ΟΔΟΣ 11.2.2021 | 1067 |
Η καταστροφή του ξενοδοχείου Tsamis προστίθεται σε μια σειρά άλλων καταστροφικών γεγονότων που αποδεκάτισαν σημαντικά στοιχεία της Καστοριάς.
Η έκρηξη και προκληθείσα καταστροφή του ξενοδοχείου Tsamis την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία. Ό,τι και να πει κάποιος γι’ αυτό το ξενοδοχείο, θετικό πάντα, ίσως είναι λίγο, αλλά πάντως είναι αλήθεια.
Από το 1977-1978 που ξεκίνησε την λειτουργία του, αποτέλεσε για δεκαετίες επενδυτική υποδομή του ιδιωτικού τομέα που είχε αποκλειστικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη και η Διεθνής Έκθεση Γούνας, φιλοξενήθηκε κατά ένα μέρος της στις κτηριακές εγκαταστάσεις της. Ιδιωτικές εκδηλώσεις, εστιάσεις, κομματικές εκδηλώσεις, βραδιές καρναβαλιού κ.ο.κ., είναι μερικές μόνο από τις τοπικού χαρακτήρα επισκέψεις στο ξενοδοχείο, που δεν περιορίστηκε στην φιλοξενία επισκεπτών μόνο.
ΟΔΟΣ 11.2.2021 | 1067 | σ.4 |
Πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που μεσουρανούσαν οι μεγάλες και μεσαίες γουνεμπορικές επιχειρήσεις, που και αυτές συνέβαλαν θετικά στην μεγάλη ακμή της Καστοριάς, το ξενοδοχείο Tsamis επιστέγασε το επιχειρηματικό δαιμόνιο της έμπνευσης και σηματοδότησε την εξωστρέφεια της πόλης αλλά και την επέκταση της, που είχε ήδη ανάγκη.
Προετοίμασε την διάδοχη κατάσταση του Ξενία που ήδη ωρίμαζε και είχε αρχίσει η παρακμή του, καθώς εκπροσωπούσε μια παλιότερη λαμπρή κοινωνική εκδοχή της Καστοριάς, ενώ το ξενοδοχείο Tsamis την ανανέωνε και διεύρυνε.
Αποδείχθηκε ναυαρχίδα για την πόλη, την γούνα, την τοπική πολιτική σκηνή. Με μια δόση υπερβολής ίσως ένα ιδιότυπο κέντρο στις εποχές της μεγάλης ακμής της. Και όλα αυτά με σταθερό όπλο τον επαγγελματισμό και το διάπλατο εκφραστικό και ειλικρινές χαμόγελο.
Στην συνέχεια προστέθηκαν και άλλες μονάδες ξενοδοχειακού τύπου, πολλές απ’ αυτές αξιόλογες, πλην όμως η Καστοριά του ξενοδοχειακού πολιτισμού, πέρασε ταυτόχρονα σε ένα άλλο στάδιο και την διάδοχη καμπή της ιστορίας της, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν, την αίγλη των εποχών της δημιουργίας και της χαράς που ήταν γενικευμένη και αφορούσε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς έκφρασης.
* * *
Πόλη έρημη, κλειστά ακόμη και τα καταστήματα που φυτοζωούσαν, επαγγελματίες σε απόγνωση που σβήνουν το 2ο έτος από την σταδιοδρομία τους, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στον αέρα. Kαι τρισευτυχισμένους τους εκλεγμένους της, με ιδιαίτερη διάκριση της δημοτικής αρχής Ιωάννη Κορεντσίδη, των προσωπικών του συμβούλων, του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς που απειλεί με μηνύσεις, και μερικών άλλων που βλέπουν την "ώρα για δουλειά", για δούλεμα, για δουλειές και projects, ντρον και ραγκουτσάρια, για το τίποτε, το μόνο που συμβαίνει.
* * *
Παρά ταύτα, ακόμη και η καταστροφή του ξενοδοχείου Tsamis τις προηγούμενες ημέρες, για μια ακόμη φορά τροφοδότησε σκοτεινά και νοσηρά κίνητρα όσων έσπευσαν με τις ερμηνείες και συνωμοσίες τους να ελεεινολογήσουν.
Όπως αντίστοιχα ελεεινολογούν τα fakes profiles που σαν αρπαχτικά ή οχιές μέσα στην ανωνυμία του διαδικτύου επιχειρούν να κατασπαράξουν όποιον ασκεί κριτική στον δήμαρχο Καστοριάς Ιωάννη Κορεντσίδη και τις / τους συμβούλους του. Χωρίς ποτέ να έχει καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά.
Όπως αντίστοιχα και πάλι πίσω στον χρόνο, ο κ. Αθανάσιος Μπατσόπουλος θύμισε, με το κείμενό του λίγες ημέρες πριν στην ΟΔΟ, τα νοσηρά που διαδόθηκαν την εποχή (ίδιο μήνα με σήμερα) που αγνοούνταν ακόμη και αναζητούνταν, ο Μιχάλης Μπατσόπουλος στα νερά της λίμνης.
Όπως γενικά αντίστοιχα συμβαίνει σε κάθε περίσταση που απαιτεί ψυχραιμία, κοινωνική υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, διακριτικότητα και στοιχειώδη ευγένεια. Σε μια πόλη με κατοίκους στα πρόθυρα της απόγνωσης που επιδεινώνεται από την πανδημία του covid.
ΟΔΟΣ 11.2.2021 | 1067 | σ.5 |
Πόλη έρημη, κλειστά ακόμη και τα καταστήματα που φυτοζωούσαν, επαγγελματίες σε απόγνωση που σβήνουν το 2ο έτος από την σταδιοδρομία τους, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στον αέρα.
Και τρισευτυχισμένους τους εκλεγμένους της, με ιδιαίτερη διάκριση της δημοτικής αρχής Ιωάννη Κορεντσίδη, των προσωπικών του συμβούλων, του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς που απειλεί με μηνύσεις, και μερικών άλλων που βλέπουν την "ώρα για δουλειά", για δούλεμα, για δουλειές και projects, ντρον και ραγκουτσάρια, για το τίποτε, το μόνο που συμβαίνει.
Η καταστροφή του Tsamis προστίθεται σε μια σειρά άλλων καταστροφικών γεγονότων που αποδεκάτισαν σημαντικά στοιχεία της Καστοριάς: Όπως ισοπεδώθηκε το κτίσμα του ξενοδοχείου, έτσι είναι απόλυτα ισοπεδωμένο το Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς, είναι έρημο και περιφρονημένο το παλιό κέντρο της πόλης. Σχεδόν κατεστραμμένο το κτήριο του Ξενία, που... έσωσε πρόσφατα η Μαρία Αντωνίου, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη.
Ισοπεδωμένα ή κουφάρια μετά από πυρκαγιές περίφημα αρχοντικά, όπως (για να αναφερθούν μερικά μόνο) του Παπία, του Σομαλιά με τις περίφημες τοιχογραφίες που καταβρόχθισε η λήθη και χάθηκαν στην ιστορία.
Ποιος δεν θυμάται άλλωστε 10 χρόνια προηγουμένως την φοβερή καταστροφή του αρχοντικού Πουλιοπούλου στο Ντουλτσό, κι αυτό από πυρκαγιά που ευτυχώς αποκαταστάθηκε πλήρως. Ή πριν λίγα χρόνια στο αρχοντικό του Γκιμουρτζίνα.
H πρόσφατη ιστορία της Καστοριάς χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά με καταστροφές. Αυτά που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οι παλιότεροι, σε επίπεδο υποδομών, από κατοικίες απλώς, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικές επιχειρηματικές υποδομές, με τον ένα ή κάποιον άλλο τρόπο, εξανεμίζονται, καταστρέφονται, αποδεκατίζονται. Mέσα από τις φήμες και τα fakes της παραφιλολογίας, δομείται η ιδεολογία μιας σκοτεινής και χωρίς προσδοκία κοινωνίας που συμβιβάζεται, φοβάται και δεν προσπαθεί, ούτε διεκδικεί.
* * *
Κοντά σε όλα αυτά προστίθενται τα διατηρητέα ή όχι κτίσματα που καταρρέουν από την εγκατάλειψη και την αδυναμία εξασφάλισης των οικονομικών μέσων για την συντήρηση και αποκατάστασή τους, η συνολική εικόνα εκτεταμένης παρακμής που χτυπά αδιακρίτως πλέον. Και διώχνει τον κόσμο από την πόλη.
Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι σοβαρές υποβαθμίσεις του περιβάλλοντος και τα εγκλήματα στην φύση, ιδιαίτερα τα δένδρα και το πράσινο που βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των δημοτικών αρχών της Καστοριάς. Η πρόσφατη ανάμνηση από την ελεεινή κοπή των πεύκων που συγκροτούσαν ένα όμορφο πνεύμονα πρασίνου στην αυλή της Παναγίας Ελεούσας, χωρίς ασφαλώς να συγκρίνεται με τις καταστροφές κτηρίων και ανθρώπων, εντάσσεται και αυτή στην ίδια κατάσταση δήωσης.
Αναφέρονται όλα αυτά για να καταδειχθεί ότι η πρόσφατη ιστορία της Καστοριάς χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά με καταστροφές. Αυτά που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οι παλιότεροι, σε επίπεδο υποδομών, από κατοικίες απλώς, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικές επιχειρηματικές υποδομές, με τον ένα ή κάποιον άλλο τρόπο, εξανεμίζονται, καταστρέφονται, αποδεκατίζονται.
Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το φαινόμενο, των συχνών καταστροφών, παρατηρείται και αλλού στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα συμβαίνει εδώ και είναι μια κατάσταση στην οποία οι κάτοικοι της Καστοριάς δείχνουν σημάδια εθισμού και απάθειας.
Πίσω απ’ όλα αυτά, μέσα από τις φήμες και τα fakes της παραφιλολογίας, δομείται η ιδεολογία μιας σκοτεινής και χωρίς προσδοκία κοινωνίας που συμβιβάζεται, φοβάται και δεν προσπαθεί, ούτε διεκδικεί.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1067.
Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από βίντεο του κ. Σωτηρίου Φουρλή.
Τι απέγινε αλήθεια εκείνο το πόρισμα για την έκρηξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣσσσσσςςς......για τέτοια είμεθα τώρα;;!!
ΔιαγραφήΓια τέτοια και περισσότερα είμαστε από την στιγμή που στο άρθρο γίνεται λόγος για «...σκοτεινά και νοσηρά κίνητρα όσων έσπευσαν με τις ερμηνείες και συνωμοσίες τους να ελεεινολογήσουν» και «...μέσα από τις φήμες και τα fakes της παραφιλολογίας, δομείται η ιδεολογία μιας σκοτεινής και χωρίς προσδοκία κοινωνίας που συμβιβάζεται, φοβάται και δεν προσπαθεί, ούτε διεκδικεί.»
ΔιαγραφήΌταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και σε συνδυασμό λίγους μήνες μετά με την επιστολή κάποιων 33 κατοίκων για την υποβάθμιση του οδικού άξονα στην συγκεκριμένη περιοχή το ελάχιστο που οφείλουν στην κοινωνία είναι μερικές ντόμπρες απαντήσεις. Αλλά βλέπετε η κομπραδόρικη, μιζαδόρικη και με αέρα δανειζόμενη επιχειρηματική άρχουσα τάξη της περιοχής μαζί με τους ντόπιους αυλικούς και οφφικιάλιους, με πόστο ή χωρίς, κρύβεται διαχρονικά πίσω από το δάχτυλό της και καταλήγουμε να αοριστολογούμε περί ευθυνών και να τσουβαλιάζουμε τις ευθύνες αυτές για την κατάντια μας στο γενικό πληθυσμό όταν η παραπάνω χούφτα ανθρώπων παίζει τα ρέστα της στην διαπλοκή, την ρεμούλα και την αρπαχτή δεκαετίες τώρα.
Ο δήμος Καστοριάς λαμβάνει μέρος στην 8η διεθνή έκθεση τουρισμού στας Αθήνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσοι πήγαν με τον Σάκη, πόσες μέρες θα μείνουν,τι θα κοστίσει,ποιές ενέργειες και τι προγραμματισμός έχει γίνει, με ποιούς οργανισμούς και εταιρείες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επαφές και αν θα εκδόσουν δελτίο απολογισμού με το πέρας;
Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο
Τα ερείπια του Ξενοδοχείου Τσάμης, συμβολίζουν ακριβώς την Καστοριά του σήμερα. Μάλλον, πως κατάντησε η Καστοριά σήμερα. Θα περάσουν πολλά, πολλά χρόνια, για να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Αν ποτέ την ξαναβρεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι άνθρωποι είναι αυτοί που αναδεικνύουν με τις δραστηριότητες τους και τις επιλογές τους μιά πόλη και δυστυχώς οι τωρινοί είναι λίγοι και μικροί σε όλα τους όπως και οι καστοριανοί ακολούθως....
ΔιαγραφήΗμίαιμος Πρίγκηψ
Ότι ψηφίζετε λαμβάνετε Μπέτσκες μου. Το σανό με ντρον εν έτει 2021. Αμ πως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώωρραα σανό; Δεν υπάρχει τάληρο. Τα επόμενα ταξίματα θα γίνουν με τσίχλες κι αυτές μασημένες.....
Διαγραφή