15.7.20

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: Τώρα και μαθήματα εθνικής ταυτότητας
ΟΔΟΣ 28.11.2019 | 1011


«11η Νοεμβρίου»Αξιότιμε κ. Μπαϊρακτάρη,

Ως απάντηση στον επιστημονικό ισχυρισμό για την ελληνική εθνική ταυτότητα στην Καστοριά, όπως και σε άλλες πόλεις στις Νέες Χώρες, έχω να πω τα παρακάτω:

Οι Νέες Χώρες, είναι όρος εκκλησιαστικός κι όχι ιστορικός, για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκε έτσι;

Ο προπάππος μου Λάμπρος Λεμονίδης, μετέπειτα Παπαλάμπρος, επί Τουρκοκρατίας ήταν ιερέας και δίδασκε την ελληνική γλώσσα στο Τοιχιό, όπου είχε σχολείο.

Ο γιος του και παππούς μου Δαμιανός ήταν δάσκαλος στη Βυσσινιά, στο ιδιόκτητο (δεν πληρωνόταν από πουθενά) σχολείο του και δίδασκε στα παιδιά τα ελληνικά γράμματα.

Η οικογένεια του πατέρα μου, ο οποίος γεννήθηκε το 1901 στο Τοιχιό, μετοίκησε στην Καστοριά το 1904, όταν σφαγιάστηκε η γιαγιά του, γυναίκα του ιερέα, Σουλτάνα από τους Βουλγάρους.

Πώς, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχε Ελληνισμός στην Καστοριά και γενικά στη Μακεδονία;
Το 1912, όταν μπήκε ο Ελληνικός στρατός στην Καστοριά με καταρρακτώδη βροχή, απόρησαν πώς βρέθηκαν τόσες σημαίες στα μπαούλα των καστοριανών νοικοκυριών.

Η Καλλιόπη Κοβάτση διηγούνταν χαρακτηριστικά πως ο αδερφός της Λεωνίδας Τσαμίσης έκλαιγε στο σπίτι, διότι πληροφορήθηκε ότι είχαν φιλοξενήσει οι Καστοριανοί στα σπίτια τους, τους Έλληνες στρατιώτες και ήθελε να πάρει κι αυτός στο σπίτι του κάποιους.

Η μητέρα του όμως, η Πληξαύρα, είχε ενδοιασμό, διότι ήταν μόνη της στο σπίτι, αφού ο άνδρας της υπηρετούσε τότε γυμνασιάρχης στην Κοζάνη.

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772-1847), ο ποιητής που γεννήθηκε στην Καστοριά κι έγραψε ποίηση στα ελληνικά —από τα δικά του ποιήματα έμαθε να γράφει στην ελληνική γλώσσα ο Διονύσιος Σολωμός— άλλη μια απόδειξη της αυτονόητης αλήθειας της ύπαρξης κι εδώ στην Καστοριά ανθηρού και δυναμικού Ελληνισμού είναι.

Και κάτι ακόμα: Αν δεν υπήρχαν Έλληνες στην Καστοριά, τότε εμείς από πού έχουμε προέλθει;

Με τιμή
 Σάσα ΓκολογκίναΔημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1013


Σχετικά:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ