ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.8 |
Αξιοσημείωτο για τον νομό Καστοριάς είναι το γεγονός πως ο συνδυασμός του κ. Αμανατίδη αύξησε ακόμη περισσότερο τις εκλογικές του επιδόσεις κατά 1.000 περίπου ψήφους σε σχέση με εκείνους που έλαβε την Α’ Κυριακή, ενώ ταυτόχρονα ο συνδυασμός του κ. Κασαπίδη μείωσε τις επιδόσεις του κατά περίπου 1.000 ψηφοδέλτια.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό, από την στιγμή που το εκλογικό σώμα αποφάσισε με τον τρόπο που εκείνο έκρινε μέσα από την κάλπη. Αφήνοντας σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο πολιτικό αποτύπωμα.
Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικοί συσχετισμοί όσο αφορά την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ σε σχέση με την δυναμική των ΣυΡιζΑ και ΠαΣοΚ φαίνεται να μην μεταβλήθηκαν σημαντικά, πάντοτε σε σχέση με τα αποτελέσματα των δύο πρόσφατων διαδοχικών εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων. Αν και την δεδομένη στιγμή, το ΠαΣοΚ φαίνεται να βγαίνει περισσότερο ενισχυμένο από τον βασικό του αντίπαλο για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣυΡιζΑ.
Εκείνο που σίγουρα χάλασε την νηνεμία στο κυβερνητικό επιτελείο και ενδεχομένως να το ενεργοποίησε από την αδρανοποίηση που είχε περιέλθει μετά τις νικηφόρες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, ήταν οι ήττες που υπέστησαν κατά κύριο λόγο οι χρισμένοι γαλάζιοι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία ο γαλάζιος υποψήφιος κ. Αγοραστός υπέστη την εκλογική ήττα από τον κ. Κουρέτα, υποστηριζόμενος από το ΠαΣοΚ και τον ΣυΡιζΑ. Πληρώνοντας ουσιαστικά το μάρμαρο της μηδαμινής διαχείρισης των πλημμυρών που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο.
Οι ήττες των υποψηφίων δημάρχων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις που στηρίχτηκαν ανοικτά από το κόμμα της ΝΔ ήταν εκείνες που κατά κύριο λόγο ανάγκασαν ουσιαστικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδεχτεί το βράδυ της περασμένης Κυριακής πως «πρόκειται για μια πραγματικά άσχημη εκλογική βραδιά για το κόμμα της ΝΔ». Που ενδεχομένως να επιφέρει και άμεσες αλλαγές στον μηχανισμό του κόμματος του. Ο οποίος είναι και ο άμεσα υπεύθυνος για την επιλογή επικεφαλής που θα στελέχωναν τους υποστηριζόμενους συνδυασμούς από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και κατά συνέπεια από τον πρόεδρος της.
Και αν οι τρεις αυτές ηχηρές κομματικές απώλειες στην αυτοδιοίκηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έφερε έντονο προβληματισμό στις τάξεις της, μεγαλύτερη αναστάτωση ενδεχομένως να προκάλεσε η απώλεια –κυρίως– Περιφερειών από τους αποκαλούμενους γαλάζιους "αντάρτες". Και αυτό γιατί τα κατά τόπους γαλάζια κουταβάκια φαίνεται να έχουν χάσει κάθε επαφή με την προτίμηση της κοινωνίας προς συγκεκριμένα πρόσωπα και να ενεργούν προς εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων. Προτείνοντας στα κεντρικά του κόμματος τους πρόσωπα που όπως αποδείχτηκε ήταν κατώτερα των εκλογικών απαιτήσεων και περιστάσεων. Τουλάχιστον με αποκλειστικό κριτήριο τα όσα δυσάρεστα –για εκείνους– προέκυψαν από τα αποτελέσματα της κάλπης.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση εκλογής περιφερειάρχη για την Δυτική Μακεδονία. Περιφέρεια η οποία χάθηκε με κρότο για τον καταγάλαζο υποψήφιο κ. Κασαπίδη. Εκείνο που χρήζει περαιτέρω αναφοράς είναι τα ποσοστά επίδοσης του γκριζογάλαζου επόμενου περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη στον νομό Καστοριάς. Τα οποία, αυξήθηκαν σε σχέση με εκείνα της Α’ Κυριακής της 8ης Οκτωβρίου, μειούμενα παράλληλα για τον γαλάζιο κ. Κασαπίδη. Στέλνοντας παράλληλα, αποκαρδιωτικά μηνύματα στην Πειραιώς, για τις όποιες αποφάσεις στήριξης ελήφθησαν για ακόμη ένα πρόσωπο που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για εκείνους, εισπράττοντας ουσιαστικά το μειωμένο έρεισμα που είχε προς το εκλογικό σώμα του νομού. Ή για όσους τους παρέσυραν προς την συγκεκριμένη επιλογή.
Αξιοσημείωτο για τον νομό Καστοριάς είναι το γεγονός πως ο συνδυασμός του κ. Αμανατίδη αύξησε ακόμη περισσότερο τις εκλογικές του επιδόσεις κατά 1.000 περίπου ψήφους σε σχέση με εκείνους που έλαβε την Α’ Κυριακή, ενώ ταυτόχρονα ο συνδυασμός του κ. Κασαπίδη μείωσε τις επιδόσεις του κατά περίπου 1.000 ψηφοδέλτια. Ή που οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής του κ. Κασαπίδη άλλαξαν την ψήφο τους επιλέγοντας τον συνδυασμό του κ. Αμανατίδη στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου ή μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε την κ. Ζεμπελιάδου μετατόπισε την ψήφο του προς τον "αντάρτη" της Νέας Δημοκρατίας.
Άραγε υπάρχει κάποια εξήγηση να δώσουν για όλα αυτά τα τοπικά δημοσιογραφικά τζιμάνια, καναλάρχες, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μάνατζερς τηλεπερσόνων κατά την προεκλογική περίοδο και οι λοιποί που συνιστούν την ονομαζόμενη αμερόληπτη δημοσιογραφία; Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό καθώς όλοι αυτοί φαίνεται να γνωρίζουν και να ερμηνεύουν κατά το δοκούν μόνο τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. «Φυσικά» με γνώμονα την αντικειμενικότητα και με το βάρος ευθύνης που φέρουν για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Με ποιο άλλο κριτήριο πλην αυτών θα μπορούσε εξάλλου να πράττει η συγκεκριμένη δημοσιογραφική (;) ελίτ της πόλης;
ΟΔΟΣ 19.10.2023 | 1195 | σ.9 |
Ο επόμενος επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γρηγοριάδης, είχε να αντιμετωπίσει πλην τον εκλογικό του αντίπαλο και ένα καλά δομημένο σύστημα
–μιντιακό και πελατειακό κατά κύριο λόγο– που είχε στηθεί γύρω από το πρόσωπο του κ. Κορεντσίδη και την επανεκλογή του.
Όσο αφορά την εκλογή δημάρχου για την πόλη της Καστοριάς, το εκλογικό σώμα επέλεξε για δεύτερη φορά τον κ. Κορεντσίδη, δίνοντας του οριακή εκλογική πρωτοπορία –μόλις 168 ψήφων– έναντι του κ. Γρηγοριάδη. Γεγονός το οποίο, τουλάχιστον στα μάτια μου, ανάγκασε τον τελευταίο να προβεί σε λανθασμένο χειρισμό του εκλογικού αποτελέσματος, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα. Καθώς ναι μεν η μεταξύ τους διαφορά μπορεί να ήταν οριακή και μικρότερη αριθμητικά από τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων της 15ης Οκτωβρίου, όμως ήταν υπέρ αρκετή για να υπολογίζει σε εφορευτικά λάθη που θα ανέτρεπαν την διαφορά και κατά επέκταση την αλλαγή θέσεων στην προηγηθείσα εκλογική αναμέτρηση.
Ενδεχομένως, ο τρόπος με τον οποίο να επέλεξε ο κ. Γρηγοριάδης να ρίξει αυλαία στην αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, να μην συνάδει με τα όσα πραγματικά κατάφερε ο ίδιος μέσω του αγώνα που έκανε για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Και πραγματικά φαντάζουν να είναι αρκετά. Καθώς, κατάφερε μια εκλογική αναμέτρηση να την μετατρέψει σε πραγματική εκλογική μάχη, εδραιώνοντας ουσιαστικά την αμφισβήτηση του εκλογικού σώματος στο πρόσωπο του κ. Κορεντσίδη και τον ευρύτερο συνδυασμό του. Γεγονός που αποτυπώθηκε το βράδυ της π. Κυριακής στα πρόσωπα των παρευρισκόμενων στο εκλογικό κέντρο της πλατείας Ομονοίας του επανεκλεγέντα δημάρχου.
Προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει αριθμητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως η εκλογική αναμέτρηση της Β’ Κυριακής κρίθηκε στην δημοτική ενότητα Καστοριάς (πόλη Καστοριάς), στην οποία ο κ. Κορεντσίδης κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 700 ψήφους παραπάνω από τον κ. Γρηγοριάδη. Γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί και ως πολιτική αδυναμία του κ. Γρηγοριάδη να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους της πόλης για την αλλαγή που ήθελε να καταφέρει.
Η έμμεση στήριξη που έγινε από τον τρίτο της Α’ Κυριακής κ. Τσούκα στο πρόσωπο και τον συνδυασμού του κ. Γρηγοριάδη δύο μόλις ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία, φάνηκε εκ του αποτελέσματος να απηχεί στην βούληση του εκλογικού σώματος που άσκησε το δικαίωμά του στις δημοτικές ενότητες περιφερειακά της πόλης, παρά μέσα σε αυτήν. Λειτουργώντας μάλλον αρνητικά στους ψηφοφόρους της πόλης. Και αυτό ενδεχομένως να έχει την δική του σημειολογία. Ή μπορεί και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.
Σε όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στις συνθήκες που ο κ. Γρηγοριάδης έδωσε την δική του εκλογική μάχη. Καθώς ο επόμενος επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, της "αξιωματικής αντιπολίτευσης" των δημοτικών εδράνων, είχε να αντιμετωπίσει πλην τον εκλογικό του αντίπαλο και ένα καλά δομημένο σύστημα –μιντιακό και πελατειακό κατά κύριο λόγο– που είχε στηθεί γύρω από το πρόσωπο του κ. Κορεντσίδη και την επανεκλογή του. Και ο νοών νοήτω.
Άποψη που ενδεχομένως να ευθυγραμμίζεται με όσα προεκλογικά υποστήριξε ο κ. Γρηγοριάδης μέσω των ανακοινώσεων που εξέδωσε ο συνδυασμός του. Απομένει να αποδειχθεί, αν ο κ. Γρηγοριάδης θα επιδείξει την ανάλογη πολιτική συνέπεια και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας ξεκάθαρα για όσα υποστήριζε στις ανακοινώσεις του. Ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί ακόμα περισσότερο με γρανάζια ενός τοπικού μηχανισμού, που επανειλημμένως φαίνεται να είναι εμπλεκόμενος στις εκλογικές διαδικασίες. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Οκτωβρίου 2023, αρ. φύλλου 1195.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.