Πριονίζοντας την Καστοριά. Ένα από τα σκίτσα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. |
Αντί γι’ αυτό ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδης προτίμησε να φωτογραφίζεται με γουναράδες που ταξίδεψαν στο Μιλάνο, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ελπίζοντας (;) ίσως πως με τον συγκεκριμένο τρόπο θα αμβλύνει τις φοβίες για διασπορά του ιού που αδίκως (;) ή δικαίως είχε συνδεθεί με ταξιδιώτες, γουναράδες και προσκυνητές.
Αγαπητή ΟΔΟΣ,
Την Κυριακή του Θωμά η Ελλάδα συμπλήρωσε δύο μήνες από την ανακοίνωση του πρώτου επίσημου κρούσματος με κορωνοϊό. Δεν ξέρω για ποιον συγκεκριμένο λόγο, αλλά η ανακοίνωση του επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19, έμεινε αποτυπωμένη στην μνήμη μου. Θυμίζοντας μου αναλογικά την στιγμή που οι ελληνικές τηλεοράσεις έδειχναν σε απευθείας μετάδοση την τρομοκρατική επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη. Βλέπεις, δεν μπορώ ακόμα να προσδιορίσω τι ήταν αυτό που μου προκάλεσε όλον αυτόν τον παραλληλισμό των δύο περιπτώσεων. Απ’ την άλλη πάλι σκέφτομαι πως ο αριθμός χιλιάδων νεκρών και στις δύο περιπτώσεις, ενδεχομένως να δίνει την απάντηση στην απορία μου.
Όταν όλος ο πλανήτης ενημερωνόταν εκ του ασφαλούς κι εξ αποστάσεως για την τρομακτική και επεκτατική επιδημία στην Κίνα μετρώντας ήδη χιλιάδες θύματα, οι ηγέτες των περισσότερο προηγμένων χωρών της Δύσης —κι όχι μόνο— σφύριζαν αδιάφορα και παρακολουθούσαν την πορεία της διασποράς, θαρρώντας πως ζούσαν εντός κάποιας αόρατης προστατευτικής μεμβράνης. Ή πως οι χώρες τους είναι εντός κάποιας θωρακισμένης κάψουλας, η οποία θα δρούσε ως αποκρουστικό μέσο στην διάδοση του κορωνοϊού. Με ύφος μπλαζέ κι περίσσια ελαφρότητα, απλά περίμεναν το αναπόφευκτο που θα συνέβαινε με την διασπορά του θανατηφόρου ιού και στις δικές τους χώρες, και στους δικούς τους πολίτες. Άλλες φορές κάνοντας λόγο για «ανοσία της αγέλης», για «καταπολέμηση του ιού με κολώνιες» κι άλλες τέτοιες καταδικαστικές —για την ανθρώπινη ζωή— μεθόδους καταπολέμησης του.
Όλως παραδόξως στην Ελλάδα φάνηκε πως οι ειδικοί επιστήμονες μελετούσαν εξ αρχής την πορεία του κορωνοϊού και έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους όλα τα δεδομένα που συνέλεγαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά κι από την κλινική εικόνα της Κίνας. Έδρασαν σχετικά γρήγορα λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις με την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των εμπορικών καταστημάτων κ.ο.κ., αλλά και γενικότερα περιόρισαν την κοινωνική κανονικότητα που ως τότε φάνταζε μακρινό, αν όχι κωμικό. Παρά τις ελάχιστες αντιδραστικές φωνές, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφάρμοσε κι εφαρμόζει τις σχετικές οδηγίες, δίνοντας κι αυτή την δική της μάχη με τον κορωνοϊό. Γι’ αυτόν τον λόγο, η χώρα μπορεί κι ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα σε σχέση μ’ άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχο πληθυσμό και ημερομηνία καταγραφής επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Στην «αρχόντισσα» της Δυτικής Μακεδονίας όμως, στην Καστοριά, παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά έλλειμμα σοβαρότητας κατά την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
* * *
* * *
Αγαπητή ΟΔΟΣ, εδώ στην «σπιναλογκιασμένη» Καστοριά, επικράτησαν άλλες νοοτροπίες. Σαν εκείνες που συναντά κανείς όταν επισκέπτεται έναν ξένο τόπο κι ο εκάστοτε ντόπιος λειτουργεί με τους κανόνες του χωριού κι όχι της Πολιτείας. Έτσι και στην Καστοριά λοιπόν. Ο καθένας κάνει ό,τι «γουστάρει» κι ό,τι τον βολεύει, αγνοώντας νόμους, έκτακτα υγειονομικά μέτρα κι όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ζει στον δικό του καλουπωμένο κόσμο αδιαφορώντας για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει με τις πράξεις του στους συμπολίτες του, στους συγχωριανούς του, στον κοινωνικό του περίγυρο.
Κι ενώ οι επίδοξοι εκθέτες του Μιλάνου μπορούσαν να γνωρίζουν για την θανατηφόρα διασπορά του Covid-19 στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, έχοντας ως μοναδικό οδηγό την ελπίδα για μέλλουσα κερδοφορία, εγκατέστησαν τις καλοβαμμένες γυψοσανίδες τους στον εκθεσιακό χώρο του Μιλάνο, δημιουργώντας τα δικά τους εμπορικά περίπτερα αλλά και κέντρα παραγγελιών.
Σ’ αυτό το σημείο αγαπητή ΟΔΟΣ, καλό θα είναι να υπενθυμισθεί στο αναγνωστικό σου κοινό, πως τον εκάστοτε εκθέτη/ιδιοκτήτη συνοδεύει ένα γκρουπ συνεργατών που μόνο ευκαταφρόνητος δεν είναι ο αριθμός τους. Άσε δε που όσο το μελετά κανείς πόσοι άνθρωποι δουλεύουν γι’ αυτήν την εβδομαδιαία μετακόμιση ενός μόνο εκθέτη (μεταφορείς, υπάλληλοι της εταιρείας, τεχνίτες, μεταφραστές, μοντέλα κοκ), θα εντυπωσιασθεί.
Όλα αυτά όμως δεν συνυπολογίζονται, μπροστά στο εμπορικό κέρδος. Και αυτό δεν είναι κάτι το αθέμιτο. Άλλωστε και στο πρόσφατο τοπικό παρελθόν, λαμπροί επιχειρηματίες έδωσαν την δική τους οπτική για την Καστοριά με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό τους κέρδος. Το κέρδος είναι για παράδειγμα πίσω από την αλήστου μνήμης απαίτηση για την αλλαγή των ημερομηνιών του καστοριανού καρναβαλιού. Επομένως, όταν το προσωπικό κέρδος είναι το βασικό κίνητρο ενός ιδιώτη, αγνοώντας ακόμη κι έθιμα, δεν είναι και τόσο πιθανόν να συνυπολογίσει τον κίνδυνο που ενδεχόμενα θα προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο, με την επιστροφή του από μία πόλη που μετρούσε ως εκείνη την στιγμή περί τα εκατό χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και τους πρώτους θανάτους; Η απάντηση είναι, μάλλον καθόλου. Και δεν γράφεται διόλου αυθαίρετα, αλλά με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που παρήχθησαν στην περιοχή και χρονικά συνδέονται με την τότε επίσκεψή τους.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι εκθέτες —με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου τους— που δήλωναν καλοπροαίρετα άγνοια για την σοβαρότητα της κατάστασης στο Μιλάνο, την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι κατά δήλωσή τους ενημερώνονταν από τους δικούς τους ανθρώπους για την σοβαρότητα της ιταλικής υγειονομικής κρίσης. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την τοπική —κατά πρώτο λόγο— και πανελλήνια κοινή γνώμη, πως κάποιος άγνωστος επιβάτης με την κωδική ονομασία Covid-19, είχε κλείσει εισιτήρια σε μια low cost αεροπορική και προσγειώθηκε στην... Καστοριά για να θαυμάσει το φυσικό της κάλλος. Αποτάσσοντας την δική τους φυσική παρουσία στην ιταλική πόλη από τα κρούσματα, που όλως τυχαίως εκδηλώθηκαν μετά από κάποιες μέρες της επιστροφής τους στον νομό Καστοριάς. Πολλές περίεργες κι απρόσμενες συγκυρίες αγαπητή ΟΔΟΣ.
Και σαν δεν έφτανε η ανεύθυνη στάση των φιλόδοξων γουναράδων, το παζλ της κοινωνικής ανευθυνότητας ήρθε να συμπληρώσει η θρησκευτικού τύπου εκδρομή στην Ιερουσαλήμ και γενικά στους Άγιους Τόπους. Η οποία αν γινόταν οποιαδήποτε άλλη εποχή —προ ή μετά κορωνοϊού— θα άφηνε αδιάφορους τους περισσότερους πλην τους συμμετέχοντες. Αλλά όταν γνωρίζει κανείς εξ αρχής, πως ένα άλλο τουριστικό γκρουπ, από ένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, επισκέφτηκε την συγκεκριμένη περιοχή κι επιστρέφοντας ξεπήδησαν σαν μανιτάρια τα κρούσματα του κορωνοϊού, τότε και με την προϋπόθεση πως διακατέχεται κάποιος από το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης, ακυρώνει την οποιαδήποτε εκδρομή. Οποιουδήποτε χαρακτήρα και προορισμό αν είχε. Προτάσσοντας την κοινωνική υπευθυνότητα κι αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης, μη παρασυρόμενος από το οποιοδήποτε κέρδος θα επέφερε μια τέτοια εκδρομή.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι δυο εξορμήσεις των διαφορετικών ομάδων συμπολιτών μας, ενδέχεται να οδήγησαν την Καστοριά στο δυσχερές σημείο που βρίσκεται σήμερα. Οι επιλογές λίγων ανθρώπων με διαφορετικά κίνητρα ο καθένας, μετέτρεψαν την Καστοριά σε δακτυλοδεικτούμενη, κακομοίρα, άρρωστη και καραντινάτη. Σαν μια σύγχρονη Σπιναλόγκα που στάθηκε απομονωμένη στην άκρη της Δυτικής Μακεδονίας περιμένοντας υπομονετικά την ίασή της.
Αυτά τα δύο γεγονότα έλαβαν χώρα και δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε διάψευσης κι αμφισβήτησης. Κι όταν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο από διάφορους εμπλεκόμενους, οι πολίτες που δεν αρέσκονται να ξεπλένουν την στάχτη από τα μάτια τους, αντιπολιτεύτηκαν με κάθε μέσο. Κι η αλήθεια είναι πως έκαναν θόρυβο. Σαφώς, σ’ όλο αυτό το υγειονομικό μπάχαλο δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι αιρετοί του νομού. Ο καθένας από το δικό του πόστο, φέρει ευθύνες. Και θα σου εξηγήσω αγαπητή ΟΔΟΣ τι ακριβώς εννοώ.
Οι πολίτες που επιλέγονται -και κατ’ επέκταση εκλέγονται νομίμως- για να εκπροσωπούν τον τόπο τους, τον νομό τους ή την πατρίδα τους, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τήρηση της νομιμότητας και της κοινωνικής συνοχής. Όταν μάλιστα ένα γεγονός σαν την έκθεση στο Μιλάνο, γίνεται παράλληλα με την περίοδο εξάπλωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, τότε ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης κι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν την αποκλειστική μέριμνα να προστατεύσουν με κάθε τίμημα τους συμπολίτες που εκπροσωπούν ή και όχι.
Ανεξαρτήτως αν αυτό παραπέμπει σε μια ιδιαίτερη σχέση γονέα-παιδιού. Κι αν δεν καταφέρουν να προλάβουν μια δυσάρεστη κατάσταση (επίσκεψη στο Μιλάνο/Ιερουσαλήμ), οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους για την μετέπειτα πορεία (όταν γίνει ο επαναπατρισμός τους).
Ποια θα έπρεπε να είναι αυτά τα μέτρα; Από την στιγμή που οι ίδιοι δεν κατάφεραν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και να θέσουν εαυτούς σε περιορισμό κατ’ οίκον (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), οι τοπικές αρχές που είχαν γνώση της όλης κατάστασης θα έπρεπε να ενημερώσουν άμεσα το κεντρικό κράτος και να ζητήσουν τις συμβουλές των ειδικών, αδιαφορώντας για την όποια πρώιμη «στοχοποίηση» των ταξιδιωτών, περιορίζοντας -αν όχι αποτρέποντας- κατά πολύ την εξάπλωση του θανατηφόρου Covid-19 στο υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού.
Αντί γι’ αυτό ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης προτίμησε να φωτογραφίζεται με γουναράδες που ταξίδεψαν στο Μιλάνο, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ελπίζοντας (;) ίσως πως με τον συγκεκριμένο τρόπο θα αμβλύνει τις φοβίες για διασπορά του ιού που αδίκως (;) ή δικαίως είχε συνδεθεί με ταξιδιώτες, γουναράδες και προσκυνητές.
Προφανώς η άγνοια που μοιάζει να είχε ο ίδιος για την επικινδυνότητα που είχε ένα τέτοιο εγχείρημα στην προσωπική του ζωή αλλά και για τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, κάμφθηκε όταν τελικά κατανόησε την σοβαρότητα της κατάστασης κι έσπευσε μάλιστα να υποβληθεί στο αντίστοιχο τεστ (που δέχθηκε αμέσως να κάνει το Νοσοκομείο Καστοριάς, ενώ μεγάλο μέρος του υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούσε να κάνει).
Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, η χαλαρότητα κι ελαφρότητα που έδειξαν άπαντες μπροστά στο πανδημικό φαινόμενο, αποτέλεσε παρελθόν. Ή θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως υπερκαλύφθηκαν από τις κινήσεις πανικού των αιρετών, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Φτάνοντας στ’ άλλο άκρο. Παρακαλώντας για την επιβολή ακόμη και καραντίνας σε όλο τον νομό (!) με επιστολή τους στον ΕΟΔΥ κοντά στα μέσα Μαρτίου.
Αντί λοιπόν να περιορίσουν και απομονώσουν όλους εκείνους τους συμπολίτες μας (τα στοιχεία όλων ανεξαιρέτως μπορούσαν να βρεθούν) που δεν θα ξεπερνούσαν τα 200 άτομα, προτίμησαν να επιδιώξουν για επιβολή καραντίνας σ’ έναν πληθυσμό κοντά στις 50.000 (!) Χωρίς να έχουν υπολογίσει τι είναι αυτό που ζήτησαν από την Πολιτεία, χωρίς να έχουν τα μέσα για να ανταπεξέλθουν σ’ ένα τέτοιο ακραίο περιοριστικό μέτρο.
* * *
* * *
Αγαπητή ΟΔΟΣ, ποιος ήταν αυτός ο ιθύνων νους που σκέφτηκε το συγκεκριμένο σενάριο; Γιατί κανένας από τους αιρετούς δεν συνέστησε τον κατ’ οίκον περιορισμό στους συγκεκριμένους ταξιδιώτες; Γιατί ο νυν δήμαρχος και τέως πρόεδρος του συλλόγου των γουναράδων, δεν κάλεσε τους εκθέτες να τους επισημάνει την σοβαρότητα της κατάστασης;
Ενδεχομένως για να μην χρεώσει στον κλάδο (που τον στήριξε στην εκλογή του όσο κανένας άλλος) την ρετσινιά του φορέα ή του ασθενή θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα μπορούν να κάνουν λόγο για ασυνήθιστη επιπολαιότητα με πολλές παράπλευρες συνέπειες. Μια ακροβασία μεταξύ ζωής και κινδύνου.
Και αν όλα τα παραπάνω έμοιαζαν να στροβιλίζουν στις σκέψεις των υπευθύνων, δεκαπέντε μέρες μετά, κι έχοντας συνειδητοποιήσει πιθανώς τι εστί καραντίνα σ’ έναν νομό, άλλαξαν ρότα ζητώντας να τεθεί σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, αλλά και να επιβληθεί ανούσια η απαγόρευση κυκλοφορίας το δωδεκάωρο 20.00-08.00. Θαρρείς αγαπητή ΟΔΟΣ, πως η Καστοριά έσφυζε από ζωή κατά την εποχή της... κανονικότητας και το συγκεκριμένο ωράριο θ’ αποτελούσε εστία πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.
Μάλλον κάπου αλλού θα κατοικούν οι συγκεκριμένοι που εισηγήθηκαν ένα τέτοιο μέτρο επιβολής στην πόλη. Κάλλιστα, θα μπορούσαν να αιτηθούν στην Πολιτική Προστασία την επιβολή πολύ καλύτερων μέτρων (για παράδειγμα το κλείσιμο του παραλιακού τμήματος) εφόσον ο σκοπός τους ήταν η ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού.
Στην Καστοριά βέβαια υπήρξε κι άλλο ένα πλήγμα που ήταν αποτέλεσμα της αρχικής λανθασμένης διαχείρισης. Κι αυτό αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς. Μέρος του οποίου τέθηκε σε καραντίνα κι ένα μέρος αυτού νοσηλεύτηκε μολυσμένο από τον Covid-19. Γιατί πολύ απλά κάποιοι από τους εκθέτες του Μιλάνο συνταξίδεψαν με τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι τους ακολούθησαν για καθαρά τουριστικούς σκοπούς. Αλλ’ όλως τυχαίως, μερικοί απ’ αυτούς είναι υπάλληλοι του Νοσοκομείου Καστοριάς. Το βλέπεις κι εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ πως υπάρχουν πολλές συμπτώσεις; Έτσι δεν είναι;
Γιατί ο νοσοκομειακός ιατρός και πολιτευτής με τον ΣυΡιζΑ κ. Μπαλταγιάννης, μέχρι εκείνη την στιγμή έδειχνε να μην γνώριζε για όλα όσα διαρρέουν από διάφορους κύκλους κι εν τέλει αποτελούν μέρος της δεινής πραγματικότητας. Την οποία ο κ. Μπαλταγιάννης δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να αντιμετωπίσει. Έσπευσε να υπερασπιστεί τους συναδέρφους του και τον εργασιακό του χώρο. Αγνοώντας πως μέχρι εκείνη την ώρα ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων του είχαν τεθεί σε καραντίνα κι ένας εξ αυτών, εργαζόμενος στην υγειονομική μονάδα, δυστυχώς δεν τα κατάφερε κι απεβίωσε.
Για τον κ. Μπαλταγιάννη όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία, ενδείξεις έστω, της παρουσίας του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο, προτιμώντας να εκφράσει την δική του οπτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρώντας πως αντιδρά κι αντιπολιτεύεται από το πληκτρολόγιό του με αξιοπρόσεκτο ύφος, σε κάποιες περιπτώσεις.
Ακόμα κι αν όσα έθετε στην τοποθέτησή του, ερχόντουσαν σε αντίθεση με τα όσα δήλωνε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η εξάπλωση δεν είναι μόνο σ’ ένα τμήμα, είναι παντού. Ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, καθαριότητα, παντού».
Κι αφήνοντας την συγκεκριμένη δήλωση εδώ, ούτε που θέλω να γνωρίζω τι μπορεί να ειπώθηκε off the record, μεταξύ των δύο μετά τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις που ο καθένας έκανε δημοσίως. Με την οποία ο ένας άθελα του επιβεβαίωσε την ΟΔΟ σ’ ακόμη μία εκτίμησή της, αφήνοντας ταυτόχρονα στην κρίση των πολιτών όλα όσα αντίθετα υποστήριζαν άλλοι.
Ιωάννης Σκόρδας
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
- Να τεθεί η Καστοριά σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού ζητούν ομόφωνα οι φορείς
- ΟΔΟΣ: Αυτοπεριορισμός vs καραντίνα
- Είπαν [Ι. Κορεντσίδης]
- ΟΔΟΣ: Αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των αρχών της Καστοριάς
- ΟΔΟΣ: Για ποιο λόγο ζητείται να τεθεί σε αποκλεισμό η Καστοριά;
- Ι. Κορεντσίδης: 14 Μαρτίου 2020 [βίντεο]
- Λόγος & Αντίλογος [Σ. Μπαλταγιάννης]
- ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ [14.5.2020]
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας:
Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στις περιοχές που καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
«Συνολικά είχαμε 2.626 κρούσματα από αυτά 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ’ οικον. Σε σχέση με τη γεωγραφία των κρουσμάτων από τα 2.626 κρούσματα, 1.496 ήταν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στην Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες:
«Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών, κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71 , η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48», είπε ο κ. Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε:
«Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτο είναι ο δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 59, ο δήμος Χαλανδρίου 52, ο δήμος Γλυφάδας 49, ο δήμος Περιστερίου 46, ο Λαρισαίων 42, ο Πατραίων 38, ο Νέας Σμύρνης 37, ο Αμαρουσίου 36, ο Νέας Ιωνίας 35, ο Ξάνθης 34 και ο Εορδαίας 31».
«Από αυτούς τους δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου».
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1029.
Το ωραιότερο άρθρο που διάβασα τελευταία. Μπράβο Γιάννη συνέχισε έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μην ξεχνάμε βέβαια και τους εγκεφαλικά ανάπηρους θαμώνες γνωστού συλλόγου που ταξίδευσαν στην Βασιλεύουσα για προσκύνημα ( βοήθεια μας) και τουρισμό όταν ήδη η Τουρκία πλήττονταν άγρια από τον ιό...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η βλακεία στην Καστοριά είναι ενδημική....
Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο
Εδώ στην «σπιναλογκιασμένη» Καστοριά, των γουναράδων και των προσκυνητών, προσπαθείστε να συνεχίσετε να μείνετε ακέραιοι στις εκτιμήσεις και δημόσιες αποτυπώσεις σας κ. Σκόρδα εσείς και ο Οδός που φιλοξενεί τα άρθρα σας, διότι αν πέσει και το δικό σας οχυρό αντίστασης (ή αντίθετης γνώμης) τότε θα ζήσουμε το ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου βόρειας Κορέας στην ενημέρωση και όχι μόνον.
ΑπάντησηΔιαγραφή