24.1.21

ΟΔΟΣ: Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.6.2020 | 1035


Και κοντά σε όλα αυτά έτυχε και η ανατριχιαστική, έμμεση, σαφώς στυλιστική παραίνεση του υπουργού, να φορούν ράσα ή γραβάτες οι ημίγυμνοι όταν αγκαλιάζονται στην Μύκονο και σε άλλες περιοχές ακολασίας, σαν τους υπεραγίους της φωτογραφίας, για να ανακόψουν την εξάπλωση.



Αγαπητή Οδός

Διάβασα και ξαναδιάβασα μια και δυο, ίσως και τέσσερις φορές, τις λεζάντες σε φωτογραφίες στις εσωτερικές σελίδες του φύλλου την περασμένη εβδομάδα [σχετικά "εδώ"].

Δεν αναφέρομαι στον κάπως μεγαλοπρεπή πληθυντικό που ξέφυγε, προφανώς από λάθος, στην ανακοίνωση του δημάρχου Καστοριάς (αναφέρομαι στο δημότες «μας»). Χωρίς αμφιβολία επρόκειτο περί φραστικού ή τυπογραφικού σφάλματος. Φαντάζει άλλωστε πιο ουσιώδες να είναι αυτός δήμαρχος Καστοριάς. Και όχι η Καστοριά να ανήκει στον δήμαρχο. Ή κατ’ επέκταση (να του ανήκουν) οι δημότες. Δεν μπορεί λοιπόν, κάποιο λάθος έγινε.

Όπως λάθος, λόγω αμηχανίας θα είναι και η αναφορά της δημαρχιακής ανακοίνωσης την περασμένη μόλις Κυριακή. Και πάλι μετά από εκκλησιασμό (στην Κλεισούρα αυτή την φορά), όπου ανακοινώθηκε ότι είχε ο κ. δήμαρχος μια «πολύ ευχάριστη συνάντηση και συζήτηση» «με τον κόσμο» [σχετικά "εδώ"]. Σύμφωνα με την ανακοίνωση είχε την συνάντηση, «για τα θέματα» –μάλλον δεν θα υπάρχουν εκεί προβλήματα– «που απασχολούν την περιοχή». Μόνο «θέματα» έχουν. Στην περίπτωση αυτή είχαμε τον «κόσμο» αποφύγαμε ευτυχώς τον «κοσμάκη». Δεν πειράζει. Θέλει χρόνο.


* * *



Ο κορωνοϊός, στις εκκλησίες μας δεν κολλάει και δεν μεταδίδεται, όπως αντίθετα συμβαίνει στην Μύκονο. Διότι –σύμφωνα με τον κύριο Άδωνι, οι εν λόγω της φωτογραφίας, έξω από τον Ιερό Ναό (μεταξύ αυτών και η υπουργική αφεντιά του) δίπλα στον μητροπολίτη Πειραιώς, «δεν χορεύουν ημίγυμνοι ούτε αγκαλιάζονται όπως στη Μύκονο». Αυτά είπε ο υπουργός της κυβέρνησης που δεν είναι η γνωστή μας κυρία Λουκά. Εν έτει 2020. Υποθέτω ότι δεν θα τοποθετούνταν πολύ διαφορετικά ο αντίστοιχος υπουργός δίπλα στον ιμάμη της Πόλης.



* * *


Η σημερινή επιστολή μου, έχει αφορμή στον επικό διάλογο –καλύτερα την φοβερή απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη που υπάρχει στην λεζάντα. Δεν ξέρω πόσο απαρατήρητο πέρασε αυτό, αλλά πόσο σοβαρό είναι να εξηγεί με ύφος μέγιστου Πανδημιολόγου, ότι ο κορωνοϊός, στις εκκλησίες μας δεν κολλάει και δεν μεταδίδεται, όπως αντίθετα συμβαίνει στην Μύκονο. 

Διότι –σύμφωνα με τον κύριο Άδωνι, οι εν λόγω της φωτογραφίας, έξω από τον Ιερό Ναό (μεταξύ αυτών και η υπουργική αφεντιά του) δίπλα στον μητροπολίτη Πειραιώς, «δεν χορεύουν ημίγυμνοι ούτε αγκαλιάζονται όπως στη Μύκονο». Αυτά είπε ο υπουργός της κυβέρνησης που δεν είναι η γνωστή μας κυρία Λουκά. Εν έτει 2020. Υποθέτω ότι δεν θα τοποθετούνταν πολύ διαφορετικά ο αντίστοιχος υπουργός δίπλα στον ιμάμη της Πόλης. 

Θα έσκαγα στα γέλια, βασικά, και θα έπιανα την κοιλιά μου απ’ όλα αυτά. Εάν δεν είμαι ένας από τους ψηφοφόρους του κόμματος που κυβερνά σήμερα. Όχι από… μεταγραφή. Ούτε κάποιος περιστασιακός. Ούτε καν απ’ αυτούς που το μαυρίζουν μυστικά στην κάλπη όταν τους ψεκάζουν ή όταν δεν τους γίνονται τα χατήρια. Και που επιστρέφουν στο μαντρί όταν οσφραίνονται όπως τα λαγωνικά.

Γνωρίζω πολλούς από δαύτους, –δες στον Δήμο Καστοριάς κάποιους από τους εκλεγμένους– που σκορπίζουν με την πρώτη δυσκολία. Με προτίμηση στις υστερικές δεξιές, Καμμένους, Βελόπουλος, Καρατζαφέρηδες, Κασιδιάρηδες. Και επιστρέφουν όταν είναι να κάνουν καμμιά αρπαχτή. Δες προσεκτικά και θα καταλάβεις.

Μεταξύ άλλων που εντυπωσίασαν, είναι η άγονη επίσκεψη ενός άλλου υπουργού τις ίδιες ημέρες στην Δυτική Μακεδονία (δηλαδή στην Κοζάνη -πού αλλού;) του υπουργού Γεωργίας κ. Μάκη Βορίδη, που και αυτός προέρχεται από την ίδια περίπου δεξαμενή με τον «προλαλήσαντα» κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και ο οποίος δεν βρήκε χρόνο να επισκεφθεί την Καστοριά, πόσο μάλλον να συναντηθεί με τον αγροτικό πληθυσμό της Καστοριάς.

Βρήκε όμως την ευκαιρία, να μεταβεί στην Σιάτιστα, συνοδευόμενος από την κυρία Μαρία Αντωνίου, που εκπροσωπεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να ανακοινώσει ούτε λίγο ούτε πολύ, μια προκλητική ευνοϊκή μεταχείριση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις... ονομαστικά. Με πακτωλούς χρημάτων, επειδή –λέει– η επιχείρηση και ο κλάδος της εκτροφής γουνοφόρων υπέστη ζημιά λόγω κορωνοϊού. Βλέπεις όλοι οι υπόλοιπο, όπως π.χ. ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πνίγηκαν στα κέρδη [σχετικά "εδώ"]. 

Και κοντά σε όλα αυτά έτυχε και η ανατριχιαστική, έμμεση, σαφώς στυλιστική παραίνεση του υπουργού στην Μύκονο, να φορούν ράσα ή γραβάτες οι ημίγυμνοι όταν αγκαλιάζονται στην Μύκονο και σε άλλες περιοχές ακολασίας, σαν τους υπεραγίους της φωτογραφίας, για να ανακόψουν την εξάπλωση. 


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.6.2020 | 1035



Μέχρι να συμβεί αυτό, μήτε στην εκκλησιά, μήτε στην Μύκονο μήτε στου Άδωνι δεν θα μπορούμε να πάμε νομίζω για καφέ, ημίγυμνοι καλοκαιριάτικα. Έτυχε και το τρομολαγνικό βίντεο, σαφώς ομοφοβικό –αλλά όχι μόνο– που ανάρτησε εκπαιδευτικός από την Καστοριά και έβγαλε για μια ακόμη φορά στα μανταλάκια της αρνητικής δημοσιότητας την περιοχή. Και νομίζω ότι με αυτά και τα άλλα σηματοδοτήθηκε η είσοδός μας σε μια άλλη εποχή.



Έτυχε και το τρομολαγνικό βίντεο, σαφώς ομοφοβικό –αλλά όχι μόνο– που ανάρτησε εκπαιδευτικός από την Καστοριά και έβγαλε για μια ακόμη φορά στα μανταλάκια της αρνητικής δημοσιότητας την περιοχή [σχετικά "εδώ"]. Και νομίζω ότι με αυτά και τα άλλα σηματοδοτήθηκε η είσοδός μας σε μια άλλη εποχή. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για εκλογές.

Κατέφθασε και η επίσημη έναρξη της τουριστικής σαιζόν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και τους φιλικούς τηλεοπτικούς του σταθμούς. Οι οποίοι, ως άλλες ΕΡΤ της προηγούμενης κατάστασης και οπωσδήποτε κυβέρνησης, με ή χωρίς την δική τους Κατερίνα Ακριβοπούλου, κάνουν συστηματική κυβερνητική προπαγάνδα.

Σε αντίθεση με την ΕΡΤ που την ακριβοπληρώναμε την Ακριβοπούλου, θα αντιλέξει κάποιος ότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ο.κ. Μόνο που δεν είναι και τόσο ιδιωτικές, όταν διαμοιράζουν το κρατικό χρήμα στην διαφήμιση, ή στα δάνεια, καθώς μοιάζουν πιο πολύ με κάτι επιχειρήσεις Γούνας στην Καστοριά, που λυμαίνονται χρόνια το δημόσιο χρήμα με ρυθμίσεις και δώρα.

Οπότε τα σεμνά και γεμάτα ηθικοπλαστικούς συμβολισμούς σχόλια του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που προεκλογικά υποσχόταν ότι άλλαξε και από «χέρι-χέρι» μεταλλάχθηκε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊστή, ήχησαν σαν καμπανάκι. Και κόπηκε η ευχάριστη διάθεση.

Όπως κόπηκε με τη θέα του πρωθυπουργού να επιχειρεί ο ίδιος να εγκαινιάσει και να προβάλλει την Θήρα, την Νιό, την Κρήτη, τα όμορφα Δωδεκάνησα και τα άλλα διαμάντια του Αιγαίου ειδικά, χωρίς να αναρωτιέται για ποιο λόγο ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί –λόγω μεγάλης ακρίβειας– ούτε με πλοίο να κάνει τον διάπλου του Αιγαίου, πόσο μάλλον να κάνει διακοπές στην Σαντορίνη, την Μύκονο, τα Χανιά, την Ρόδο, Πάρο και την Κω.

Νομίζω λοιπόν, ότι εκεί στη Νέα Δημοκρατία τους ξεφεύγει κάπως το πράγμα. Ο ελληνικός λαός ένα χρόνο πριν έκανε το «χρέος» του. Δεν θα έχουν λόγο να τον κατηγορήσουν πάλι, εάν αρχίσουν να φαίνονται τα σημάδια κόπωσης. Μέχρι να συμβεί αυτό, μήτε στην εκκλησιά, μήτε στην Μύκονο μήτε στου Άδωνι δεν θα μπορούμε να πάμε νομίζω για καφέ, ημίγυμνοι καλοκαιριάτικα.

Και αναρωτήθηκα αν πρέπει να μπει κάποια στιγμή ένα φρένο, ένα χαλινάρι σε όλα αυτά. Που θυμίζουν έντονα αλαζονεία. Και στην Καστοριά τουλάχιστον, υπάρχει περίσσευμά της. Μόνο που η αλαζονεία, δεν προσφέρεται για χαμόγελα και αισιοδοξίες.

Ο ένθερμος 
Αναγνώστης σου


Φωτογραφία: Η παραλία των Εγκρεμνών στην Λευκάδα, φωτογραφία του Άρη Κατσηγιάννη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1035

Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/21

    Είναι και γιατρός o αθεόφοβος. Όπως γνωρίζουν μέχρι και τα νεογέννητα o κορονοϊός δεν είναι σεξουαλικός ιός, οπότε μπορεί κάποιος να γυρίζει ξεβράκωτος χωρίς να μεταδίδει το ιό και κάποιος να είναι κουκουλωμενος και γραβατωμενος όπως οι κύριοι της φωτογραφίας και να κολλήσει. Ας ρωτήσει τον Παναγιώτατο να τον πληροφορήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ