22.10.17

Συνάντηση εργασίας για τις ευτροφικές αστικές λίμνες
Συνάντηση εργασίας με θέμα την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης των ευτροφικών αστικών λιμνών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καστοριάς, μετά από σχετικό αίτημα του φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των οικοσυστηματικών προβλημάτων των ευτροφικών αστικών λιμνών.

Στην εν λόγω συνάντηση, η οποία διεξήχθη υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι του φορέα διαχείρισης της λίμνης Ιωαννίνων, η αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννίνων Βάσω Μέγα συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου αλλά και της Π.Ε. Ιωαννίνων, υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Καστοριάς.

Επιπρόσθετα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που αποτελούν την επιτροπή στήριξης που έχει συγκροτηθεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς καθώς και μέρος των πανεπιστημιακών που στηρίζουν επιστημονικά το έργο της βιοδιαχείρισης της λίμνης Καστοριάς για την επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης της.

Πιο συγκεκριμένα παραβρέθηκαν η Μαρία Μουστάκα από το τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ και ο Ζήσης Μάλλιος από το τμήμα πολιτικών μηχανικών του ομώνυμου πανεπιστημίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου της δίκαιης ανάπτυξης χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση των έργων αλλά και των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά ωρίμανσης από πλευράς της Π.Ε. Καστοριάς.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με στόχο την υλοποίηση όλων εκείνων των νευραλγικών παρεμβάσεων που στόχο θα έχουν την σταδιακή ανάταση των δυο λιμναίων οικοσυστημάτων μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση τους.

Από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη σύνταξης και υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας υπό την σκέπη των αρμοδίων επιστημονικών φορέων, που σκοπό θα έχει πέρα από την καταγραφή των μέχρι σήμερα πρακτικών, την ιεράρχηση των απαιτούμενων επιστημονικά έργων–δράσεων που θα διασφαλίσουν τη μακροβιότητα των δυο λιμναίων οικοσυστημάτων.

Φωτογραφία: Νίκος Βλαχόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ