2.3.18

Λόγος & Αντίλογος




«Περί Χούντας»


Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,         

Σε επιστολή αναγνωστών η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή  το Σάββατο 10 Ιουλίου 2017, ο επιστολογράφος αναφέρει ότι μετά την επιλογή και χειροτονία του μακαριστού κ.κ. Ιερωνύμου (Κοσιώνη) ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ο κυβερνητικός επίτροπος καθηγητής της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μακαρίτης Σιώτης, και κατά την διάρκεια της συζητήσεως τού γνωστοποίησε, ότι επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η τρόϊκα των συνταγματαρχών πραξικοπηματιών και απαίτησε να επιλεγεί αρχιεπίσκοπος ο Καστορίας Δωρόθεος.


 Ο μητροπολίτης Καστοριάς Δωρόθεος,
στο άρθρο της ΟΔΟΥ με τίτλο «Λαμπροφόρος νύκτα», φύλλο 883 |27.4.2017.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου  τους είπαν ότι έχει ήδη εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος και αποχώρησαν χωρίς σχόλια. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα μετατέθηκε, ο Δωρόθεος στην λίαν εμπερίστατο και άκρως προσοδοφόρο Μητρόπολη τέως Αττικής και Μεγαρίδος.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν τις σχέσεις του Δωροθέου με την Χούντα των συνταγματαρχών, το απυρόβλητο του Δωροθέου, την δια βουλεύματος απαλλαγή της κλοπής των εικόνων και την όλη πολιτεία του.

Δεν αποτελεί άρα έκπληξη η προσπάθεια δικαιολόγησης των πράξεων του Δωροθέου από τον κύριο Τσιγαρίδα, εκλεκτού και αυτού της Χούντας, η οποία τον διόρισε γενικό έφορο αρχαιοτήτων της Μακεδονίας, εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός της προσκλήσεως του κ. Τσιγαρίδα να ομιλήσει επί του θέματος και η στάση και προσπάθεια της Μητροπόλεώς μας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Με εκτίμηση
Αναστάσης Κων. Πηχιών

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 900



* * *



3.5.2017
Στιγμιότυπο από την τιμητική διάκριση του μητροπολίτη Καστοριάς στον κ. Ε. Τσιγαρίδα με τον Σταυρό του Πολιούχου Αγίου Μηνά, για όσα προσέφερε στην Καστοριά και στα μνημεία της.


5.3.2017
Υπενθυμίζεται ότι σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή της Ορθοδοξίας  στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά, ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Ε. Τσιγαρίδας  συνταξιούχος τώρα (που επί Δικτατορίας ήταν ο υπεύθυνος για τα βυζαντινά κειμήλια και μνημεία της Καστοριάς), ξαφνικά σαρανταπέντε-πενήντα χρόνια μετά, δεν παραδέχθηκε ότι χάθηκαν και λεηλατήθηκαν εικόνες, εκκλησίες και κειμήλια από την Καστοριά την εποχή της μαύρης δικτατορίας, όταν στο ζήτημα ενεπλάκη ανεξίτηλα ο ίδιος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Δωρόθεος, που έμεινε στην συλλογική ανάμνηση για την κάποια τραχύτητα της συμπεριφοράς του, την αρμονική συνύπαρξή του με το καθεστώς της ανωμαλίας, αλλά και για τις «απώλειες» ανυπολόγιστου τμήματος του θησαυρού της Καστοριάς.

Επιπλέον δεν μίλησε και δεν μάθαμε ποτέ για το πώς και γιατί χάθηκαν (παραγράφηκαν) τα κακουργήματα που ίσως τελέστηκαν την περίοδο εκείνη, αν τελέστηκαν, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι, αλλά και τα ίδια τα κειμήλια ακόμη ως σήμερα.

Αντί να ανακουφίσει το ιστορικό τραύμα, αρκέστηκε με την ισηγορία της προϊσταμένης της εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κυρίας Α. Σκρέκα, να διαβεβαιώσει ότι... δεν χάθηκε τίποτε! Και εγκάλεσε τους Καστοριανούς για... αχαριστία, τους απλούς πολίτες της Καστοριάς για καταστροφή των εικόνων, όπως και τον φύλακα του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνα της εποχής εκείνης, όπου είχαν αποθηκευθεί οι θησαυροί της Καστοριάς, στην καρδιά της χουντικής επταετίας. Διότι, όπως εξήγησε ο κ. Τσιγαρίδας, ο φύλαξ εγκατέλειπε την θέση του και «πήγαινε στα μπουζούκια» νύκτωρ. Και εξήχθη το συμπέρασμα πώς είναι αγνώμονες οι Καστοριανοί της εποχής, διότι... παρεξηγήθηκαν οι προθέσεις και πράξεις του τότε μητροπολίτη Δωροθέου, και ωφείλουν οι Καστοριανοί να αποκαταστήσουν την μνήμη του.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


2 σχόλια:

  1. Επώνυμος2/3/18

    Χίλιες ευχές στέλνουν στον κύριο Αναστάση Πηχιών όσοι έχουν διαύγεια πνεύματος και μνήμη.
    Για τους άλλους, ισχύει το εμμένειν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/3/18

    Αντί να κολλάμε συνέχεια μόνο στο παρελθόν, μήπως να κοιτούσαμε λίγο καλύτερα πώς πάνε τα πράγματα σήμερα για να μη ψάχνουν μετά από σαράντα χρόνια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ