7.11.23

ΟΔΟΣ: Με τον ίδιο να δεσμεύεται προσωπικά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.7.2023 | 1183


Η νέα κυβέρνηση του ίδιου πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε και τυπικά την δεδηλωμένη ψήφο εμπιστοσύνης. Με τον ίδιο να δεσμεύεται προσωπικά όχι απλά ότι θα διαχειριστεί την τρέχουσα κατάσταση, αλλά για ένα ακόμη πιο πολύ φιλόδοξο στόχο, δηλαδή να την μεταρρυθμίσει εκσυγχρονιστικά.


Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μικρές ρήξεις, που πάντως ακόμη κι αν συμβαίνουν, απαιτούν χρόνια. Και με βαθιές αντιφάσεις, αλλά και αντιθέσεις. Που εξακολουθούν να παρατηρούνται, αλλά συχνά και να ξαφνιάζουν τους ίδιους τους Έλληνες. Οι οποίοι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και να μην είναι σε θέση να διακρίνουν σε «ποια» Ελλάδα βρίσκονται τελικά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ οι Έλληνες σε μεγάλη πλειοψηφία τους, αισθάνονται ένα είδος ανομολόγητου ερωτισμού για την Ρωσία, (όχι τόσο για το ότι οι Ρώσοι είναι ορθόδοξοι —αφού ορθόδοξοι είναι και οι Βούλγαροι και άλλοι) ωστόσο, τους φαίνεται αδιανόητο ακόμη και το θεωρητικό ενδεχόμενο να ζήσουν στο μέλλον όπως οι Ρώσοι. Να πηγαίνουν διακοπές στην Σιβηρία, την Κασπία, την Αράλη. Να φορούν οι κυρίες άσπρη μαντήλα-τσαντόρ στις εκκλησιές, και να βρεθούν μακριά από τον δυτικό τρόπο ζωής. Μακριά από τις ίδιες συνήθειες που επικοινωνούν με τον υπόλοιπο χριστιανικό κυρίως, δυτικό κόσμο, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. 

Πρόσφατο παράδειγμα είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα, χώρα που κάποτε ήταν ακραιφνώς αντιαμερικανική, και η μόνη επίσημη ομολογία συμπάθειας ήταν ο κινηματογράφος, η μουσική και φυσικά οι Έλληνες της Αμερικής, σήμερα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.7.2023 | 1183 | σ.3


Είναι η ίδια χώρα στην οποία πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι εισηγητές, τοποθετούμενοι επί των προγραμματικών δηλώσεων, επιχειρηματολογούσαν. Άλλοι για την θεσμοθέτηση του αστικού δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Και άλλοι, όπως αυτοί οι νέοι τύποι της "Νίκης" για την απαγόρευση των αμβλώσεων.


* * *

Είναι όμως και η ίδια χώρα, στην οποία, πριν μερικές μόνο ημέρες, οι βουλευτές της, στην ολότητά τους σχεδόν, έδωσαν τον θεσμοθετημένο όρκο τους, στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής τελετής. Στην οποία μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, παραβρέθηκαν και περίπου καμμιά δεκαριά άλλοι κληρικοί. Προφανώς κρίθηκε φυσικό για να φαίνεται πιο καθαρά το who is the boss σ’ αυτή την χώρα. Έστω κι αν είναι γενικώς παραδεγμένο ότι δεν πρέπει να συγχέεται η τήρηση (ή η παραβίαση) του πολιτικού καθήκοντος στο κοινοβούλιο, με τον Χριστό και την Παναγία. Αλλά αυτό αφορά πρωτίστως όσους έχουν έμπρακτα Ιερά και Όσια, θα πει κάποιος. 

Είναι η ίδια χώρα, στην οποία στον ίδιο ακριβώς χώρο, του ναού της Δημοκρατίας, πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι εισηγητές, τοποθετούμενοι επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας, πολυπληθούς κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (όλοι μαζί υπερβαίνουν τα ιδρυτικά μέλη για τρία -3- ολόκληρα σωματεία), επιχειρηματολογούσαν. Άλλοι για την θεσμοθέτηση του αστικού δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Και άλλοι, όπως αυτοί οι νέοι τύποι της "Νίκης" για την απαγόρευση των αμβλώσεων. 

Άλλοι πάλι, για την...  αποδέσμευση της χώρας από τις δυτικές συμμαχίες της, και άλλοι για την αδειοδότηση μη κρατικών πανεπιστημίων. Για τα οποία ειδικά, οι συνήθεις πολιτικοί χώροι, της Αριστεράς περισσότερο (όχι όμως μόνο αυτής) έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως ακριβώς έκαναν, όταν πριν μερικά μόνο χρόνια διαδήλωναν γεμάτοι φανατισμό και μισαλλοδοξία, κατά της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, των Συγκοινωνιών, των Επικοινωνιών, των ΕΛΤΑ, της Τηλεόρασης της Ραδιοφωνίας και των δορυφόρων, και πάμπολλων άλλων δραστηριοτήτων, σε ξηρά, θάλασσα και... αέρα. Κατά των ΗΠΑ, κατά του ΝΑΤΟ και κατά των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Και άλλων που οι σημερινοί νέοι πολίτες δεν γνωρίζουν, ότι στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, κάθε κουβέντα για το εάν η Ελλάδα ανήκει στην Δύση αλλά και για το δικαίωμα των ιδιωτών να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες, ήταν θέμα ταμπού. Και το Ελληνικό Δημόσιο ήταν πολύ περισσότερο, από όσο πολύ είναι ακόμη και σήμερα, αργό, τεράστιο, δυσκίνητο, διεφθαρμένο, θολό και αναποτελεσματικό. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.7.2023 | 1183 | σ.4


Οι προκλήσεις για την κ. Αντωνίου όπως και τον ξεπερασμένο κομματικό μηχανισμό της περιοχής, που εκφράζεται μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες, όπως πρόσφατα συμβαίνει με αφορμή τα... «μεγάλα έργα» που εκτελούνται στην περιοχή, τα οποία εκμεταλλεύονται για φωτογραφήσεις και άλλες χαριτωμενιές, δεν φαίνεται να φθάνουν στην Καστοριά. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε περισσότερο απ’ όσα ήδη έχουν δείξει και εξακολουθούν να βασίζονται στις σχέσεις τους και την χρηματοδότηση της παραπληροφόρησης και της νηφάλιας μέθης του κόσμου, από τα ΜΜΕ της περιοχής.


* * *

Προφανώς μετά από μερικά χρόνια όλες αυτές οι κορώνες για το διακύβευμα αναφορικά με την ιδιωτική τριτοβάθμια Παιδεία, θα μοιάζουν απίστευτες καταστάσεις, τουλάχιστον στις επόμενες γενεές. Έστω κι αν έως στιγμής, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η εποχή στην οποία οι βουλευτές θα δίνουν τον όρκο —που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τηρούν κάποιες φορές— στην τιμή και την υπόληψή τους και όχι στα Θεία, με όλη αυτή την πανηγυρικότητα τύπου Μέσης Ανατολής, η οποία στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον δεν έχει κάτι παρόμοιο. 

Με αυτές τις συνθήκες και υπ’ αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβέρνηση του ίδιου πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε και τυπικά την δεδηλωμένη ψήφο εμπιστοσύνης. Με τον ίδιο να δεσμεύεται προσωπικά όχι απλά ότι θα διαχειριστεί την τρέχουσα κατάσταση, αλλά για ένα ακόμη πιο πολύ φιλόδοξο στόχο, δηλαδή να την μεταρρυθμίσει εκσυγχρονιστικά. Σε κατευθύνσεις που οπωσδήποτε προκάλεσαν ζωηρή αίσθηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην κοινωνία, την οικονομία, την παιδεία, την εργασία, την άμυνα και τα εθνικά θέματα που δεν έχουν σχέση με το παραδοσιακό υπόβαθρο της Νέας Δημοκρατίας. 

Και αυτή η μεταβολή είναι κάτι που διαπιστώνεται ιδιαίτερα στην Καστοριά. Δεδομένου ότι τόσο η νυν κυρία Μαρία Αντωνίου, όσο και ο τέως βουλευτής (κ.ο. καθεξής κατά πίσω και οι άλλοι καθ… έξιν βουλευτές) προφανώς βασίζουν την πολιτική ύπαρξη και το πολιτικό τους βάρος σε εύκολα σχήματα που να είναι κατανοητά και εύπεπτα στους ψηφοφόρους τους στην Καστοριά. Σε στερεότυπες απόψεις για την κοινωνία, την οικονομία, την θρησκεία. Επειδή ως εκεί μπορούσαν και επιθυμούσαν, αλλά και για να μη δημιουργούν προβλήματα στην εκλογική τους βάση. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η Καστοριά του 2023 με τον κόσμο της, είναι αρκετά εξοικειωμένη, ασφαλής, βολεμένη στο μοντέλο του βουλευτή που εκκλησιάζεται, δεν αφήνει ενορία για ενορία, ονομαστική εορτή ή άλλη αντίστοιχη αφορμή, παραδοσιακή εκδήλωση, χορούς και πανηγύρια, επίδομα, δάνειο ή άλλη διευθέτηση αυτού του τύπου και της... δυσκολίας, που να πάει χαμένη από την πολιτική της εκμετάλλευση.


* * *

Έτσι όλα αυτά τα μεγαλόπνοα ακούστηκαν, καθώς η Καστοριά του 2023 με τον κόσμο της, είναι αρκετά εξοικειωμένη, ασφαλής, βολεμένη στο μοντέλο του βουλευτή που εκκλησιάζεται, δεν αφήνει ενορία για ενορία, ονομαστική εορτή ή άλλη αντίστοιχη αφορμή, παραδοσιακή εκδήλωση, χορούς και πανηγύρια, επίδομα, δάνειο ή άλλη διευθέτηση αυτού του τύπου και της... δυσκολίας, που να πάει χαμένη από την πολιτική της εκμετάλλευση, αν πρόκειται να επωφεληθεί ψηφοθηρικά ο ίδιος και η ίδια απ’ αυτή. 

Ώστε να είναι μεγάλη η πρόκληση και εύλογη η απορία, για το με ποιο τρόπο, η κυρία Μαρία Αντωνίου, γνωστή για τις δυνατότητες, την συγκρότησή της, την επάρκειά της και τα πολιτικά της επιτεύγματα για την Καστοριά που δεν είναι δα και ατελείωτα, γνωστή όμως και για την ικανότητά της να προσαρμόζεται στα διάφορα περιβάλλοντα ανάλογα με το που και με ποιους βρίσκεται, θα μπορούσε. 

Θα είχε την ικανότητα να ανταποκριθεί ως εκπρόσωπος-πληρεξούσια της Καστοριάς να συμμετάσχει δημιουργικά στις «επαναστατικές» τομές που υποσχέθηκε ήδη ο πρωθυπουργός σε καίρια, χονδροειδή ή και λεπτής φύσεως ζητήματα. Που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί κάποιος, ακόμη και στις νέες τομές που προετοιμάζονται για την παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπέρ της Καστοριάς. Αλλά και την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, που πνέει τα λοίσθια, και εκτός από τις απλές διαπιστώσεις κανείς δεν σκέφθηκε μέχρι τώρα να ερωτήσει ή να απαντήσει για τους πρακτικούς τρόπους υπέρβασης όλης αυτής της κατάστασης. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Έστω κι αν έως στιγμής, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η εποχή στην οποία οι βουλευτές θα δίνουν τον όρκο —που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τηρούν κάποιες φορές— στην τιμή και την υπόληψή τους και όχι στα Θεία, με όλη αυτή την πανηγυρικότητα τύπου Μέσης Ανατολής, η οποία στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον δεν έχει κάτι παρόμοιο.



* * *

Ωστόσο οι προκλήσεις για την κυβέρνηση και την ίδια την κυρία Μαρία Αντωνίου όπως και τον ξεπερασμένο αν όχι απαρχαιωμένο κομματικό μηχανισμό της περιοχής, που εκφράζεται άστοχα μέσα από αναρτήσεις και προπαντός τις χιλιάδες φωτογραφίες που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως πρόσφατα συμβαίνει με αφορμή τα... «μεγάλα έργα» που εκτελούνται στην περιοχή, τα οποία εκμεταλλεύονται για φωτογραφήσεις και άλλες χαριτωμενιές, δεν φαίνεται να φθάνουν στην Καστοριά. 

Διότι οι πολιτικοί εκφραστές της περιοχής δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε περισσότερο απ’ όσα ήδη έχουν δείξει και εξακολουθούν να βασίζονται στις σχέσεις τους και την χρηματοδότηση της παραπληροφόρησης και της νηφάλιας μέθης του κόσμου, από τα ΜΜΕ της περιοχής.

Από το στυλ, τα μοντελάκια, τα χαμόγελα, τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια που απροκάλυπτα αναρτώνται και προωθούνται με αποτέλεσμα την εύλογη απορία για το πώς που και πότε όλοι αυτοί που προβάλλονται, έγιναν μεταξύ τους πολύ γνωστοί και πολύ φίλοι πια. Και εν πάση περιπτώσει, ποιο είναι το θετικό για την Καστοριά, απ’ όλη αυτή την καταιγίδα δημοσίων σχέσεων, φιλίας και αγάπης, χωρίς κανένα περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ ενθάδε κανείς δεν ασχολείται για το ότι ήδη φημολογείται η κατάργηση του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, ενέργεια που αν θα επιβεβαιωθεί θα αποδείξει ότι η λειτουργία του την περασμένη τετραετία διακυβέρνησης υπαγορεύθηκε μόνο για ένα τοπικό πολιτικό πραξικόπημα επιβολής άτυπου βουλευτή. Με τις φήμες ότι η λειτουργία του θα συνεχίσει και ότι θα το αναλάβει ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, να ελέγχονται ως υπερβολικές και… κατευθυνόμενες. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουλίου 2023, αρ. φύλλου 1183.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ