13.10.23

ΟΔΟΣ: Πιράνχας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.9.2023 | 1192


Ο Δήμος Καστοριάς που διαθέτει (άγνωστο αριθμό) αμειβόμενων συμβούλων της δημοτικής αρχής (από τηλεπερσόνες που κανείς δεν έμαθε ποιο ακριβώς θεάρεστο έργο επιτέλεσαν με το παχυλό αζημίωτο για 4 χρόνια, μέχρι και… εργάτες καθαριότητας) δείχνει να κλονίζεται.


Και σαν να μην έφθανε η απουσία κριτικής από την μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της «ενημέρωσης» της Καστοριάς, αλλά και το έλλειμμα γόνιμης δημόσιας προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, ένας τέλος πάντων στοιχειώδης έστω προεκλογικός «αγώνας» ιδεών και πρακτικών προτάσεων των μνηστήρων του δημαρχιακού θώκου και στις 10 ημέρες πριν τις εκλογές έχει ξεσπάσει μάχη, τουλάχιστον στον Δήμο Καστοριάς.

Μια μάχη που δεν είναι ακριβώς (μάχη) χαρακωμάτων επί ίσοις όροις, αφού η πλειοψηφία των φορέων της τοπικής ενημέρωσης, εξακολουθεί να είναι ταγμένη στο προσκεφάλι της "Ώρας για Δουλειά – συνεχίζουμε". 

«Συμπτωματικά» είναι όσοι σχεδόν στράφηκαν σε ολομέτωπη επίθεση κατά του προηγούμενου δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, την περίοδο που εκείνος είχε αποφασίσει να κλείσει την στρόφιγγα των αδιάφανων χρηματικών… «χορηγιών» υπέρ των «πιεστικών» ΜΜΕ. 

Ούτε πρόκειται για πολιορκία διεκδικητών, ούτε αντίθετα για αγώνα υπέρ βωμών και εστιών της νυν δημοτικής αρχής. Που μοιάζει αποσβολωμένη και προπαντός αμήχανη απέναντι στην διάχυτη ατμόσφαιρα.

Διότι ξέσπασε και ένας κανονικός πόλεμος μεταξύ του συνδυασμού "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη κατά του συνδυασμού "Ώρα για δουλειά – συνεχίζουμε" (Νο2) του νυν και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη.

Με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γρηγοριάδη να καταγγέλλει δημόσια κύκλωμα δημοσιογραφικό, που υπηρετεί ως φερέφωνο και προβάλλει μονόπλευρα, την νυν δημοτική κατάσταση. Χωρίς ταυτόχρονα να επιτρέπει διάλογο και προεκλογική αντιπαράθεση.

Πρόκειται για πόλεμο που διεξάγεται μέσω άλλων θυλάκων και υπόγεια, όπως είναι της ενημέρωσης – προπαγάνδας.

Αλλά και της σχέσης επιρροής που έχει επιβληθεί, με την συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ της Καστοριάς, δηλαδή εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων να λειτουργούν με το αζημίωτο.

Στον «χορό» μπήκαν και οι δημοτικές επιχειρήσεις που με δημοτική δαπάνη απευθύνουν προσωπικές εξωδίκους σε φορείς της ενημέρωσης που δεν είναι της αρεσκείας τους.

Μπήκε και μια μήνυση του ίδιου του δημάρχου, που ως μέγα κατόρθωμα οδήγησε στην αυτόφωρη σύλληψη ιδιώτη, ο οποίος λέγεται ότι τον κατέκρινε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Και η οποία στην συνέχεια ανακλήθηκε, αφού ο ιδιώτης πέρασε και ένα βράδυ στο φρέσκο.

Με αποτέλεσμα η κατάσταση το τελευταίο αυτό δεκαήμερο να προδίδει πανικό και απώλεια ψυχραιμίας. Την στιγμή που περιβάλλουν την δημοτική αρχή καλά αμειβόμενοι σύμβουλοι που ίσως και να την βλάψουν τελικά.

Και όλα αυτά, την ίδια χρονική περίοδο κατά την οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Μέκκα του Καπιταλισμού, της διαφάνειας και της Ελευθερίας, λειτουργεί πλήρως και βελτιώνεται η Δημοκρατία.

Καθώς όχι μόνο ασκούνται αλλεπάλληλες ποινικές διώξεις σε βάρος του ίδιου του τέως προέδρου των Η.Π.Α και πανίσχυρου πολυδισεκατομμυριούχου Ντόνταλν Τραμπ. Που φυσικά και θα είναι εκ νέου διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος.

Αλλά ασκείται και ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ένθερμου φίλου της Ελλάδος, που ανήκει στο κυβερνητικό δημοκρατικό κυβερνητικό κόμμα, και ο οποίος —αν βεβαίως αποδειχθούν οι σε βάρος του κατηγορίες, θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν απλά φιλέλλην, αλλά κρυπτο-έλλην.

Κι όμως, ενώ αυτά συμβαίνουν εκεί, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην «βυζαντινή» Καστοριά, επί δεκαετίες αλλά με ιδιαίτερη ένταση από το 2019 έως σήμερα, οι σχέσεις των ΜΜΕ με την κρατούσα κατάσταση είναι απολύτως ανεξέλεγκτη. Ο Αλιάκμονας και η λίμνη της Καστοριάς, έχουν γίνει οι σύγχρονοι Πακτωλοί χρημάτων για τα Πιράνχας.

Τώρα, 10 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, τα τρωκτικά της ιδιόρρυθμης ομερτά που λυμαίνεται την Καστοριά και καταχράται αμύθητα ποσά, φαίνεται να διασπάται. 

Ύστερα από 4 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων (και ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια) κατασκευασμένοι fake προσωπικοί λογαριασμοί στο διαδίκτυο, στην υπηρεσία της… «μονταζιέρας» καταφέρονταν σε βάρος της ΟΔΟΥ και των προσώπων που την υποστηρίζουν με ύβρεις, χυδαιολογίες και κάθε αποκλεισμό, αχνοφαίνεται μια αναλαμπή έντονης αμφισβήτησης, ίσως και ανατροπής.

Ο Δήμος Καστοριάς που διαθέτει (άγνωστο αριθμό) αμειβόμενων συμβούλων της δημοτικής αρχής (από τηλεπερσόνες που κανείς δεν έμαθε ποιο ακριβώς θεάρεστο έργο επιτέλεσαν με το παχυλό αζημίωτο για 4 χρόνια, μέχρι και… εργάτες καθαριότητας) δείχνει να κλονίζεται.

Καθώς, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., εδώ οι διωκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί, είναι τυφλοί, και όλα στην Καστοριά (τους) μοιάζουν να κυλούν παραδεισένια, ιδανικά, ομαλά· και ουδείς αναρωτιέται πού και πόσα χρήματα και σε ποιους διατίθενται· το πανηγύρι φαίνεται να ξεκινά.

Τουλάχιστον από ένα συνδυασμό, με αξιοπρόσεκτη σιωπή από τους άλλους και contra στα Πιράνχας (No 2). Της λίμνης και του Αλιάκμονα.



Φωτογραφία: Ζαν Μπατίστ Βανμούρ (1671–1737) οθωμανοί χορευτές Τσενγκί και χορεύτριες 1714, Βρετανικό Μουσείο Λονδίνου και Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/10/23

    Είμαστε ακριβώς αυτό που δείχνει η φωτογραφία; οθωμανοί χορευτές Τσενγκί και χορεύτριες δηλ. Απλά χανουμακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ