8.4.24

ΟΔΟΣ: Νυμφώνας

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.11.2023 | 1199


Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να κάνει πράξη τα περί σεμνότητας, οικονομίας και εργατικότητας για την απόδοση του κυβερνητικού έργου, άρχισε να πυκνώνει τις αφορμές επιβεβαίωσης και διαπίστωσης, ότι τελικά, η αλαζονεία της εξουσίας, όταν ενισχύεται και από την ανύπαρκτη αντιπολίτευση, αποτελεί σαράκι.


Τις ημέρες που προηγήθηκαν από τους «λαμπρούς» εορτασμούς για την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου και την εορτή του πολιούχου της Καστοριάς Αγίου Μηνά, και ενώ το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδος έκλεινε την ύλη του, με ένα από τα βασικά άρθρα του (Οι καμήλες του Αγίου Μηνά - "εδώ") να αφιερώνονται στην πρωτοφανή, αποικιοκρατικού στυλ και περιεχομένου πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, η επικαιρότητα έτρεχε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. υπουργός, είχε το ιστορικό προνόμιο να εμπνευστεί και εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης εσωτερικής μετακίνησης 500 ανέργων από την Δυτική Μακεδονία για να εργαστούν στο Ηράκλειο της Κρήτης, ως εργάτες στην συγκομιδή της ελιάς. Μια ιδέα, που ναι μεν δεν μοιάζει κακή, αλλά αρμόζει σε Αρμοστεία και δεν την περιμένει κανείς στην Καστοριά των 111 ετών ελευθέρου βίου.

Έτσι, η φλύαρη επικαιρότητα, αποκάλυψε, ότι η κυβέρνηση του κ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 που (του) εξασφάλισαν μια ακόμη τετραετία αλλά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο μήνα (Οκτώβριο του 2023) στον δεύτερο γύρο των οποίων βγήκε μάλλον ηττημένος ξεκίνησε μια άλλη, διαφορετική πορεία. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.11.2023 | 1199 | σ.3.


Από τις εκδηλώσεις για την 11η, απούσα ήταν η κ. Μ. Αντωνίου η οποία βρέθηκε να περνά ανέμελα στην Νέα Υόρκη, με εξήγηση την πρόσκληση που της έγινε από τον σύλλογο "Ομόνοια". Αντί να βρεθεί στην πλατεία "Ομόνοια" της Καστοριάς για να διαπιστώσει με τα ίδια της τα μάτια το κατάντημα, την εποχή που ο κ. Γεωργιάδης στέλνει τους νέους της Καστοριάς ως ελαιοεργάτες στην Κρήτη, έκανε το δικό της ταξίδι του πολιτικού μέλιτος πραγματικότητα, υπερατλαντικό, ονειρεμένο. Θα ήταν σίγουρα πανέμορφα τα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα στα φύλλα των δένδρων στο Central Park. 


* * *

Αντί να κάνει πράξη τα περί σεμνότητας, οικονομίας και εργατικότητας για την απόδοση του κυβερνητικού έργου, άρχισε να πυκνώνει τις αφορμές επιβεβαίωσης και διαπίστωσης, ότι τελικά, η αλαζονεία της εξουσίας, όταν ενισχύεται και από την ανύπαρκτη αντιπολίτευση, αποτελεί σαράκι. 

Ή τέλος πάντων εξομοιώνεται με ό,τι είναι ο δάκος για την ελιά —για να το καταλάβουν και όσοι δεν βρίσκουν τίποτε το αρνητικό στην τρομερή ιδέα του υπουργού κ. Γεωργιάδη. Μια ιδέα (για την Κρήτη) που είναι η άλλη όψη της περσινής δήλωσης τού τότε υπουργού τουρισμού, για την Καστοριά, που την εξομοίωνε με το Κόμο. Με τους δεκάδες παριστάμενους κομματικούς, να δείχνουν κολακευμένοι. Που ο υπουργός εκείνος, εύρισκε την Καστοριά και την λίμνη της, τόσο όμορφη —άρα και τα δικά τους έργα και κατορθώματα. 

Και καθώς όπως λέγεται η αρχή τον άνδρα δείκνυσι, ο υπουργός αρμοστής, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον Real fm, αναφερόμενος στους λόγους που κατά τον ίδιο συντείνουν στην «πρωτοφανή κυριαρχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό: «Σήμερα στην Ελλάδα, πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσαν αυτές οι δηλώσεις, πολιτικής υπεροψίας με δόση περιφρόνησης για την μνήμη αυτών που φονεύτηκαν, των τραυματιών, των οικογενειών και των οικείων τους, όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ελαφρώς «πίσω». Απέδωσε τον θόρυβο για όσα είπε σε... διαστρέβλωση των δηλώσεών του. Σύμμαχό του σε όλα αυτά είχε και έχει βεβαίως και πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα συστημικά, που κάθε βράδυ προβάλλουν μεροληπτικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ατομικά. Καθώς και ορισμένους υπουργούς του. 

Παράλληλα ως υπουργός εργασίας αντί να στρωθεί στην δουλειά να βρει λύσεις στην τεράστια ανεργία της περιοχής, και ως υπουργός κοινωνικής ασφάλισης να επιβάλλει τους νόμους του κράτους σε όσους κραταιούς "ολιγάρχες" της Καστοριάς εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για εργασία και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι, με την ιδέα της Κρήτης το μόνο που θα κατορθώσει είναι να ερημώσει ακόμη περισσότερο το Κόμο του κ. Κικίλια.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Φρανσίς Πικαμπιά (1879-1935) Ο Ελαιώνας, εφέ του ήλιου στην Μαρτίγκ (1905). Βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις στις 13.5.2023.


Ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, αντί να επιβάλλει τους νόμους του κράτους σε όσους κραταιούς "ολιγάρχες" της Καστοριάς εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για εργασία και τους υποχρεώνει να δουλεύουν ανασφάλιστοι,  με την ιδέα της Κρήτης το μόνο που θα κατορθώσει είναι να ερημώσει ακόμη περισσότερο το Κόμο του κ. Κικίλια. 


* * *

Ακολούθησαν για την Καστοριά, την έρημη Καστοριά, οι λαμπρές εκδηλώσεις –με κάποιες απ’ αυτές να έχουν ανησυχητικά χαμηλή αισθητική. Με την εξέδρα των επισήμων να ασφυκτιά από κόσμο, αλλά και στις δυο πλευρές της, την συγκέντρωση των προσώπων που αισθάνονται ότι είναι για κάποιο λόγο προβεβλημένοι, διάσημοι και ημιεπίσημοι.

Και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται να κάθονται κοντά στους "επισήμους" ελπίζοντας προφανώς να κολλήσουν επισημιτίδα. Ενώ οι ίδιοι δεν πολυκαταδέχονται τον απλό λαό, τον λαουτζίκο που παρακολουθεί τις ίδιες παρελάσεις. Και ως προχθές όλοι τους, λιβάνιζαν με την δική τους την σειρά, για ένα σταυρουλάκι στην κάλπη. 

Και ενώ ήταν γεμάτη η εξέδρα, η Καστοριά, στις ψηλές ζώνες της, ήταν άδεια. Και παρά το γεγονός ότι όλοι τους ή κάποιοι απ’ αυτούς πέρασαν από τις ανηφορικές ζώνες, οδεύοντες για την εκκλησία του Αγίου Μηνά, αλλά και την μοναδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καστοριάς και η οποία φιλοξενήθηκε, σε ιδιωτική αίθουσα, ελλείψει φυσικά κάθε άλλου κατάλληλου χώρου, που να ανήκει στον Δήμο Καστοριάς.  Ωστόσο και πάλι, όλοι αυτοί οι επίσημοι, δεν βρήκαν μισή λέξη για να σχολιάσουν. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται τόσο ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού που παρέστη, όσο και όλοι οι άλλοι, διάσημοι και επίσημοι. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890) Περιβόλι ελιάς (Ιούνιος 1889), Μουσείο Kρούλερ Μούλερ το οποίο βρίσκεται στην μικρή κοινότητα της Ολλανδίας Όττερλο, 2.310 κατοίκων.


Ακολούθησαν για την Καστοριά, την έρημη Καστοριά, οι λαμπρές εκδηλώσεις –με κάποιες από αυτές να έχουν ανησυχητικά χαμηλή αισθητική. Με την εξέδρα των επισήμων να ασφυκτιά από κόσμο, αλλά και στις δυο πλευρές της, την συγκέντρωση των προσώπων που αισθάνονται ότι είναι για κάποιο λόγο προβεβλημένοι, διάσημοι και ημιεπίσημοι. Και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται να κάθονται κοντά στους "επισήμους" ελπίζοντας προφανώς να κολλήσουν επισημιτίδα. 


* * *

Μάλιστα σε μέρες που με τα νέα οριζόντια και εντελώς αναχρονιστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εντελώς πρόσφατα, για την φορολόγηση με «αντικειμενικά κριτήρια» των ελευθέρων επαγγελματιών, που αφορά και τους καταστηματάρχες, μικρούς βιοτέχνες αλλά και κάθε αυτοαπασχολούμενο, είτε είναι επαγγελματίας είτε όχι, η άδεια Καστοριά, η πόλη που βυθίζεται στην κρίση, θα ήταν ένα πολύ καλό σκηνικό για εξαγωγή συμπερασμάτων. 

Από μια κυβέρνηση, που όσα ανακοίνωνε στις παραμονές του 2019 πριν την πρώτη της εκλογική επικράτηση, σε βάρος του ΣυΡιζΑ αλλά και όσα έκρυβε στις εκλογές του 2023, ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Σαν να εκδικείται τώρα, με την πολιτική έννοια, τους βιοπαλαιστές ενός φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος με τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά, καθώς συνθλίβει τον μικρομεσαίο. 

Σαν να επιχειρεί να προσεταιρισθεί, εκλογικά τον δημόσιο τομέα με την…  μηδενική ανεργία, τους πάσης φύσεως βολεμένους, τους μεγαλοφοροφυγάδες, την φορολογική ασυδοσία που επικρατεί στις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές, ιδίως στα νησιά. Όπου ενίοτε παρατηρούνται και συνθήκες μαφίας, αλλά και τους μεγαλογουναράδες. Που ζουν χάρη στις πρωτοβουλίες της Μαρίας Αντωνίου και άλλων συντρόφων τους. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Φρανσίς Πικαμπιά (1879-1935) Κάτω από τις ελιές (1924) (φιλαρέσκεια). Βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στις 29.1.2020.


Κοντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε βάρος όσων αγωνίζονται να επιβιώσουν επαγγελματικά σε αντίξοες συνθήκες. Με τον κ. Γεωργιάδη να στέλνει ελαιοεργάτες από την Καστοριά να βρουν τον Μινώταυρό τους στην Κρήτη (πατρίδα του κ. Μητσοτάκη) και να περιφρονεί το σοκ από την τραγωδία των Τεμπών, μόλις μερικούς μήνες αργότερα. 


* * *

Κοντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε βάρος όσων αγωνίζονται να επιβιώσουν επαγγελματικά σε αντίξοες συνθήκες. Με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να στέλνει ελαιοεργάτες από την Καστοριά να βρουν τον Μινώταυρό τους στην Κρήτη (πατρίδα του κ. Μητσοτάκη) και να περιφρονεί το σοκ από την τραγωδία των Τεμπών, μόλις μερικούς μήνες αργότερα. 

Σε όλα αυτά, όπως και από τις εκδηλώσεις για την επέτειο, απούσα ήταν (και) η κυρία Μαρία Αντωνίου. Η βουλευτής Καστοριάς, στην τρίτη κατά σειρά θητεία της, που θα είναι προφανώς και η πιο επιτυχής, βρέθηκε να περνά ανέμελα στην Νέα Υόρκη. Θα ήταν σίγουρα πανέμορφα τα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα στα φύλλα των δένδρων στο Central Park. 

Με εξήγηση την πρόσκληση που της έγινε από τον σύλλογο "Ομόνοια" της Νέας Υόρκης. Αντί να βρεθεί στην πλατεία "Ομόνοια" της Καστοριάς για να διαπιστώσει με τα ίδια της τα μάτια το κατάντημα, έκανε το δικό της ταξίδι του πολιτικού μέλιτος πραγματικότητα, υπερατλαντικό, ονειρεμένο, στην καλύτερη εποχή για ένα τέτοιο ταξίδι στην αντίπερα.

Ούτε κοντά στους συμπατριώτες της που την ψήφισαν, ούτε στις αγωνίες και τις εκκλήσεις του κόσμου της ανεργίας και του μόχθου για το κατρακύλισμα της Καστοριάς, τις ημέρες μάλιστα που πραγματοποιείτο και παγκαστοριανή διαμαρτυρία φορέων της Καστοριάς για την ενέργεια και την ακρίβεια, με σύνθημα (και πάλι) «SOS: Η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;». Ούτε καμμιά προσπάθεια για θέσπιση φοροαπαλλαγών και κινήτρων εγκατάστασης στην Καστοριά και ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες της περιοχές. 

Ούτε και για την αιμορραγία της περιοχής, δεν βρέθηκε να πει κάποιος κάτι· μια αιμορραγία που αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη αφ’ ότου ψηφίσουν όλοι –και η ίδια– τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που υποτίθεται κατακεραύνωνε τα οριζόντια φορολογικά μέτρα ως άδικα και αντιαναπτυξιακά. Μέτρα κατά των επαγγελματιών που αγωνίζονται –αλλά δεν ανήκουν σε αυτούς, οι αγαπημένοι της σημερινής κυβέρνησης στην Καστοριά, ούτε και τα ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, καθώς πήγε και συνάντησε στην Νέα Υόρκη τους αποδήμους της Καστοριάς, τους μετανάστες δηλαδή, είτε πρόσφατους είτε απλά τους απόγονους των αρχικών και παλιότερων Καστοριανών της Νέας Υόρκης. Και καθώς οι συζητήσεις για την ιδέα του κ. Γεωργιάδη για την επιδοτούμενη εργασία των Καστοριανών, στη συγκομιδή της ελιάς, με τον Μινώταυρο, στους απέραντους ελαιώνες του Ηρακλείου, με τους έντιμους προφανώς φορολογούμενους και νομοταγείς συμπατριώτες μας, τους φορολογικά άψογους, αναπόφευκτα, προκλήθηκε ο συνειρμός:

Μήπως και το μεγάλο αυτό υπερατλαντικό ταξίδι της Μαρίας Αντωνίου είχε σαν στόχο συνεννοήσεις για προετοιμασία (και) ρεύματος μεταναστών από Καστοριά σε Νέα Υόρκη; Μήπως και μετέβη εκεί ως πρέσβειρα καλής θελήσεως. Να ετοιμάσει το έδαφος. 

Άλλωστε εκτός από τους εργάτες και τεχνίτες είναι και οι Νύφες του Παντελή Βούλγαρη. Που πριν γίνουν ταινία, αποτέλεσαν το απόσταγμα μιας μακρόχρονης σχέσης, έρευνας και προβληματισμού γύρω από το θέμα της διασποράς και της μετανάστευσης. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Στιγμιότυπο της χοροεσπερίδας του περασμένου Σαββάτου, στο Annual Dinner Dance 2023, (τον ετήσιο χορό) του συλλόγου "Ομόνοια", στο Pallazo Great Neck της Νέας Υόρκης, στο οποίο παρέστη η κυρία Αντωνίου.


Αντί να βρεθεί η κ. Αντωνίου στην πλατεία "Ομόνοια" της Καστοριάς για να διαπιστώσει με τα ίδια της τα μάτια το κατάντημα,  την εποχή που ο κ. Γεωργιάδης στέλνει τους νέους της Καστοριάς ως ελαιοεργάτες στην Κρήτη, έκανε το δικό της ταξίδι, του πολιτικού μέλιτος, πραγματικότητα, υπερατλαντικό, ονειρεμένο, στην καλύτερη εποχή για ένα τέτοιο ταξίδι στην αντίπερα. 


* * *

Η ιστορία της γνωστής ταινίας διαδραματίζεται το 1922, όταν εκατοντάδες νύφες επιβιβάζονται σε πλοία με προορισμό την Αμερική και Αυστραλία για να παντρευτούν άγνωστους γαμπρούς. Κοντά στις νύφες είναι και που με μια βαλίτσα όνειρα για μια καλύτερη ζωή και μια φωτογραφία στο χέρι τού μέλλοντα γαμπρού, σαλπάρανε με το "Νυφοκάραβο" (όπως γράφανε τότε οι εφημερίδες). Πολλές δεκαετίες πριν, που η Ελλάδα μαζεύοντας τα κομμάτια της μετά τον εμφύλιο και την κατοχή, έψαχνε να βρει προορισμό.

Όπως η Καστοριά σήμερα προσπαθεί να βρει και πάλι τον προορισμό της. Και με την φόρα και φορά που έχουν πάρει οι κυβερνώντες, βουλευόμενοι ή μη, οι σεμνά και ταπεινά της "φιλελεύθερης" οικονομίας, της εργασίας και της αστικής αξιοπρέπειας, δεν αποκλείεται –θεωρητικά πάντα και με την πολιτική της έννοια, και φυσικά στο επίπεδο του χιούμορ, να ξεφουρνίσουν σύντομα και άλλες τέτοιες ιδέες.

Όπως μετά τους καστοριανούς εργάτες στους πυκνούς ελαιώνες του ευδαίμονος και προφανώς φορολογικά συνετού Ηρακλείου, με τον Άγιο Μηνά προστάτη της, να στείλουν και βαπόρι με νύφες από την Δυτική Μακεδονία, και ειδικά από την Καστοριά, που έχει τον ίδιο Άγιο για προστάτη και κατοικείται από φοροφυγάδες επαγγελματίες με πολύβουα καταστήματα στην οδό Μητροπόλεως. Σιμά κοντά στην γιορτή του πολιούχου και την επέτειο της απελευθέρωσης.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.



* * *



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Συλλαλητήριο φορέων της Καστοριάς κατά της ακρίβειας: 
“SOS – Η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;”

Παγκαστοριανό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε κατά της ακρίβειας προχθές Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έξω από το διοικητήριο της Καστοριάς. Με σύνθημα “SOS – Η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;” αποφασίστηκε η διαμαρτυρία κατά του αυξημένου κόστους διαβίωσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε σε εξίσωση της Καστοριάς με περιοχές υψηλού τοπικού ΑΕΠ και μηδενικής ανεργίας, παρά την διεκδίκηση εξειδικευμένων και στοχευμένων μέτρων σε προηγούμενη κινητοποίηση και κάλεσε «όσους αισθάνονται το αίσθημα της αδικίας, όσους αισθάνονται ότι δεν “βγαίνουν”, όσους δυσκολεύονται να ζεστάνουν τα σπίτια τους, όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς, να γεμίσουν το καλάθι στο σούπερ μάρκετ και όσους θέλουν να ζήσουν την οικογένειας τους με αξιοπρέπεια» να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ