13.11.20

Περί μινκ | βιζόν

Επικαιροποίηση 13.11.2020: 
Θανατώνονται τα γουνοφόρα ζώα 
που προσβλήθηκαν από την Covid-19

Απελευθερωμένα βιζόν στο οικοσύστημα της Καστοριάς


Συναγερμός στη Δανία - Φοβούνται μετάλλαξη κορωνοϊού και θα σφαγιάσουν εκατομμύρια μινκ 


Μια μετάλλαξη του Covid προκάλεσε την απόφαση να σφαγιαστεί όλος ο πληθυσμός των μινκ 

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια. 

Σε συνέντευξη τύπου η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας. 

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. 

H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid, κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. 

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός. 

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. 

Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το "περίπλοκο ζήτημα" ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους. 


Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.  

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. 

Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 


* * *




Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία: 

«Συνδέεται ο κορονοϊός με τα μινκ;» 

Ανοικτή επιστολή στον Ν. Χαρδαλιά


Ανοικτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη και την Καστοριά. Η ομοσπονδία στην επιστολή της αναφέρει πως «απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας, συνεπώς επιβάλλεται έλεγχος και ιχνηλάτηση ειδικά σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά και σε άτομα που εργάζονται σε αυτές καθώς και στις επαφές τους».

■ Η επιστολή

«Μετά τη σημερινή σας διαπίστωση για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει στο επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Κυβέρνησης, θα θέλαμε να τονίσουμε την σημαντικότητα του σωστού ελέγχου και της άρτιας ιχνηλάτησης κρουσμάτων. 

Υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας, συνεπώς επιβάλλεται έλεγχος και ιχνηλάτηση ειδικά σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά και σε άτομα που εργάζονται σε αυτές καθώς και στις επαφές τους. Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την ευημερία των ζώων αλλά και την υγεία των ανθρώπων. 

Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.

Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς στην Ολλανδία μινκ που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 από εργαζόμενους, μεταβίβασαν στη συνέχεια τη μόλυνση σε άλλους εργαζόμενους. 



Η απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης ήταν η θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν, όταν κάποια από αυτά διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ είχαν επίσης πολλές εκδηλώσεις Covid-19 σε εκτροφεία μινκ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, η Δανική κτηνιατρική διοίκηση διενήργησε δοκιμές σε 925 εκμεταλλεύσεις μινκ αφού ο Covid-19 εμφανίστηκε σε μια φάρμα μινκ στη Βόρεια Γιουτλάνδη τον Ιούνιο του 2020 ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν τρεις ακόμη περιπτώσεις μεταξύ των υπόλοιπων 275 εκμεταλλεύσεων. Σχεδόν 100.000 βιζόν σε ένα αγρόκτημα στη βορειοανατολική Ισπανία εξοντώθηκαν επειδή μεγάλο ποσοστό τους βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 20 03), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην  έγκριση 3.000.000 ευρώ  για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων. Τα μινκ είναι συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.

Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως και οφείλετε να ξεκινήσετε με την κατάλληλη στρατηγική να προετοιμάζετε το έδαφος για την σταδιακή κατάργηση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών».


* * * 



Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς: 

«Δεν υπάρχουν κρούσματα που να σχετίζονται με φάρμες γουνοφόρων»


«Στην Καστοριά δεν υπάρχουν κρούσματα που να σχετίζονται με τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, ούτε τώρα, ούτε από την αρχή της χρονιάς» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, σχολιάζοντας την επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

«Από την αρχή της πανδημίας παρακολουθούμε το θέμα και τις αναφορές για περιστατικά σε άλλες χώρες, αλλά στην περιοχή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τις φάρμες με γουνοφόρα, ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες. Η κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι σε επαφή με τους επιχειρηματίες του κλάδου και παραμένουν σε εγρήγορση για οτιδήποτε προκύψει».



* * *



Ζήσης Τζηκαλάγιας: 
«Να επιτραπούν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών στα εκτροφεία γουνοφόρων»


Την αλλαγή της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, με οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό τρόπο, που ορίζει την απαγόρευση σχολικών εκδρομών και επισκέψεων σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, ζήτησε προ καιρού ο βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήσης Τζηκαλάγιας. 

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρει πως τα εκτροφεία γουνοφόρων αποτελούν «πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης» και πως «οι εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών σε αυτά θα συνεισφέρουν θετικά στην προαγωγή της γνώσης και εμπειρίας στις γενιές που έρχονται» προσθέτοντας πως τα ζώα αυτά δεν είναι φυλακισμένα.

«Τα γουνοφόρα ζώα δεν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Δεν υπάρχουν γουνοφόρα ζώα τα οποία να προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Πολύ μικρό ποσοστό γουναρικών παράγονται από άγρια ζώα και τέτοια δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αν θεωρούσαμε τα γουνοφόρα ζώα αιχμάλωτα το ίδιο θα έπρεπε να ίσχυε για τις όρνιθες, τους χοίρους, τα αμνοερίφια και τα βοοειδή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου.


Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων


► Υπενθυμίζεται ότι το 2016 εκδηλώθηκε δημόσια κατακραυγή και πογκρόμ μερίδας του τοπικού τύπου και φορέων της Καστοριάς, σε βάρος του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας που είχε το… θράσος να ζητήσει με επιστολή του προς τα σχολεία «να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων), αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας», ως το αυτονόητο δηλαδή η αποτροπή επίσκεψης ανήλικων και μικρών μαθητών σε σφαγεία.

Η πρωτοφανής φίμωση του γενικού περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με τρόπο που πλήττει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις για την προσωπική και υπηρεσιακή του ανεξαρτησία στο πλαίσιο των νομίμων καθηκόντων του, και της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών με πρωταγωνίστρια εκείνη την φορά την βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου (νομοθετική εξουσία), να αναμειγνύεται σε ζητήματα της εκτελεστικής, με τρόπο άκομψο αποφανθείσα ότι «Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας είναι για τη φιλοζωία και δεν αναφέρεται στα γουνοφόρα ζώα», δηλαδή ότι τα γουνοφόρα δεν είναι ζώα για φιλοζωϊα (!) είναι ενδεικτική.

Και όμως παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος αφορούσε κάτι το αυτονόητο, και ότι όπως τα σχολεία δεν ξεναγούν τους ανήλικους μαθητές σε σφαγεία, ή εκεί που φονεύουν τα άλογα όταν γεράσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύονται τα επαγγέλματα του σφαγέα, του παραγωγού του ιππέα ή του κτηνοτρόφου και πτηνοτρόφου, ώστε αναλογικά να πρέπει να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε επίδειξη χώρων γουνοφόρων ζώων σε κλουβιά, στην Καστοριά, είχε ξεσπάσει πόλεμος στην Καστοριά σε βάρος ενός λειτουργού που απλά έπραξε το καθήκον του.


Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων


Όμως η ενέργεια της κ. Τελιγιορίδου δεν διαφέρει ουσιαστικά με την ενέργεια της τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Αντωνίου που έφερε μάλιστα το θέμα στην Βουλή θεωρώντας ότι... «δεν είναι επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μαθητών και οικολογικής συνείδησης»  η θέα των φυλακισμένων γουνοφόρων ζώων που προορίζονται για σφαγή (!) , όπως έφερε τότε και το θέμα του "Μαθιουδάκη" στην Βουλή καταγγέλλοντας ως... «αιφνίδια» και περίπου... ύποπτη την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων που κήρυξε το Μαθιουδάκη μνημείο.

Πριν λίγους μόλις μήνες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας (επί Ν.Δ. δηλαδή) όχι μόνο απαγορεύει την επίσκεψη των μαθητών σε μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά ήδη το έχει ξεκαθαρίσει με όσους τόνους μπορεί, ότι (και) η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον γνωστό φιλελεύθερο κ. Κ. Μητσοτάκη, δεν θεωρεί την Γούνα άϋλο ή ενσώματο πολιτιστικό αγαθό. Σήμερα όμως η κυρία Αντωνίου, όπως και η Ομοσπονδία Γούνας, έχουν ξεχάσει τις βροντές, τις αστραπές και τα καυτά πυρά τους που εξαπέλυαν τότε, σε βάρος του ΣυΡιζΑ. Σιωπούν -όπως εξ άλλου και για το Σκοπιανό- για χάρη της κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 5 Νοεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1053


Επικαιροποίηση 13.11.2020


Θανατώνονται τα γουνοφόρα ζώα που προσβλήθηκαν από την Covid-19


Με ευθανασία θα θανατωθούν, αρχής γενομένης από αύριο, τα 2.500 γουνοφόρα ζώα (βιζόν) που προσβλήθηκαν από την Covid-19 σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοϊου Κοζάνης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας. Την είδηση για τη θανάτωση των μινκ αρχής γενομένης από αύριο, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου.

Σύμφωνα με τον κ. Λάγγα, η θανάτωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων σε περιοχή που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στην φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, ο ίδιος τόνισε ότι δημιουργήθηκε το 2014. Στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν περί τις 84 φάρμες γουνοφόρων ζώων και τα μινκ υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα 16/11, κτηνίατροι θα μεταβούν σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στη Μεσοποταμία Καστοριάς, προκειμένου να πάρουν δείγματα από τα ζώα και να γίνουν αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νοσούν ή όχι από covid-19, στην οποία βρέθηκε θετικός ο ιδιοκτήτης τους. Πρόκειται για μία φάρμα με 30.000 ζώα και σύμφωνα με τον κ. Τσούκα «μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και το πιο πιθανόν είναι να βγει αρνητικό το τεστ στον ιό του κορονοϊού».

Νωρίτερα σήμερα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου. επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας στο Καλονέρι Κοζάνης, προκειμένου να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κορονοϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της Covid-19. «Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες», επισήμανε ο κ. Γκατζόγλου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια». Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εκτός του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Καλονέρι Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests που έγιναν σήμερα. Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests χθες, θετικοί στην Covid-19 βρέθηκαν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολο Τσούκα.
ΑΠΕ




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/11/20

    Τόσο καιρό, οι δικοί μας, έλεγαν και ξανάλεγαν, ότι η είδηση είναι FAKE και ότι τη διοχετεύουν στα ΜΜΕ οι Ευρωπαίοι Οικολόγοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Ολλανδία, Δανία κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/11/20

    Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η βάρβαρη μόδα να φοράς νεκρά ζώα πάνω σου. Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές πρώτες ύλες ρουχισμού.
    Δεκαετίες τώρα η γούνα αποδεικνύεται τροχοπέδη για ανάδειξη άλλων πηγών προσπορισμού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/11/20

    Ο,τι και να λένε Σαββόπουλος ή Κοσμίδης, μήπως τελικά έχουμε όντως πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία με τις φάρμες, και πεθαίνει ο κόσμος;
    Γι αυτό τόσους μήνες είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στη Χώρα;
    Αν έτσι είναι, που έτσι φαίνεται να είναι, τότε να θανατωθούν όλα τα μινκ.
    Η Ζωή μας είναι δικαίωμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/11/20

    Πρέπει να σταματήσουν οι φάρμες, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.... Πρόεδρος FB

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/11/20

    Ρε παιδιά, σοβαρά μιλάτε; Θα θανατώσουμε όλα τα μιγκ και θα αφήσουμε χωρίς γουναρικό την γκόμενα του ρώσου ολιγαρχη για να μην κολλήσετε εσείς κορονοιό. Σοβαρά μιλάτε; Και με τι λεφτά θα αγοράσω εγώ και o φίλος μου o πρόεδρος του συλλόγου την μερσεντες για να μας πέσει και καμία ρωσίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/11/20

    Η Καστοριά κάποτε πρωτοστατούσε στο ΑΕΠ της χώρας... Από το 1980 πούλησε το Know how και έγινε δορυφόρος και παρακμιακός παρίας στην αγορά της γουνοποιίας. Η κατάληξη είναι αυτή εδώ... Να παράγει βιζόν...
    Με λίγα λόγι ο άριστος τεχνίτης (ο πρώτος των πρώτων) ας πούμε της διαμαντοποιίας (σαν τον Cartier) που πουλάει τα πανάκριβά του δαχτυλίδια, μπρασελέ κολιέ, κλπ να χώνεται στα τάρταρα των αδαμαντορυχείων της Αφρικής για... να εξορύξει διαμάντια!!!
    Δηλαδή την πρώτη ύλη της τέχνης του...
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ! Και ιδού τα θλιβερά επίχειρα της ασύνετης διαχείρισης.

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος16/11/20

    Αυτό είναι, από μεγάλοι επιχειρηματίες με εκθέσεις σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι καταντήσαμε να είμαστε κτηνοτρόφοι, δηλ. τσομπάνοι που έλεγε ο παππούς μου. Το λέω με όλον μου το σεβασμό για τους πραγματικούς τσομπάνους που προσφέρουν στην κοινωνία.
    Τσομπάνος αλλά με μερσεντές και Rolex όπως ο παππούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ