2.10.17

ΟΔΟΣ: «Διαδραστικές» συμπεριφορές [II]Αστυνομικός συνελήφθη με 124 κιλά κάνναβη: Μεγάλες  ποσότητες κάνναβης, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν από την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας στην κατοχή 40χρονου υπαρχιφύλακα που υπηρετεί στην Καστοριά. Ο αστυνομικός συνελήφθη προχθές Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, όταν στη διάρκεια έλεγχου από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, βρέθηκαν σε τρέιλερ στο αυτοκίνητό του 4 σάκοι με 113 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 124 κιλών και 228 γραμμαρίων. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του υπαρχιφύλακα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες και 117 φυσίγγια, 126 άλλα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ξίφος, ξιφολόγχη, κυνηγητικό μαχαίρι και χρήματα. Σε αστυνομική έρευνα που ακολούθησε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση και 47χρονου ιδιώτη, ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ, ο οποίος αναζητήθηκε και συνελήφθη. Σε έρευνα στον εργασιακό χώρο του και στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 χειροβομβίδες στρατιωτικού τύπου, καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες και 115 φυσίγγια, 54 πυροκροτητές και κινητό τηλέφωνο.Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της παράνομης δραστηριότητας των εμπλεκομένων προσώπων. [ΟΔΟΣ 15.9.2016 / 851]


* * *

ΟΔΟΣ: 22.9.2016 | 852
[...] Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ -τόσο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών- προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Διότι δεν πρόκειται για μια «συνηθισμένη» υπόθεση τοπικού ή προσωπικού χαρακτήρα και έκτασης. Αλλά και επειδή από τα πρώτα συμπεράσματα, επιτρέπεται η υπόνοια ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, στο πλαίσιο μιας οργάνωσης. Εντυπωσιακά μεγάλων παρανομιών που εξυφαίνονται διεθνώς. Με σταυροδρόμι, ή στην διαδρομή των οποίων βρίσκεται η Καστοριά.

Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά, άγνωστης προέλευσης, ταξίδεψαν από Αλβανία δια μέσου της Καστοριάς. Και είχαν προορισμό μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές. Αυτό συνέβαινε για καιρό. Και ενδεχόμενα να αφορά ένα ολόκληρο κύκλωμα και άλλων, ακόμη υπεράνω κάθε υποψίας συμπολιτών. Ευυπόληπτων και επιτυχημένων. Που για την ώρα πάντως, τους «σώζει» ο κανόνας της σιωπής. Αν κάποιοι πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο και περιορισμένο, ή πλανώνται ή παραπλανούν.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι ότι εκτός από τον ιδιώτη, εμπλέκεται και κάποιος ο οποίος μέχρι την ημέρα εκείνη, ήταν αστυνομικός. Φρουρός του νόμου και εφαρμοστής του. Εκ των πραγμάτων, απολάμβανε μεγαλύτερης υπόληψης και κάποιου περίεργου σεβασμού -που δεν απέχει πολύ από το δέος.

Μέχρι βεβαίως που αποκαλύφθηκε η διπλή (τουλάχιστον διπλή) ζωή. Το πρωΐ ευυπόληπτος, ενώ το βράδυ κοινός εγκληματίας. Βαρέως τύπου, και όχι απλά παραβάτης του νόμου.

Αυτά βεβαίως δεν συμβαίνουν μόνο στην Καστοριά. Προφανώς γίνονται κι’ αλλού στον κόσμο και στην υπόλοιπη Ελλάδα –όσο μπορεί να υποθέσει κανείς. Στα σίγουρα πάντως γίνονται στην Κολομβία, στην Νικαράγουα. Και γενικά σε παραδείσους των ναρκωτικών. Όπου δρουν συμμορίες και καρτέλς.

Και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή, σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία και την Καστοριά. Η οποία λειτούργησε ως παράδεισος θεαματικής και θρασύτατης εμπορίας ναρκωτικών. Σε σύγχρονα καραβάνια υπό την «υψηλή» προστασία αστυνομικού, που ίσως και να εξασφάλιζε εσωτερική πληροφόρηση. Για πόσο καιρό άραγε; Κανείς δεν ξέρει ακόμη, και ίσως να μη μαθευτεί ποτέ.

Έτσι το συμβάν συνδέεται αναπόφευκτα με την κοινωνική του διάσταση με την Ελ.Αστυνομία. Όχι μόνο για το γεγονός ότι ο ένας κατηγορούμενος ήταν εν ενεργεία στέλεχός της. Αλλά και για την σημαντική επιχείρηση και επιτυχία της να διεμβολίσει το παράνομο κύκλωμα. Που εκτός των άλλων, αφορούσε και ένα «δικό» της.

Με την έννοια αυτή, κάθε προσπάθεια γενίκευσης και ταπείνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, χλευασμού της ή και στιγματισμού της, δεν είναι δικαιολογημένη, ούτε λογική. Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και η Αστυνομία έχει παράσιτα. Χωρίς όμως αυτό να μειώνει την σημασία της. Ώστε τα όσα κάπως αναχρονιστικά ακούστηκαν σε βάρος της, να είναι απολύτως άδικα και αδικαιολόγητα. Οι γενικεύσεις και οι συνολικές ενοχοποιήσεις, αποτελούν την αρχέγονη μορφή της πιο συντηρητικής αντίληψης.

Το εάν υπάρχουν και άλλοι αστυνομικοί, των οποίων η παράνομη δράση εξακολουθεί να συγκαλύπτεται από την ιδιότητά τους, δεν αποτελεί ρεαλιστικό ερώτημα: Φυσικά (θα) υπάρχουν. Όποιος το αρνείται, ζει σε άλλον πλανήτη, ή απλά υποκρίνεται. Επιπλέον γενικεύει το ίδιο άδικα, όσο γενικεύουν οι επικριτές του αστυνομικού σώματος.

Αλλά αυτά δεν μειώνουν την αποστολή της Ελ.Αστυνομίας, που εδώ και αρκετά χρόνια κρίνεται θετικά. Συνεργός της Δημοκρατίας. Πάντως επαρκέστερη από τις επιδόσεις των ΟΤΑ, όπως του Δήμου Καστοριάς. Ο οποίος αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το αναγκαίο κοινωνικό και ηθικό περιβάλλον ανενόχλητης δράσης του κυκλώματος και των δυο συλληφθέντων.

Σε μια πόλη, χωρίς αρχές, χωρίς εμφανή προσπάθεια, χωρίς αξιόλογα επιτεύγματα. Χωρίς κάποιος να θέτει στόχους και να επιχειρεί βελτιώσεις και επιτυχίες, σε μια πόλη βουβή και εσωστρεφή, βαθύτατα αναχρονιστική και οπισθοδρομική –όπως η τάση αυτή τεκμηριώνεται από τον φανατισμό της προσήλωσης στο παρελθόν και την υποτιθέμενη λαϊκή παράδοση– είναι φυσικό να ενθαρρύνονται τέτοιες «διαδραστικές» συμπεριφορές. Και ποιος άραγε να ξέρει πόσες άλλες.

Κακό μήνυμα κάθε ένα απ’ αυτά τα γεγονότα. Κακώς εννοούμενο και συμφραζόμενο σε ένα λαό και μια πόλη που θα έπρεπε να αισθάνεται συντριβή και ντροπή από την σύλληψη των δραστών της τεράστιας διακίνησης [...]


Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ «Διαδραστικές» συμπεριφορές | 22.9.2016 | 852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ