21.8.23

ΟΔΟΣ: Μήνυμα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 27.4.2023 | 1172


Να δοθεί ένα σοβαρό αληθινό μήνυμα αυτή την φορά. 


Μήπως έτσι έχει μια ελπίδα να βρει τον δρόμο της η περιοχή,
σαν μετά από πόλεμο και καταποντισμό.


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ  της προεκλογικής περιόδου ως την Κυριακή 21η Μαΐου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Ισαποστόλων, ημέρα κατά την οποία θα στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, δεν έφερε μαζί της τελικά κάτι που να εμπνέει αισιοδοξία για την Καστοριά. Κάθε άλλο ίσως, αφού ενδέχεται να συμβαίνει τελικά και το αντίθετο. 

Δεν είναι μόνο ότι η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων βουλευτών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε πλήξη. Αλλά και επειδή παρακολουθώντας από τα δελτία ειδήσεων, την έως τώρα προεκλογική δραστηριότητα και τις περιοδείες του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανά την επικράτεια, όπως βεβαίως και τις επαφές και τοποθετήσεις των άλλων αρχηγών των κομμάτων στα θέματα επικαιρότητας και τα τοπικά ζητήματα των περιοχών που και οι ίδιοι επισκέπτονται, αναπόφευκτα προκαλείται μια σύγκριση με την Καστοριά. Και έτσι εμπνέεται το αίσθημα καχεξίας, μειονεξίας και αδικίας στους κατοίκους και ψηφοφόρους της Καστοριάς. 

Η αναφορά σχετίζεται περισσότερο με την Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο διότι από αυτή προέρχεται η… απερχόμενη κυβέρνηση. Αλλά και επειδή, υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία, στα λόγια, γνωρίζει να «ανταποδίδει» με ευγνωμοσύνη την αφοσίωση των ψηφοφόρων της περιοχής. Όπως υποτίθεται πάντα, φροντίζει για την οικονομική ακμή και την κοινωνική σταθερότητα σε μια ακριτική περιοχή, όπως της Καστοριάς, με τα δικά της θέματα. Όπως τέλος-τέλος, διότι υποτίθεται ότι οι ψεύτες βρίσκονται αλλού. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 27.4.2023 | 1172 | σ.4


Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τοπικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να επιβιώσουν ή να πλουτίσουν άπληστα, έχουν μεταβληθεί σε κύριους υπεύθυνους μιας εξίσωσης και αθέμιτης συναλλαγής. Που επιτρέπει στην ανικανότητα και την φαυλότητα να διαιωνίζεται, τα ίδια να παραπληροφορούν και την Καστοριά να καταστρέφεται και να υποβαθμίζεται. 


* * *

Διότι επίσης, τα ποσά που ακούγονται ότι έχουν διατεθεί για την ευημερία άλλων περιοχών και περιφερειών ανά την Ελλάδα —και αυτό δεν αφορά μόνο στην Κρήτη—  είναι ιλιγγιώδη και αστρονομικά. Έργα υποδομής, ανάπτυξης, επενδυτικές πρωτοβουλίες και αφορμές, σχολές πανεπιστημίων, άλλων επαγγελματικών δομών, έργα για την γεωργία, την κτηνοτροφία, φυσικά έργα τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό. 

Πακτωλοί πιστώσεων που βοηθούν τους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους. Να προκόψουν οικονομικά και κοινωνικά. Και έργα που δίνουν αντίκρισμα στις περιουσίες, τις όπου γης και πατρίς που σχηματίσθηκαν εδώ. 

Τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν σε ατομικό επίπεδο, ισότιμα, την συνολική εθνική πρόοδο μιας χώρας όπως η Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα από 40 χρόνια. Αλλά και την πρόοδο του υπόλοιπου κόσμου. Που αναδιατάσσεται και σχηματίζει νέες κατηγορίες για τον τρίτο κόσμο και διαφορετικές εννοιολογικές προσεγγίσεις σε ό,τι έως πρόσφατα θεωρούνταν υπανάπτυξη – ανάπτυξη. 

Και σε όλους αυτούς τους τομείς η Καστοριά, παραμένει ουραγός. Η κύρια ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς της εκπροσώπους, που έχουν ονοματεπώνυμα, έστω κι αν δεν ανήκουν μόνο σε ένα κομματικό χώρο, αλλά διακινούνται ευρύτερα. 

Ανήκει και στις συγκυρίες αλλά προπαντός στον ίδιο τον λαό της Καστοριάς που προσανατολίζει την ψήφο του με βάση τις τάσεις που του υπαγορεύουν τα τοπικά ΜΜΕ. Τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προσπαθώντας να επιβιώσουν ή να πλουτίσουν άπληστα, έχουν μεταβληθεί σε κύριους υπεύθυνους μιας εξίσωσης και αθέμιτης συναλλαγής. Που επιτρέπει στην ανικανότητα και την φαυλότητα να διαιωνίζεται, τα ίδια να παραπληροφορούν και την Καστοριά να καταστρέφεται και να υποβαθμίζεται. 

Και παρά το γεγονός ότι μπορεί μεν επίσημα μόλις το περασμένο Σάββατο να άνοιξε η προεκλογική περίοδος, ωστόσο ενώ στην πραγματικότητα, προεκλογική μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί όλη η χρονική περίοδος μετά τον Σεπτέμβριο του 2022. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μερικές φορές δεν μπορεί εύκολα κάποιος να ξεπεράσει την υπόνοια —για κάτι που προφανώς δεν ισχύει— ότι ένας αόρατος δάκτυλος έχει θέσει στο στόχαστρό του την Καστοριά και επιχειρεί να την μετατρέψει σε έρημο, σε κρανίου τόπο. Με αυτά τα δεδομένα που επικρατούν, το συμπέρασμα είναι ότι κάθε εκλογή, όλες οι εκλογές είναι η μοναδική ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Στα κόμματα. Στα πρόσωπα δε, στις ευκαιρίες, τις αφορμές και τις κρίσιμες περιστάσεις, η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά δεν δίνει καμμιά ουσιαστική ευκαιρία.


* * *

Όμως εν τω μεταξύ δεν είναι μόνο η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει κανένα λόγο να θυμίζει την απολύτως κακή στάση και μεταχείρισή της προς την Καστοριά. Είναι και ότι από τα υπόλοιπα κόμματα ειδικά τον ΣυΡιζΑ-ΠΣ και προπαντός το ΠαΣοΚ που ευθύνεται αναλόγως με την Νέα Δημοκρατία από το κακό κυβερνητικό του παρελθόν για το κατρακύλισμα της Καστοριάς, δεν προβάλλεται τίποτε απολύτως. 

Οτιδήποτε ως αίτημα, απαίτηση, υπόσχεση, πρόγραμμα για την Καστοριά. Για την Καστοριά που ερημώνει και αποδεκατίζεται κοινωνικά, πληθυσμιακά και οικονομικά. 

Μερικές φορές δεν μπορεί εύκολα κάποιος να ξεπεράσει την υπόνοια —για κάτι που προφανώς δεν ισχύει— ότι ένας αόρατος δάκτυλος έχει θέσει στο στόχαστρό του την Καστοριά και επιχειρεί να την μετατρέψει σε έρημο, σε κρανίου τόπο. 

Με αυτά τα δεδομένα που επικρατούν, το συμπέρασμα είναι ότι κάθε εκλογή, όλες οι εκλογές είναι η μοναδική ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Στα κόμματα. Στα πρόσωπα, στις ευκαιρίες, τις αφορμές και τις κρίσιμες περιστάσεις, ως προς τα οποία, η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά δεν δίνει καμμιά ουσιαστική ευκαιρία. 

Ώστε αφού η αυτοδυναμία ενός κομματικού μηχανισμού στις εθνικές εκλογές χαρίζει σίγουρα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή επιδρά στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ειδικά για την Καστοριά, μοιάζει αντίθετα, ότι η απλή αναλογική είναι αυτή που θα μπορούσε να προσφέρει την λύση. Να δοθεί ένα σοβαρό αληθινό μήνυμα αυτή την φορά. Μήπως έτσι έχει μια ελπίδα να βρει τον δρόμο της η περιοχή, σαν μετά από πόλεμο και καταποντισμό. 

Ειδικά αν επαναληφθούν οι εκλογές, με την δυνατότητα μιας νέας πρότασης σε πρόσωπα και εφ’ όσον και πάλι το μήνυμα της κάλπης και η λαϊκή εντολή θα είναι για συνεργασία μεταξύ κομμάτων στην βάση της σύγκλισης των κυβερνητικών προγραμμάτων και του προσανατολισμού της χώρας. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 27.4.2023 | 1172 | σ.5


Ώστε αφού η αυτοδυναμία ενός κομματικού μηχανισμού στις εθνικές εκλογές χαρίζει  σίγουρα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή επιδρά στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ειδικά για την Καστοριά, μοιάζει αντίθετα, ότι η απλή αναλογική είναι αυτή που θα μπορούσε να προσφέρει την λύση. Να δοθεί ένα σοβαρό αληθινό μήνυμα αυτή την φορά. Μήπως έτσι έχει μια ελπίδα να βρει τον δρόμο της η περιοχή, σαν μετά από πόλεμο και καταποντισμό. 


* * *

Και αυτό, επειδή η Καστοριά είναι πλέον μονοεδρική περιφέρεια. Και αναφορικά με την κομματική προέλευση του βουλευτή που θα εκλεγεί στις τελικές εκλογές, όχι απαραίτητα ή δεσμευτικά της 21η Μαΐου, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αμφιβολία. Οπότε η ελπίδα θα βρίσκεται στην περίπτωση να μπορεί το δεύτερο κόμμα της κυβερνητικής συνεργασίας, αξιώνοντας καλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους της Καστοριάς να προωθήσει έργα και ελπίδες. 

Με αποτέλεσμα η σημειολογία για την επιλογή της ημερομηνίας (22 Απριλίου) που προκηρύχθηκαν εκλογές για την 21η Μαΐου (των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης) να έχει την δική της δύναμη. Καθώς δεν ήταν απλά παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αλλά και παραμονή της εορτής του Αγίου Θωμά του Απίστου —όπως θα έπρεπε να είναι έμπρακτα και όλοι οι ψηφοφόροι της Καστοριάς. 

Αλλά και ανήμερα της εορτής του Αγίου Ναθαναήλ (Σίμωνος του Ζηλωτή ή Βαρθολομαίου) που καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα. Έγινε ένας εκ των 12 Αποστόλων για τον οποίο ο ίδιος ο Χριστός είπε εγκωμιαστικά: «Ίδε αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλη ουκ...» Χρήσιμα στοιχεία σε εκλογές Αποστόλων και Ισαποστόλων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1172.



* * *



Η κυρία Μαρία Αντωνίου, (ως μετακλητή υπάλληλος;) στην φωτογραφία υποτίθεται ότι εγκαινιάζει (την έναρξη των εργασιών του φυσικού αερίου, στον παραλίμνιο δρόμο του Νοσοκομείου στις 13 Μαΐου 2022. Τα στελέχη της ΔΕΣΦΑ σε ρόλο κομπάρσου, εντυπωσίασαν περισσότερο την κοινή γνώμη για την θεατρική αρτιότητα της εικονικής επιχείρησης. Σε διθυραμβικό δελτίο τύπου η κυρία Αντωνίου με ιδιαίτερη σεμνότητα πανηγύριζε με την φράση «Το είπαμε - το κάναμε!». [Περισσότερα "εδώ" & "εδώ"]


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1172.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

4 σχόλια:

  1. Γιώργος Χατζηδημητρίου [fb]21/8/23

    Απορώ ειλικρινά: Γιατί δημοσιεύετε παλαιότερες εκδόσεις που έχουν τώρα χάσει την επικαιρότητά τους; Για δεν αναρτάτε τα καινούργια φύλλα της Οδού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/8/23

    Βγήκε γνωστός ντόπιος ραδιοφωνικός δημοσιογράφος ψεκας και έκανε ρεπορτάζ για τις ταυτότητες. Όπως έκανε ρεπορτάζ προπαγάνδας ο ίδιος το 2000 στο "ξεσηκωμο" για να μην ερθουν οι ταυτοτητες που εχουμε σημερα. (Μη αναγραφη θρησκευματος και οναμτεπωνυμο στα λατινικα).
    Τωρα "ξεσηκωνεται" και πάλι, δημοσιογραφικά δηθεν, για να μη καταργηθουν οι ταυτοτητες που έχουμε σήμερα για τις οποίες ξεσηκώθηκε το 2000!!!
    Μετά αναρωτιόμαστε γιατί κατάντησε έτσι η Καστοριά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/8/23

      Μέχρι να βγουν στην σύνταξη κάποιοι δημοσιογράφοι θα αιμορραγεί η Καστοριά. Πήρατε χαμπάρι ότι σε πολιτικο μαγαζι στην κεντρική πλατεία κυκλοφορεί πλεον και η νυν με την πρωην παρουσιαστρία του τοπικού τηλεδελτίου και συνεργάτης έτερου υποψήφιου; Πληρώνει καλά μάλλον κάποιος για την εικόνα του.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/8/23

      δημοσιογράφοι; Πόσοι από όλους αυτούς τους ντεμέκ δημοσιογράφους έχουν δίπλωμα δημοσιογραφίας;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ