6.3.18

ΟΔΟΣ: Σεπτέμβριος είναι, επιτρέπονται τα όνειρα.


ΟΔΟΣ 7.9.2017 | 900

Πριν καλά-καλά ακόμη ολοκληρωθεί η επιστροφή των... εκδρομέων στην Καστοριά, φαίνεται ότι με την συμπλήρωση τριών ετών από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών σε περιφερειακό και ιδίως σε δημοτικό επίπεδο, θα πυκνώσει η θεματολογία της επικαιρότητας. Θα εμπλουτισθεί με τα προσωπικά όνειρα όσων ήδη διασώζουν και όσων υποψήφιων σωτήρων έχουν όραμα για τον τόπο.

Αρκεί βεβαίως η θεματολογία τους να σχετίζεται ακόμη και υπαινικτικά με τις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις οποίες με δειλά ή αποφασιστικά βήματα αρχίζουν ορισμένοι να λαμβάνουν θέση από τώρα και να διαγράφονται συμμαχίες.

Έτσι σε επίπεδο Καστοριάς, ούτε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ούτε η διεθνής κατάσταση με τις βόμβες που εξαπολύονται από το λαοκρατικό δημοκρατικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας –που απολαμβάνει τον υπαρκτό– και τις δοκιμές του θεοποιημένου ηγέτη της, ούτε κι’ αυτές επαρκούν να διαμορφώσουν αλλιώς την επικαιρότητα και να στρέψουν τον δημόσιο λόγο από την μεγαλόπρεπη εσωστρέφειά του.

Συμπτωματικά βέβαια, ύστερα και από την συνέντευξη του εν Αυστραλία διαβιούντος εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου (!) κ. Ζαχαρία Παύλου, τέως προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς, συνέντευξη που αναρτήθηκε σε τοπικό ιστολόγιο υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό την επί μακρό (για δημοτικό σύμβουλο) απουσία του στην Ξένη· στην Καστοριά, δικαιούται κανείς να υποθέσει ότι για τα ανεξήγητα που συμβαίνουν γύρω μας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι το κλίμα της Αυστραλασίας που ευθύνεται. Όχι μόνο στην άπω Ανατολή, αλλά και στην εγγύς, την καθ’ ημάς. Με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να γίνεται «απλά» της «Κορέας» -που λέει και η παλιά παροιμία.

Ο στόχος του σημερινού σχολίου δεν ήταν –και δεν είναι βέβαια σκωπτικός. Διότι αφορμή του πρωτοσέλιδου, αποτελεί μια ομολογουμένως ευχάριστη είδηση που αφορά τον Δήμο και συγκεκριμένα την πόλη της Καστοριάς, έστω κι’ αν επιτεύχθηκε στο Κοινοβούλιο με την γνωστή και «δοκιμασμένη» μέθοδο των τροπολογιών.

Διότι όπως έγινε γνωστό, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη… Παιδεία, τροποποιείται το άρθρο 13 του Ν. 1069/1980 για τις ΔΕΥΑ και παρέχεται πλέον σε αυτές δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και 100%. Ο μέχρι πρόσφατα ισχύων περιορισμός προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μέχρι ποσοστό 35%.

Με την εξέλιξη αυτή, είναι προφανής η ωφέλεια σε τοπικές κοινωνίες και ειδικά στην υπερχρεωμένη ΔΕΥΑ Καστοριάς, που δεν διαθέτει τα μέσα να καλύψει με δική της συμμετοχή το πλειοψηφικό ποσοστό 65% των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, που ήταν απολύτως αναγκαία έως τώρα για την εξασφάλιση ασφαλούς δικτύου αποχέτευσης και ιδίως ύδρευσης, σε ένα ήδη παλαιό δίκτυο σαν κι’ αυτό της Καστοριάς. Για το οποίο είναι γνωστό ότι αποτελείται κατά ένα μέρος από παλαιούς αμιαντοσωλήνες. Υλικό που αποδεδειγμένα επιστημονικά, ενέχεται για την εξάπλωση καρκινικών ασθενειών.


ΟΔΟΣ 7.9.2017 | 900 | σελ. 3

Σε τέτοιο περιβάλλον, σαν κι’ αυτό της ΔΕΥΑ Καστοριάς, και με αυτές τις υποδομές, η δημοτική επιχείρηση κλυδωνίζεται με αμύθητα χρέη σε τράπεζες και ΔΕΗ –από την κακοδιαχείριση όλα αυτά. Με τους ιδιώτες να καλούνται να πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς που διαρκώς αυξάνονται για αμφιλεγόμενες σε μερικές περιπτώσεις υπηρεσίες. Ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι οι απλοί δημότες, αντί να χρεώνονται με ένα απλό ανταποδοτικό τέλος για την ύδρευση και αποχέτευση που οφείλουν να τους παρέχουν οι ΔΕΥΑ, επιχορηγούν με το υστέρημά τους όλη αυτή την νοσηρή κατάσταση. Ακόμη και το… πολιτικό μέλλον των στελεχών της ΔΕΥΑ Καστοριάς, ιδίως των εκάστοτε προέδρων.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, στον Δήμο Καστοριάς και συγκεκριμένα στην σημερινή δημοτική αρχή, την περασμένη Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, το μεγάλης σημασίας έργο «Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς προϋπολογισμό 9.757.419,36 €» πέτυχε να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Καστοριάς και φορέας λειτουργίας η Δ.Ε. Υ.Α. Καστοριάς.

Το εάν η επιτυχία αυτή ανήκει ή όχι στην δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή, αποτελεί θέμα που μπορεί ο καθένας ελεύθερα να κρίνει. Σε μια πόλη που κανένα σημαντικό έργο δεν έχει συντελεστεί για πολλά χρόνια, ένα έργο τέτοιας σημασίας που αφορά την αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσής της συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων, αν και είναι βασικό, θεμελιώδες έργο υποδομής και συνιστά πρωταρχική υποχρέωση της αυτοδιοίκησης, καθώς σχετίζεται όχι μόνο με την ποιότητα ζωής, αλλά ιδίως την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια του τόπου για ένα μέλλον 30-40 ετών, ασφαλώς είναι σημαντικό.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το έργο περιλαμβάνει την προσθήκη δύο νέων δεξαμενών ύδρευσης επιπλέον στις υφιστάμενες. Προγραμματίζεται δε ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου του δικτύου για την αξιόπιστη και ασφαλή παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους.

Με την χαρμόσυνη είδηση, εκφράστηκε επίσης η πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση του έργου «θα» βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υγιεινής και εξυπηρέτησης των πολιτών και «θα» προκύψει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και υδατικών πόρων, με αντίστοιχη ελάφρυνση και του κόστους. Παρατήρηση που ακούγεται και διαβάζεται πολύ ανησυχητικά. Καθώς κατ’ ουσία, προϊδεάζει και επίσημα, ότι έως τότε (πότε;) θα διαιωνίζεται η επιβολή δυσβάστακτων τελών στις πλάτες του δημότη, για μια ΔΕΥΑ, που δυστυχώς δεν χρειάζεται συστάσεις. Ήδη ανακοινώνει σε πανηγυρικό τόνο την εργασία… συντήρησης ενός φρεατίου σε δρόμο (σελ. 6).

Θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος την ευχή, να είναι όλο αυτό μια πρώτη γεύση για το πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η πόλη. Αφού με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης μπορεί να ελπίζεται έστω και η ασφαλτόστρωση των δρόμων της πόλης που βρίσκονται σε αξιοθρήνητο σημείο. Αλλά και να ονειρευτεί ακόμη, ποιος ξέρει, ένα πνευματικό κέντρο, κάποια βιβλιοθήκη, κ.ο.κ. Σεπτέμβριος είναι επιτρέπονται τα όνειρα.

Το αρκετά καλό αυτό -επετειακό κατά κάποιο τρόπο- σκηνικό για τον δημοτικό συνδυασμό που διοικεί σήμερα τον Δήμο και τον δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή που η εικόνα του συμπιέζεται, έσπευσε να διανθίσει η επανεμφάνιση –εξ Αυστραλίας– του… ακόμη δημοτικού συμβούλου Καστοριάς κ. Ζαχαρία Παύλου. Που σε συνέντευξή του σε ιστολόγιο της περιοχής, έσπευσε με την σειρά του να οικειοποιηθεί περίπου την τροποποίηση του νόμου για τις ΔΕΥΑ Καστοριάς. Εξηγώντας –σε βαρυσήμαντο ύφος– ότι ήταν ο ίδιος, ο περιφερειάρχης κ. Θ. Καρυπίδης και φυσικά η βουλευτής κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου που (περίπου) συνέγραψαν την τροποποίηση! Ο ίδιος γνωρίζει την αλήθεια και την πραγματικότητα και όλα αυτά είναι θετικά, αν είναι έτσι. Σε ένα περίσσευμα σεμνότητας και ταπεινότητας, πληροφορήθηκε επιτέλους ο κόσμος σε ποιους οφείλει ευγνωμοσύνη.


ΟΔΟΣ 7.9.2017 | 900 | σελ. 4

Τα προσωπικά σχέδια του κ. Ζαχ. Παύλου γύρω από διαφαινόμενη πολιτική σχέση-μέλιτος με τον κ. περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, που ενδέχεται να αναζητεί στιβαρούς υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες για τις επόμενες εκλογές –και η διαδρομή του κ. Ζ. Παύλου καθώς αποδεδειγμένα είναι ανήσυχος και αρκετά μετακινούμενος μπορεί να τον καταστήσει ξενιστή– είναι δικό του θέμα.

Ωστόσο κάτι άλλο, δεν είναι δικό του θέμα: Η αποκάλυψη ότι καθ’ υπέρβαση της τρίμηνης άδειας που έλαβε από το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς ο ίδιος εξακολουθεί να κατέχει το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Καστοριάς, όντας απών διαρκώς και συνεχώς από τις αρχές του 2017 στην μακρινή Ωκεανία, για λόγους εργασίας όπως ο ίδιος αναφέρει, αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο για τα δημοτικά πράγματα. Καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν επαναλήφθηκε τέτοια υπέρβαση, ούτε από το δημοτικό συμβούλιο γενικά και αόριστα, ούτε τις πλειοψηφίες και μειοψηφίες του, που σιωπούν.

Με την πολύμηνη απουσία του ο ίδιος, ιδρύει –χωρίς τέτοια αρμοδιότητα– ένα είδος αντεπιστέλλοντος δημοτικού συμβούλου, που δεν είναι νοητό στο ελληνικό σύστημα, καθώς το στοιχείο της αμεσότητας κυριαρχεί. Στερεί από τον λαό της Καστοριάς την δυνατότητα άμεσης αντιπροσώπευσής του από την θέση του ενός δημοτικού συμβούλου. Και μια θέση δημοτικού συμβούλου από την έκφρασή του. Και όλα αυτά με την θεσμική ανοχή του κοινωνικού συνόλου και του ίδιου του Δήμου. Μπορεί καλόπιστα κάποιος να υποθέσει ότι όλα οφείλονται σε παρεξήγηση και σύντομα το ζήτημα θα διευθετηθεί.

Έτσι, φαιδρό ή όχι, η επανεμφάνιση και προβολή του μέσω του διαδικτύου στα κοινά της Καστοριάς, για να επιχαρεί για την ΔΕΥΑ Καστοριάς (για όλα τα υπόλοιπα προφανώς δεν έχει ευθύνη αφού… απουσιάζει), θύμισε κάτι από το παρελθόν. Κάτι από την εποχή που η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στην Αφρική μετά την κατάληψη της Ελλάδος από το ναζιστικό άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάτι από την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (αν και δεν κατείχε ταυτοχρόνως κανένα δημόσιο αξίωμα).

Θύμισε ακόμη κάτι από την αυτοεξορία του τότε βασιλέως Κωνσταντίνου στην Ρώμη κατά την διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 1967. Με την απόλυτη διαφορά ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις κανείς γαλαζοαίματος ή όχι, δεν έλειπε στο εξωτερικό για εργασία, δουλειές ή προσωπικές business. Ενώ ο κ. Ζ. Παύλου αυτό ακριβώς κάνει, παραδίδοντας μαθήματα σύνεσης και πολιτικής αποτελεσματικότητας.

Όπως ο άλλοτε πρόεδρος της Κύπρου αρχιεπίσκοπος Μακάριος, λίγο μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 από τον Σαμψών και την τραγωδία που ακολούθησε, όταν κατέφυγε στις Σεϋχέλλες και επανεμφανίσθηκε στο ραδιόφωνο με εκείνη την χαρακτηριστική φωνή να αναφέρει «σας ομιλεί ο Μακάριος», «ο Μακάριος ζει, απέτυχε το σχέδιο» κ.ο.κ., έτσι και ο κ. Ζ. Παύλου από Αυστραλία βέβαια αυτός (δεν απέχει δα και τόσο πολύ από τον Ινδικό), θύμισε την ευγνωμοσύνη που του οφείλει η πατρίς του για την ΔΕΥΑ Καστοριάς. Μεγαλεία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 900


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ