16.10.17

ΟΔΟΣ: Ταχυδακτυλουργίες


ODOS NEWSPAPER OF KASTORIA
ΟΔΟΣ 6.4.2017 | 880

Στην τοπική Νέα Δημοκρατία βρίσκουν πρόθυμη στέγη ακόμη και πρόσωπα που μέχρι 1-2 χρόνια υποστήριζαν δημόσια, και μάλιστα από εκλεγμένες θέσεις αντίπαλων χώρων, απόψεις ψεκασμένων ή μαρξιστών του παλιού καιρού, ή κρατικοδίαιτων για ζητήματα που απασχολούσαν τον τόπο.


ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ  ότι η οικονομική και πολιτική κατάσταση εξαντλεί την χώρα. Η αίσθηση των τελευταίων ημερών, ότι αν και Άνοιξη και παραμονές Πάσχα, οδεύουμε στο Φθινόπωρο, δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες.

Η κατάσταση με την σημαντική χρονική καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την ομάδα των θεσμών, προκαλεί απρόβλεπτους κινδύνους. Οι συνθήκες γίνονται αισθητές στον ελληνικό λαό με στοιχεία αγωνίας. Οι κίνδυνοι αυτοί απειλούν με ασύμμετρο τρόπο, κάθε κλίμα και κάθε προσδοκία, που ελάχιστους μήνες προηγουμένως, εμπνεόταν από την ανάλυση της ίδιας της κυβέρνησης, με αισιόδοξο φυσικά τόνο.

Και επιπλέον προκαλούν περαιτέρω αποσταθεροποίηση την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Με άγνωστα αποτελέσματα. Και την απογοητευτική αίσθηση, ότι 7-8 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, ενδέχεται παρά τις θυσίες, ο τόπος να βρεθεί και πάλι στο σημείο μηδέν. Να απαιτηθεί να γίνουν όλα από την αρχή, «σαν να μην πέρασε μια μέρα», που αφηγείται το γνωστό τραγουδάκι.

Κι’ όμως δεν πρόκειται για τηλεπαιγνίδι τύπου survivor στην Καραϊβική, ούτε για διαγωνισμό στον οποίο τα αποτελέσματα δεν βασίζονται στην τύχη, αλλά στην δεινότητα του «παίκτη». Μάλλον για ρωσική ρουλέτα μοιάζει. Με τον ΣυΡιζΑ να φιγουράρει στον κρίσιμο ρόλο. Και με μια απορία να μένει αναπάντητη στον απλό λαό: Τι ακριβώς συζητούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού 6 μήνες τώρα; Μπαίνουν-βγαίνουν στο πανάκριβο ξενοδοχείο των Αθηνών ή σε αίθουσες των Βρυξελλών και κανείς δεν γνωρίζει ως τώρα επακριβώς ποια είναι τα κρίσιμα σημεία.

Παράλληλα, αν και η Καστοριά δεν έχει άμεση σχέση με την αύξηση του διεθνούς τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η παράταση της ρευστότητας και της αρνητικής σημειολογίας που προκαλείται στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενδέχεται να επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα. Πρόκειται (ή επρόκειτο;) για άνθιση, που για το καλοκαίρι του 2017 ενισχύθηκε από τις απίστευτες (ακόμη και για τους πιο δύσπιστους, απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, επικριτές του) εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Αλλά ό,τι και να συμβεί στην γείτονα χώρα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την δική της κρίση.

Έτσι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, απειλεί να ανακόψει ακόμη και το τουριστικό ρεύμα που αναμενόταν ιδιαίτερα ενισχυμένο το φετινό καλοκαίρι. Ρεύμα που δεν ενθαρρύνεται από την διαφαινόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση της δικής μας χώρας και αντίθετα απομακρύνεται. Με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και την ίδια την Καστοριά. Διότι τα οφέλη από την τουριστική ακμή της χώρας, προκαλούν θετικές αντανακλαστικές επιπτώσεις ευρύτερα, και με έμμεσο τρόπο: ενίσχυση εισοδήματος στα τουριστικά επαγγέλματα, μείωση ανεργίας με την προσωρινή εσωτερική μετανάστευση, τόνωση της καταναλωτικής κίνησης στην Καστοριά. Αυτά θα ήταν τα οφέλη, και όχι η πολυδιαφημισμένη μετατροπή της Καστοριάς σε τόπο γάμων αποκλειστικά για… Ρώσους. Και τα οφέλη αυτά θα καρπώνονταν πολιτικά ο ΣυΡιζΑ.

Από την άλλη πλευρά, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κλυδωνίζεται, όσο το μέτωπο της ΔΕΗ διαγράφεται προβληματικό. Το θέμα αφορά αμέσως και την Καστοριά. Η προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτε και να παραμείνει η ΔΕΗ πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης και κρατικισμού επ’ ωφελεία των σημερινών, χθεσινών ή και αυριανών πολιτικών, αποκλειστικά σε όφελος των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, είναι ορατή. Αν έφθασε εκεί η ΔΕΗ, αυτό οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ στο παρελθόν. Γιατί όμως ο ΣυΡιζΑ δεν διαφοροποιείται απ’ αυτό το παρελθόν;

Αν τα πιο πάνω είναι κάπως έτσι, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτή, επί δεκαετίες, αποβαίνει σε βάρος των μη προνομιούχων περιοχών, και ειδικά της Καστοριάς.

Σε τι ακριβώς (εκτός από το πολιτικό «παζάρι») ενοχλεί τον απλό λαό της Κοζάνης και της Φλώρινας, η μερική έστω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού με αυτή όχι μόνο θα υποστεί πλήγμα το κρατικό μονοπώλιο (που κρατά ψηλά τις τιμές σε βάρος του οικιακού καταναλωτή και ενθαρρύνει τον χώρο και κόσμο της ΔΕΗ στο να παραμένει εστία συναλλαγής και πολιτικής εκμετάλλευσης), αλλά θα ισχύσουν στο εξής και κανόνες ανταγωνισμού, την στιγμή που τα ενεργειακά κοιτάσματα, εκεί βρίσκονταν, και εκεί θα μείνουν;  Ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, μόνο καλό θα προκαλέσουν σε όφελος του ελληνικού λαού; Στο ερώτημα αυτό, μέχρις στιγμής, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά, λογικά, με επιχειρήματα.

Φωνές και θρήνοι. Κραυγές και απειλές. Η κριτική προσέγγιση σε αυτό το θέμα στην Καστοριά δεν μπορεί παρά να έχει ως κίνητρο αποκλειστικά και μόνο, το συμφέρον του τόπου. Και όχι ιδεολογικές ή συναισθηματικές αγκυλώσεις. Κι’ όμως καμμιά ανάλυση και καμιά προετοιμασία εκ μέρους της Καστοριάς, σε επιστημονικό ή πολιτικό επίπεδο για τις επόμενες εποχές δεν φαίνεται να εκπονείται.

Ταυτόχρονα είναι προφανές ότι τόσο πολιτικοί, όσο και κοινωνικοί φορείς στην Κοζάνη, το μόνο που λαμβάνουν υπ’ όψη, είναι το πώς δεν θα μπορούν πια να συναλλάσσονται πολιτικά και να εξαγοράζονται. Όπως ακριβώς γινόταν με την Ολυμπιακή αεροπορία, τον λιμένα Πειραιώς, τα αεροδρόμια. Και οπουδήποτε το διεφθαρμένο κρατικό μονοπώλιο, εξαγόραζε και εξαγοραζόταν. Επί ΠαΣοΚ και επί Νέας Δημοκρατίας: η αλήθεια να λέγεται.




Αντί η Νέα Δημοκρατία, να καθιστά σαφές ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, εξαγγέλλει με κάθε τρόπο ότι έχει ανοίξει διάπλατα τις θύρες της, και ότι με την ένταξη στο κομματικό και στελεχιακό της δυναμικό, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο στελεχών απ’ όλους χώρους, υπηρετεί την αλλαγή!




Είναι αυταπόδεικτο λοιπόν ότι κρίση συνεχίζεται στην ίδια ένταση. Κρίση σοβαρή, η οποία στο τέλος της, ή θα έχει λύσεις, ή θα έχει περαιτέρω διασάλευση. Γεγονός είναι ότι στην Καστοριά, οι εκλεγμένες ηνωμένες ανικανότητες, όχι μόνο δεν δυσανασχετούν από την επιδεινούμενη κρίση, αλλά μοιάζουν να μην θέλουν να διαταράξουν την ησυχία τους. Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές.

Άλλωστε η ΟΔΟΣ ερμηνεύοντας κάποια δεδομένα, όπως και την (θετική) αναμόχλευση του ζητήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, εγκαίρως έχει επισημάνει ότι η πολιτική ρευστότητα, μοιάζει να είναι αναπόφευκτη αν συνεχιστεί η αναποφασιστικότητα. Και εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να ωριμάσει οριστικά τον κόσμο της δικής της Αριστεράς που εκφράζει και συσπειρώνει και να τον καταστήσει κυβερνητική δύναμη και στο μέλλον. Όσο περισσότερο καθυστερούν να καταλήξουν σε συμφωνίες, τόσο περισσότερο θα εκθέτουν στην κρίση του ελληνικού λαού τις υποχωρήσεις που θα αναγκαστούν να κάνουν. Συνεπώς, η ανάγκη αλλαγών από τα κόμματα που διεκδικούν τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, είναι αυξημένη και υπεύθυνη.

Από την άλλη πλευρά, αν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζει στ’ αλήθεια να φέρει νέο αέρα και νέο ήθος, σε περίπτωση εκλογικής της νίκης, δεν θα πρέπει να αρκεστεί στον ρόλο της φιλελεύθερης εκδοχής του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Που κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με εκκρεμές: Πότε από εδώ και πότε από εκεί. Θα πρέπει να καταστεί αληθινή μεταρρυθμιστική δύναμη, σε όλα τα επίπεδα.

Ένα από τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να εξετάσει, να είναι η υποχρέωση των εκλεγμένων να επιστρέφουν τα (αμύθητα) ποσά και τις απολαβές των αποζημιώσεών τους, αν ο απολογισμός της θητείας τους δεν ανταποκρίνεται τουλάχιστον στις δικές τους προεκλογικές δεσμεύσεις. Γιατί όχι; Αξιολόγηση δεν θέλουν; Γιατί όχι αξιολόγηση παντού: Τόσο στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και στους αιρετούς. Στην Καστοριά, η ανάγκη για μια τέτοια πρόνοια, ίσως είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Και βέβαια δεν αφορά μόνο τους παρόντες αλλά και τους προηγούμενους.

Όμως, αντί η Νέα Δημοκρατία, να καθιστά σαφές ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, εξαγγέλλει με κάθε τρόπο ότι έχει ανοίξει διάπλατα τις θύρες της, και ότι με την ένταξη στο κομματικό και στελεχιακό της δυναμικό, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο στελεχών απ’ όλους χώρους, υπηρετεί την αλλαγή! Αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη -ειδικά στην Καστοριά, με αφορμή διάφορα νέα, ανακοινώσεις και στημένα ειδησεογραφικά κόλπα, μεταξύ των οποίων οβιδιακές μεταμορφώσεις υποψηφίων πολιτευτών, μεταπηδήσεις και μεταγραφές, επιβεβαιώνεται όσο πουθενά αλλού.

Μόνο που η σημερινή εποχή δεν επιτρέπει νέα λάθη με συνταγές του παρελθόντος, και είναι δυνατό στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να προκαλέσει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η διαπίστωση ότι στην τοπική Νέα Δημοκρατία βρίσκουν πρόθυμη στέγη ακόμη και πρόσωπα που μέχρι 1-2 χρόνια υποστήριζαν δημόσια, και μάλιστα από εκλεγμένες θέσεις αντίπαλων χώρων, απόψεις ψεκασμένων ή μαρξιστών του παλιού καιρού, ή κρατικοδίαιτων για ζητήματα που απασχολούσαν τον τόπο, όπως για παράδειγμα για την πώληση μικρού μέρους της ΔΕΗ, το 2014 επί Νέας Δημοκρατίας, δεν οδηγεί σε αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις. Γίνεται να επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία την έξοδο από την κρίση με ταχυδακτυλουργίες;

Ίσως γίνεται, όσο τουλάχιστον και επί ΣυΡιζΑ. Που ενώ έταζε λαγούς από καπέλα, προέκυψαν μαζί με πετραχήλια.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ, πριν τον Πάσχα, στις 6 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 880

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/10/17

    "...οβιδιακές μεταμορφώσεις υποψηφίων πολιτευτών, μεταπηδήσεις και μεταγραφές, επιβεβαιώνεται όσο πουθενά αλλού."
    "...στην τοπική Νέα Δημοκρατία βρίσκουν πρόθυμη στέγη ακόμη και πρόσωπα που μέχρι 1-2 χρόνια υποστήριζαν δημόσια, και μάλιστα από εκλεγμένες θέσεις αντίπαλων χώρων, απόψεις ψεκασμένων ή μαρξιστών του παλιού καιρού, ή κρατικοδίαιτων για ζητήματα που απασχολούσαν τον τόπο, όπως για παράδειγμα για την πώληση μικρού μέρους της ΔΕΗ".
    Ο λόγος για την κυρία Κανδύλη;
    Κι όχι μόνο προφανώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερες. Δε ρώταγες;16/10/17

      Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα από μεμονωμένες συμπεριφορές, πολύ περισσότερο από μια προκατάληψη που μάλλον έχουμε για τους ανθρώπους που αλλάζουν χώρο, χωρίς να κοιτάμε τα στοιχεία που διατηρούν από το παρελθόν τους, όπως π.χ. την ενεργό δράση στα κοινά.
      Ακόμη και αν για κάποιους είναι προφανής η αλλαγή πολιτικού χώρου, δεν δικαιούται κανείς να σπέρνει υπόνοιες και για άλλους, γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής εκείνο που ισχύει είναι η ρητή και κατηγορηματική προσωπική δήλωση του καθενός και όχι τα κουτσομπολιά κάθε επίδοξου αστυνομικού δαιμονίου.

      Και γινόμαστε άδικοι όταν στοχοποιούμε συγκεκριμένα πρόσωπα, αποκρύπτοντας ότι άλλοι ήταν οι πρώτοι διδάξαντες.
      Στη ΝΔ "βρίσκουν πρόθυμη στέγη" πρόσωπα, αλλά και κάποια άλλα έφυγαν, ενώ όχι μόνο 1-2, αλλά πολλά χρόνια ισχυρίζονταν ότι ήταν η "αγαπημένη" τους!!!

      Γι' αυτό ας είμαστε πιο επιφυλακτικοί στα σχόλια και μάλιστα όταν κατονομάζονται πρόσωπα, γιατί εξαρχής δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η αλήθεια και πού το πάει ο καθένας.
      Οψόμεθα!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/17

    @Δεν ήξερες. Δε ρώταγες;
    -Τι είναι η πολιτική;
    Είπα ξείπα; Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ; Ή τα κουτσομπολίστικα του facebook, οι πόζες και τα παιδικά κυλιστήρια του πανηγυριού;
    Πόσο θα ευτελιστεί άλλο ο Δημόσιος Λόγος στην Καστοριά; ΠΟΣΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερες. Δε ρώταγες;16/10/17

      Τώρα εσύ για να τα λες αυτά έχεις το δίκιο σου. Για να είμαστε ξηγημένοι. Έγραψα το σχόλιο με αφορμή τη φράση
      "Κι όχι μόνο προφανώς!!!"
      με τη σκέψη κυρίως σε όσους και όσες τους νομίζουν άδικα ότι κάνουν κουλουτούμπες.
      Άμα θες το πιστεύεις.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ