27.2.24

ΟΔΟΣ: Οι καμήλες του Αγίου Μηνά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198


Μερικές φορές υπάρχουν νομότυπες αποφάσεις που μοιάζουν παράλογες, προκλητικές. Αυτό ισχύει διπλά όταν είναι αποφάσεις της πολιτείας, της κυβέρνησης πιο συγκεκριμένα. Και πολύ περισσότερο όταν είναι τόσο παράλογες, που δεν αντέχουν στην βάσανο της κοινής λογικής. 


Μερικές φορές υπάρχουν νομότυπες αποφάσεις που μοιάζουν παράλογες, προκλητικές. Αυτό ισχύει διπλά όταν είναι αποφάσεις της πολιτείας, της κυβέρνησης πιο συγκεκριμένα. Και πολύ περισσότερο όταν είναι τόσο παράλογες, που δεν αντέχουν στην βάσανο της κοινής λογικής. Ώστε αυθόρμητα μπορεί κάποιος να τις θεωρήσει ακόμη και παράνομες. Και μερικές φορές είναι οι αποφάσεις εκείνες που δεν έχουν έρεισμα στο κοινό αίσθημα, για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν τις χωράει ο νους, δεν τις εξηγεί, δεν τις δικαιολογεί. Και αν αυτό δεν αφορά τις ολοφάνερα αντιδημοφιλείς αποφάσεις που καμμιά φορά καλείται να λάβει μια κυβέρνηση, αφορά οπωσδήποτε τις φαινομενικά (ή και όχι) θετικές αποφάσεις, που προκαλούν αντιδράσεις. 

Αυτό συνέβη χωρίς αμφιβολία και με το «πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στο Ηράκλειο Κρήτης», που δημοσίευσε η ΟΔΟΣ στην δεύτερη σελίδα του  προηγούμενου φύλλο, προϋπολογισμού 625.000,00 ευρώ για το οποίο, η υποβολή αιτήσεων άρχισε την 31η Οκτωβρίου και λήγει την Κυριακή στις 12 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου και την εορτή του πολιούχου Αγίου Μηνά.

Εννοείται βέβαια ότι καμιά έντιμη δουλειά δεν είναι ντροπή και στις εποχές της τρομακτικής ανεργίας που αντιμετωπίζει η Καστοριά δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Άλλωστε η Καστοριά, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και μεταπολεμικά, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηρίσθηκε από μεταναστευτικά ρεύματα τολμηρών ανθρώπων που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ιδίως Αμερική, υπόλοιπη Ευρώπη, Αυστραλία. 

Τότε όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Ελλάδα μόλις που σχηματιζόταν εδαφικά και πολιτειακά ή μόλις έβγαινε από πολέμους, ώστε η ανεργία, η ένδεια και προπαντός η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον έσπρωχναν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποζημίωνε αδρά τους εκλεγμένους της για να βρίσκουν λύσεις που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Ωστόσο ούτε τότε, ελληνικές κυβερνήσεις οργάνωναν προγράμματα μετανάστευσης. Και με τις ανοχές της εποχής εκείνης, κάτι ανάλογο θα ήταν ακόμη και τότε, απλά παράλογο. 

Και παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα για την… Κρήτη, αφορά σε μετακίνηση 500 ενδιαφερόμενων από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με επιδότησή τους, ώστε να εργασθούν στην συγκομιδή καρπών ελαιόδενδρων στο Ηράκλειο Κρήτης, η όλη υπόθεση, προκαλεί αντιδράσεις. Αλλεργία. 

Πρωτίστως διότι ένα μήνα μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, στις 26 Ιουλίου δηλαδή, ο υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να συνεργαστεί με την βουλευτή Καστοριάς να βρουν λύσεις εντός της περιοχής, εμπνεύστηκε μια κατά τα όλα πρωτοφανή απόφαση: Να θεσπίσει πρόγραμμα εργατοπαροικίας από την Δυτική Μακεδονία, 500 ανέργων. Ασύλληπτο. 

Αντί ο ίδιος, η βουλευτής Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου και όλοι οι αρμόδιοι (μηδέ του περιφερειάρχη κ. Γεωργίου Κασαπίδη εξαιρούμενου) να προσπαθούν να βρουν λύσεις σωτηρίας της Καστοριάς από την καταστροφή της, και τρόπους για να σταματήσει η αιμορραγία του τοπικού πληθυσμού, εφηύραν αυτή την φαινομενικά μόνο θετική, αλλά στην ουσία της, αποκρουστική ιδέα. 

Είναι οι ίδιοι που κόπτονται για την brain drain δηλαδή την «διαρροή εγκεφάλων» – επιστημόνων στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, που τώρα κατά κάποιο τρόπο θεσμοθετούν και επισήμως. 

Αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, –πολιτικός φίλος της κομματικής τάξης της Καστοριάς, διάνθισε την έναρξη του προγράμματος με μια εντυπωσιακή ανακοίνωση. Που από τα συμφραζόμενά της, ειδικά σε ένα σημείο, αποτυπώνει και στοιχεία αλαζονείας. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Τμήμα του λεγόμενου "θρόνου του Γκράντο" (7ος - 8ος αιώνας), κάποτε λειτουργικός θρόνο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, κατασκευασμένος από ελεφαντοστούν, με επιγραφή στα ελληνικά "Άγιος Μηνάς", απεικονίζει τον άγιο τον οποίον καμήλες μετέφεραν μετά τον θάνατό του. Τον θρόνο μετέφερε από την Αλεξάνδρεια ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' το 629 μΧ σε έναν ναό του Γκράντο, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας. Τα 14 τμήματα του θρόνου, παρέμειναν ξεχασμένα για αιώνες έως ότου το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2012  (συμπτωματικά στην επέτειο των 100 ετών της απελευθέρωσης της Καστοριάς) συμπεριέλαβε μερικά από αυτά στην έκθεσή του «Βυζάντιο και Ισλάμ: Εποχή της μετάβασης 7ος - 9ος αιώνας».

* * *

Έμμεσα δε, –πολύ έμμεσα αλλά πραγματικά, εξισώνει τους ανέργους της Καστοριάς με τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Στο ταξίδι που έκανα στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 26 Ιουλίου, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου, ο οποίος μου ζήτησε να βρούμε λύση στο πάγιο αίτημα για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Όπως είχα δεσμευτεί, η λύση βρέθηκε και από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, όπου πράγματι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να μη λύνει το τεράστιο πρόβλημα tων εργατικών χεριών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σίγουρα όμως θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τη ΔΥ ΠΑ να αναλάβουμε πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό ανά περιοχές της χώρας». 

Για όλες αυτές τις εμπνευσμένες αποφάσεις της πολιτείας, που προσβάλλουν το κοινό αίσθημα, ερευνάται η τυχόν σχέση του Αγίου Μηνά. Όχι μόνο διότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 12η Νοεμβρίου, αλλά προπαντός επειδή ο Άγιος Μηνάς είναι πολιούχος και του Ηρακλείου Κρήτης, –του τόπου που ο υπουργός φρόντισε να στείλει τους 500 από την Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία. 

Οπότε –χωρίς η όλη κατάσταση να χάνει την σοβαρότητά της– εύλογα διερωτάται κάποιος, αν πρέπει να σκεφθεί ο ίδιος υπουργός και τα μαστιχόδενδρα της Χίου: να στείλει και εκεί καράβια παροίκων από την Καστοριά αφού και η Χίος επίσης έχει για πολιούχο της τον Άγιο Μηνά. Και να στείλει δυό–δυό τους ανέργους της Καστοριάς στα καράβια-καραβάνια των ανέργων, όπως οι δυο καμήλες του Αγίου Μηνά. Σαν τους Χιώτες, στον αγώνα της κυβέρνησης απέναντι στο «τεράστιο πρόβλημα των εργατικών χεριών που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Εξ άλλου, όπως λέει και η παροιμία, «αν δεν γονάτιζε η καμήλα, δεν θα την φορτώνανε».



Φωτογραφίες: 
α) Στην Καστοριά, λίγους μήνες πριν.
β) Ο θρόνος του Γκράντο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1198.


Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ