14.12.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Γιατί δεν ξέρω και πολλές εταιρείες που να μην έχουν έστω και ένα τόσο δα ίχνος στο διαδίκτυο, αλλά να απολαμβάνουν 11.500 € για τοποθέτηση και επιτήρηση κάδων του δήμου Καστοριάς, ή ιδιοκτήτης επιχείρησης να φέρει εντελώς τυχαία ίδιο επώνυμο μ’ εκείνο εκ των αντιδημάρχων... 



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Όσο κυλά ο χρόνος από το πριόνισμα των δέντρων και την καταστροφική αποψίλωση δεξιά κι αριστερά του δρόμου στον γύρο της λίμνης, οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι αρκετές και καθόλου συγκεχυμένες. Μάλλον το αντίθετο θα έγραφα. Καθώς οι νομικές παρακάμψεις που έγιναν από τον Δήμο Καστοριάς μέσω των υπεύθυνων αντιδημάρχων, τους εκθέτει σε περιπέτειες. 

Όπως ακριβώς παρέθεσες σε σχετικά έγραφα στο προηγούμενο φύλλο σου. Όπου ρητά και κατηγορηματικά η Ορνιθολογική Εταιρεία ζητά την έναρξη των προβλεπόμενων νομικών ενεργειών για όσους είναι εμπλεκόμενοι στη μη τήρηση των περιβαλλοντολογικών διατάξεων που εμπίπτει σχεδόν εξολοκλήρου το παραλιακό μέτωπο της Καστοριάς, μέσω της ένταξής της στην ζώνη Natura 2000.

Μάλιστα, αυτό που παρατηρήθηκε απ’ όλους τους διερχόμενους στον γύρο της λίμνης, είναι η τοποθέτηση χαλικιών (!) σε τρία σημεία (φωτογραφία δεξιά). Και αναφέρονται μόνο τρία γιατί η Διεύθυνση Δασών προέβη σ’ απαγόρευση ρίψης τριών ολόκληρων φορτηγών! Καταλαβαίνεις αγαπητή ΟΔΟΣ, για πόσους τόνους χαλικιών αναφερόμαστε σε αντίθετη περίπτωση; Σίγουρα θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την άποψη πως σε περίπτωση που δεν επιβαλλόταν η απαγόρευση τοποθέτησης χαλικιών, θα γινόταν παράνομη περιβαλλοντολογική παρέμβαση μεγατόνων! 

Μετά απ’ όλο αυτό το γεγονός, δημιουργήθηκαν και πολλά ερωτήματα. Ποιος έδωσε την εντολή για τοποθέτηση χαλικιών; Γιατί αποφασίστηκε κάτι τέτοιο; Είναι απόφαση που λήφθηκε επειδή από την μηδαμινή βλάστηση που απέμεινε μετά την αποψίλωση δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκράτησης φερτών υλικών από το παρακείμενο βουνό του Αγ. Αθανασίου; Ή προσπάθησαν να το τοποθετήσουν για να μην μετατραπεί σε χωματόδρομο ο υπάρχων ασφαλτοστρωμένος; Αυτά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν στους υπεύθυνους.

Αλλά από ποιους είναι το ζήτημα αγαπητή ΟΔΟΣ; Από το τοπικά blogs ενημέρωσης; Από τον υπόλοιπο τοπικό Τύπο; Ασκήθηκε σε κάποιο άλλο θέμα κριτική στην δημοτική αρχή; Όχι, είναι η απάντηση. Κι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο υπάρχει αυτή η «σχέση αλληλεξάρτησης». Εκτός κι αν κάτι αλλάξει στην μαγεία αυτής της σχέσης, κι από τον μήνα του μέλιτος περάσουνε στις διαπραγματεύσεις για τα τυπικά του διαζυγίου. Στο μέλλον μπορεί καταλάβουμε αν συνεχίζουνε «μαζί» ή και όχι. 

* * *


Και παρόλο τον τρόπο που γράφουν οι υπερασπιστές της δημοτικής αρχής, ο «Botis Baraktzis», ο «Γιάννης Παναγιωτίδης», ο «Περικλής Κιορπελίδης», το newentrance «Άγγελος Αυγερινός» ή ο αλησμόνου μνήμης ο «Zooriadis» (όλοι τους με έκδηλη σεξουαλική παθολογία), και όλοι οι υπόλοιποι φιλοδημαρχιακοί λογαριασμοί, οι διαχειριστές των «σελίδων μόρφωσης και ενημέρωσης» προφανώς ανέχονται και κατ’ επέκταση εγκρίνουν; τα σχόλιά τους, γι’ αυτό προχωρούν σε δημοσιοποίηση τους. Δεν εξηγείται με κάποιον διαφορετικό τρόπο και δεν θα επιχειρηθεί από την συγκεκριμένη στήλη καμία απολύτως συγκάλυψη σε τέτοια φαινόμενα ακραίου πολακισμού από διαφόρους Κασιδιαραίους του διαδικτύου.


* * *

Όπως για παράδειγμα, οι περισσότεροι και οι πλέον δύσπιστοι τώρα συνειδητοποίησαν την ύπαρξη τρολς και των fake profiles που επιτελούν το έργο του χειροκροτητή της δημοτικής αρχής. Εκτός κι αν αυτά τα τρολς προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης, τότε είναι ενοχλητικά για την δημοτική αρχή και μόνο τότε καταγγέλλονται. Η κατάσταση θυμίζει σε πολλά την αξέχαστη φράση του πρ. πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για την επικινδυνότητα των μολότοφ. «Εξαρτάται από ποια μεριά είσαι. Από την πλευρά που τις ρίχνουν ή από την πλευρά που πέφτουν». 

Αυτό όμως που συνεχίζει να προκαλεί πολλές απορίες, είναι η ανοχή που δείχνουν οι bloggers και εν γένει οι διαχειριστές, κατά την διαδικασία ανάρτησης σχολίων. Ο τρόπος που συνήθως συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο και επεμβαίνουν στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, είναι τουλάχιστον αγοραίος και χυδαίος, ξεπερνώντας τις περισσότερες φορές τα όρια της ύβρης, αλλά και του λεκτικού bullying.

Και παρόλο τον τρόπο που γράφουν οι υπερασπιστές της δημοτικής αρχής, ο «Botis Baraktzis», ο «Γιάννης Παναγιωτίδης», ο «Περικλής Κιορπελίδης», το newentrance «Άγγελος Αυγερινός» ή ο αλησμόνου μνήμης ο «Zooriadis» (όλοι τους με έκδηλη σεξουαλική παθολογία), και όλοι οι υπόλοιποι φιλοδημαρχιακοί λογαριασμοί, οι διαχειριστές των «σελίδων μόρφωσης και ενημέρωσης» προφανώς ανέχονται και κατ’ επέκταση εγκρίνουν; τα σχόλιά τους, γι’ αυτό προχωρούν σε δημοσιοποίηση τους. Δεν εξηγείται με κάποιον διαφορετικό τρόπο και δεν θα επιχειρηθεί από την συγκεκριμένη στήλη καμία απολύτως συγκάλυψη σε τέτοια φαινόμενα ακραίου πολακισμού από διαφόρους Κασιδιαραίους του διαδικτύου.

Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που δεν θυμάμαι κανένα άλλο μέσο να αναφέρεται στον «πόλεμο του διαδικτύου» που καλά κρατεί από την αρχή της δημαρχιακής θητείας (ξεκινώντας από τον αξέχαστο Zooridis υπέρ της διακοπής αναμετάδοσης της ΜΕΤ). Προφανώς κάποιοι ευνοούνται απ’ όλο αυτό το σκηνικό διαδικτυακής έντασης, κι οι περισσότεροι μπορούμε να φανταστούμε ποιοι είναι οι προσωρινά κερδισμένοι.

Για την ώρα και μετά από την ανάδειξη τέτοιων φαινομένων μέσω της ΟΔΟΥ, ορισμένα από τα λαλίστατα προφίλ, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν μόλις λίγες ώρες από την κυκλοφορία του φύλλου της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν το… «ξεκατίνιασμα» που έγινε σε πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου, ακόμη και με αναφορά σε πραγματικά (γνωστά) ονόματα που κρύβονται πίσω από συγκεκριμένα προφίλ τούς ώθησε να τα καταργήσουν κι να δημιουργήσουν νέα που θα κάνουν την εμφάνιση τους αλλά το θέαμα ήταν πραγματικά ξεκαρδιστικό για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. 

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Δ/νση Δασών Καστοριάς:
«Δεν υπήρξε άδεια για το κλάδεμα / κοπή δένδρων στον γύρο της λίμνης.
Θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα».

Η είδηση δεν "έπαιξε" καθόλου στα τοπικά ΜΜΕ. Φυσικά.


* * *

Οι αρρυθμίες της δημοτικής αρχής έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές μέρα με την μέρα. Ένα ακόμα κρούσμα διγλωσσίας ήρθε να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα: Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την κατάκτηση του κυπέλου Ελλάδας από την ποδοσφαιρική ομάδα της Καστοριάς, ανακοινώθηκε από τα διοικητικά στελέχη του συλλόγου εορταστική εκδήλωση που θα λάμβανε χώρο στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, κατόπιν συνεννόησης με τους αντίστοιχους αντιδημάρχους κ.κ. Δοκόπουλο και Μουρατίδη. Αυτά ανέφεραν στην αρχική τους ανακοίνωση τα στελέχη του αθλητικού συλλόγου. Και θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας τους, αλλά όντως η ανακοίνωση εκδόθηκε επειδή υπήρξαν και οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Δημιουργεί όμως απορίες και προβληματισμό, πώς οι αντιδήμαρχοι αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. (!) αποδέχτηκαν την συνεργασία κατά την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτο συνωστισμό. Πόσο δε, από την στιγμή που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης υπάρχουν κανόνες, απαγορεύσεις και συστάσεις. Το γεγονός πως στην Ελλάδα πραγματοποιείται ακόμη ένα στάδιο προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα, δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουμε αυτόματα στην προ-κορωνοϊού εποχή. Κι όλα αυτά ήρθαν να τα επιβεβαιώσουν από την δημοτική αρχή εκδίδοντας με την σειρά τους κι έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος της προδιαγραμμένης γκέλας τους με την συμμετοχή τους «διευκρινιστική» ανακοίνωση βγάζοντας από το κάδρο της εκδήλωσης οποιαδήποτε εμπλοκή μέσω «της διοργάνωσης ή συνδιοργάνωσης ή συμμετοχή».

Και παρόλο που στο συγκεκριμένο γεγονός υπήρξαν έστω και καθυστερημένα τα οποιαδήποτε ριφλέξ από την δημοτική αρχή, κάτι ανάλογο θα έπρεπε να πράξει και για οποιοδήποτε περιστατικό συνωστισμού και μη τήρησης των υγειονομικών κανόνων. Γιατί αν θυμάμαι σωστά, προτίμησε να παρακολουθεί στο mute την αντίδραση της Αστυνομίας στο παιδαριώδες κάλεσμα των νέων στον Σταυρό. Καθώς με την στάση της ενδεχομένως να στεναχωρούσε μελλοντικούς ψηφοφόρους. Και τέτοια θέματα τα διαχειρίζονται μετά της σιωπής αγαπητή ΟΔΟΣ. Εξάλλου, υποψήφιοι θα είναι οι άνθρωποι όταν γίνουν εκλογές όχι κορόιδα. Και μπράβο τους.

Μπράβο και σε κάποια «μαργαριτάρια» που αναρτώνται στην Διαύγεια. Και για να σε ενημερώσω αγαπητή ΟΔΟΣ, είναι πολλά τα λεφτά από τα οποία ευνοούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι μέσω των εταιρειών τους. Μάλιστα έχουν σκαρφιστεί και διάφορα τρικ, ώστε να γίνονται όλα νομότυπα, αλλά σίγουρα πολιτικά ανήθικα. 

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Δ/νση Δασών Καστοριάς:
«Θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα». 

* * *

Γιατί, το να συμμετέχει κάποιος σ’ έναν διαγωνισμό μέσω της εταιρείας του, καταθέτοντας την προσφορά του είναι απολύτως θεμιτό. Το να συμμετέχει όμως σ’ έναν διαγωνισμό και με δεύτερη (;) εταιρεία φάντασμα στον ίδιο διαγωνισμό, ώστε να καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά και να παρέχει το ίδιο πρόσωπο τις υπηρεσίες του με αρκετές απολαβές, είναι τουλάχιστον άξιο αναφοράς.

Γιατί δεν ξέρω και πολλές εταιρείες που να μην έχουν έστω και ένα τόσο δα ίχνος στο διαδίκτυο, αλλά να απολαμβάνουν 11.500 ευρώ για τοποθέτηση και επιτήρηση κάδων. 

Ή ιδιοκτήτης επιχείρησης, να φέρει εντελώς τυχαία ίδιο επώνυμο μ’ εκείνο εκ των αντιδημάρχων προσφέροντας με το αζημίωτο φυσικά κοντά στις 12.000 ευρώ τις υπηρεσίες τους στον Δήμο, για προμήθεια λαμπτήρων (!) και ηλεκτρολογικού υλικού. 

Και πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Αν υπάρχει νομικό ζήτημα με εταιρείες «λαγούς» που συμμετέχουν στον ίδιο διαγωνισμό προς ίδιον όφελος, αυτό είναι αντικείμενο έρευνας από ειδικούς. Αλλά ως προς το ηθικό κομμάτι, θα πρέπει να είναι αντικείμενο γνώσης της κοινωνίας. Και να ξέρουν οι πολίτες, πώς συνδέονται ορισμένοι αντιδήμαρχοι κατά μαγικό τρόπο κι από την δύναμη της σύμπτωσης με την ανάθεση δημοτικών έργων σε πρόσωπα του φιλικού ή του οικογενειακού— τους περιβάλλοντος. 

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1032


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/12/20

    Γιάννη βγάλε φωτογραφία τη Διαύγεια δεν καταλαβαίνουμε το αίνιγμα για τις 11.500 €

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/12/20

    Την ηθική "κάλυψη" την έχουν χάσει προ πολλού και για πολλά θέματα οι δημοτικοί άρχοντες. Μένει να χάσουν και την ελευθερία "κινήσεων" αφού προηγηθεί αρμοδίως παρέμβαση. Και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/12/20

      Αφού δεν υπάρχει Αντιπολίτευση στον Δήμο ωστόσο υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να παρεμβουν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν. Επίτροπος Αποκέντρωση Διοίκηση Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κι αν γίνει κάτι χοντρό ακόμη κι ο Εισαγγελέας..

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ