11.9.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς με σερβική μπάντα υπό την ονομασία Marko Markovic band, στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ της Καστοριάς.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Γνωρίζω ότι δεν θα δεχόσουν να εκφράσω δημόσια  την άποψή μου για το κύριο άρθρο σου, του προηγούμενου φύλλου ["εδώ"]. Για τη φανταστική ιστορία που διαδραματίστηκε στην κοσμοπολίτικη, τουριστική και πάνω απ’ όλα αρχόντισσα Καστροπολιτεία. Ακόμα- ακόμα και οι ήρωες της γλαφυρής αυτής ιστορίας, έδιναν μια ευχάριστη νότα, παρόλο που το μυαλό έκανε περίεργους συνειρμούς και τους ταύτιζε με γνωστά πρόσωπα και καταστάσεις. Που δεν είμαι σίγουρος πια για την ευχαρίστηση που σκορπούν.

Ο Αναστάσιος ο εικονολάτρης και κομποσχοινίτης, η Madame Orestias, ο Χατζητάδε, ακόμα περισσότερο δε και το Καστροπολίτικο κοινό που του αρέσει η κλασσική μουσική και η όπερα. Ξέρεις, εκείνους τους λοξούς και γεμάτους χούια συμπολίτες του Αναστάσιου του εικονοκράτη. Ήταν κάτι εμπνευσμένο. Και μην το λάβεις πως ευλογώ γένια Δεν έχω καμία σχέση με τέτοιου είδους καλοπιασίματα. Αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Και δεν κρύβω την ικανοποίηση μου που δεν μου περιέκοψες όλα τα σχόλια και τα θετικά επίθετα που είχε το αρχικό σχέδιο της σημερινής επιστολής μου.

Κι όπως περνά το εορταστικό κλίμα των ημερών, ξεκινούν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους και διάφορες ομάδες καρναβαλιστών αλλά και πολιτιστικές μονάδες. Μάλιστα, από την μία πολιτιστική ομάδα, ενημερώθηκα πως η βόλτα στις ούλτσες και τα σοκάκια με τα όργανα λέγεται «πατινάδα». Το ήξερες αγαπητή ΟΔΟΣ; Ή παραμένεις μες στα χούια και δεν λες να ξεστραβωθείς; Μάθε το λοιπόν, πως οι πρόγονοι μας, όταν γλεντούσαν στους δρόμους με τα όργανα, έκαναν «πατινάδα». Όπως πριν μερικά χρόνια μάθαμε ότι ο γύρος της λίμνης, παραδοσιακά λέγεται «γυρολιμνιά» και ακόμη πιο πριν τα καρναβάλια, αλλιώς. Άνοιξε επιτέλους τα μάτια σου και δες την αλήθεια κατάματα.

Καθώς η Καστροπολιτεία σου περικλείεται από τα νερά της λίμνης σαν άλλον νησί, δώκανε και όρους με μουσικότητα, σαν σε νησί. Αμέ, τι νόμιζες δηλαδή; Μόνο οι νησιώτες έχουν δικαίωμα στην «πατινάδα»; Οι Καστροπολίτες τούτης της γης γιατί να μην «πατινάρουν»; Τι νόμιζες δηλαδή; Πως οι δικοί μας Καστροπολίτες δεν έχουν πατίνια; Ή μήπως δεν ξέρουν να βολτάρουν επάνω σε πατίνια; Πάντως, αν θες την άποψη μου, πιο καλό μου ακούγεται το «μαντινάδα». Ελπίζω να συμφωνείς κι εσύ, από την στιγμή που κι εγώ φέρω παρόμοια χούια με τα δικά σου.

Κι αν ακόμα παραμένεις «στραβάδι» και δεν λες να μάθεις Καστροπολίτικα ήθη κι έθιμα -αλά «πατινάδα»- μιας και οι πρόγονοι σου στα απέκρυψαν με σκοπό να αλλοιώσουν την Καστροπολίτικη παράδοση, σε ρωτώ; Γιατί στην πολιτεία σου ανάβετε μπουμπούνες την Κυριακή της Αποκριάς και δεν συμπλέει με την υπόλοιπη επαρχία του νομού σου που άναψαν την παραμονή των Χριστουγέννων; Τι είστε εσείς δηλαδή; Πως την έχετε δει;

Γιατί δεν γιορτάζεις τα κόλιεντα ή κόλαντα ή τέλος πάντων όπως τα λένε; Γιατί να έχεις δικά σου Καστροπολίτικα κάλαντα; Τι παραπάνω έχετε εσείς εκεί στην νησιωτική Καστροπολιτεία; Και μιας που πλησιάζουν οι μέρες του Καστροπολίτικου καρναβαλιού, πρέπει επιτέλους να δεις το φως το αληθινό και να κάνεις το καρναβάλι σου τις ίδιες μέρες με την επαρχία της πολιτείας σου και να τα ονομάσεις και «σούρβα». Κατάλαβες αγαπητή ΟΔΟΣ; Κατάλαβα να λες.

Και μάθε επιτέλους από τους μυημένους και παρορμητικούς την παράδοση σου, γιατί όλοι αυτοί κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί να είναι τυχαία αυτά που υποστηρίζουν. Είναι «σπουδαγμένοι» επάνω στα ήθη κι έθιμα της Καστροπολιτείας σου.
Τους είδα που τραγουδούσαν και τα κάλαντα σου. Για τέτοιο μεταπτυχιακό σου μιλάω. Έχουν κάνει διατριβή πάνω στα της καστροχερσονησιωτικής σου πόλης.

Σε βαθμό τέτοιο που εσύ μπροστά τους δεν πιάνεις μία. Και που ξέρεις; Μπορεί όντως να ντύνονταν με προβιές, σκόρδα και κουδούνια. Να έκαναν «πατινάδα» και να άναβαν τις μπουμπούνες τους παραμονή Χριστουγέννων. Άσε δε, που ενδεχομένως να γιόρταζες και τις σούρβες, και να μη το  γνώριζες. Ποτέ δεν θα μάθεις τι θέματα σου απέκρυψαν εσκεμμένα οι πρόγονοι σου.

Γιατί την αλήθεια για την παράδοση του τόπου σου, την ξέρουν αυτοί και μόνο αυτοί.  Δεν έχει σημασία αν έχουν πράγματι βιώματα από την Καστροπολιτεία σου, αλλά βιώματα από την περιφέρεια.. Ούτε που αν εσύ τολμήσεις να καθορίσεις την δική τους παράδοση, θα στην πέσουν αμέσως για την ασχετοσύνη σου. Εσύ να θυμάσαι ένα πράγμα: οι μυημένοι και παρορμητικοί ξέρουν καλύτερα από εσένα την ιστορία του τόπου. Και θα σκύβεις το κεφάλι όταν σου κουνάν το δάκτυλο για να μάθεις την παράδοση σου. (not). Ελπίζοντας να ξεστραβωθείς επιτέλους και να μην ντραπείς να ζητήσεις τις γνώσεις τους (not).

Καλή χρονιά και καλό καρναβάλι.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, 
αρ. φύλλου 1015 | φωτό: fouit.gr

Σχετικά:

 ΟΔΟΣ: Iamcastropolitana

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ [16.1.2020]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ