4.9.23

ΟΔΟΣ: Κ, το αρχοντικό


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.3.2023 | 1168 | σ.16


Περιέργως τα καστοριανά ΜΜΕ δεν πρόσεξαν...


Στον αστερισμό του «Κομμένο» και όχι στην Καστοριά του Κόμο κινούνται καθώς φαίνεται οι συντριπτικά περισσότεροι από τους τοπικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Δηλαδή τα τοπικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες της περιοχής. 

Στην πόλη που μερικά χρόνια προηγουμένως τρομοκρατώντας τον κόσμο [σχετικά "εδώ"], τον «ενημέρωναν» ότι σε εποχή των μνημονίων ο τότε δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής... υπέγραφε (σε βάρος της Καστοριάς) μνημόνια και ότι θα φίμωνε την γνωστή καστοριανή ελευθεροτυπία (ήταν τότε που "εντελώς" συμπτωματικά ο τέως δήμαρχος περιόρισε το παχυλό χρηματικό "συσσίτιο" στα "πιεστικά" τοπικά ΜΜΕ), τα ΜΜΕ σφυρίζουν αδιάφορα συστηματικά όταν στο Κόμο, υπάρχουν «κομμένα» δένδρα.

Και ενώ από το 2019 και μετά κάθε χρόνο, διατίθενται από τον Δήμο Καστοριάς πιστώσεις από 30.000 έως 40.000 ευρώ [τελευταία "εδώ"] για κοπή δένδρων αποκλειστικά (όχι για φύτευση αλλά για κοπή!), κανένας δεν απορεί και δεν ελέγχει για όλο αυτό το όργιο σπατάλης και καταστροφής των δένδρων. Ένα εκκωφαντικό σιωπητήριο εθελοντικής τοπικής δημοσιογραφικής φίμωσης συγκαλύπτει την τεράστια φυσική καταστροφή. 

Διότι τα συντριπτικά περισσότερα ΜΜΕ της Καστοριάς, «περιέργως» δεν πρόσεξαν ούτε τους δεκάδες κορμούς δένδρων στον Γύρο της Λίμνης πριν 2-3 χρόνια: «Διαπιστώθηκε ότι η κοπή των δένδρων έγινε από συνεργεία του Δήμου χωρίς άδεια από την Υπηρεσία μας, θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα», ανέφερε το 2020 με πρωτοκολλημένο έγγραφο η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς του Κόμο. Σε ερώτηση φυσικά των Αθηναίων, που έδειξαν ευαισθησία για τον γύρο της λίμνης καθώς ανήκει στο δίκτυο Natura. Ουδείς Καστοριανός έδειξε ενδιαφέρον)  [σχετικά "εδώ"].



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ψηφοφορία

[σε γνωστό για την υποστήριξη προς τον κ. Κορεντσίδη, site της Καστοριάς]

Συμφωνείτε με την "καρατόμηση" των δέντρων
από τον Δήμο Καστοριάς;
ΝΑΙ: 61%
ΟΧΙ: 39%

Αριστερά και δεξιά το αρχοντικό Κόμο, στο κέντρο η αρχοντική δημοκρατία του από στημένο δημοψήφισμα.


* * *


Περιέργως τα καστοριανά ΜΜΕ δεν πρόσεξαν ούτε την βάρβαρη κοπή των πεύκων ["εδώ"] στην Παναγία την Ελεούσα το 2020 (που πλέον στην θέση των κομμένων δένδρων δημιουργήθηκε λαχανόκηπος), ούτε την κοπή των υπέροχων πεύκων στο "Μηχανικό" απέναντι από το ΔηΝαΚ το 2021 (που θυμίζει σήμερα Ναμίμπια)  ["εδώ"].

Ούτε στον περιβάλλοντα χώρου του Αγίου Θωμά το 2022 με τα περήφανα κυπαρίσσια πεσμένα στο έδαφος ["εδώ"], ούτε τις τελευταίες ημέρες στο «κρεματόριο» του Άλσους του Αγίου Αθανασίου και της Δεξαμενής ["εδώ"]. Ούτε, ούτε, —αμέτρητα τα ούτε. 

Αν και πρέπει να παρατηρηθεί ότι —ειδικά για το τελευταίο έγκλημα στα πεύκα του Άλσους του Αγίου Αθανασίου, μόλις αντιδήμαρχος έδωσε το άλλοθι του Δήμου Καστοριάς ότι στην από δεκαετίες κοινόχρηστη για τους δημότες χωρίς περίφραξη έκταση, τα πεύκα κόπηκαν με ευθύνη του Στρατού, και επειδή προκλήθηκε σάλος από το ένα ακόμη μακελειό, ενώ ενδέχεται να έχει παραγγελθεί (μια ακόμη) έρευνα, ελάχιστες ιστοσελίδες, προβάλλουν το γεγονός. Για να προβάλλουν το άλλοθι του Δήμου —και όχι το έγκλημα.

Στην πράξη, με την σιωπή και την στάση τους, για λίγο μόνο δεν υποστηρίζουν και τα κωμικά κλαδέματα και τα σχήματα των δένδρων που απομένουν μετά από επιδρομές, ως «έργα τέχνης» ["εδώ"]. Και τα οποία εκτός από την μεγάλη καταστροφή, γράφουν κι’ αυτά την δική τους ιστορία ντροπής της Καστοριάς του 2023 και της... «γυρολιμνιάς» τους, όπως αποκαλούν δήθεν μοντέρνα και «χαλαρά» τον εσωτερικό παραλίμνιο του βουνού. 

«Συμπτωματικά» μόλις χθες, πρόβαλλαν ως μέγα άθλο και επίτευγμα μετά από… παλλαϊκό αίτημα, την εκ μέρους της πανάκριβης ΔΕΥΑΚ αντικατάσταση ενός... πλαστικού σωλήνα ομβρίων μερικών μέτρων. Σε λίγο θα προτείνουν να στηθεί και το μνημείο της ΔΕΥΑΚ —μετά από πάνδημο αίτημα βεβαίως-βεβαίως. 



Φωτογραφίες:
2020: Παναγία Ελεούσα
2022: Άγιος Θωμάς
2021: Μηχανικό
2020: Γύρος λίμνης



Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 30 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1168.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/9/23

    Καστοριά μια πόλη εχθρική πρός το πράσινο και την φύση. Καστοριά ένα απέραντο κρεματόριο δέντρων. Καστοριά μια πόλη με μηδενικό δείκτη νοημοσύνης των κατοίκων της.
    ΑνναΓούλα

    Καληνύχτα Καστοριά όπου κι αν είσαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/9/23

    Περιμένατε κάτι διαφορετικό από τα φερέφωνα?
    Γι αυτό κατάντησε έτσι η Καστοριά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ