2.10.17

Ληστεία υποστηρίζει ο ειδικός φρουρός το κίνητροΑντιφάσεις εντοπίζουν οι αστυνομικοί

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ειδικός φρουρός με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Καστοριάς για τη δολοφονία του οδηγού ταξί.
Ισχυρίστηκε ως κίνητρό του, τη ληστεία, η εκδοχή του ωστόσο παρουσιάζει αντιφάσεις, με τους αστυνομικούς να αναζητουν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν τον 30άχρονο ειδικό φρουρό, να σκοτωσει με τρεις βολίδες από το 45άρι του, τον οδηγό ταξί.
Όπως αναφέρει  η συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ κ. Νάντια Αλεξίου (nantiareport) σύμφωνα με πληροφορίες δικηγόρος Αθηνών έχει αναλάβει την υπεράσπισή του 30άχρονου, σε συνεργασία με δικηγόρο του ΔΣ Καστοριάς.
Εν τω μεταξύ, έχει κατατεθεί αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου για τις συνδέσεις που διατηρούσαν στα στοιχεία τους τόσο 30άχρονος ειδικός φρουρός καθώς και ο 52άχρονος αυτοκινητιστής,  προκείμενου να διακριβωθεί αν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των δύο σε προηγούμενο χρόνο.

Ο ίδιος, ο 30άχρονος ειδικός φρουρός, ωστόσο υποστηρίζει στην απολογία του ότι, με πρόσχημα ότι ήθελε βοήθεια για να μεταφέρει βαριά αντικείμενα από την αποθήκη στο ταξί, κι έτσι έπεισε τον 52 άχρονο αυτοκινητιστή να κατέβει από το όχημά του, και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Αναφέρεται σε οικονομικά «ανοίγματα» που τον πίεσαν χωρις να εντοπίζει υπόβαθρο, έστω και ένα ευσταθές επιχείρημα στην ακραία εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε να αφαιρέσει μία ζωή. Μαρτυρίες συναδέλφων του αστυνομικού ωστόσο τον περιγράφουν ως άνθρωπο χωρίς να έχει εμφανή οικονομικά προβλήματα, ωστόσο αναφέρονται σε «τυχερά παιχνίδια», χωρίς ωστόσο να προκύπτει πάθος ή εμμονή.

Όπως επισημαίνεται από αξιωματικούς που σχετίζονται με την υπόθεση, «θα μπορούσαν αυτά τα οικονομικά «ανοίγματα» εστω και στιγμιαία να τον ωθήσουν να λάβει την απόφαση για ληστεία, μέχρι στιγμής χωρις ωστοσο να έχει αποδειχθεί ακόμα αυτο το σενάριο».

Μαρτυρική κατάθεση αυτοκινητιστή, ωστοσο αναφέρει ότι ο 30άχρονος αστυνομικός  το απόγευμα της Παρασκευής  (10/03) βρέθηκε στην πιάτσα των ταξί. Αν ο άτυχος ταξιτζής ήταν δεύτερος στην πιάτσα, περίμενε να φύγει το προηγούμενο ταξί και επιβιβάστηκε στη συνεχεια στο όχημά του, με προορισμό το χωματόδρομο κοντά σε κτήματα της οικογένειας του. Ωστόσο, κατα την  αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, δεν προέκυψε προμελέτη ή προπαρασκευαστικές ενέργειες με σκοπό τη δολοφονία του αυτοκινητιστή από τον 30άχρονο ειδικό φρουρό.

Σε βιντεληπτικό υλικό το οποίο αναζητήθηκε από την ευρύτερη περιοχή, προσδιορίσθηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία του και οι κινήσεις του, τις αποθήκες ιδιοκτησίας του πατέρα του. Σε συνδυασμό με το εύρημα στη σκηνή εγκλήματος, του κάλυκα των 45mm (ένα εξαιρετικά «δύσκολο» διαμέτρημα ακόμα και στις τάξεις των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ ) και αλλα στοιχεία της προανάκρισης, κρίθηκε ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του αυτοκινητιστή.

Κατά την αυτοψία στο χώρο, και από την καταθεση του 30άχρονου, εκτιμάται ότι ενώ βρίσκεται ακόμα μέσα στο ταξίβγάλει το όπλο του απειλώντας τον οδηγό. Ο 52άχρονος ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου σε μια προσπάθεια να απομακρυνθει  με το 30άχρονο όπως διαπιστώνει και ο ιατροδικαστής να τον καταδιώκει. Αρχικά πυροβόλησε τραυματίζοντας τον  αυτοκινητιστή στην άνω θωρακική χώρα και με δύο ακομα βολές στη δεξιά κροταφική χώρα και στο στήθος τον εκτέλεσε.

Στη συνέχεια αποχώρησε από το χωράφι, ενώ διερχόμενος τον είδε να απομακρύνεται πεζός προς την πόλη. Κατά την εξερεύνηση στη σκηνή εγκήματος στην κατοχή του 52άχρονου αυτοκινητιστή, βρέθηκε να κατεχει το κινητό του τηλέφωνο και  550,00 € απομακρύνοντας το κίνητρό της ληστείας.

Ο 30άχρονος αστυνομικός στην απολογία του υποστηρίζει οτι δε βρήκε τα χρήματα στην τσέπη του,αλλά κάποια κέρματα που υπήρχαν στο ταξί.

Μεταξύ άλλων απο το Αρχηγειο της ΕΛΑΣ, εχει ανασυρθεί ο φάκελος του πρώην ειδικού φρουρού ο οποίος είχε μετακινηθεί στην Καστοριά μετά την ένοπλη συμπλοκή κατά τη σύλληψή του κατάδικου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη  (06/2014) καθως ήταν ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ ο οποίος ενήργησε βολή ακινητοποίησης με το 45άρι όπλο που κατείχε και ο καταζητούμενος κατάδικος επικηρυγμένος (τότε) τρομοκράτης έπεσε βαρύτατα τραυματισμένος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Αν και σε ένοπλες συμπλοκές οι αστυνομικοί που βρίσκονται εμπλεκομένοι σε ένοπλες επιχειρήσεις, εξετάζονται από τον ψυχολόγο της αστυνομίας και υποβάλλονται σε ψυχομετρικά τεστ, ο ίδιος μετακινήθηκε στην Καστοριά με τη σύζυγό του.

Αρχικά τοποθετήθηκε στο τμήμα ως μάχιμος αστυνομικός υπηρέτησε στην ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών και πριν λίγες ημέρες μετατέθηκε  της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας  (ΟΠΚΕ). Οι συνάδελφοί του και όσοι δούλευαν μαζί με τον αστυνομικό, μετά τη δημοσιοποίηση εξιχνίασης της δολοφονίας εκφράζονται σοκαρισμένοι για το  άνθρωπο που μέχρι πριν τρία 24άωρα ήταν ο ήρωας αστυνομικός που ακινητοποίησε με μια βολή τον καταζητούμενο τρομοκράτη και με το ίδιο όπλο έγινε ο δολοφόνος του αυτοκινητιστή.

Τα κίνητρα της δολοφονίας του 52άχρονου αυτοκινητιστή εξετάζονται στο προανακριτικό πλαίσιο των ερευνών που διεγείρει η Ασφάλεια Καστοριάς.


Φωτογραφία: Σχέδιο του William Kentridge για την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης «Η Μύτη», του ρώσου συνθέτη της σοβιετικής περιόδου Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975), που βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία  του Γκόγκολ. Πηγή άρθρου: nantiareport


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ