31.10.23

ΟΔΟΣ: Φύγε εσύ έλα εσύ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181


Η σύνθεση της πολυπληθούς κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «φύγε εσύ – έλα εσύ», σε μια ανακύκλωση υλικών, κυρίως οι ίδιοι και οι ίδιοι δηλαδή, είναι κατάσταση που δεν υπόσχεται θαύματα. Για Βαβέλ μοιάζει περισσότερο.


Για να γίνει ορθή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής (25 Ιουνίου 2023) στην πραγματική του διάσταση, ιδίως του αποτελέσματος στην Καστοριά και των επιπτώσεών του στην πορεία των επόμενων ετών, δεν αρκεί η σύγκρισή του με αυτό των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 σε πανελλήνια κλίμακα. 

Διότι μέσα στον ένα μήνα που μεσολάβησε, η χώρα διοικήθηκε από υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία οριακά αλλά αισθητά άμβλυνε την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον βρέθηκε αντιμέτωπη με την τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο και την εκατόμβη θυμάτων. Ακόμη, οι Έλληνες παρακολούθησαν το ανάρμοστο ντέρμπι υποκρισίας για το ζήτημα του υποψήφιου βουλευτή Ροδόπης, που είναι μουσουλμάνος. Κοντά σ’ αυτά μόνο ασήμαντο δεν είναι και το γεγονός, ότι τέθηκε σε ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής που εξασφάλισε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Αυτοί είναι μερικοί μόνο παράγοντες που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε πανελλήνια κλίμακα και ενθάδε. 

Επιπλέον μόλις την τελευταία πριν τις εκλογές ημέρα, ξέσπασε και ο «εμφύλιος» στην Ρωσία. Αλλά αυτό το γεγονός δεν προχώρησε. Χρονικά μάλιστα δεν είχε την «άνεση» να επιδράσει, όσο θα μπορούσε να γίνει, στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Και ιδιαίτερα στην Καστοριά, που ένα τμήμα του πληθυσμού της διατηρεί σχέσεις με την Ρωσία και όσα αυτή συμβολίζει. 

Ειδικά και εν όψει του ότι ύστερα από τις εκλογές, κοντά στα light φιλορωσικά κόμματα που ήδη υπήρχαν, εκ των οποίων ένα κόμμα, ανελλιπώς κάθε βράδυ ενεργεί επί χρόνια τώρα συστηματική προπαγάνδα στην Καστοριά, προστέθηκε και η ultra εκδοχή, το κόμμα "Νίκη" συγκεκριμένα. Που εκτός των άλλων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων –όπως θρυλείται τουλάχιστον– είναι πολιτική έκφραση του αντιεμβολιαστικού «κινήματος». Προστέθηκαν και άλλα κόμματα που αποτύπωσαν κάποια περιορισμένη δυναμική στην Καστοριά και πιο σημαντική στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και (ελαφρώς μικρότερη) στο Νότο. Εξέλιξη που θα προσφέρει άφθονο θέαμα στα επόμενα χρόνια. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181 | σ.3


Διότι η Νέα Δημοκρατία έπιασε οροφή. Και συνεπώς δεν είναι και τόσο μεγάλη νίκη αυτή της περασμένης Κυριακής. Ούτε δικαιολογούνται τόσο πανηγυρισμοί. Πόσο μάλλον που η αυτοδυναμία κερδήθηκε αποκλειστικά χάρη στον εκλογικό νόμο αλλά και στην είσοδο πολλών μικρών κομμάτων στην Βουλή. Και που ήταν ο ίδιος ο εκ νέου πρωθυπουργός που πρώτος λησμόνησε ότι... απειλούσε με νέες εκλογές μέσα στον Αύγουστο.


* * *

Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ιστορία είναι συχνά μια επαναλαμβανόμενη υπόθεση. Και οι θρήνοι για την επανεμφάνιση των νεοναζί, μπορεί και να τους διαφημίζουν ακόμη. 

Ένδεκα χρόνια πριν, κάπου στο 2012, σε συνέντευξη τύπου, που θα «παραχωρούσε» ο εκλεγμένος βουλευτής κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος, τότε αρχηγός της "Χρυσής Αυγής" (που είχε φροντίσει να είναι βουλευτής και η σύζυγός του), οι «φρουροί» της… φαιδρής επανάστασής του, απαίτησαν από τους δημοσιογράφους με την αξέχαστη προσταγή «εγέρθητι», να ανταποκριθούν στο πρόσταγμα. Να σηκωθούν από τις θέσεις τους με την είσοδο του… ηγέτη. 

Είχε τόσο πολύ εθιστεί η κοινή γνώμη στην παρουσία τους, που τουλάχιστον τότε δεν προκαλούσε κατάπληξη η δημόσια δράση τους. Και αυτό δεν ήταν παρά μόνο ένα σύμπτωμα στην πολιτική υποκουλτούρα που καταλάμβανε την θέση, τα ποσοστά που κέρδιζαν έως τότε, τα μεγάλα αστικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ. Τα οποία εκείνη την περίοδο, έβλεπαν την απήχησή τους να βρίσκεται στο Ναδίρ. Ήταν περίπου τότε που κυριαρχούσε το σύνθημα «να καεί το μπουρδ… η Βουλή». 

Και αν από το 2012 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της πολιτικής ζωής και στο 2023 η Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές που προηγήθηκαν παντού στην Ελλάδα και βεβαίως στην Καστοριά δείχνει μια ανάκαμψη, το ΠαΣοΚ συνεχίζει να αγκομαχά. Δεδομένου ότι στις εκλογές του 2023 δεν έχει κατορθώσει να προσεγγίσει ούτε καν τα ποσοστά του 2012. Έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, με το ίδιο να μοιάζει για την ώρα σαν αητός χωρίς φτερά. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181 | σ.4 
Ορκίστηκε η πολυπληθέστερη αριθμητικά κυβέρνηση αποτελούμενη από 64 μέλη, με πατροπαράδοτη τελετή ορκωμοσίας. Το Άγιο Πνεύμα διαρρέει από το Ιερό Ευαγγέλιο το δεξί χέρι του υπουργού και μέσω της δεξιάς ή αριστερής ωμοπλάτης του διαχέεται διαδοχικά σε δεξιούς χείρες και ωμοπλάτες τεσσάρων συνεχόμενων στίχων υπουργών.


Αναλογικά τα ίδια ισχύουν ακόμη ειδικότερα στην Καστοριά. Πρώτον διότι αποδεικνύεται πως πολιτικά έπαψε πια να είναι κάστρο της Νέας Δημοκρατίας (9η με 44,79%). Χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ισχυρό ΠαΣοΚ της εποχής Πετσάλνικου. Με αυτή την εξέλιξη είναι κατόρθωμα της ηγεσίας της Ν.Δ. αλλά και των συνθηκών που για περισσότερα από 10 χρόνια διαμόρφωσε το εμφυλιοπολεμικό δίπολο Αντωνίου-Τζηκαλάγια. Και η μη ουσιαστική ανανέωση του ψηφοδελτίου. Με ένα κόμμα σε λειτουργία safe mode.


* * *

Η "Χρυσή Αυγή" επέστρεψε όμως με ποσοστό που δεν είναι αμελητέο, με νέο όνομα ως νέο κόμμα, μια «σέχτα» που δηλώνει δημόσια ότι εκπορεύεται από τα ορφανά της "Χρυσής Αυγής" και ότι ουσιαστικά διοικείται από ένα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, όπως είναι ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, πρωτοκλασάτος του Νεοναζισμού στην Ελλάδα. Ενώ όλα τα κόμματα μαζί, που τοποθετούνται στα περιθώρια της Δεξιάς, έφθασαν κάπου στο 14% Ποσοστό το οποίο είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και γυρίζει την χώρα στις ταραγμένες εποχές του 2012. 

Ώστε να αξίζει να αναλογιστούν τα κόμματα της κεντροαριστεράς, που ακόμη κινούνται στα χαμένα, σε ποια λιμάνια βρήκαν αγκυροβόλι οι χαμένοι οπαδοί τους. Ειδικά οι «αντισυστημικοί». Και από πού ακριβώς κρατάει η σκούφια των ψηφοφόρων των ακραίων. 

Ακόμη το ότι ο ΣυΡιζΑ κατακρημνίζεται, αφού το αποτέλεσμά του στις εκλογές του Ιουνίου είναι ακόμη χειρότερο και απ’ αυτό του Μαΐου 2023, στην πραγματικότητα καθιστά πιο δυσοίωνη την οποιαδήποτε ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Και αυτό δεν διευκολύνει κανένα εφησυχασμό διότι αν συνεχιστούν οι φυγόκεντρες τάσεις στο εκλογικό σώμα, δεν αποκλείεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στο φαινόμενο εισόδου στην Βουλή κομμάτων παράταιρων, αιρετικών και γραφικών. Με τον ΣυΡιζΑ να συνεχίζει να βρυχάται χωρίς να είναι Λέων. 

Καθώς δε, το κενό που άφησε το κόμμα "Μέρα 25" που καταποντίστηκε στις εκλογές του 2023, καταλαμβάνει το κόμμα "Πλεύση Ελευθερίας" της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που την πρώτη περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστερά» μετά το 2015 διετέλεσε και πρόεδρος της Βουλής· και όλοι την θυμούνται σε εκείνη την ανατριχιαστική φωτογραφία με την υψωμένη γροθιά –και τώρα φρόντισε να εκλεγεί βουλευτής και ο σύντροφός της, και μόλις προχθές δήλωσε... σεμνά και δημοκρατικά ότι η ίδια αξίζει όσο 100 βουλευτές και οι υπόλοιποι 9 σύντροφοί της βουλευτές όσο 20 ο καθένας, όλα αυτά είναι πρώτες ενδείξεις:

Ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσει ένα απαράμιλλο κοινοβουλευτικό περιβάλλον, και ότι αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ότι το χαμηλό, για τις προσδοκίες ποσοστό 40,56% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες του Ιουνίου, που ήταν κατά 0,30% μικρότερο από το ποσοστό (σε ψήφους μάλιστα περίπου τριακόσιες χιλιάδες λιγότερες) σκιαγραφεί μια πρώτη στρατηγική ήττα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό που να ανακόψει την εξέλιξη, για την Νέα Δημοκρατία στα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει άλλο Ζενίθ. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181 | σ.5
Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ήταν το μοναδικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου που έδωσε πολιτικό όρκο κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο. Είναι καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητικός εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London).


H Καστοριά στον έγχρωμο πολιτικό χάρτη, είναι πλέον κατά πολύ λιγότερο “μπλε” ακόμη και από την Δωδεκάνησο, που ήταν παραδοσιακά καταπράσινη, σχεδόν πάντα από το 1974 και μετά. Η Καστοριά, βρέθηκε ακόμη και πίσω από την Χίο και περιοχές της Αττικής. Και καθώς ακολούθησε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στην οποία και φυσικά δεν μετέχει η κυρία Μαρία Αντωνίου, στην πραγματικότητα οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες. Παρά το ύφος των σχετικών ανακοινώσεων της κ. Αντωνίου.


* * *

Διότι η Νέα Δημοκρατία έπιασε οροφή. Και συνεπώς δεν είναι και τόσο μεγάλη νίκη αυτή της περασμένης Κυριακής. Ούτε δικαιολογούνται τόσο πανηγυρισμοί. Πόσο μάλλον που η αυτοδυναμία κερδήθηκε αποκλειστικά χάρη στον εκλογικό νόμο αλλά και στην είσοδο πολλών μικρών κομμάτων στην Βουλή. Και που ήταν ο ίδιος ο εκ νέου πρωθυπουργός που πρώτος λησμόνησε ότι... απειλούσε με νέες εκλογές μέσα στον Αύγουστο. Εάν το κόμμα του δεν εξασφάλιζε σημαντική αυτοδυναμία στην Βουλή, που μεταφραζόταν σε πλέον των 160 εδρών τουλάχιστον, για να περάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Βέβαια ύστερα από την εντυπωσιακή απώλεια ψήφων μόλις σε ένα μήνα, αναμενόμενο ήταν να απορρίψει την απειλή του, στον κάλαθο. 

Μικρή, αλλά όχι ασήμαντη μείωση της εκλογικής απήχησης της Νέας Δημοκρατίας (-292.970 ψηφοφόροι -0,23%) μόλις σε ένα μήνα και μεγαλύτερη αποδοκιμασία του ΣυΡιζΑ (-254.782 ψηφοφόροι -2,24%), με το Πα ΣοΚ (-58.591 ψηφοφόροι -0,38%) να συνεχίζει να... πανηγυρίζει δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες για κανένα κόμμα. 

Αλλά ούτε και για την ποιότητα της Δημοκρατίας την οποία κάποιοι εξασκούν στου κασίδη το κεφάλι, την ώρα που σηκώνει κεφάλι ο ίδιος ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης – αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης. Η δε σύνθεση της πολυπληθούς κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «φύγε εσύ – έλα εσύ», σε μια ανακύκλωση υλικών, κυρίως οι ίδιοι και οι ίδιοι δηλαδή, είναι κατάσταση που δεν υπόσχεται θαύματα. Για Βαβέλ μοιάζει περισσότερο.

Αναλογικά τα ίδια ισχύουν ακόμη ειδικότερα στην Καστοριά. Πρώτον διότι αποδεικνύεται πως πολιτικά έπαψε πια να είναι κάστρο της Νέας Δημοκρατίας (9η με 44,79%). Χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ισχυρό ΠαΣοΚ της εποχής Πετσάλνικου. Με αυτή την εξέλιξη είναι κατόρθωμα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των συνθηκών που για περισσότερα από 10 χρόνια διαμόρφωσε το εμφυλιοπολεμικό δίπολο Μαρίας Αντωνίου και Ζήση Τζηκαλάγια. Και η μη ουσιαστική ανανέωση του ψηφοδελτίου. Με ένα κόμμα σε λειτουργία safe mode. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 29.6.2023 | 1181 | σ.6
Φύγε εσύ έλα εσύ

Η Καστοριά στον έγχρωμο πολιτικό χάρτη, είναι πλέον κατά πολύ λιγότερο “μπλε” ακόμη και από την Δωδεκάνησο, που ήταν παραδοσιακά καταπράσινη, σχεδόν πάντα από το 1974 και μετά. Η Καστοριά, βρέθηκε ακόμη και πίσω από την Χίο και περιοχές της Αττικής (*).

Και καθώς ακολούθησε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στην οποία και φυσικά δεν μετέχει η κυρία Μαρία Αντωνίου, όπως δεν θα μετείχε ούτε και ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας παρά τα όσα διατυμπάνιζαν στο περιβάλλον του παραμονές των εκλογών του Μαΐου 2023, στην πραγματικότητα οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες. Παρά το ύφος των σχετικών ανακοινώσεων της βουλευτή Μαρίας Αντωνίου. 

Η Νέα Δημοκρατία μέσα σε περίπου 34 ημέρες, έχασε στην Καστοριά -2,05% από το ποσοστό της 21ης Μαΐου, εξέλιξη που αποδεικνύει και τις συνήθειες ή τις γραμμές εκδίκησης που ακολουθούν οι φανατισμένοι οπαδοί του χαμένου υποψήφιου. Και ανέδειξε βεβαίως βουλευτή την κυρία Μαρία Αντωνίου, που ήταν υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη για τέσσερα χρόνια (ενώ από τις εκλογές του 2019 η πτώση της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά ανέρχεται στο -5,39%· δηλαδή από 50,23% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην Καστοριά το 2019, έπεσε σήμερα στο 44,79%).

Υπηρεσιακό στέλεχος η ίδια του πρωθυπουργικού γραφείου και ως εκ τούτου λογικά, θα είναι και «υπόχρεη» στον ευεργέτη της. Ως πολιτικό κεφάλαιο δε, εκτιμάται ότι θα είναι αυτονόητη με δεδομένη συμμόρφωση, έναντι των κέντρων εξουσίας, στα οποία λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει μαχητικά και αποτελεσματικά οτιδήποτε. 

Είναι πιο φυσικό να εκπληρώσει την προσωπική «υποχρέωσή» της απέναντι στον πρωθυπουργό, που την… τίμησε για 4 χρόνια, παρά να επιμένει πιεστικά για τα δίκαια αιτήματα της Καστοριάς για σωτηρία, με διεκδικήσεις και χτυπήματα γροθιάς στο γραφείο. Πόσο μάλλον που η ίδια, προεκλογικά τίποτε συγκεκριμένο δεν υποσχέθηκε, τίποτε (απολύτως) πέρα από αοριστίες, χαρούλες, αγκαλιές, ασπασμούς και φωτογραφίες. Πολλές, αμέτρητες φωτογραφίες. 


 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Υπηρεσιακό στέλεχος η κ. Αντωνίου του πρωθυπουργικού γραφείου και ως εκ τούτου λογικά θα είναι και «υπόχρεη» στον ευεργέτη της. Εκτιμάται ότι θα είναι αυτονόητη με δεδομένη συμμόρφωση, έναντι των κέντρων εξουσίας και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει μαχητικά και αποτελεσματικά οτιδήποτε. Είναι πιο φυσικό να εκπληρώσει την προσωπική «υποχρέωσή» της απέναντι στον πρωθυπουργό, που την... τίμησε για 4 χρόνια, παρά να επιμένει πιεστικά για τα δίκαια αιτήματα της Καστοριάς για σωτηρία, με διεκδικήσεις και χτυπήματα γροθιάς στο γραφείο. Πόσο μάλλον που η ίδια, προεκλογικά τίποτε συγκεκριμένο δεν υποσχέθηκε, τίποτε (απολύτως) πέρα από αοριστίες, χαρούλες, αγκαλιές, ασπασμούς και φωτογραφίες. Πολλές, αμέτρητες φωτογραφίες. 


* * *

Και ενώ η Νέα Δημοκρατία καλείται μέσα σε συνθήκες συναγερμού να σώσει την περιοχή της Καστοριάς. Και να πάρει θέση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά τις δημοτικές στην Καστοριά που διεκδικούν τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι που κινούνται στο κλίμα της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων ο νυν απολαμβάνει την παλιά προσωπική γνωριμία του με την εκλεγμένη βουλευτή. Αλλά και λαμβάνοντας ως νέα κυβέρνηση, αποφάσεις και εκτελώντας έργα. 

Αν θα πράξει δυναμικά το πολιτικό της χρέος και με την σειρά της θα βοηθήσει με τις ενέργειές της την εκλεγμένη κυρία Μαρία Αντωνίου, που θα έχει και κάθε λόγο να καρπώνεται το πολιτικό όφελος. Αυτό έχει χαμηλή πιθανότητα, αλλά είναι σίγουρα που για την ώρα συνεχίζει να είναι μια ελπίδα. 



(*) Λακωνία: 47,83%. Βόρειος Τομέας Αθηνών: 47,32%. Α' Πειραιώς: 47,25%. Δωδεκάνησα: 46,97%. Κυκλάδες: 46,67%. Α' Ανατολική Αττική: 46,66%. Χίος: 46,49%. Σέρρες: 45,68 %. Καστοριά: 44,79 %. Φωκίδα: 44,65 %. Έβρος: 44,18%. Μεσσηνία: 43,71%. Αργολίδα: 43,36%. Θεσπρωτία: 43,33%. Φθιώτιδα: 43,30%. Α’ Αθηνών: 43,28%. Καρδίτσα: 43,15%...



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1181.




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ