29.10.17

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Της προδοσίας…




Είμαι η ελιά η ευλογημένη. Όχι τόσο γιατί δίνω το έξοχο λάδι μου, βάση της υγιεινής διατροφής μας, κι ούτε γιατί εγώ χάρισα την Αθήνα στη θεά της σοφίας, που της έδωσε τ’ όνομά της. Ήμουν πάντοτε ευλογημένο δέντρο, αλλά έγινα ακόμα πιο ευλογημένη από εκείνο το βράδυ. Το βράδυ σαν σήμερα, πριν από περίπου δυο χιλιάδες χρόνια, όταν ήρθε ο Ιησούς να προσευχηθεί κάτω από το φύλλωμά μου∙ για άλλη μια φορά, μια που το συνήθιζε κι ερχόταν συχνά για προσευχή στον δικό μας κήπο, στο Όρος που έχει το όνομά μας.

Αυτό το ξεχωριστό για όλη την ανθρωπότητα κι όχι μόνο για μας βράδυ ήρθε και πάλι ο Χριστός στον κήπο μας. Ήταν όμως ταραγμένος, «περίλυπος» ήταν η ψυχή Του «έως θανάτου», έτσι είπε στους μαθητές Του ο ίδιος. Τους ζήτησε να αγρυπνήσουν, προσευχόμενοι κι αυτοί μαζί Του, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς βάρυναν τα βλέφαρά τους. Τρεις φορές ήρθε προς το μέρος, με πλημμυρισμένη την ψυχή Του από αμέτρητη αγωνία, και τρεις φορές επέστρεψε στον τόπο της προσευχής Του. Τέλειος Θεός ήταν, μα και τέλειος άνθρωπος, και ως τέλειος άνθρωπος το ήξερε καλά πως πολύ θα πονούσε όταν θα Τον σταύρωναν.

Από την πολλή αγωνία συνέβη και αυτό που περιγράφει ο ευαγγελιστής, το ερεύνησαν οι επιστήμονες και το εξήγησαν τις προάλλες: ο ιδρώτας Του έγινε σαν σταγόνες από αίμα κι έπεφτε κάτω στο χώμα. Μπορεί να συμβεί είπαν οι επιστήμονες σε περιπτώσεις τόσης αγωνίας. Όλο αυτό κράτησε ώσπου υποτάχτηκε ο Γιος στο θέλημα του Πατέρα: «Ας γίνει αυτό που θέλεις» Του είπε κι αυτό που ήθελε ήταν αυτό που έπρεπε να συμβεί.

Κι ήταν πάλι στον δικό μας κήπο που φάνηκε εκείνος. Ο μαθητής που τελικά αγαπούσε το χρήμα πιο πολύ από τον Δάσκαλο και φίλο του. Τον πρόδωσε με ένα φιλί. Ενώ το φιλί από το ρήμα «φιλώ» προέρχεται, που «αγαπώ» σήμαινε. Ήταν ένα άσχημο ξάφνιασμα ο τρόπος της προδοσίας, τουλάχιστον για τότε. Γιατί σήμερα τα φιλιά της προδοσίας έχουν περισσέψει επικίνδυνα. Κι οι άνθρωποι που φιλούν ενώ είναι έτοιμοι να σε προδώσουν, ενώ ίσως και να σ’ έχουν ήδη προδώσει είτε το ξέρεις εσύ ο ίδιος είτε όχι, ναι, οι προδότες έχουν περισσέψει.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προσευχηθείτε, να προσεύχεστε συχνά όλοι εσείς οι άνθρωποι, τα υποτίθεται μόνα λογικά πλάσματα επάνω στη γη, να λιγοστέψει η προδοσία. Και οι προδότες∙ αυτά τα διπρόσωπα πλάσματα που, μόλις γυρίσεις την πλάτη σου, σου τη φέρνουν με τον χειρότερο τρόπο.

Και παρακαλέστε τον γλυκύτατο Ιησού να κάνει για όλους σας, τους προδομένους, μα και τους προδότες, αυτό που έκανε για τον αγαπημένο Του Πέτρο: ενώ το ήξερε από πριν πως θα Τον αρνιόταν τρεις φορές πριν λαλήσει ο πετεινός, την ώρα του Μυστικού Δείπνου τον διαβεβαίωσε πως παρακάλεσε τον Θεό-Πατέρα Του γι’ αυτόν, να μη λείψει η πίστη του∙ λίγη ώρα πριν έρθει να προσευχηθεί κάτω από το ασημένιο μου φύλλωμα κι ο ιδρώτας Του αρχίσει να βγαίνει από το άγιο μέτωπό Του ανακατεμένος με αίμα, από την πολλή αγωνία Του…

Αφιερώνεται εξαιρετικά στα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Άργους Ορεστικού, αυτούς τους επί γης  αγγέλους, με τα θερμότατα συγχαρητήρια όλων  για το έξοχο ραδιοφωνικό τους  αφιέρωμα στο Πάσχα και για το υπεροχότατο «Χριστός Ανέστη» που μας χάρισαν.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 881

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ