20.11.20

ΟΔΟΣ: Δεν βγαίνουμε νικητές


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.5.2020 | 1030


Ο τοπικός πληθυσμός υποχρεώθηκε κακήν κακώς να κλειστεί στα σπίτια του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έρχεται αντιμέτωπος με τα φουσκωμένα δημοτικά τέλη της Καστοριάς και τους πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Για ποιο λόγο στον Δήμο Καστοριάς δεν αποφασίζουν μέτρα ελάφρυνσης;



Βγαίνουμε Νικητές
Αίρονται όλα τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην περιοχή μας και εναρμονιζόμαστε πλέον με αυτά της υπόλοιπης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Καστοριά, που τόσο πολύ δοκιμάστηκε, αλλά και όλοι εμείς, που Μείναμε Σπίτι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας, βγαίνουμε επιτέλους από την καταιγίδα της πανδημίας, υγιείς και νικητές.
Γιάννης Κορεντσίδης

Εδώ κερδίΖΟΥΜΕ
Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφονται ακόμα θάνατοι και συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να αυξάνονται τα κρούσματα, η Καστοριά εδώ και πολύ καιρό έχει “μηδενίσει τα κοντέρ” κι έχει καταφέρει να οριζοντιώσει την καμπύλη! Ξεκάθαρα η Καστοριά βγαίνει νικήτρια από την καταιγίδα της πανδημίας. Εδώ μένουμε όρθιοι και ασφαλείς. “Εδώ κερδίΖΟΥΜΕ” το μέλλον μας.
Γιάννης Κορεντσίδης

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48. Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτο είναι ο δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 85, ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 59, ο δήμος Χαλανδρίου 52, ο δήμος Γλυφάδας 49, ο δήμος Περιστερίου 46, ο Λαρισαίων 42, ο Πατραίων 38, ο Νέας Σμύρνης 37, ο Αμαρουσίου 36, ο Νέας Ιωνίας 35, ο Ξάνθης 34 και ο Εορδαίας 31. Από αυτούς τους δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά με 85 κρούσματα και 12 θανάτους (και άλλοι 8 νεκροί στο Βόϊο και 6 στην Εορδαία), η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.
Νίκος Χαρδαλιάς


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε απαιτούν και τα υπόλοιπα κόμματα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, επεξεργάζονται και αναγγέλλουν αποφάσεις για την οικονομική ελάφρυνση των φορολογουμένων στην Ελλάδα και των πολιτών, ιδιωτών και εμπορικών επιχειρήσεων. Δόσεις, πάγωμα οφειλών, μειώσεις, οικονομικές ενισχύσεις εργοδοτών, εργαζόμενων αυτοαπασχολούμενων, μείωση ΦΠΑ κοκ. 

Η κυβέρνηση –αναλογιζόμενη και το πιθανό πολιτικό κόστος– είναι γεγονός ότι ενεργεί με σχετικά καλή πρόθεση στην σχετικά σωστή κατεύθυνση. Σοβαρά ερωτηματικά και σκοτεινά λάθη, αφορούν κυρίως την διάθεση της διαφημιστικής δαπάνης, αυτής της περιόδου, αλλά ούτε και στην αντιπολίτευση δείχνουν έτοιμοι να τραβήξουν στα άκρα το θέμα. 

Επίσης η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί σε συνεννόηση με τις άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, τα στενά οικονομικά και την μεγάλη ύφεση που απειλεί την εθνική (όπως και την παγκόσμια) οικονομία. Βέβαια σε σύγκριση με όσα παρέχουν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποια πράγματα που παρέχονται στην Ελλάδα μπορεί να φαντάζουν με ψίχουλα, αλλά δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια. Έστω. Στο κάτω-κάτω θα κριθεί από τα αποτελέσματα.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ενεργεί για την ανακούφιση των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεδομένου ότι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έκτακτα μέτρα και νομοθετήματα προβληματικής δημοκρατικής νομιμοποίησης, που επέβαλε η ίδια για την προστασία της δημόσιας υγείας, προκάλεσε ζοφερές καταστάσεις που κατέπνιξαν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, ενώ υπονομεύουν την προοπτική για την ανασύνταξη της εθνικής οικονομίας. Σε μια εποχή που οι πάγιες υποχρεώσεις των πολιτών «τρέχουν».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και ενέργειες όπως και αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, σε δήμους ανά την Ελλάδα (όπως στον Δήμο Αθηναίων, Θεσσαλονίκης την Κρήτη με τα ίδια ή και λιγότερα προβλήματα, κοινωνικά και οικονομικά, σε σύγκριση με αυτά που μαστίζουν χρόνια τώρα την Καστοριά. 

Στον αντίποδα όλων αυτών μεγάλος απών απ’ όλη αυτή την κινητικότητα, ο Δήμος Καστοριάς και η περιοχή ευρύτερα. Με πανάκριβα δημοτικά τέλη, που ήδη από τις αρχές του 2020 εκτοξεύθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της πρόσφατης αύξησής τους. 

Με απίστευτα ακριβά τέλη για την ΔΕΥΑ Καστοριάς σε ύδρευση-αποχέτευση, τις απολαβές του προσωπικού, τις αποζημιώσεις των αιρετών και τις αμοιβές των συμβούλων για τους οποίους η επιχείρηση σπαταλά μεγάλα ποσά για το άγνωστο έργο τους, κανείς πάντως δεν αναφέρεται σε πιθανότητα μείωσης, εκπτώσεων, διευθετήσεων, διευκολύνσεων υπέρ των δημοτών και καταναλωτών. Με εξαίρεση βέβαια καταστήματα εστίασης και αναψυχής για τα οποία ο δήμαρχος Καστοριάς υποσχέθηκε ευεργεσίες, που όμως αφορούν όλη την Ελλάδα, ούτως ή άλλως. 

Και ενώ ο τοπικός πληθυσμός υποχρεώθηκε κακήν κακώς να κλειστεί στα σπίτια του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την θέλησή του, εξ αιτίας της πανδημίας, χωρίς να μπορεί να εργαστεί για την εξασφάλιση του επιούσιου και τον βιοπορισμό του, έρχεται σταθερά αντιμέτωπος με τα φουσκωμένα δημοτικά τέλη της Καστοριάς και τους πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Καστοριάς.

Δεν είναι μόνο που αυτοί που παρακαλούσαν για τα επιπλέον έκτακτα μέτρα σε βάρος της Καστοριάς –ακόμη και για καραντίνα, δείχνουν να αγνοούν ότι εξ αιτίας των επιπλέον μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλο τον Νομό Καστοριάς, γραφεία, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις, όπως και τα τυχόν ηλεκτροδοτούμενα και υδροδοτούμενα κενά διαμερίσματα και καταστήματα της Καστοριάς, δεν είχαν καμμιά κατανάλωση και συνεπώς οι απαιτήσεις των δημοτικών τελών και της ΔΕΥΑ Καστοριάς στα πάγια, ιδιαίτερα εν όψει της πανδημίας και των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, να είναι καταχρηστικές. 

Ούτε είναι που την ίδια χρονική περίοδο της υποχρεωτικής ανεργίας, οι ίδιοι οι αιρετοί αποζημιώνονται κανονικά, όπως και οι αμειβόμενοι σύμβουλοί τους, για την παρατεταμένη αργομισθία τους, όλη αυτή την περίοδο με τα παχυλά ποσά που αποκομίζουν. Μαζί με όλους αυτούς και οι άμεσοι ή έμμεσοι… διαφημιστές τους. 

Και δη σε μια χρονική περίοδο, που σε κάθε περίπτωση εκτέλεσαν με μειωμένο τρόπο την αποστολή τους, αφού ήταν περιορισμένοι. Έστω κι’ αν κάποιοι εκλεγμένοι αφιέρωσαν (;) ένα μέρος των απολαβών τους, στην αρχή της πανδημίας, με μια καλή πρωτοβουλία τους που δεν είχε συνέχεια, όλοι οι αμειβόμενοι αιρετοί συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά. Όλοι οι υπόλοιποι, υποχρεώθηκαν στα κυβερνητικά μέτρα, να παγώσουν κάθε δραστηριότητα.

Είναι δηλαδή που σε μια πόλη σαν την Καστοριά, κανείς δεν βγάζει άχνα ερωτήματος και απορίας, ενός αιτήματος που είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο. 

Για ποιο λόγο στον Δήμο Καστοριάς δεν αποφασίζουν μέτρα ελάφρυνσης για τα δημοτικά τέλη και αυτά της ΔΕΥΑ Καστοριάς; Δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν αν μη τι άλλο τουλάχιστον υπέρ των επαγγελματικών χώρων που έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί ως και των κενών διαμερισμάτων, εργαστηρίων, καταστημάτων; 

Εν τω μεταξύ οι «αμείλικτες» ερωτήσεις των τοπικών ανεξάρτητων δημοσιογραφικών και ειδησεογραφικών φορέων στον τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, συνεχίζουν να λιβανίζουν και να υποκλίνονται, είναι πραγματικά άξιο απορίας που κανείς δεν έθεσε το ερώτημα. 

Το πιο ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι ότι οι μειοψηφίες των δημοτικών αρχών, που θα έπρεπε να αντιδράσουν και να ελέγχουν, δείχνουν να έχουν απονευρωθεί απόλυτα. Μόνο συγνώμη, που προβλέπεται να υπάρχουν ως οντότητα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουν ζητήσει ακόμη. 

Γιατί κατέβηκαν στις δημοτικές εκλογές άραγε; Και αν τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα όσα γίνονται, δεν έπρεπε να ενημερώσουν τον λαό της Καστοριάς;

Εκτός κι’ αν πάλι για όλα αυτά, φταίει ο Αγγελής.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1030


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/11/20

    Να ευχηθούμε ολόψυχα σιδεροκεφαλη στην Δημοτική Σύμβουλο Φιλίππου Χρυσούλα Πρόεδρο Ορεστειας, πλέον εμμισθη υπάλληλος Δευακ με απόφαση 174/2020 16-11-2020 Διαύγεια 600€ /μηνιάτικο. Κάντε κι άλλες αυξήσεις στο νερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/11/20

    Η Ιωάννα αποχώρησε από το συμβούλιο Δευακ. Την θέση της ανέλαβε η Χρυσούλα με μισθό 600€ /μήνα.... Έρχονται νέες αυξήσεις νερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΑΕΔ: "Ώρα για δουλειά"21/11/20

      Υλοποιούν το όραμά τους: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!
      Και όλοι ΒΡΗΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/11/20

      Έτσι ακριβώς είναι... Φαντάσου να τα έκαναν αυτά οι προηγούμενοι... Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/11/20

      Ωραίο εξώφυλλο στην εφημερίδα θα γινόταν η Διαύγεια της πρόσληψης... Τα υπόλοιπα ΜΜ€ σιωπούν...

      Διαγραφή
  3. Λία20/11/20

    ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ!
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΕΧΟΥΝ ΔΟΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/11/20

    Μεγαλοψυχος ο Δήμαρχος, μοιράζει μισθούς.... Οι εκλογές πλησιάζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/11/20

    Η Όπερα την έφταιγε. Άξιος ο μισθός της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/11/20

    ΝΤΡΟΠΗ! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.
    ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ.
    ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ