9.10.23

ΟΔΟΣ: Με την εσθήτα της Νέας Δημοκρατίας

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.5.2023 | 1175


H Ν.Δ. επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την Καστοριά και να καρπωθεί τυχόν ευνοϊκά αποτελέσματα, για τις εκλογές της 2ας Ιουλίου. Επιδιώκει το μήνυμα ότι τα κάστρα της στην Ελλάδα την στηρίζουν, διότι αξίζει την αφοσίωσή τους. Και να το μεταλαμπαδεύσει ως αναστάσιμο φως. Με την εσθήτα της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, να είναι το ζητούμενο.



Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καστοριά μόλις εχθές Τετάρτη, σε μια από τις «τελευταίες» συγκεντρώσεις πριν τις κάλπες της Κυριακής, δεν αποδίδει τιμές ούτε στην Καστοριά, ούτε στο πολιτικό της προσωπικό. Ούτε πολύ περισσότερο στους ψηφοφόρους. 

Προδίδει την γύμνια του κυβερνητικού κόμματος που εφ’ όσον κερδίσει στις εκλογές, αυτές ή τις επόμενες που θα διεξαχθούν, στις αρχές Ιουλίου όπως συζητείται, στην Καστοριά παραδίδει και θα παραλάβει καμένη γη. Την 21η Μαΐου, δεν έχουν απομείνει από την ψυχή της, παρά μόνο τα περίφημα 21 γραμμάρια [1].

Θα ήθελε να την αποφύγει αυτή την επίσκεψη ασφαλώς, αφού από τα καθυστερημένα διαπιστευτήρια και τον προσωπικό πολιτικό του αρραβώνα με την περιοχή, τους όρκους πίστης και αφοσίωσης, δεν αναμένεται να προκύψει κάτι αληθινά ελπιδοφόρο. 

Ήταν πάντως μια τελευταία προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στην Καστοριά και όχι μόνο, αλλά με την Καστοριά να αναγορεύεται σε «φάρο» κομματικής νομιμοφροσύνης. Στο μαντρί απ’ όπου δεν φεύγει το κοπάδι. 

Διότι είναι πανελλήνια γνωστό ότι η Καστοριά είναι «φρούριο» της Νέας Δημοκρατίας, παραδοσιακά. Και δεν είναι ότι στην Νέα Δημοκρατία τιμούν τις παραδόσεις, αλλά ότι επειδή έχουν καλομάθει, αξιώνουν από τους ψηφοφόρους της Καστοριάς να ψηφίζουν πατροπαράδοτα. Απαιτούν να είναι δεδομένοι. 

Γι’ αυτό τον λόγο ήλθε και πάλι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δυο μέρες μετά την εορτή του Αγίου Αχιλλείου, στην προσπάθειά του, όταν ανοίξουν οι εκλογές να μην αποδειχθεί η Καστοριά, αχίλλειος πτέρνα [2] για την «φιλελεύθερη» παράταξη. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην Καστοριά, σε μια από τις «τελευταίες» συγκεντρώσεις πριν τις κάλπες της Κυριακής, δεν αποδίδει τιμές ούτε στην Καστοριά, ούτε στο πολιτικό της προσωπικό. Ούτε πολύ περισσότερο στους ψηφοφόρους. Ήταν μια τελευταία προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στην Καστοριά και όχι μόνο, αλλά με την Καστοριά να αναγορεύεται σε «φάρο» κομματικής νομιμοφροσύνης. Στο μαντρί απ’ όπου δεν φεύγει το κοπάδι.


* * *

Είναι που, όπως δείχνουν τα πράγματα, η χώρα θα οδεύσει αναπόφευκτα σε δεύτερες κάλπες (όχι επαναληπτικές), με πιθανή ημερομηνία την 2α Ιουλίου, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει. Οπότε, το ποιος θα κόψει το νήμα ως βουλευτής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν έχει δα και τόση σημασία, αφού θα είναι βραχύβια η θητεία του. Θεωρητικά, επιτρέπεται το ψηφοδέλτιο των εκλογών της 2ας Ιουλίου, να έχει εντελώς διαφορετική σύνθεση, με άλλους υποψήφιους. Και στην Καστοριά. 

Είναι δηλαδή, και που αρκετά σύντομα, θα ξεκινήσει νέα προεκλογική περίοδος, όλα από την αρχή. Και θα σκέφθηκαν ίσως —αν σκέφτονται καθόλου— οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας ότι μια πιθανή κακή, συνολική επίδοση του κόμματος στο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, στην Καστοριά, στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, που η Εκκλησία τιμά την μνήμη των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα προκαλούσε αρνητική εντύπωση. Και θα συμβάλλει ενδεχόμενα σε μια κακή δυναμική πορεία, ως στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, που τιμάται η Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος [3] της Παναγίας Θεοτόκου. 

Μια κακή επίδοση αυτή την Κυριακή, θα προκαλούσε το ίδιο αρνητικές εντυπώσεις, όσο αν, επί Ανδρέα Παπανδρέου για παράδειγμα, και ενώ ήδη κυβερνούσε στην χώρα το ΠαΣοΚ, σημείωνε απώλειες σε Ηράκλειο, Πάτρα, Β’ Αθήνας. Ή οπουδήποτε αλλού είχε το παλιό καλό ΠαΣοΚ πρωτοκαθεδρία και θεωρούνταν περιοχή «πράσινη». 

Και όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου θα φρόντιζε, πριν την πρώτη κάλπη, με τον αέρα του, που τον διέκρινε άλλωστε, να μειώσει κάπως τις αναταράξεις, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και αλλού, έτσι ανάλογα ενεργεί και ο νυν πρωθυπουργός.  Που έρχεται σε μια πόλη, στην οποία, άρχισαν με εσπευσμένη προεκλογική σπουδή οι εργασίες για το δίκτυο του… φυσικού αερίου. 
αι έρχεται ανεξάρτητα από το γεγονός πως ο ίδιος, σε σύγκριση ακόμη και με τον πατέρα του, ούτε μπαλκονάτος μπορεί να θεωρηθεί, ούτε χαρισματικός επικοινωνιακά. Επειδή αδυνατεί να προτρέψει σε ένα ζωηρό (πόσο μάλλον) ιδανικό προεκλογικό διάλογο με ενθουσιασμό, το ακροατήριό του. 

Είναι και ο ίδιος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κύριων πολιτικών κομμάτων (ΣυΡιζΑ και Πα ΣοΚ) κάπως άχρωμοι. Δεν είναι καν σαν τον ΓΓ του ΚΚΕ, που εκτός του ότι είναι σαφώς πιο ζωηρός και ουσιώδης ο δεσμός του με τους συγκεντρωμένους οπαδούς, κατορθώνει και επιβάλλει με «μαεστρία» τις αντιδράσεις του πολιτικού του ακροατηρίου, στις συγκεντρώσεις, με τον τρόπο που μόνο στα κόμματα αυτών των προεκτάσεων μπορούν να πετύχουν. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ό,τι όμως και να συμβεί, επί της ουσίας, τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι υποψήφιοι βουλευτές, στην προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε δεν είπαν τίποτε για την ταμπακέρα. Όπου και ταμπακέρα είναι η Καστοριά. Και καθώς και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και αποκομμάτων, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές της Καστοριάς που με την σιωπή, τις αμφισημίες και αοριστίες, τα ευχολόγια και τις ασάφειές τους, πιο πολύ στο μύλο της ΝΔ έριχναν το νερό, ώστε να μην αλλάξει κάτι, η Καστοριά κλείνει αυτή την προεκλογική περίοδο στα χαμένα όσο ποτέ άλλοτε.


* * *

Όμως το θέμα είναι η Καστοριά. Ούτε καν οι υποψήφιοι των κομμάτων. Είναι που για μια ακόμη φορά η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την Καστοριά και να καρπωθεί τυχόν ευνοϊκά αποτελέσματα, για τις εκλογές της 2ας Ιουλίου. Επιδιώκει το μήνυμα ότι τα κάστρα της στην Ελλάδα την στηρίζουν, διότι αξίζει την αφοσίωσή τους. Και να το μεταλαμπαδεύσει ως αναστάσιμο φως. Με την εσθήτα της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 2 Ιουλίου, να είναι το ζητούμενο. 

Για να συμβεί αυτό, θα έχει ως φαίνεται κάποια, όχι και τόσο καλά για την Νέα Δημοκρατία, μαντάτα. Ίσως από τους ίδιους τους υποψηφίους βουλευτές, ίσως από κάποια ραδιοκύματα ή κανάλια ενημέρωσης Και πώς να μην έχει άραγε;

Διότι μόλις 3 μήνες από την βιαστική διέλευση από την Καστοριά, τον Φεβρουάριο του 2023 που παραμένει αξέχαστη, καθώς διήρκεσε λιγότερο απ’ όσο διαρκούν οι στάσεις των υπεραστικών λεωφορείων σε Λάρισα, Λαμία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την φορά ήλθε, αλλά προφανώς θα απήλθε χωρίς και πάλι να δει κάτι. 

Η οργάνωση επιδίωξε μόνο την δύναμη της εικόνας. Των αφοσιωμένων του κόμματος στην αφοσιωμένη Καστοριά. Την σημειολογία αυτού του σασπένς. Καθώς το φύλλο της ΟΔΟΥ, έκλεινε την ίδια ώρα την ύλη του και είχε αρχίσει η εκτύπωση, δεν υπήρχαν τα τελικά αποτελέσματα της επίσκεψής του από την ομιλία του στις 7 χθες το απόγευμα. Ούτε καν αν θα διανυκτέρευε ή όχι εδώ. 

Ό,τι όμως και να συμβεί, επί της ουσίας, τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι βουλευτές, στην προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε δεν είπαν τίποτε για την ταμπακέρα. Όπου και ταμπακέρα είναι η Καστοριά. 

Μπορεί και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, σε πανελλήνιο επίπεδο, να χαρακτηρίζονται επίσης, από την ίδια ακριβώς κατάσταση, αερολογίες, γενικότητες, αναθέματα, δημητρούλες και φαιδρότητες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο περίφημο debate τους στις τηλεοπτικές οθόνες της ΕΡΤ που δεν αποδείχθηκε αρένα για κάποια μονομαχία, με τους παράλληλους μονολόγους τους να εντυπωσιάζουν από την κενότητά τους και την έλλειψη φαντασίας –που ενισχύει την Νέα Δημοκρατία.

Που στο debate είχε και σύμμαχό της τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, πρόεδρο της "Ελληνικής Λύσης". . Με την πολιτικά αχαρακτήριστη—ή καλύτερα εντελώς χαρακτηριστική— ενέργειά του να κατακεραυνώσει με την εικόνα της Παναγίας της… Γκέϊσας απευθυνόμενος στα πουτινικά ένστικτα των σκοτεινών άκρων από τα οποία αντλεί ο λαϊκισμός την πολιτική του δύναμη. Και ο οποίος στην Καστοριά, έχει κάθε βράδυ εδώ και πολλά χρόνια διαρκές βήμα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Κατά τα λοιπά, η προεκλογική περίοδος ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Βαρετή και απογοητευτική. Και οι υποψήφιοι της ΝΔ στην Καστοριά, να κάνουν ό,τι αναλογικά έκανε ο Ερντογάν αλλά μόνο στο τέλος της προεκλογικής περιόδου (ακόμη και) αυτός με την προσευχή στην Αγία Σοφία-τέμενος. Ενώ δικοί μας υποψήφιοι, ευτυχώς όχι όλοι, δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφίζονται και να περιφέρουν την ευσέβειά τους από εκκλησία σε εκκλησία. Σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο εργασίας που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην υπηρεσία των προβλημάτων της Καστοριάς.


* * *

Κατά τα λοιπά, η προεκλογική περίοδος ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Βαρετή και απογοητευτική. Και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, να κάνουν ό,τι αναλογικά έκανε ο Ερντογάν αλλά μόνο στο τέλος της προεκλογικής περιόδου (ακόμη και) αυτός με την προσευχή στην Αγία Σοφία – τέμενος.

Ενώ δικοί μας υποψήφιοι, ευτυχώς όχι όλοι, δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφίζονται και να περιφέρουν την ευσέβειά τους από εκκλησία σε εκκλησία. Σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο εργασίας που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην υπηρεσία των προβλημάτων της Καστοριάς. 

Εκ των οποίων υποψηφίων, η μοναδική χαμένη των εκλογών του 2019 (καθώς τα στελέχη του μητρώου, δεν συγκέντρωναν αντικειμενικά ελπίδες) επιβλήθηκε εκ νέου δια χειρός κ. Μητσοτάκη με το σύνθημα (της κ. Μαρίας Αντωνίου) «Σταθερά δίπλα σας» (και όχι «μαζί σας»). 

Ο έως πρόσφατα βουλευτής Καστοριάς κ Ζήσης Τζηκαλάγιας, αισθανόμενος προφανώς ότι δεν ολοκλήρωσε το μεγάλο έργο, και η τρίτη υποψήφια κ. Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη, να δείχνει ότι δεν βρίσκεται ακριβώς στα κομματικά της νερά και να αναζητεί το δικό της στίγμα της Καστοριάς και της Αλλαγής. Με τους τρεις να αναμένουν βεβαίως εναγωνίως την ετυμηγορία της κάλπης. Καθώς η 2α Ιουλίου δεν είναι καθόλου μακριά.

Και όλα αυτά ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ΣυριζΑ και ΠαΣοΚ δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πως δεν έχουν καμμιά ελπίδα στην Καστοριά. Με την διαφορά πως η έως τώρα βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, με την εξαγγελία συγκεκριμένων δεσμεύσεων για έργα και πράξεις για την περίπτωση νίκης του ΣυΡιζΑ και δικής της εκλογής, ίσως να είναι η μόνη που κινήθηκε αρκετά πολιτικά, ακόμη και με το debate που πρότεινε προσφέροντας την αφορμή στην κυρία Μαρία Αντωνίου να ξιφουλκίσει, υπερασπιζόμενη την...πολυφωνία! 

Και καθώς και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και αποκομμάτων, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές της Καστοριάς που με την σιωπή, τις αμφισημίες και αοριστίες, τα ευχολόγια και τις ασάφειές τους, πιο πολύ στο μύλο της Ν.Δ. έριχναν το νερό, ώστε να μην αλλάξει κάτι, η Καστοριά κλείνει αυτή την προεκλογική περίοδο στα χαμένα όσο ποτέ άλλοτε.

* * *


Είναι πανελλήνια γνωστό ότι η Καστοριά είναι «φρούριο» της Ν.Δ. παραδοσιακά. Και δεν είναι ότι στην Ν.Δ. τιμούν τις παραδόσεις, αλλά ότι επειδή έχουν καλομάθει, αξιώνουν από τους ψηφοφόρους της Καστοριάς να ψηφίζουν πατροπαράδοτα. Απαιτούν να είναι δεδομένοι.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Γι’ αυτό τον λόγο ήλθε και πάλι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δυο μέρες μετά την εορτή του Αγίου Αχιλλείου, στην προσπάθειά του, όταν ανοίξουν οι εκλογές να μην αποδειχθεί η Καστοριά, αχίλλειος πτέρνα για την «φιλελεύθερη» παράταξη.


* * * 

Και όλα αυτά, όχι στις 32 του άλλου του μηνός, που λέει και το γνωστό «αποχαιρετιστήριο» άσμα του «αντίο θα σε δω στο πλοίο», καθώς αυτή την φορά η 32 του άλλου του μηνός θα είναι η 2α Ιουλίου, αλλά παραμονές της 21ης Μαΐου. Που θυμίζει ότι εκτός από τα άγια και τα σημεία του εν τούτω νίκα, ανήμερα της εορτής του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης, υπάρχει και το χαρτοπαίγνιο, δημοφιλές της πρωτοχρονιάς:

Η γνωστή "21"[4] στην οποία στόχος είναι να φτάσει ο παίχτης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην "21" (αλλά όχι να την ξεπεράσει). Μόνο που ακόμη αντίθετα με την πολιτική και αυτό το παιγνίδι, έχει κανόνες. Αρχικά κάνει την μάνα αυτός που τραβήξει τον άσσο. Είναι παιγνίδι που εξελίσσεται… δεξιόστροφα. 

Παίζεται, όπως οι εκλογές, με κλειστά φύλλα και όχι ανοιχτά. Δύο Άσσοι ισοδυναμούν με 21 και στα 3 7άρια ο τυχερός τα παίρνει όλα. Με το δημοφιλές παίγνιο, να λέγεται και "Μαύρος Βαλές" και η Καστοριά απ’ όλες τις προσφερόμενες σημειολογίες του 21, που είναι πολλές, ίσως είναι πιο κοντά στα 21 γραμμάρια, όσο κατά κάποιους, ζυγίζει η ανθρώπινη ψυχή σε μάζα. 





[1] Το πείραμα των 21 γραμμαρίων αναφέρεται σε μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1907 από τον Ντάνκαν Μακντάγκαλ, έναν ιατρό από την Μασαχουσέτη. Ο Μακντάγκαλ υπέθεσε ότι οι ψυχές έχουν φυσικό βάρος και προσπάθησε να μετρήσει την μάζα που χάνεται από έναν άνθρωπο όταν η ψυχή φεύγει από το σώμα. Ο Μακντάγκαλ προσπάθησε να μετρήσει τη μαζική αλλαγή έξι ασθενών τη στιγμή του θανάτου. Ένα από τα έξι άτομα έχασε τα τρία τέταρτα της ουγγιάς (21,3 γραμμάρια). Το πείραμα θεωρείται ευρέως ως ελαττωματικό και αντιεπιστημονικό λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και του γεγονότος ότι μόνο ένα από τα έξι άτομα πληρούσε την υπόθεση. Παρά την απόρριψή του στην επιστημονική κοινότητα, το πείραμα του Μακντάγκαλ διέδωσε την ιδέα ότι η ψυχή έχει βάρος και συγκεκριμένα ότι ζυγίζει 21 γραμμάρια. Σε αυτό το πείραμα βασίστηκε και η φημισμένη ταινία "21 γραμμάρια"  του 2003 σε σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου και σενάριο του Γκιγιέρμο Αριάγα.

[2] Η φράση «Αχίλλειος πτέρνα» προήλθε από το έπος του Ομήρου Ιλιάδα αφού ο κύριος ήρωας της ιστορίας Αχιλλέας σκοτώνεται από τον Πάρη αφού το βέλος του τελευταίου βρίσκει την πτέρνα του Αχιλλέα. Η Θέτιδα όταν βουτούσε στα ύδατα της Στυγός τον Αχιλλέα για να τον κάνει αθάνατο τον κρατούσε από την πτέρνα η οποία δεν μπήκε στο νερό και έτσι έγινε το μόνο τρωτό σημείο του Αχιλλέα (εκείνο που θα τον σκότωνε). Αυτή την φράση την λέμε για να τονίσουμε το αδύναμο σημείο μας. Γενικά είναι μια αδυναμία παρά την συνολική δύναμη, που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία. Ενώ η μυθολογική προέλευση της ιστορίας αναφέρεται σε μια φυσική αδυναμία, οι προφορικές αναφορές σε άλλες αιτίες ή προσόντα που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση είναι κοινές.

[3] εσθήτα < αρχαία ελληνική ἐσθής:  (επίσημο, κυρίως γυναικείο) φόρεμα, ένδυμα, (φουστάνι). Ή μαφόρτ(ι)ον, πέπλος των γυναικών, ένα είδος χιτώνα που κάλυπτε την κεφαλή και έφτανε μέχρι τους αστραγάλους, ενίοτε και κοντός μανδύας μοναχών. Μαφόριο ή μανοφόριο ονόμαζαν οι Βυζαντινοί την εσθήτα, τον εξωτερικό χιτώνα της Θεοτόκου. - Η κατάθεσις της τιμίας Έσθητος: Η εορτή αυτή είναι μία εκ των αναφερομένων στα θεομητορικά άμφια, η οποία θεσπίσθηκε το 860. Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Λέων Α΄ ο Θράξ (457-474), έφτασε από τα Ιεροσόλυμα η Τίμια εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία κατατέθηκε στο ναό των Βλαχερνών, μέσα σε χρυσή λάρνακα, όμως ο ναός κάηκε το 1070, ανοικοδομήθηκε, και κάηκε ξανά στα 1434.

[4] Το Μπλακ τζακ (Blackjack), επίσης γνωστό και ως Εικοσιμία (21), είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια στον κόσμο. Μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζει την τύχη με τις ικανότητες του παίκτη. Είναι πολύ γνωστό άλλωστε το card counting, δηλαδή η τεχνική που αναπτύσσουν ορισμένοι παίκτες του μπλακ τζακ, σύμφωνα με την οποία, παρατηρώντας ποια φύλλα έχουν περάσει, ποντάρουν ανάλογα και αποκτούν με αυτόν τον τρόπο το πλεονέκτημα έναντι του καζίνο. Πρόγονος του Μπλακ-τζακ ήταν το vingt-et-un (εικοσιένα), η προέλευση του οποίου ήταν τα γαλλικά καζίνο του 1700 και δεν περιείχε το μπόνους 3 προς 2 για την εικοσιμία με δύο φύλλα. Εάν ο παίκτης λάμβανε ένα χέρι με βαλέ (Jack) μπαστούνι ή βαλέ σπαθί (τους δύο μαύρους βαλέδες δηλαδή), σε συνδυασμό με άσσο μπαστούνι (επίσης μαύρο φύλλο), τότε κέρδιζε 10 φορές το ποντάρισμά του. Από την τροποποίηση αυτή προέκυψε η ονομασία blackjack (= Μαύρος Βαλές) και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα.



Φωτογραφίες (λεπτομέρειες): Γιαν βαν Άικ (1390-1441) Η Παρθένος με τον ιερωμένο Γιόρις φαν ντερ Πάελε (1434-1436). Λάδι σε ξύλο, 141X176,5 cm. Δημοτικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Μπρυζ Βελγίου. Το πάνελ θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και φιλόδοξα έργα του βαν Άικ και έχει περιγραφεί ως «αριστούργημα αριστουργημάτων». 




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2023, αρ. φύλλου 1175.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ