30.12.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Α. Γεωργιάδης: Δεν υπήρξε συνωστισμός, μόνο στην  αναμνηστική φωτογραφία υπήρξε.
Δημοσιογράφος ΕΡΤ: Στις φωτογραφίες δεν κολλάει ο ιός;
Α. Γεωργιάδης: Όχι, η απάντησή μου είναι, δεν κολλάει. Στην εκκλησία ούτε ημίγυμνοι ήμασταν, ούτε αγκαλιαζόμασταν μεταξύ μας όπως στην Μύκονο.

* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με την άρρηκτη σχέση που συνδέει εντελώς τυχαία την δημοτική αρχή με συγκεκριμένους «τυχερούς» πολίτες μ’ απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, είχε κλείσει η στήλη που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της περασμένης εβδομάδας. Και με το ένα απ’ αυτά τα μέλη –της τυχαίας επιλογής προσώπων– θα ξεκινήσει και αυτή την εβδομάδα. Σχολιάζοντας μία κίνηση, η οποία στην σκέψη μου είναι ακόμη λίγο ανεξήγητη. Έως πολύ θα τολμούσα να πω. Να γράψω για την ακρίβεια. 

Διάβασα μέσω της ΟΔΟΥ, πως η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης-Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις –αλλά και συνεννοήσεις– με το Σωματείο Πωλητών, αποφάσισαν από κοινού (;) για την χωροταξική –κι όχι μόνο– εικόνα που θα έχει η λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην πόλη της Καστοριάς. Δεν θα σταθώ στο επιδιωκόμενο λίφτινκ που κι οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως θα πρέπει να επιτευχθεί. Αλλά στην γενικότερη εικόνα που είχε η λαϊκή αγορά επί σειρά ετών. Που περισσότερο έμοιαζε με μεσανατολίτικο παζάρι –λόγω κράματος συνωστιζόμενων πολιτών και διερχόμενων αυτοκινήτων– παρά με κάποιου είδους υπαίθριο μπαζάρ και λαϊκής αγοράς κατά τα δυτικά πρότυπα. 

Ακόμη-ακόμη, να φανταστείς αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν έτυχε να επισκεφτώ το μετακομισμένο παζάρι του Σαββάτου για να έχω προσωπική άποψη, αλλά αν οι πολίτες που προφανώς το επισκέφτηκαν δήλωσαν ικανοποιημένοι στην αντιδήμαρχο κι αυτή με την σειρά της μας το γνωστοποίησε, εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να την διαψεύσω και να αντιπαρατεθώ. Γούστα είναι αυτά. Σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι.

Αυτό που μου έδωσε το κίνητρο για περισσότερη σκέψη, ήταν πως στηριζόμενη (οι) στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά για την εβδομαδιαία λαϊκή της Τετάρτης, αποφασίστηκε και η ρύθμιση της κυκλοφορίας (!) σε βασικούς οδικούς άξονες σ’ εκείνη την πλευρά της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους καταστηματάρχες επί της συγκεκριμένων οδών (Γραβιάς, Αθ. Διάκου και Αβέρωφ). Να σου ξεκαθαρίσω αγαπητή ΟΔΟΣ, πως δεν δηλώνω συγκοινωνιολόγος, άρα δεν είμαι και ειδικός. Είμαι όμως πεζός, οδηγός, επιβάτης, διερχόμενος τέλος πάντων. 

Από όσα γνωρίζω επίσης, ούτε η κυρία Θεοχάρη δηλώνει ειδική σε θέματα συγκοινωνίας αλλά και κυκλοφοριακής χωροταξίας. Οπότε εύλογα αναρωτιέμαι: για αυτήν την απόφαση της αντιδημάρχου, ποιοι ειδικοί για τα προαναφερθέντα ερωτήθηκαν; Άραγε ερωτήθηκαν; Κι αν η απάντηση θα είναι καταφατική, γιατί δεν αναφέρθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στις συγκεκριμένες συζητήσεις, αλλά και εν τέλει αποφάσεις; Η Τροχαία όντας το πιο ειδικό σώμα για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, της τήρησης του νόμου στους δρόμους, αλλά και της στάθμευσης των επαγγελματικών οχημάτων –κι όχι μόνο– άραγε ερωτήθηκε;

Ζητήθηκε η άποψή της για τον νέο χώρο που θα σταθμεύουν τα οχήματά τους οι έμποροι της λαϊκής αγοράς; Και αν τα μεγάλα –και μικρά– οχήματα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα σε άλλο σημείο της λεωφόρου των Κύκνων; Μεταθέτοντας ουσιαστικά ένα πρόβλημα γύρω από τον χώρο της λαϊκής αγοράς στο σημείο εισόδου της πόλης; 

Απαντήσεις δεν νομίζω να λάβεις αγαπητή ΟΔΟΣ, εκτός κι αν σπεύσουν τα φιλοδημοτικά –κι ολιγοήμερα– προφίλ να σου κουνήσουν το δάχτυλο με φωτοβολίδες ενθουσιασμού και εικονογραφημένα συνθήματα υπέρ της «καλύτερης δημοτικής αρχής». Ever, εννοείται.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας

Ι. Κορεντσίδης: «Εκκλησιασμός και πρωινός καφές στην Πεντάβρυσο. Μετά από μία δύσκολη περίοδο ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε δίπλα στους δημότες μας (*) σε κάθε περιοχή».

(*) Ο κτητικός πληθυντικός περιλαμβάνεται στο αυθεντικό κείμενο του ίδιου του κ. δημάρχου [σχετικά και "εδώ"].
 
* * *


Πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Στο τονίζω και πάλι. Δεν σου γράφω για τις αντιρρήσεις μου όσο αφορά τον χώρο πραγματοποίησης της λαϊκής αγοράς, αλλά για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από την ίδια και τους πωλητές (!). Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν οι συγκεκριμένες αποφάσεις της αντιδημάρχου είναι σύννομες για να τις λάβει αποκλειστικά η ίδια και όχι μετά από συζητήσεις με τους αρμόδιους για τέτοιου είδους θέματα. Ή αν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, που εκ του τίτλου της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας πολύ εύκολα μπορεί να κανείς καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο σίγουρο. 

Αλλά αν υποθέσουμε πως στο δελτίο τύπου του Δήμου εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην συγκεκριμένη συζήτηση, τότε, γιατί ακόμη και σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιόφωνο, απέφυγε να τους αναφέρει, προκαλώντας τις συγκεκριμένες απορίες στους πολίτες; Ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την Αστυνομία ως μοναδική υπεύθυνη –προ τετελεσμένων ανειδίκευτων αποφάσεων– για την κανονικότητα της κυκλοφορίας, καθιστώντας το έργο της ακόμη δυσκολότερο από την στιγμή που αποφάσισαν για λογαριασμό της Τροχαίας η αντιδήμαρχος και οι πωλητές της λαϊκής.

Και αν αυτές οι αποφάσεις κυκλοφοριακής «συμμόρφωσης κι ανανέωσης» πάρθηκαν από την κυρία Θεοχάρη, γιατί με τόση ραδιοφωνική ευκολία γελούσε όταν κατά ομολογία της μιλούσε για παράβαση επάνω στην παράβαση, για την υπόθεση που αφορά τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος; Τόση είναι η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάποιο αιρετό μέλος της δημοτικής αρχής την τήρηση των νόμων; 

Τι είναι αυτό που την έκανε να πιστεύει πως η υπέρβαση θα αποκτήσει νομιμοφάνεια; Η προσωρινή τήρηση των νέων μέτρων που έλαβε; Ή θα ξεχαστεί από τους σκεπτόμενους πολίτες επειδή θα αποκομίσουν κέρδη ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών μαγαζιών της νότιας παραλίας;

Μάλιστα αγαπητή ΟΔΟΣ, σύμφωνα με όσα είπε, υποστηρίζοντας την συγκεκριμένη πράξη, ευνοημένοι δεν θα είναι όλοι οι ιδιοκτήτες της εστίασης –στο σύνολο τους– αλλά όσοι έχουν την «άπλα» του χώρου για να παρανομήσουν δημοτικά νομίμως καταπατώντας το πράσινο ή τοποθετώντας συνθετικό χλοοτάπητα, πλάκες πέτρας κ.ο.κ. Δημιουργώντας έτσι και ζητήματα θεμιτού αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιοκτητών τέτοιων μαγαζιών, παρόλο που όπως η ίδια δήλωσε «κοιτά προσωπικά το όποιο πρόβλημα δημιουργείται σε κάποιο μαγαζί». Παράξενα πράγματα θα έλεγαν κάποιοι , τους οποίους δεν θα διαχώριζα την θέση μου. Και γιατί να μην είναι δίπλα και στους υπόλοιπους επαγγελματίες αγαπητή ΟΔΟΣ;
* * *


Γιατί αυτή η τόσο διακριτικά ευνοϊκή αντιμετώπιση προς ορισμένη μερίδα επαγγελματιών, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των υπόλοιπων δημοτών; Από την αρχή της θητείας της ο συνδυασμός «ώρα για δουλειά» έχει μετατραπεί κατά την γνώμη μου σε «ώρα για φιλίες» και δεν το κρύβουν. 


* * *


Τι είναι αυτό που κάνει τους ιδιοκτήτες της εστίασης να απολαμβάνουν διαφορετικής δημοτικής στήριξης απ’ όλους τους άλλους που πλήχθηκαν από το γενικό lockdown;

Και αν η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είχε σκεφτεί μέχρι και την αλλαγή ημερομηνιών του Καστοριανού Καρναβαλιού για να… κερδίζουν περισσότερα οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης αλλά και των καταλυμάτων, το ίδιο φαίνεται να κάνει και τώρα που όλοι –μηδενός εξαιρεμένου– βγαίνουμε ζημιωμένοι.

Γιατί λοιπόν, για ακόμη μια φορά, συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους υπόλοιπους πολίτες όσο αφορά την μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις τους; Γιατί να μην γίνει μείωση των ήδη αυξημένων τελών σε όλους, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, όταν την ίδια περίοδο που έμειναν κλειστά τα μαγαζιά, άνεργοι έμειναν και οι πολίτες που δουλεύουν σε αυτά; 

Γιατί αυτή η τόσο διακριτικά ευνοϊκή αντιμετώπιση προς ορισμένη μερίδα επαγγελματιών, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των υπόλοιπων δημοτών; Από την αρχή της θητείας της ο συνδυασμός «ώρα για δουλειά» έχει μετατραπεί κατά την γνώμη μου σε «ώρα για φιλίες» και δεν το κρύβουν. Σύμβουλοι και συμβουλές, απ’ αυθείας αναθέσεις, deals, σκηνοθεσίες, διάσημοι. Και μπράβο τους.

Όσο βέβαια για το μέγα θέμα που δημιουργήθηκε από τον συνωστισμό στο πριβέ πάρτι στην Μύκονο και τις ποινές που επιβλήθηκαν ορθά κατά την γνώμη μου –όταν υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους κι όταν δεν γίνεται αυτό να υπάρχει αυστηρή τιμωρία– κι εδώ στην παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος πόλη της Καστοριάς, ο δήμαρχός της προτίμησε να μην κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την επίσκεψή του σε χωριό του νομού.

Δείχνοντας την χαλάρωση που θα χαρακτήριζε κάποιον αφού πρώτα έχει ανακοινωθεί άρση των μέτρων. Δίνοντας φυσικά και το αντίστοιχο παράδειγμα στο σύνολο των πολιτών που εκπροσωπεί. Που δεν ήταν άλλο από την μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Χωρίς μάλιστα να έχει παρθεί καμία τέτοιου είδους κεντροπολιτική απόφαση, ενεργώντας αυτοβούλως. Δίνοντας το αρνητικό παράδειγμα και υπενθυμίζοντας στους αρμόδιους πως το κράτος δεν μπορεί να βασίζεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών, πόσο δε όταν μονομερώς παραβιάζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο από πολίτες με αξιώματα.


* * *



Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καστοριάς, ένας από τους περισσότερους προσβληθέντες από τον κορωνοϊό δήμους σε όλη την Ελλάδα, "κήρυξε" στο ίντερνετ την Καστοριά «Kastoria covid free!», θυμίζοντας τους δημάρχους της δεκαετία του ’80, που κήρυτταν τον δήμο τους «Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη». Τι ζούμε! Πάλι καλά που δεν έχουμε κανέναν Μαρούδα στην Καστοριά, να ρίξει πυραύλους στους δορυφόρους του Σκάϊ, που αναμετέδωσαν απλώς με καθυστέρηση ένα κρούσμα του κορωνοϊού, όταν οι ίδιοι έβγαιναν σχεδόν καθημερινώς και αράδιαζαν στην κοινή θέα τα θύματα της Καστοριάς. 

* * *


Εκτός κι αν μέσω της θείας μετάληψης –που κι ο ίδιος έλαβε– μέσω κοινόχρηστης λαβίδας παραμένει αλώβητο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και έναντι του κορωνοϊού. Το σχόλιο αυτό, γίνεται με κάθε διάκριση και προσοχή. 

Βέβαια όλο αυτό θα άξιζε το χειροκρότημα των κολακευτικών τρολς ολιγόωρης διαδικτυακής ζωής. Διότι θα μπορούσαν οι επιστήμονες και οι ερευνητές να ανακαλύψουν έτσι, το φάρμακο για την πανδημία, από την στιγμή μάλιστα που τμήμα της ελληνικής κοινωνίας για ακόμη μια φορά προσπάθησε να ευτελίσει τα λεγόμενα ειδικών κι επιστημόνων, αναμασώντας τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας, που ανέκαθεν τους δελέαζαν.

Κι από την στιγμή που πιστεύουν πως ο ιός δεν μεταδίδεται από την λαβίδα, μήπως σ’ αυτό ακριβώς οι ειδικοί θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους και να αναζητήσουν την θεραπεία; 

Και με όλο τον σεβασμό  πραγματικά μπράβο τους αγαπητή ΟΔΟΣ.

Ιωάννης Σκόρδας



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1034


Σχετικά:


17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/12/20

    Η λαική αγορά θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε μεταφερθεί,κάπου έξω από την πόλη. Χλόη,ή Τελωνείο και την ημέρα διεξαγωγής να υπήρχε αστικό με μειωμένο εισιτήριο για τπυς συνταξιούχους και πολύτεκνους...

    Ημίαιμος Πρίγκηψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/20

      Τι λέτε;
      Θα πρεπε να μεταφερθεί στην Κοζάνη και να δημιουργηθεί προαστιακός σιδηρόδρομος με φθηνό εισιτήριο για συνταξιούχους και πολύτεκνους.
      Για να μη πω: θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ηράκλειο και την ημέρα διεξαγωγής να υπήρχαν charter πτήσεις με μειωμένο εισιτήριο για τους συνταξιούχους και πολύτεκνους..

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/12/20

      Καλή είναι η ειρωνία αλλά επιχειρήματα μηδέν....έτσι έχουν καταντήσει οι σύγχρονοι ελλαδέζοι,προσωπικές επιθέσεις,αφοριστικές απλουστεύσεις,ανώριμοι κοινωνικά να συζητήσουν τα πιό απλά....

      Ημίαιμος Πρίγκηψ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/12/20

      Με τον κίνδυνο να θεωρηθώ ανώριμος κοινωνικά θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει με τι κριτήριο ένας πολύτεκνος με μηνιαίο εισόδημα 5.000 ευρώ και ένας συνταξιούχος με 2.000 ευρώ σύνταξη πληρώνει μειωμένο εισιτήριο και o νέος πού δουλεύει για δύο ευρώ την ώρα στην γούνα πληρώνει ολόκληρο;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος31/12/20

      Υπάρχουν Έλληνες (εκτός από τους βουλευτές, δημάρχους κλπ) που παίρνουν 5.000 ευρώ? Και συνταξιούχοι 2.000?

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος31/12/20

      Καταρχήν και μόνο με αυτήν την κοντόφθαλμη προσέγγιση σου κερδίζης επαξίως τον τίτλο που προσπαθής να αποφύγης.
      Στο δια ταύτα τώρα. Ο συνταξιούχος των 5000 χιλισδων ευρώ ή των δύο χιλιάδων, δεν θα πάρει σχεδόν ποτέ το αστικό αλλά την μεγαλοπρεπέστατη μερσεντάρα του ή την ταξάρα του να πάει στην λαική. Δεύτερον,θεωρητικά και ηθικά,ο νέος έχει όλα τα χρόνια μπροστά του να δημιουργήσει και αυτός τις συνθήκες για να πάρει κι αυτός σύνταξη 5000 και 2000 χιλιάδων.
      Τρίτον είσαι θιασώτης της νοοτροπίας να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Αντί να προσπαθήσεις να αγωνισθής για ανέλιξη εσύ θέλης οι υπόλοιποι να παίρνουν δύο ευρώ....!!!
      Αλλά πέραν των ανωτέρω,το ζητήμενο είναι η διευθέτηση της λαικής και όχι ποιός θα χρησιμοποιεί το αστικό δεν νομίζης....;;!!!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος31/12/20

      Ζητούμενο...όχι ζητήμενο..

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος1/1/21

      Δεν συνηθίζω να απαντώ προσωπικά αλλά θα κάνω μια εξαίρεση λογω της σφοδρότητας της αντίδρασης. Δεν ξέρω τι κάπνισες και αντιδράς με αυτόν τον τρόπο. Είναι ανώριμος κοινωνικά ένας άνθρωπος που ζητά να καταργηθούν προνόμια για ανθρώπους με μεγάλα εισοδήματα, προνόμια που πληρώνονται από εισφορές αυτών που πέρνουν δύο ευρώ την ώρα και ζητά να έχουν μείωση εισιτηρίου τα χαμηλά εισοδήματα; Οι περισσότεροι νέοι της Καστοριας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για να πάρουν την εν λόγω σύνταξη, ευτυχώς για αυτούς, αλλά θα την πάρουν στη χώρα που μετανάστευσαν γιατί στην Καστοριά που εσύ θέλεις δεν βρήκαν ανάλογη δουλειά. Η Καστοριά μαράζωσε γιατί οι πολίτες της δεν αντέδρασαν ποτέ σε σημαντικότερα μέτρα από το προνόμιο του εισιτηρίου που εσύ υποστηρίζεις.
      Να ζητάς κατάργηση προνομίων δεν σημαίνει οτι θέλεις να σκοτώσεις την κατσικα του άλλου, νομίζω ότι μπέρδεψες μερικά πράγματα, αλλα δεν πειράζει. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Αλλά στην χώρα οπου κυβερνούν εναλλάξ το σοϊ του Μητσοτακη, του Παπανδρεου, και του Καραμανλή δεν περίμενα άλλη αντίδραση. Περαστικά μας.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος1/1/21

      Ξανά το γράφω γιατί εστιάζης σε προσωπική επίθεση αντί για το ζητούμενο το οποίο είναι η διευθέτηση της λαικής και των επιχειρημάτων που εσύ φέρνης στον διάλογο.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/12/20

    3ημερο πένθος και τα καινούργια λαμπάκια αναμμένα στα πλατάνια της Αρχόντισσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/20

      Η απόλυτη σύγχυση στην σκαπέρδειο λαχαναγορά. Κατώτεροι των περιστάσεων ever.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/12/20

    Άξιον απορίας παραμένει η σύνθεση της τράπεζας σε καφενέ της Πεντάβρυσου. Και καμαρώνουν δίπλα στον αναγεννητή του τοπ παγκόσμιου προορισμού. Μωρέ μπράβο στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελα κερνάω καφέ στην πλατεία.31/12/20

    Άδωνι, πάμε στη Μύκονο για καφέ, που συχνάζουν τεκνά και φρικιά
    και αράζουνε και αθλητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/20

      Με κουστούμι και με την φάτσα πού έχει δεν θα σταυρώσει ούτε τεκνό ούτε φρικιό. Μπορεί να του πέσει καμία ετοιμοθάνατη αγγλίδα.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος31/12/20

    Και αυτά τα φρούτα κυβερνούν την χώρα. Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/20

      Αυτά τα φρούτα εξέλεξε ο ψηφοφόρος-ναί;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/1/21

      Αυτός είναι o λόγος πού μας εύχομαι περαστικά

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ