20.6.23

ΟΔΟΣ: The Voyage


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167


Ίσως ο πρωθυπουργός να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενδεχομένως και από την ειλικρινή συντριβή του για το ατύχημα.


Όσοι διαβάζουν την ΟΔΟ, θα επιβεβαιώσουν ότι τουλάχιστον στο τελευταίο ένα έτος, σε κύρια άρθρα της έχει υποστηρίξει την πολιτική ανάλυση, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κάθε λόγο και συμφέρον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν εσωτερικά και στο διεθνές στερέωμα ήταν κατάλληλες για να μη διασαλευθεί η πολιτική (κυβερνητική) σταθερότητα. 

Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία στα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων βρισκόταν ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Αλλά και η απήχηση του προέδρου της και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη παρέμενε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βοηθούσε και το γεγονός ότι στην αντιπολίτευση δεν υπήρχε, ούτε διαφαινόταν αντίπαλος που να εμπνέει και να συσπειρώνει. 

Έτσι —για την ΟΔΟ— δεν υπήρχε καταλληλότερη περίοδος για εθνικές εκλογές. Εν όψει και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, μπορούσε και έπρεπε, προπαντός για την ίδια χώρα, να τις προκηρύξει. Κάθε ρεαλιστής πολιτικός, αυτό θα έπραττε. Μέσα δε από την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, ίσως να έβγαινε ωφελημένη η Καστοριά. Να γινόταν ένα θαύμα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167 | 3


Oι αντιφατικές συγνώμες του, οι φθηνές δικαιολογίες για τις διαχρονικές ευθύνες, για τους σταθμάρχες κ.λπ., άρχισαν να θυμώνουν τους Έλληνες. Διότι βασικά είναι άπονες, αμετανόητες ανοικτίρμονες. Κάτι από το οποίο σε τοπικό επίπεδο εκφράστηκε και από τις ατυχείς αναρτήσεις του εδώ βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Που για να παρουσιάσει τις πιο βαρετές δραστηριότητές του, ισχυρίστηκε κατά λέξη «θρηνούμε μεν (τα 57 αθώα θύματα) αλλά η ζωή… συνεχίζεται». Και από την Μαρία Αντωνίου με τα προεκλογικά οργώματα εν ονόματι του πρωθυπουργικού γραφείου και τις διοργανώσεις της. 


* * *

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία, διαδήλωνε, ότι επειδή είναι «θεσμικός» (κάτι που έμμεσα σημαίνει ότι για τον ίδιο οι υπόλοιποι δεν είναι) και επειδή εν πάση περιπτώσει πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για τους λόγους αυτούς, οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Είχε ξεχάσει την εποχή πριν το 2019 που ο ίδιος ζητούσε πρόωρες εκλογές «τώρα» από τον τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που συγκυβερνούσε με τον κ. Τέρενς Κουΐκ και τους άλλους «Ανεξάρτητους».

Πάντως όσο περνούσαν οι μήνες, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να κάνει «υποχωρήσεις». Έτσι έφθασε στο σημείο, κάπου στον Δεκέμβριο του 2022, σε δημόσια δήλωσή του να υποστηρίξει ότι ήδη η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αλλά στις σχετικές ερωτήσεις συνέχισε να απαντά με χρησμούς, σαν την Πυθία χωρίς τα φύλλα δάφνης. Έδειχνε να «απολαμβάνει» το γεγονός ότι οι άλλοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τους σχεδιασμούς του. 

Κάποια στιγμή, συγκεκριμένα στις 31-1-2023, λιγότερο από ένα μήνα πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, δήλωσε με νόημα ότι «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα». Τόσο θεσμικός, που εδέησε να ελεήσει με ένα ακόμη χρησμό στο Μαντείο των Δελφών. 

Έπαιρναν και οι υπουργοί του περιβάλλοντός του, και οι κακόμοιροι οι βουλευτές του κόμματος ειδικά στην επαρχία, κάθε φορά τις δηλώσεις του, έκαναν την κοπτοραπτική τους. Και δήλωναν και οι ίδιοι ότι ο χρόνος των τυχόν εκλογών, ως επιλογή, αποτελεί δικαίωμα του πρωθυπουργού από τον Θησαυρό των Αθηναίων. 

Όπως δήλωναν και ότι ο νυν, είναι (μα) τόσο πολύ θεσμικός και πείσμων, που θα πάει ως το τέλος ή όσο πιο κοντά στο τέλος της θητείας γίνεται. Για να μην υπερβεί τις «αρχές» του. Έτσι η ημερομηνία των εκλογών έγινε η «κολοκυθιά», των βουλευτών, πολιτευτών και των άλλων κομμάτων. 

Όπως και της κυβέρνησης που είχε τεθεί και στο στόχαστρο της Τουρκίας και αισθανόταν περίπου αδιαφιλονίκητη. Δεδομένου ότι στις εθνικές κρίσεις ο ελληνικός λαός, σίγουρα προτιμά πολιτική και οικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό και πραγματικές συμμαχίες στα αμυντικά ζητήματα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167 | 4


Για την ΟΔΟ, εάν πράγματι είναι θεσμικός και πολιτικά ευφυής ο ηγετικός κύκλος της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αναβάλλει τις εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα είχαν «κουμπώσει» για την 9η Απριλίου και για τις οποίες εδώ στην Καστοριά έραβαν κοστούμια, φορέματα και ράσα. Αλλά αντίθετα όφειλε να τις επισπεύσει με την πρώτη ευκαιρία, αμέσως μετά τον πρώτο κύκλο του ατυχήματος.


* * *

Στην μοναδική, ολιγόλεπτη διέλευσή του από την Καστοριά ο κ. πρωθυπουργός στις 13 Φεβρουαρίου, στην λακωνική αλλά εύγλωττη παρέμβασή του, έδειχνε τόσο σίγουρος και αδιαμφισβήτητος, ώστε δεν εξήγγειλε τίποτε (απολύτως) για την Καστοριά. Παρά της υποσχέθηκε μόνο τα επινίκια του «κάστρου» της Ν.Δ. Μια καρπαζιά συμπάθειας. Κάτι σαν το πιλάφι που υπόσχεται στους Μάρτυρες του Ισλάμ, ότι θα δειπνήσουν μαζί του, ο Προφήτης, μετά την θυσία τους. 

Τα ίδια περίπου, σχετικά με τον χρόνο των εκλογών δήλωνε δημόσια και ο εδώ βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, και άλλοι κομματικοί, αναφερόμενοι κυρίως στο σπάνιο χάρισμα της συνέπειας λόγων και έργων του ίδιου του πρωθυπουργού. Ενώ ακόμη και 1-2 ημέρες πριν την τραγωδία των Τεμπών και ενώ η Πολακιάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην κορύφωσή της, είχαν ήδη τεθεί στην δημόσια συζήτηση και οι ημερομηνίες των πιθανών βουλευτικών εκλογών. Με την 9η Απριλίου να είναι η πιο πιθανή για το στήσιμο των καλπών της «πρώτης» εκλογικής αναμέτρησης, με την δεύτερη να τοποθετείται μετά το Πάσχα, εφ’ όσον μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοδυναμία. 

Μόνο που έφθασε μια αφορμή, τραγική χωρίς αμφιβολία. Όπως το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, για να αποδειχθεί ότι η πολύμηνη τρίλιζα των εκλογών που έπαιζε ειρωνικά η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό, αποδείχθηκε ρωσική ρουλέτα. Καθώς ενώ ακόμη και στην Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με την όση δημοκρατία εφαρμόζει, η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς. Που εξ αιτίας αυτών και της διαφθοράς των κυκλωμάτων δόμησης, άφησε πίσω της 50.000 αθώους νεκρούς, αμέτρητους τραυματίες, άστεγους και ισοπεδωμένες μεγάλες πόλεις στην Ανατολία.

Αλλά στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, δεν συνέβη το ίδιο. Ξεχάστηκαν τα «θεσμικά», η συνέπεια λόγων και έργων και οι ηθικές αρχές. Από την πρώτη στιγμή μέσω των κυβερνητικών φερέφωνων της φιλελεύθερης λίστας Πέτσα, έγινε η διαρροή, ότι μετατίθεται ο εκτιμώμενος χρόνος των εκλογών και γενικά κάθε κουβέντα γι’ αυτές. Για να υποχωρήσει λίγο ο κουρνιαχτός. Και αυτό θεωρήθηκε κάτι πολύ φυσιολογικό, θεμιτό και… θεσμικό. Μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις του. Οι περιοδείες διακόπηκαν.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167 | 5


Στην μοναδική, ολιγόλεπτη διέλευσή του από την Καστοριά στην λακωνική αλλά εύγλωττη παρέμβασή του, έδειχνε τόσο σίγουρος και αδιαμφισβήτητος, ώστε δεν εξήγγειλε τίποτε (απολύτως) για την Καστοριά. Παρά της υποσχέθηκε μόνο τα επινίκια του «κάστρου» της Ν.Δ. Μια καρπαζιά συμπάθειας. Κάτι σαν το πιλάφι που υπόσχεται στους Μάρτυρες του Ισλάμ, ότι θα δειπνήσουν μαζί του, ο Προφήτης, μετά την θυσία τους. 


* * *

Για την ΟΔΟ, εάν πράγματι είναι θεσμικός και πολιτικά ευφυής ο ηγετικός κύκλος της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αναβάλλει τις εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα είχαν «κουμπώσει» για την 9η Απριλίου και για τις οποίες εδώ στην Καστοριά έραβαν κοστούμια, φορέματα και ράσα. Αλλά αντίθετα όφειλε να τις επισπεύσει με την πρώτη ευκαιρία, αμέσως μετά τον πρώτο κύκλο του ατυχήματος.

Καθώς η πρωτοβουλία αυτής της κίνησης σύντομα θα κατηύθυνε τον δημόσιο λόγο και την πολιτική αντιπαράθεση στο υπόλοιπο διακύβευμα της πολιτικής. Και κάποια στιγμή το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν θα έμενε πια προσηλωμένο στο σιδηροδρομικό ατύχημα και τα αθώα θύματα.

Όμως η κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή έλλειψη σωστών αντανακλαστικών. Ακολούθησαν αλλεπάλληλα λάθη και γκάφες. Όλης της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Που από μόνος του, συνεχίζει να πλήττει το κύρος του. Και να επισπεύδει την για τον ίδιο next day, έστω κι’ αν η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Καθώς σύντομα θα αρχίσει η αμφισβήτησή του, εάν δεν έχει αρχίσει ήδη. Εν τω μεταξύ, λόγων των σεισμών είχε διακοπεί και η πίεση από την Τουρκία που ενίσχυε την Νέα Δημοκρατία. 

Οι αντιφατικές συγνώμες του, οι φθηνές δικαιολογίες για τις διαχρονικές ευθύνες, για τους σταθμάρχες κ.λπ., άρχισαν να θυμώνουν τους Έλληνες. Διότι βασικά είναι άπονες, αμετανόητες ανοικτίρμονες. Κάτι από το οποίο σε τοπικό επίπεδο εκφράστηκε και από τις ατυχείς αναρτήσεις του εδώ βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Που για να παρουσιάσει τις πιο βαρετές δραστηριότητές του, ισχυρίστηκε κατά λέξη «θρηνούμε μεν (τα 57 αθώα θύματα) αλλά η ζωή… συνεχίζεται». Και από την Μαρία Αντωνίου με τα προεκλογικά οργώματα εν ονόματι του πρωθυπουργικού γραφείου και τις διοργανώσεις της. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.3.2023 | 1167 | 6

«Φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα»

Στ. Θεοδωράκης: «Θέλω να δώσω προτεραιότητα σε κάποια ερωτήματα που μου στείλανε παιδιά που ήταν στο τραίνο. Ευδοκία Τσαγκλή, σύμβουλος επικοινωνίας, ήταν στο τρένο: "Αν ήμουν κόρη σας κ. πρωθυπουργέ και μετά από αυτό που έπαθα, σας έλεγα πως φοβάμαι και θέλω να αλλάξω χώρα, τι θα με συμβουλεύατε;"».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Καταρχάς είδα την εκπομπή την οποία κάνατε κ. Θεοδωράκη και είδα αυτά τα οποία είπε δημόσια η Ευδοκία, με πολύ θάρρος, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Θα έλεγα στην Ευδοκία η οποία έχει ηλικία -απ’ ό,τι κατάλαβα λίγο μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη μου κόρη- ότι έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη, να φοβάται, να ανησυχεί. Δε γίνεται σήμερα ένα νέο παιδί να μπαίνει στο τραίνο και να αισθάνεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Θα της έλεγα ότι πρέπει τελικά να επιμείνει. Να βάλει και αυτή πλάτη για να αλλάξει η χώρα».


Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα θύματα έκοψαν ένα εισιτήριο για την Θεσσαλονίκη και προφανώς δεν είχαν καμμιά πρόθεση να θυσιαστούν, ούτε να γίνουν Μάρτυρες του «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία». Αλλά «απλώς» να φθάσουν στον προορισμό τους. Και ότι εάν εννοεί ότι τα αθώα θύματα τα θυσίασε η ίδια η Ελλάδα, αυτό είναι διπλά κυνικό. Καθώς τα ίδια τα θύματα δεν το γνώριζαν, παγιδεύτηκαν και δεν είμαστε σε πόλεμο. Και κανείς δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία για να θυσιάζει τους πολίτες.


* * *

Ίσως λοιπόν ο πρωθυπουργός να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενδεχομένως και από την ειλικρινή συντριβή του για το ατύχημα. Αλλά και στην προσπάθειά του να μην αντιπαρατεθεί με το καραμανλικό στρατόπεδο. Και όλοι μαζί επιχειρούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αρκεί η δήθεν γενναία ανάληψη των πολιτικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή. 

Όλα αυτά είχαν τελικό αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη πτώση των ποσοστών της απήχησης της νέας Δημοκρατίας και του ίδιου προσωπικά. Έστω κι αν αυτές οι κακές επιδόσεις μπορούν να αναστραφούν προσωρινά, τα λάθη συνεχίζονται και επιδεινώνονται. 

Διότι ο θεσμικός πρωθυπουργός, διά του κύκλου του, και των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, άρχισε να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Για να φθάσει μόλις το βράδυ της π. Τρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτώμενος να απαντήσει ότι οι εκλογές τελικά θα γίνουν Μάϊο και θα επαναληφθούν τον Ιούλιο. Οι έως τώρα δηλώσεις και χρησμοί του, ανατράπηκαν, με τον ίδιο να ανακοινώνει τις εθνικές εκλογές, όχι σε διάγγελμα (την στιγμή που έκανε πολλά και για το παραμικρό), αλλά σε μια στημένη μέσα από τον αυθορμητισμό της παρουσίαση, που είχε προφανή στόχο στην ενίσχυση του προφίλ του.

Μόνο που εν τω μεταξύ, στην κακή συγκυρία προστέθηκε και η διεθνής τραπεζική κρίση, που ενδέχεται να έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Και ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι στραβό θα προκύψει από τις κάλπες της Τουρκίας και πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο χρόνος των εκλογών παραμένει άγνωστος. Με τους τοπικούς υποψήφιους της Καστοριάς, δηλαδή τους ίδιους και τους ίδιους, να συμβάλλουν στην κατάσταση που παγιώνεται. 

Μιας κατάστασης που περιβάλλεται από υποψηφιότητες και λύσεις της Νέας Δημοκρατίας που δεν εμπνέουν αλλαγή. Και μιας κατάστασης που με σύμμαχό της τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε την πολιτικά ανόητη ιδέα να δεχθεί πίσω τον Πολάκη ως υποψήφιο βουλευτή, συμψηφίζοντας με τον Κώστα Καραμανλή τον 3ο, θα στείλει ακόμη περισσότερες ψήφους απογοητευμένων στα άκρα και όχι στο ΠαΣοΚ που αργεί πολύ να βρει τον βηματισμό του. Και θα έχει ως συνέπεια να παραμένει στο περιθώριο η Καστοριά.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Διότι αν από την Καστοριά στις 13-2-2023 έκανε πολιτικά κυνικές δηλώσεις για την κατάσταση και την προοπτική του τόπου, δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία, περίπου ένα μήνα αργότερα, αν δεν πρόκειται για γκάφα ολκής είχε την αναίδεια απέναντι πρωτίστως στους οικείους, γονείς, αδέλφια και φίλους των θυμάτων στα Τέμπη και τον κυνισμό, να ισχυριστεί ότι «η καλύτερη δικαίωση για την θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας». 


* * *

Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας να ξαναχτυπά, και να βγάζει από μόνος του τα μάτια του, ενισχύοντας ίσως την εκτίμηση της ΟΔΟΥ ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Διότι αν από την Καστοριά στις 13-2-2023 έκανε πολιτικά κυνικές δηλώσεις για την κατάσταση και την προοπτική του τόπου, δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία, περίπου ένα μήνα αργότερα, αυτή την φορά από την κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου, αν δεν πρόκειται για γκάφα ολκής είχε την αναίδεια απέναντι πρωτίστως στους οικείους, γονείς, αδέλφια και φίλους των θυμάτων στα Τέμπη και τον κυνισμό, να ισχυριστεί ότι «η καλύτερη δικαίωση για την θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας». 

Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα θύματα έκοψαν ένα εισιτήριο για την Θεσσαλονίκη και προφανώς δεν είχαν καμμιά πρόθεση να θυσιαστούν, ούτε να γίνουν Μάρτυρες του «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία». Αλλά «απλώς» να φθάσουν στον προορισμό τους. 

Και ότι εάν εννοεί ότι τα αθώα θύματα τα θυσίασε η ίδια η Ελλάδα, αυτό είναι διπλά κυνικό. Καθώς τα ίδια τα θύματα δεν το γνώριζαν, παγιδεύτηκαν και δεν είμαστε σε πόλεμο. Και κανείς δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία για να θυσιάζει τους πολίτες. 

Ή για να έχει ο ίδιος την ευκαιρία να κάνει καλύτερη την χώρα, κάτι που υποτίθεται ότι θα άρχιζε με την εκλογική νίκη του 2019. Πολεμώντας με πράξεις το… βαθύ κράτος. Με απλά μέτρα όπως το κλείσιμο του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και άλλων εστιών διαπλοκής και διαφθοράς που έχουν στηθεί. Και την ριζική ανανέωση του ψηφοδελτίου στην Καστοριά. Να κλείσει δομές και να δώσει δουλειές.



The Voyage = To Ταξίδι. Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον κ. Σ. Θεοδωράκη (σελ. 3) στο «καθιστικό» του Μεγάρου Μαξίμου (φωτογραφία πρωτοσέλιδου), μπροστά από την ταπετσαρία - έργο τέχνης της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου (σελ. 4 & 5) που απεικονίζει το φαράγγι της Σαμαριάς, υπό τον τίτλο "Hope the voyage is a long one" (να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος), από το ποίημα του Καβάφη "Ιθάκη".


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1167.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ