18.10.23

ΟΔΟΣ: 25 Ιουνίου

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.6.2023 | 1178


Στα περασμένα χρόνια, κανείς και καμμιά δεν ενημέρωνε επαρκώς τον πρωθυπουργό, πειστικά ή τεκμηριωμένα για αυτή την εκλογική περιφέρεια που δεν διεκδικεί, δεν σχεδιάζει και προπαντός δεν απαιτεί. Εξ άλλου, έχει γίνει ευρέως αποδεκτή πλέον, η υπαρξιακή πολιτική αγωνία των «εκπροσώπων» της, καθώς εστιάζεται με εμμονή στα στιγμιότυπα του φωτογραφικού φακού, από τις πάμπολλες εκδηλώσεις, πανηγύρια και στασίδια, στα οποία ακούραστα συμμετέχουν.


Και ενώ η τυπική λήξη της προεκλογικής περιόδου, στο δρόμο για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, δεν απέχει παρά μόνο 15 ημέρες, η πολιτική κατάσταση στην Καστοριά δείχνει να έμεινε πίσω. Να διακόπηκε την νύχτα της 21ης Μαΐου. Όταν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα από την κάλπη της ημέρας εκείνης, που ούτε και ο ίδιος ανέμενε —όπως χωρίς περιστροφές παραδέχθηκε, έκοψε πρώτη το νήμα της νίκης, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αφήνοντας πίσω της κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες τον ΣυΡιζΑ. Και κατά περίπου 30 εκατοστιαίες μονάδες το ΠαΣοΚ. 

Το γεγονός ότι 10-12 χρόνια από την εμφάνιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από την ελληνική κοινωνία ως ισχυρός πόλος της Κεντροδεξιάς, αλλά και επιπλέον ενισχύεται, είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικό. 

Όμως, χωρίς αυτή η αλήθεια να σημαίνει οτιδήποτε αναφορικά με την νίκη του πρώτου κόμματος στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, συντρέχουν τρεις συνθήκες, που θεωρητικά θα μπορούσαν να επιδράσουν στην εξέλιξη που θα προκληθεί από τις κάλπες. Και η οποία με βάση τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλύσεων, δεν μπορεί, παρά να είναι τελικά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία. 

Οι παράγοντες αυτοί είναι η ενισχυμένη αναλογική που θα εφαρμοστεί σ’ αυτές τις εκλογές. Η λίστα των υποψήφιων βουλευτών αντί της σταυροδότησης. Και τέλος το ποσοστό της αποχής των πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου. Στις οποίες, θεωρητικά, μπορούν να προσέλθουν όσοι απείχαν στις εκλογές του Μαΐου ή και να απέχουν άλλοι, προερχόμενοι από τις τάξεις των ψηφοφόρων της 21ης Μαΐου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, εννοείται με την επιλογή των εκλογέων να απέχουν ή όχι, να είναι μια ασαφής πολιτική συνιστώσα με μετρήσιμο αποτέλεσμα στην κάλπη. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Και ενώ η τυπική λήξη της προεκλογικής περιόδου, δεν απέχει παρά μόνο 15 ημέρες, η πολιτική κατάσταση στην Καστοριά, δείχνει να έμεινε πίσω. Το γεγονός ότι οι τρεις τους φωτογραφήθηκαν, πόζαραν δηλαδή, για να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι σαν... γροθιά, δεν αρκεί για να διασκεδάσει τις φήμες ότι οι χαμένοι των εκλογών, πνέουν τα μένεα. 


* * *

Σε όλα αυτά, η Καστοριά δεν εξαιρείται. Παρακολούθησε και η εδώ εκλογική περιφέρεια, που είναι πια μονοεδρική (αφού έτσι την κατάντησαν οι συνδυασμένες πολυετείς πολιτικές ανικανότητες και οι ενωμένες αδυναμίες συναπτών ετών) την εξέλιξη να «βάφεται» γαλάζιος ο χάρτης της Ελλάδος. 

Όταν δεν πάνε και πολλά χρόνια από τις εποχές που μόνο Λακωνία, Καστοριά, Σέρρες και 1-2 άλλες εκλογικές περιφέρειες ήταν standard μπλε. Και πανηγύρισαν οι περισσότεροι γι’ αυτή την εξέλιξη, που όμως εάν επαναληφθεί σε ένα επαρκή βαθμό στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, πολιτικά θα είναι ασφαλώς ιστορικό γεγονός. 

Αλλά στην πραγματικότητα θα έχει και τις πολλαπλές αναγνώσεις του, ως προς τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην Καστοριά. Και τον αντίκτυπό της στις προσδοκίες του τόπου, που έχει μείνει σε φαντασιώσεις έργων, όπως το… «τραίνο στο Νεστόριο» (δίπλα στην τριτοκοσμική τότε Αλβανία), που ακουγόταν με γαλάζια έπαρση από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη (ΝΔ). Για το οποίο τραίνο*, κανείς δεν αναρωτήθηκε και δεν ρώτησε σε τι ακριβώς χρειαζόταν στον τόπο. 

Αλλά και την μετατροπή της Καστοριάς σε «τόπο logistics» και την σύνδεση του... «τραίνου»* με το αεροδρόμιο "Αριστοτέλης" επί θητείας κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, που επίσης φαντάζει ουτοπία. Για να αναφερθούν μόνο ορισμένες από τις υπερφίαλες υποσχέσεις ως την εποχή της «Λίμνης του Κόμο» στα 2022 επί βουλευτικής θητείας κ. Ζήση Τζηκαλάγια και της νυν επανεκλεγείσας κ. Μαρίας Αντωνίου του Γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που ασκούσε την Επιτροπεία στην Καστοριά, που... «μετέφεραν» την σιδηροδρομική* σύνδεση από το Νεστόριο στην Κρυσταλλοπηγή αυτήν την φορά.

Με μόνο έργο να φέρεται ότι εκτελείται, να είναι η Σήραγγα της Κλεισούρας, ένα έργο αμφιλεγόμενης προτεραιότητας, που μπορεί να είναι και το μοναδικό τούνελ που νύχτα–μέρα δεν θα έχει φως στην άκρη του. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.6.2023 | 1178 | σ. 4


Σε μια περιοχή που κυμαίνεται στα κατακάθια του ενδιαφέροντος όλων των κυβερνήσεων και τίποτε απολύτως δεν ακούγεται, δεν λέγεται, και ούτε κάποιος δεσμεύεται για οτιδήποτε απτό και συγκεκριμένο από τις 26 Ιουνίου και μετά, κανείς λογικά δεν περιμένει στα σοβαρά, σε μια χώρα που βάφτηκε μπλε σχεδόν παντού, η κυβέρνησή της να επικεντρωθεί στις ανάγκες μια περιοχής σαν την Καστοριά. Που ούτως ή άλλως εκλογικά αποτελεί το φέουδό της. Και στην οποία οι πολίτες ψηφίζουν αγόγγυστα πότε την μία και πότε τον άλλο, εναλλάξ.


* * *

Η αλήθεια είναι ότι τίποτε χρήσιμο, πρακτικό και μακρόπνοο δεν κινείται ούτε ανακινείται στην Καστοριά. Την οποία 2-3 ημέρες πριν την 21η Μαΐου «επισκέφθηκε» (για την ακρίβεια σταμάτησε μερικά χιλιόμετρα πριν την πινακίδα "Καστοριά") ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη τότε (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός, δηλαδή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Που υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που θα είναι ο ίδιος και πάλι πρωθυπουργός, θα αναλάβει… προσωπικά να παρακολουθεί τα θέματα, τις ανάγκες και τα αιτήματα της περιοχής. 

Κάτι, που —όπως σ’ αυτή την εφημερίδα έχει ήδη σχολιαστεί— σημαίνει ότι στα περασμένα χρόνια, κανείς και καμμιά δεν τον ενημέρωνε επαρκώς, πειστικά ή τεκμηριωμένα για αυτή την εκλογική περιφέρεια. Μια έμμεση απόδειξη ότι η Καστοριά είναι μια περιοχή που δεν διεκδικεί, δεν σχεδιάζει και προπαντός δεν απαιτεί. 

Εξ άλλου, έχει γίνει ευρέως αποδεκτή πλέον, η υπαρξιακή πολιτική αγωνία των «εκπροσώπων» της, καθώς εστιάζεται με εμμονή στα στιγμιότυπα του φωτογραφικού φακού, από τις πάμπολλες εκδηλώσεις, πανηγύρια και στασίδια, στα οποία ακούραστα συμμετέχουν.

Ακολούθησε βεβαίως σε τοπικό επίπεδο και επίσημα ανατροπή του σκηνικού, καθώς εκλέχτηκε μόνο μια πλέον βουλευτής, από την ΝΔ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κυρία Μ. Αντωνίου, που επί 4 χρόνια πραγματοποιούσε προσωπικό προεκλογικό αγώνα με την επίσημη στήριξη και πολιτική χορηγία της Νέας Δημοκρατίας  Κάτι που προφανώς δεν αρμόζει σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κόμμα αξιών και εξουσίας, σκάβοντας το ίδιο το κόμμα, και τα θεμέλια της πολιτικής οντότητας τού κ. Ζ. Τζηκαλάγια.

Όπως ακολούθησε και η διαπίστωση ότι στην Βόρεια Ελλάδα, κάτι τελικά τρέχει. Αφού το μεν στην Ροδόπη, που δεν αφήνεται ήσυχη από τον τουρκικό παράγοντα, η επικράτηση ΣυΡιζΑ ήταν από τις εξαιρέσεις του χάρτη. Το δε, ένα νέο κόμμα και συγκεκριμένα η "Νίκη" (ονομασία που παραπέμπει στην "Νίκη" της ΕΣΣΔ και γιορτάζεται την 9η Μαΐου), έκανε την εμφάνισή του. Διεκδικώντας με αξιώσεις την είσοδο του στην Βουλή. 

Με τις φήμες να οργιάζουν ότι πίσω απ’ αυτό κρύβονται όχι μόνο Μονές φανατισμού στην Χερσόνησο του Άθωνα. Αλλά και ρωσικός δάκτυλος. Που είτε τράβηξε κάτω από τα πόδια το χαλί που είχε στρώσει στον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, είτε υποστήριξε για να παράσχει μια... εναλλακτική λύση, σε όσους δεν θα μπορούσαν για διάφορους λόγους να υπερψηφίσουν τον πρώτο, στις κάλπες. 

Και ενώ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει επίσκεψη με διανυκτέρευση στο Άγιον Όρος, προφανώς με στόχο να εμβολίσει πολιτικά το ξέφραγο αμπέλι της Βόρειας Ελλάδας σε ένα κρίσιμο κέντρο μεγάλων πολιτικών επιρροών, «έτυχε» να προσβληθεί με covid και να ματαιώσει το ταξίδι του. 

Μόνο, που ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τρέχει και δεν φθάνει, αναλαμβάνοντας στις πλάτες του μεγάλο μέρος από τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να λειάνει τις επιπτώσεις από τα πιο πάνω πολιτικά παράδοξά της, εδώ στην Καστοριά, κανείς δεν κινείται, αχός βαρύς (πόσο μάλλον πολλά βαρύς) δεν ακούγεται. 

Η μεν κυρία Μαρία Αντωνίου, έχοντας περίπου εξασφαλισμένη την εκλογή της ελέω λίστας και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου (θα είναι τυπικά η 4η φορά που θα εκλέγεται βουλευτής Καστοριάς), ίσως να μαζεύει ακόμη τα προσωπικά της είδη από το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Για να είναι έτοιμη η γιάφκα —με την πολιτική έννοια φυσικά, να φιλοξενήσει τον επόμενο ένοικό της. 

Καθώς από την Καστοριά δείχνει να χάθηκε, να αγνοείται, με την πολιτική του όρου, την έννοια πάντα και να σιωπά. Προειδοποιώντας κατ’ ουσία και προετοιμάζοντας την Καστοριά, με όσα θα της συμβούν στο μέλλον. Το γεγονός ότι οι τρεις τους φωτογραφήθηκαν, πόζαραν δηλαδή, για να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι σαν... γροθιά, δεν αρκεί για να διασκεδάσει τις φήμες ότι οι χαμένοι των εκλογών, πνέουν τα μένεα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η κυρία Μαρία Αντωνίου επί 4 χρόνια πραγματοποιούσε προσωπικό προεκλογικό αγώνα με την επίσημη στήριξη και πολιτική χορηγία της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που προφανώς δεν αρμόζει σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κόμμα αξιών και εξουσίας, σκάβοντας το ίδιο το κόμμα.


* * *

Έτσι, αφού σε μια περιοχή που κυμαίνεται στα κατακάθια του ενδιαφέροντος όλων των κυβερνήσεων και τίποτε απολύτως δεν ακούγεται, δεν λέγεται και ούτε κάποιος δεσμεύεται για οτιδήποτε απτό και συγκεκριμένο από τις 26 Ιουνίου και μετά, κανείς λογικά δεν περιμένει στα σοβαρά, σε μια χώρα που βάφτηκε μπλε σχεδόν παντού, η κυβέρνησή της να επικεντρωθεί στις ανάγκες μια περιοχής σαν την Καστοριά. Που ούτως ή άλλως εκλογικά αποτελεί το φέουδό της. Και στην οποία οι πολίτες ψηφίζουν αγόγγυστα πότε την μία και πότε τον άλλο, εναλλάξ. 

Πολύ περισσότερο, που σαν να άνοιξε η γη και κατάπιε τα επάνω της, όλοι οι λαλίστεροι και οι λαλίστατοι, όλων των κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣυΡιζΑ, Πα ΣοΚ κοκ συμπεριφέρονται παθητικά, σιωπηλά, με την νοοτροπία της μουγγαμάρας, προς όσα έρχονται στην Καστοριά. 

Που καθώς ερήμωσε όλη η πόλη, θα έπρεπε όχι απλά να επαιτεί 1-2 πανεπιστημιακές σχολές, αλλά να απαιτεί δυναμικά την σωτηρία της, με τα χιλιάδες άδεια και εγκαταλειμμένα διαμερίσματα και καταστήματά της. «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Βέβαια μετά την... ανάπαυλα της Πεντηκοστής, ο τέως βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, που θα είναι και πάλι υποψήφιος με την λίστα, ανακοίνωσε ότι επανακάμπτει ως… υποψήφιος, διευκρινίζοντας κάπως δηκτικά ότι ακολουθεί το πρόγραμμα περιοδειών που κατήρτισε η Δ.Ε.Ε.Π της Ν.Δ. Καστοριάς. Και έτσι την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. 

Μια ομιλία, που ασφαλώς και δεν θα περιλαμβάνει οτιδήποτε, εκτός από ασάφειες και γενικότητες. Τίποτε πάντως αυτοκριτικό ή και κριτικό για τα αίτια που οδήγησαν στην, με μεγάλη διαφορά ήττα του, από την πρώτη αναδειχθείσα στις κάλπες του Σιλωάμ της 21ης Μαΐου. Ήτοι την κυρία Μαρία Αντωνίου. 

Η οποία θα έχει ουραγούς και όχι απλά χορηγούς της, τους υπόλοιπους της λίστας-πίστας της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία, αναδεικνύεται σε μια μεγάλη οικογένεια - πολιτική πλατφόρμα, επιβάλλοντας στον τόπο την δυναστεία της οικογένειας Νεχρού και Γκάντι, στον τράχηλο της Καστοριάς. Με την μια νοοτροπία να διαδέχεται την άλλη, και όλοι οι υπόλοιποι να αποτελούν τις κάστες των χρήσιμων. 

Βέβαια κανείς δεν θα τολμήσει και πάλι να θίξει το γεγονός ότι, η βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στο εξαιρετικό από κάθε άποψη Πνευματικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. Την στιγμή που η Καστοριά δεν έχει ούτε... μακέτα πια, και ότι όλοι θα παρατηρούν με νόημα. Ότι η Νέα Δημοκρατία προχωρεί με αέρα υπεροχής και δικαίωσης των ιδεών και του προγράμματός της, αλλά ακόμη τίποτε δεν τελείωσε, γιατί σε 20 μέρες στις 7 π.μ. οι κάλπες θα είναι άδειες. Οπότε θα είναι μεγάλης σημασίας οι αναφορές του και οι παρεμβάσεις του. Με νερό στο κρασί ή χωρίς αυτό. 

Έτσι θα φαντάζουν όλα αυτά σε μια πόλη, που όχι μόνο δεν έχει ούτε ένα κάθισμα για Πνευματικό Κέντρο, πόσο μάλλον θρόνο, αλλά και στην οποία ξέσπασε και πάλι πόλεμος των ίδιων κατά βάση αντιδραστικών κινήτρων. Που όταν έπεσε η ιδέα του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, έσπευσαν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ιδέα να... ξεσπιτωθούν τα παιδιά τους από το κτήριο του 1ου Γυμνασίου. Ενώ αντίστοιχα τώρα τα διαρρηγνύουν, στην ιδέα που έπεσε να μεταφερθεί το 4ο δημοτικό σχολείο σε άλλα σχολικά κτήρια στην έρημη πόλη, και να στεγασθούν σ’ αυτό υπηρεσίες. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Έτσι θα φαντάζουν όλα αυτά σε μια πόλη, που όχι μόνο δεν έχει ούτε ένα κάθισμα για Πνευματικό Κέντρο, αλλά και στην οποία ξέσπασε και πάλι πόλεμος των ίδιων κατά βάση αντιδραστικών κινήτρων. Που όταν έπεσε η ιδέα του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, έσπευσαν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ιδέα να... ξεσπιτωθούν τα παιδιά τους από το κτήριο του 1ου Γυμνασίου. Ενώ αντίστοιχα τώρα τα διαρρηγνύουν, στην ιδέα που έπεσε να μεταφερθεί το 4ο δημοτικό σχολείο σε άλλα σχολικά κτήρια στην έρημη πόλη, και να στεγασθούν σ’ αυτό υπηρεσίες.


* * *

Εν τω μεταξύ την 25η Ιουνίου, ημέρα των εκλογών, που από χρόνια έχει ανακηρυχθεί επίσημα σε Παγκόσμια Ημέρα των Στρούμφ, με διάφορες εκδηλώσεις να οργανώνονται σε όλο τον κόσμο την ίδια ημέρα που συμπίπτει με την γέννηση το 1928 του Βέλγου δημιουργού τους, θα γιορτάζουν Τα Στρουμφάκια (γαλλικά: Les Schtroumpfs, αγγλικά: The Smurfs). 

Τα Στρουμφάκια, δεν είναι παρά μια φανταστική κοινότητα μικρών γαλάζιων πλασμάτων, που και μόνο από το χρώμα τους παραπέμπουν στην Νέα Δημοκρατία, ζουν σε ένα χωριό, μέσα στο δάσος, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον κακό της υπόθεσης, τον Δρακουμέλ. Στις τάξεις τους τα Στρουμφάκια, έχουν και τον Μπαρμπαστρούμφ και την Στρουμφίτα. Αλλά και τον Σπιρτούλη, τον Ξεφτέρη, τον Γκρινιάρη και την Κουτσιδούλα. Και άλλους αρκετούς. Με τα μπλε σκουφάκια τους. Και με τις ομοιότητες και τις αναλογίες τους, να είναι χωρίς αμφιβολία, εντελώς συμπτωματικές και τυχαίες. 



(*) Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για αυτό και η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών με το κυρίως δίκτυο. Είτε μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, είτε μιλάμε για την Καβάλα, είτε μιλάμε για το Βόλο, είτε μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη.  Αν μιλάμε ας πούμε για την Ηγουμενίτσα δε θα γίνει αυτό, διότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάμε να φτιάξουμε μία σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία.  Είναι ένα έργο, το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν. Είναι, όμως, σήμερα, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».
21.3.2023 Συνέντευξη στον Σ. Θεοδωράκη (Πρωταγωνιστές)



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1178.



* * *



Δημοσιεύθηκε στο ίδιο φύλλο:

Σύσκεψη για το σιδηροδρομικό  δίκτυο της Περιφέρειας στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος "Διασυνδέοντας την Ευρώπη" 

Η επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της έναρξης του προ-γράμματος «Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF-Connecting Europe Facility )», ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ.Κασαπίδη, του δημάρχου Κοζάνης Λ.Μαλούτα, στελεχών της Αναπτυξιακής Κοζάνης και του διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του ΟΣΕ Κ.Μουρουδέλη. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει δελτίο τύπου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συνάντηση των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τα έργα υποδομής και ο συνολικός σχεδιασμός για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο περιφερειάρχης επισήμανε πως «Η μεταλιγνιτική περίοδος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επιβάλλει άμεσα αναπτυξιακές λύσεις με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, παραγωγή και στην συγκράτηση του επιπέδου διαβίωσης. Ένας παράγοντας με σημαντικές δυνατότητες στο πεδίο αυτό είναι ο σιδηρόδρομος». Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως η ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Σιάτιστα - Κοζάνη, η άμεση δημοπράτηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πτολεμαΐδα - Κοζάνη, η χωροθέτηση  του εμπορευματικού σταθμού, η διερεύνηση για την ισόπεδη ή ανισόπεδη διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής στην πόλη της Κοζάνης και η εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή Κοζάνη - Βέροια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ