2.12.20

ΟΔΟΣ: Το φαινόμενο της διαρκούς συσκότισης περιοχών της πόλης



Τέτοια κατάσταση τόσων ημερών συσκοτισμού, ούτε στην εποχή του προηγούμενου δημάρχου κ. Ανέστη Αγγελή, που ως γνωστό γίνεται σάκος μποξ, ούτε στου προ-προηγούμενου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη...



ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ ολόκληρων περιοχών της Καστοριάς, φυσικά τις βραδινές ώρες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την περίοδο των περιορισμών και ειδικών μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή. Την εποχή της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στην απόκοσμη ατμόσφαιρα που κλιμακώθηκε μετά τις καραντίνες των χωριών της περιοχής και το μπαράζ δυσφήμησης της πόλης, ήλθαν τα εκτεταμένα σκότη από την διακοπή λειτουργίας του δικτύου για να επιδεινώσουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. 

Αρχικά από τους απλούς πολίτες εκτιμήθηκε ότι ήταν βλάβες τοπικού χαρακτήρα στο δίκτυο του δημοτικού ή δημόσιου φωτισμού, που λόγω των περιορισμών της πανδημίας δεν ήταν εύκολο να επισκευασθούν. Συζητήθηκε μάλιστα και η περίπτωση, το σκοτάδι απλά να συνόδευε την θρυλική καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων από 8 το βράδυ έως 8 το πρωΐ, που επιφύλαξε για χιλιάδες κατοίκους η τοπική αυτοδιοίκηση. Μη τυχόν ξεχυθούν οι κάτοικοι στα κλαμπ νυχτιάτικα στο Λας Βέγκας της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η... «τοπ παγκόσμιου προορισμού» τουριστική πόλη, όπως ειπώθηκε.

Όμως η λήξη των αυστηρών μέτρων, απέδειξε ότι το πρόβλημα από την διακοπή λειτουργίας του φωτισμού στην Καστοριά, την νύχτα, δεν ήταν τελικά σύμπτωμα της πανδημίας. Όπως ήταν η περίοδος καρατόμησης και καταστροφής [σχετικά "εδώ"]  στον εσωτερικό παραλίμνιο του Βουνού αποκλειστικά μετά την Μαυριώτισσα (με ό,τι μπορεί κάποιος να υποθέσει γι' αυτό).

Αλλά ότι μονιμοποιείται. Και γίνεται πιο άχαρη η κατάσταση αφού ύστερα από δύο μήνες περιορισμών, και ενώ η Άνοιξη απαιτεί φως, στην Καστοριά των σποτ του Δήμου Καστοριάς με τους διάσημους συμπολίτες [σχετικά "εδώ"] και το σκάφος Ολυμπία (φωτογραφία από το δημοτικό σποτ) σε ρόλο φωτεινού ομφαλού, την νύχτα εξακολουθούν να είναι βυθισμένες στο σκοτάδι μεγάλες ζώνες της πόλης. Και η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής. 

Όμως, οι ίδιοι πολίτες, δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν την εμπειρία να διαβάζουν ανακοινώσεις από τον Δήμο Καστοριάς (δημοσιεύεται πιο κάτω) για το ότι οι διακοπές δεν αφορούν το δίκτυο δημοτικού, αλλά του φωτισμού της... ΔΕΗ. Καθώς είναι αδιάφορο στον κόσμο, που γνωρίζει ότι έχει εκλεγμένους να φροντίσουν και γι’ αυτό. 

Τάδε έφα, μάλιστα ο ίδιος Δήμος, ο οποίος διακόπτοντας αυθαίρετα την κυκλοφορία στην λεωφόρο Σουγγαρίδου, δηλαδή στον γύρο της λίμνης από την Μαυριώτισα και μετά, για αρκετές ημέρες, κάτω από τις μύτες των διωκτικών αρχών (στις οποίες πραγματοποιούν εθιμοτυπικές και ευλογημένες επισκέψεις), καταργώντας αρμοδιότητες κρατικών υπηρεσιών και εισβάλλοντας στα δικαιώματά τους, όπως της Διεύθυνσης Δασών, προέβη χωρίς άδεια σε υλοτόμηση, καρατόμηση δένδρων θάμνων και άλλων, εντελώς ανεξέλεγκτα. Σ’ αυτό το θέμα, κανείς δεν νοιάστηκε που ήταν άλλου φορέα αρμοδιότητα [σχετικά "εδώ"]

Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αφού στην περίπτωση του κοινόχρηστου φωτισμού ο Δήμος Καστοριάς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι λίγο-πολύ δεν τον αφορά το θέμα! Αντί να ενεργήσει αποτελεσματικά, όπου και σε όποιον απαιτείται για την αποκατάσταση αυτής της σκοτεινής ατμόσφαιρας, προτίμησε να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες. 

Παρεμπιπτόντως τέτοια κατάσταση τόσων ημερών συσκοτισμού, ούτε στην εποχή του προηγούμενου δημάρχου κ. Αν. Αγγελή, που ως γνωστό γίνεται σάκος μποξ, ούτε στου προ-προηγούμενου κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, ούτε και στην εποχή του προηγούμενου Ιωάννη δημάρχου δεν είχε παρατηρηθεί, δηλαδή του κ. Ιωάννη Τσαμίση. 

Ποτέ δεν είναι όμως αργά. Ακόμη και μέσα στο σκοτάδι. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1032


* * *

Ενημέρωση του Δήμου Καστοριάς 
για τις βλάβες ηλεκτροφωτισμού

Σχετικά με τις βλάβες που σημειώνονται κατά καιρούς σε ολόκληρα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, σε διάφορες περιοχές της πόλης της Καστοριάς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσχέρειες στη νυχτερινή μετακίνηση των πολιτών αλλά και εύλογα παράπονα, από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων - Πολεοδομίας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, εκδόθηκε η παρακάτω ενημερωτική, διευκρινιστική ανακοίνωση και δίνονται ανάλογες οδηγίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών:

• Η μέριμνα για τη φροντίδα και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων είναι αρμοδιότητα, αποκλειστικά, των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς. Όπως επίσης και η αποκατάσταση βλαβών φωτισμού που σημειώνονται σε μεμονωμένες ξύλινες, τσιμεντένιες ή μεταλλικές κολώνες των δημοτικών οδών.
• Για τυχόν προβλήματα και βλάβες που σημειώνονται σε δημοτικές οδούς, σε δίκτυα μεταλλικού ιστού (3-9 μέτρων, βόρεια και νότια παραλία ή Λ.Κύκνων) η αρμοδιότητα είναι και πάλι των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς.
• Για τις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην υποδοχή του Δημαρχείου (front desk) που έχει δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών και στις τηλεφωνικές γραμμές: 2467351100 & 2467351103
• Όμως, για την αποκατάσταση βλαβών που σημειώνονται σε μεγάλο τμήμα ή σε ολόκληρο δίκτυο φωτισμού (τσιμεντένιες και ξύλινες κολώνες), οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στο κέντρο βλαβών ΔΕΔΔΗΕ στον αριθμό 11500
Ο Δήμος Καστοριάς προσπαθεί διαρκώς, με λίγα μέσα αλλά με πολλή υπομονή, για την καλυτέρευση της καθημερινότητας, δημοτών και επισκεπτών. Απαιτείται απ’ όλους διάθεση κατανόησης και συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν αμεσότερα και αποτελεσματικότερα δύσκολες και χρόνιες καταστάσεις, που είναι γνωστές σε όλους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1032


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/12/20

    Μα το κάνει για να μην ξυπνήσουν οι Καστοριανοί γιατί τότε θα δούν τα χειρότερα και θα αρχίσει το φτύσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ