21.4.23

ΟΔΟΣ: Το Κόμο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.9.2022 | 1141


Κακά τα ψέματα και τα παραμύθια, αλήθεια είναι ότι η παλιά Καστοριά, με το ιστορικό και το μνημειακό της φορτίο, με το κοινωνικό της βάθρο, όποιο και όσο να είναι αυτό, έχει προ πολλού περιπέσει σε ανυποληψία στους νυν κρατούντες. Που αντί να συνειδητοποιήσουν τον βανδαλισμό, την λεηλασία και τον βιασμό που εξελίσσεται, δεν χάνουν αφορμή να καταφέρονται σε βάρος της. 


Δεν είναι καθόλου γνωστό αν οι παλιοί Καστοριανοί γνώριζαν και πολλές λεπτομέρειες για τον Άγιο Θωμά —πέρα από το ότι υπήρξε δύσπιστος. Ότι στην νεότητά του ήταν ψαράς όπως πολλοί στην παλιότερη Καστοριά, αλλά και με αντιστοιχίες προς τον Μέγα Αλέξανδρο ότι είχε ξεκινήσει από την Ιουδαία για να διαδώσει τον Χριστιανισμό ως και μετά το Πέρασμα από την Ινδία. Για να βρει μαρτυρικό θάνατο κάπου στο Τσενάϊ της Ινδίας. 

Ούτε καν αν γνώριζαν ότι το ιερό λείψανό του παρέμεινε εκεί έως ότου ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Ή ότι το 1204 το λείψανο μεταφέρθηκε στη Ρώμη, μαζί με τα λείψανα άλλων Αγίων κατά την Δ' Σταυροφορία. Που όπως πήγαν οι εξελίξεις, τα γλύτωσε από τα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Βλαδίμηρου Πούτιν. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
2022: Άγιος Θωμάς. Τώρα με την κοπή των δένδρων (και) στον Άγιο Θωμά αποδεικνύουν ότι οι ιθύνοντες και οι υπεύθυνοι δεν έχουν κανένα φραγμό. 


Δεν είναι γνωστό επίσης αν —μερικούς αιώνες πίσω— είχαν φανταστεί, όταν μέσα στα χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς έκτιζαν τον Άγιο Θωμά τι θα συνέβαινε το 2022. Την ευρύχωρη και γνωστή εκκλησία στην ομώνυμη συνοικία, που έως πριν μερικά χρόνια πανηγύριζε την ημέρα του Αγίου Θωμά. Πλην όμως τα τελευταία χρόνια, δεν την καταδέχονται οι εκκλησιαστικές αρχές. Που θέλουν μεγαλοπρέπειες, παγκάρια και τα συναφή. 

Ούτε όταν πολλές δεκάδες χρόνια πριν φρόντιζαν τον περιβάλλοντα χώρο φυτεύοντας δένδρα καλλωπιστικά και μεταξύ των άλλων και κυπαρίσσια, αν μπορούσαν να προβλέψουν ότι στο 2022, στον «τοπ παγκόσμιο προορισμό», στην «βυζαντινή αρχόντισσα», στο «Κόμο», βάρβαρα χέρια θα έκοβαν τα υπέροχα δένδρα όπως συνέβη προχθές 20 Σεπτεμβρίου 2022. 

Δύο περίπου χρόνια μετά το αντίστοιχο βάρβαρο συμβάν με την κοπή των πεύκων (νεότερων αυτή την φορά) μέσα στον περιφραγμένο χώρο του ενοριακού ναού της Παναγίας Ελεούσας, μόλις 200 το πολύ μέτρα από τον Άγιο Θωμά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
2020: Παναγία Ελεούσα: Στην νεοβάρβαρη Καστοριά που κάνουν κουμάντο οι εκπολιτιστές των παλιών Καστοριανών που φύτευαν παντού δένδρα.



Με συνέπεια να προκαλούνται υπόνοιες ότι οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι, που διπλά δυστυχώς για την Καστοριά έχουν εξουσία στα χέρια τους, θα προωθήσουν κοπή και άλλων κυπαρισσιών απ’ αυτά που είναι υγιέστατα, είναι υπεραιωνόβια, δεν ενοχλούν κανένα και κοσμούν τις εκκλησίες των παλιών Καστοριανών μέσα στην πόλη. Με τις εισαγγελικές αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα, να βάζουν φακέλους στο αρχείο. 

Διότι ανήκουν πια στο παρελθόν και τα συγκεκριμένα κυπαρίσσια. Που αφού αναπτύχθηκαν έμειναν στην θέση τους να κοσμούν τον ναό, την γειτονιά, την πόλη και την ιστορία των κατοίκων της, για πολλές–πολλές δεκαετίες ίσως και λίγους αιώνες. 

Έως προχθές 20 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν εκεί να περιβάλλουν και να ομορφαίνουν το «εκκλησάκι» —όπως ακριβώς ή περίπου περιγράφονται τελευταία οι πολύ και λιγότερο λαμπροί, βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί, μεγαλοπρεπείς ή και όχι και τόσο μεγαλοπρεπείς ναοί της παλιάς πόλης. 

Της γνωστής με τις ανηφόρες που... κουράζουν και λαχανιάζουν άλλους [σχετικά "εδώ"]. Και σε άλλους προκαλούν αλλεργία, μαζί με το περιεχόμενο και την ιστορία της.

Διότι κακά τα ψέματα και τα παραμύθια, αλήθεια είναι ότι η παλιά Καστοριά, με το ιστορικό και το μνημειακό της φορτίο, με το κοινωνικό της βάθρο, όποιο και όσο να είναι αυτό, έχει προ πολλού περιπέσει σε ανυποληψία στους νυν κρατούντες. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η είσοδος του Αγίου Θωμά·
στο βάθος, διακρίνεται το καμπαναριό του Μητρόπολης του Κόμο.

* * *

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ  452 - Α.Π.: 35914
Καστοριά: 2 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Δήμαρχος Καστοριάς 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 
Την απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών για εργασίες κλαδέματος ή κοπής επικίνδυνων δένδρων και κλαδέματος ή κοπής μεγάλων δέντρων ύψους από 8 μ. και άνω σε πλατείες, πάρκα και ανοιχτούς χώρους ή σε νησίδες, ερείσματα και παράπλευρους χώρους οδών των δημοτικών χώρων εντός των ορίων του νέου Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με την 28/22 Μελέτη Δ/νσης Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου, στην επιχείρηση [....] σύμφωνα με την κατατεθείσα προσφορά του 13.168,80 €.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς
Ιωάννης Κορεντσίδης

* * *


Οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι, που διπλά δυστυχώς για την Καστοριά έχουν εξουσία στα χέρια τους, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κανένα φραγμό. Ότι είναι εν δυνάμει «έτοιμοι» να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην Καστοριά.



Που αντί να συνειδητοποιήσουν τον βανδαλισμό, την λεηλασία και τον βιασμό που εξελίσσεται, δεν χάνουν αφορμή να καταφέρονται σε βάρος της. 

Σε βάρος των παλιών, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζουν – στην πιο καλή περίπτωση, άξεστους, αμόρφωτους κλπ κλπ. Περισσεύει η χολή και η αχαριστία.

Τώρα με την κοπή των δένδρων (και) στον Άγιο Θωμά αποδεικνύουν ότι οι ιθύνοντες και οι υπεύθυνοι δεν έχουν κανένα φραγμό. Ότι είναι εν δυνάμει «έτοιμοι» να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην Καστοριά. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στο όνομα δήθεν την ασφάλειας, αλλά στην ουσία για να καταδείξουν την ισχύ και την αρχή τους. Και την περιφρόνησή τους σε μνημεία των παλιών και της παλιάς Καστοριάς. Ακόμη και σε αυτά της Φύσης. Βάζουν τενεκέδες με δενδράκια, στην Μητροπόλεως και καμαρώνουν. 

Το θέαμα των κομμένων κυπαρισσιών στον Άγιο Θωμά της Καστοριάς, προκαλεί αγανάκτηση. Και μια ανάγκη να τους φωνάξει κάποιος, σε αυτούς που ευθύνονται και όποιο σχήμα κι αν έχουν, ντροπή και αίσχος σας. Και ότι ο Νέρωνας δεν ήταν τίποτα μπροστά σας. 



Φωτογραφίες:
- Επάνω: Αποτροπιασμό και οργή προκάλεσε πριν δύο χρόνια περίπου το θέαμα των κομμένων κορμών από τα υπέροχα πεύκα στην Παναγία Ελεούσα στην Καστοριά, πολύ κοντά στον Άγιο Θωμά. Καμία εφημερίδα, κανένα ραδιόφωνο, καμία απολύτως ιστοσελίδα της Δημοκρατίας της Καστοριάς, δεν ανέφερε το παραμικρό.
- Κάτω: Ο μητροπολίτης Καστοριάς στην εκδήλωση τοποθέτησης τενεκέδων - γλαστρών στην πλατεία Ομονοίας (φωτογραφία www.aboutkastoria.gr). 


Δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1141.


Σχετικά:

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/4/23

    Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους, για να δικαιολογήσει τιμολόγια και ακατανόητα χιλιάρικα την πληρώνουν τα δέντρα, που δεν θα μιλήσουν ούτε θα ψηφίσουν. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/4/23

      Μην ανησυχείτε, θα τα αντικαταστήσουν με φωταγωγημένα παλιοσίδερα σε σχήμα σταυρού που αρμόζουν στον Ιερό αυτό χώρο.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/4/23

    Το Κόμο δοξάζεται μεθαύριο με την παρουσία ικανού αριθμού μητροπολιτών στη μητρόπολη Καστοριάς. Τους συνιστώ να μπούνε από την πίσω πόρτα της εκκλησίας, αυτή που την κοπανούσαν οι μαθητές όταν τους τραβούσαν με το ζόρι στη εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/4/23

      Ανήκεις κι εσύ στους παθόντες που τους έπιασε ο μακαρίτης περιμένοντας έξω από την πίσω πόρτα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/4/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος26/4/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/4/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος26/4/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος27/4/23

      Μεθυσμένοι τα γράφετε τα σχόλια [....]; Λίγη ντροπή δεν έχετε;
      [....] και σιγά μη προλάβετε να ξηγηθείτε. Όπως την έπαθε κι ο άλλος και δεν τον ξεπλένουν τώρα πέντε ποτάμια. Ύστερα κοιτάτε να βρείτε τρύπα να κρυφτείτε. Αυτός ο τόπος δε σας χωράει.
      Μακάρι να καταλαβαίνατε [....] .

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος27/4/23

      Τα έκαναν όλα για το καλό σου αχάριστε. Χωρίς σφαλιάρα και προσβολή, χωρίς επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, και χωρίς τις απαγορεύσεις για σινεμά και σφαιριστήρια δεν θα είχες σπούδασει ούτε θα έχεις γίνει καθηγητής πανεπιστημίου.
      Δες τον Ζήση πως πρόκοψε.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος27/4/23

      Πιο νηφάλιοι από ποτέ και με πολύ καλή μνήμη επειδή δεν πίνουμε αλκοόλ.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος27/4/23

      "Μακάρι να καταλαβαίνατε"
      Μια απορία. Το Λα με σλάβικη προφορά;

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος27/4/23

      "Τα έκαναν όλα για το καλό σου αχάριστε" ισχυρίζεσαι.

      Δε θες να ξέρεις πόσοι και ποιοι άνθρωποι συμφωνούν με το νόημα των περισσότερων στίχων του τραγουδιού.

      Εύχομαι να το αντέξεις. Εγώ πάντως τέτοιο καλό δεν το αντέχω. Θάνατος είναι.

      https://www.youtube.com/watch?v=zSZP4ZZynmM

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος27/4/23

      Βιάστηκες να κρίνεις το σχόλιο. Ακριβώς το αντίθετο εννοούσα. Γνωρίζω το τραγούδι του Μηλιώκα και ταυτίζομαι απόλυτα με αυτό.
      Σε διαβεβαιώνω ότι κάποιος σπουδάζει με τον ιδρώτα του και όχι με σφαλιάρες, απαγορεύσεις και με άγιο πνεύμα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/4/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/4/23

    Ε δεν παίζεστε ρε παιδιά!!!!
    Είναι τώρα εξυπνάδα ή μαγκιά αυτή;
    Με τέτοια μυαλά θα πάμε μπροστά;
    Ούτε σοβαρά ούτε για πλάκα λέγονται τέτοιες [....] τέτοια ώρα.
    Ειλικρινά, αηδία το καταντήσατε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/23

      Μη τα λές σε εμάς. Εμείς σωθήκαμε από τις αυθαιρεσίες μερικών ντεμέκ εκπαιδευτικών και βρήκαμε τον δρόμο μας. Πες τα στα παιδιά που καταστράφηκαν επειδή οι εν λόγω καθηγητές τα έκοψαν σε νέα και αρχαία για δύο συνεχόμενες χρονιές για να εγκαταλείψουν το γυμνάσιο ή το λύκειο. Και όλα αυτά επειδή ήταν μακρυμάλληδες, κάπνιζαν, πήγαιναν σινεμά και σφαιριστήρια ή δεν δεχόταν να τους αποκαλούν γαϊδούρια, μουλάρια και λοιπά ζωάκια (μακάρια η ευγενής θεολόγος), όλα αυτά ακαδημαϊκά κριτήρια για να αξιολογήσει κάποιος τις επιδόσεις ενός μαθητή.
      Πότε επιτέλους θα βάλουμε τέλος σε αυτή την υποκρισία για να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/4/23

      Ε όχι και να μη τα λέμε και σε εσάς! Αυθεντίες ή Άγιοι είστε; Για κοιταχτείτε σε καναν καθρέφτη...
      Νομίζετε ότι βρήκατε το δρόμο σας, ενώ ειρωνεύεστε, προσβάλλοντας τη μνήμη νεκρού.
      Τα παιδιά που λέτε ότι καταστράφηκαν... δεν είχαν γονείς και κηδεμόνες; Ποιος μίλησε στην ώρα του; Τώρα είναι αργά πια για δάκρυα.
      Ούτε φυσικά αποκλείεται κι εσείς που βγαίνετε τώρα τιμητές των πάντων να έχετε τσακίσει ανθρώπινες ψυχές με τα λόγια ή τα έργα σας και δεν μετανιώσατε αληθινά παρά μόνο υποκριτικά ζητάτε συγγνώμες δεξιά κι αριστερά, όταν έλθουν στο φως και τα δικά σας ...
      Μην επιμένετε λοιπόν, γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.
      Κι είναι κρίμα απ' το Θεό να περιγελάει κανείς πάνω στον πόνο των άλλων.
      Φεύγω τώρα, γιατί δείχνετε να έχετε ξεφύγει και συνειδητοποιώντας την ανεπάρκειά μου, σας αφήνω ήσυχους σε πιο ειδικούς.
      Προφανώς, ούτε εσείς έχετε τη Χάρη να μας σώσετε.
      Γεια-χαρά!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/4/23

      Σε περίοδο δικτατορίας θέλω να δω γονείς παιδιών που θα διαμαρτυρηθούν γιατί ένας εκπαιδευτικός έσπασε το παιδί του στο ξύλο επειδή το έπιασε να φεύγει από την πίσω πόρτα της εκκλησίας.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος27/4/23

    Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω κανέναν από αυτούς που θα παραβρεθούν στην κηδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/4/23

    Η υποκρισία στην νιοστή που θα έλεγε και ένας μαθηματικός και εξαιρετικός άνθρωπος την δεκαετία του 70 στο γυμνάσιο Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/4/23

    Γεγονότα όπως το αυριανό βοηθούν να μάθεις το μέγεθος της υποκρισίας μερικών ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ