5.10.23

ΟΔΟΣ: Ψύχωση

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Η ψύχωση αυτών που την «βρίσκουν» αλλά και απολαμβάνουν την αλόγιστη κοπή των δένδρων στην Καστοριά, αποδεικνύεται και από τα «λείψανα» των δένδρων στην Καστοριά του... Κόμο. 

Δεν είναι μόνο τα «κουφάρια» που αφέθηκαν για πολλούς μήνες στον περίβολο της Παναγίας Ελεούσας ["εδώ"]. Ούτε οι κομμένοι κορμοί που παραμένουν πεταμένοι στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου ["εδώ"]. Διότι το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και σε ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό κοπής. 

Όπως το αποθανατίζει ο φακός στην φωτογραφία. Πρόκειται για την περιοχή πίσω από την μεγάλη, καγκελόφραχτη περίφραξη της εντυπωσιακής και κάποτε καλαίσθητης κλίμακας (σκάλας) της περιοχής Κουμπελίδικης. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Σε προηγούμενη δημαρχία, η επιβλητική μεγάλων διαστάσεων μεταλλική καγκελόπορτα που ήταν από μόνη της μνημείο, αντικαταστάθηκε με μία πολύ μικρότερη που υποβάθμισε συνολικά την περιοχή. 

Σήμερα πια ο «σεφ» του αποτρόπαιου αυτού θεάματος, μετά την κοπή του μεγάλου δένδρου, μερίμνησε, ανενόχλητος φυσικά από τους νέους περίοικους-συνδημότες να επιρρίψει χοντρό αλάτι επάνω στον κορμό που απέμεινε για να αποκλείσει κάθε περίπτωση αναγέννησης του δένδρου από το ριζικό του σύστημα. 

Και ενώ οι κυβερνήσεις στον κόσμο όπως και στην Ελλάδα έχουν διαβαθμίσει σε ποινικό αδίκημα και μάλιστα υπό προϋποθέσεις κακουργηματικού βαθμού την κακοποίηση των ζώων που συναποτελούν την πανίδα μιας περιοχής, για την ώρα, το χόμπι της καταστροφής των δένδρων που αποτελεί την χλωρίδα αλλά και στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού μιας περιοχής ισάξιο με τα μνημεία της και την τέχνη, ενθαρρύνεται και διαδίδεται. Και κλιμακώνεται. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1180.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ