδράσεις. Αυτό συνέβη και στην διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Με μερικές σωστές κινήσεις και αρκετά, πολλά λάθη, γι’ αυτό τελευταία ανέπτυξε την συνήθεια να ζητεί και συγγνώμες. 

Στην αντίπερα όχθη, ο Δήμος Καστοριάς δείχνει να αναλώνεται ακόμη στην μετεκλογική ευδαιμονία. Και φυσικά στα likes και τις φωτογραφίες. Μόνο που πέρα από τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων και των δηλώσεων των πολιτικών κάθε επιπέδου στο πολιτικό τους προφίλ, θα πρέπει πρωτίστως να σταθμίζονται και οι συνέπειες των λόγων και έργων, τόσο στον τόπο όσο και στην υπόθεση καθ’ εαυτή. Και εκεί η ιστορική ευθύνη ανήκει σε όλους.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1030.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/11/20

    Ο Πέτρος έγραφε με σπρέι στους τοίχους;;; Χάχαχα τώρα φοβάται τον Άκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/11/20

      Γέροντα μιλάς με γρίφους, Πέτρος,Άκης,.....

      Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/11/20

    Ο Βουλευτής αποδέσμευσε τον Ειδικό Συνεργάτη του, έχασε η Βενετια Βελονι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ