21.5.24

ΟΔΟΣ: «Σταράτες» αναλύσεις


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.12.2023 | 1204


Ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης για να δικαιολογήσει την έκτακτη ρύθμιση για την διαμονή και απασχόληση μεταναστών, καταφέρθηκε σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας.


«Αγανακτισμένος» και πολιτικά θυμωμένος έμοιαζε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτικό πάνελ, στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά και από το βήμα της Βουλής.

Αναλύοντας συγκεκριμένα πτυχές και αιτίες που δικαιολογούν την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει νομοθετικά την δυνατότητα άδειας διαμονής μετά από μια τριετία παραμονής στην Ελλάδα, νόμιμης ή όχι, σε περίπου 30.000 αλλοδαπούς μετανάστες όπως εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τελικά ο αριθμός. Διασκεδάζοντας με τις απαντήσεις του τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με πρώτη και πιο χαρακτηριστική, τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιπλέον ζήτησε την απόσυρση των μέτρων για να μη καταστεί η χώρα μας χώρος και φάρος προσέλκυσης «λαθρομεταναστών».

Ανεξάρτητα από το γεγονός πως όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα όταν λαμβάνονται καθετοποιημένα μέτρα, θα αναπτυχθεί χωρίς αμφιβολία μια πηγή και εστία διαφθοράς, χρηματισμού, πλαστογραφίας, πλαστοπροσωπίας διαπλοκής στο δρόμο εφαρμογής αυτής της διάταξης, σημασία έχει ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά, φαίνεται να προσπαθεί να καλύψει τα εκλογικά κενά στις μεγάλες γεωργοκτηνοτροφικές περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας. Πραγματοποιώντας και μια κίνηση αριστερού ματ. 

Και ανεξάρτητα από τον οίστρο των κομμάτων της συντηρητικής και άκρας Δεξιάς, σημασία έχει ότι στο τηλεοπτικό πάνελ ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για να δικαιολογήσει την έκτακτη αυτή ρύθμιση, καταφέρθηκε σε βάρος της… Δυτικής Μακεδονίας. 

Διότι όπως ανέφερε (κατά το συμφραζόμενο συμπέρασμά τους) αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Καστοριά και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης της ΔΥΠΑ και ειδικά στους απέραντους ελαιώνες του καταπράσινου και κατακόκκινου Ηρακλείου, πέτυχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μόνο 55 προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και εν τέλει μόνο των 2 που πράγματι πήγαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, υποχρεώθηκε να προσανατολισθεί στους «λαθρομετανάστες». 

Και εάν από αυτές τις «σταράτες» αναλύσεις του γαλάζιου και φιλελεύθερου υπουργού προκύπτουν εξισώσεις μεταξύ των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών μονίμων κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που υποβάλλονται σε φορολογία, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ στον τόπο τους, δημοτικούς φόρους, ύδρευση, υπηρετούν στην θητεία τους και έχουν τις ρίζες τους στις περιοχές τους, με αρκετές χιλιάδες απ’ αυτούς μόλις να έχουν επιστρέψει από τις θερινές εργασίες τους στην Ελλάδα του τουρισμού από την μια, και των δύστυχων κατά τα άλλα οικονομικών και άλλων μεταναστών, παράνομων, λαθραίων ή όχι, που βρέθηκαν περιστασιακά στην χώρα, τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα. 

Σημασία έχει όμως ότι ο υπουργός Εργασίας, που επισκέφθηκε αρκετές φορές προεκλογικά την Καστοριά, δεν είπε τίποτε για το τι θα κάνει η κυβέρνησή του ώστε να μειωθεί η ανεργία στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία, και που δεν θα τιμωρεί την... ανυπακοή που εκδηλώθηκε στο «κάστρο».



* * *


«[…] Τον Αύγουστο βρέθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης και εκεί έκανα επίσκεψη στο εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Εκεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου μου είπε, έχουμε λύσει το πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χειρών στην Κρήτη. 
Λέω, ποιο είναι πρόεδρε; «Θα επιδοτήσετε από τη ΔΥΠΑ έξοδα διαμονής και μεταφοράς και ένα ημερήσιο για να έρθουν από τη Δυτική Μακεδονία που έχει υψηλή ανεργία στην Κρήτη για 3 μήνες, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο και έτσι εμείς θα φέρουμε εργάτες από ανέργους στη Δυτική Μακεδονία και θα μαζεύουν τους καρπούς στην Κρήτη».
Λέω, φανταστική ιδέα. Παίρνω επιτόπου ανοιχτή ακρόαση τον διοικητή της ΔΥΠΑ και δίνω εντολή να γίνει αυτό το πρόγραμμα αμέσως. Το πρόγραμμα έγινε. Η πλατφόρμα άνοιξε στις αρχές Νοεμβρίου, έχει κλείσει τώρα, έκαναν αίτηση 55 άτομα. Ξέρετε πόσοι έχουν πάει; Δύο. Δύο με επιδότηση της διαμονής, με επιδότηση της μεταφοράς.
Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, να το ξεκαθαρίσω. Το πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χειρών, κυρίως στις αγροτικές εργασίες και στην κατασκευή, που είναι τα μεγάλα προβλήματα και εν μέρει στη βιομηχανία, θα λυθεί μόνο με νόμιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό και κυρίως με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες. Ήδη τέτοιες συμφωνίες ετοιμάζονται με χώρες, όπως η Γεωργία, η Ινδία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Αρμενία, είχα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της Αρμενίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και είπαμε να έρθει και στην Αθήνα για να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε εργάτες από την Αρμενία από τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το είδε ως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και θα έρθει σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα γι’ αυτό».
Άδωνις Γεωργιάδης



Φωτογραφία: Ιουδαίοι, εθνικοί, προφήτες και πάπες, λεπτομέρεια από το Πολύπτυχο της Γάνδης. Περισσότερα "εδώ".



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1204.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ