17.11.17

ΟΔΟΣ: O κύβος ερρίφθη


ΟΔΟΣ 11.5.2017 | 885

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας της Καστοριάς, αποτελεί ήδη παρελθόν. Τα οικονομικά της αποτελέσματα, σε σχέση με τις εμπορικές επισκέψεις και τις παραγγελίες, είναι ζητήματα που ανήκουν στους ειδικούς της Γούνας, τους αμέσως και ευθέως ενδιαφερόμενους. Ο απολογισμός αυτός ελπίζεται ότι –σύμφωνα με τις ενδείξεις– θα αποδειχθεί ιδιαίτερα θετικός.

Η επίσκεψη του αμερικανοτραφούς υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημητρίου Παπαδημητρίου που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης, ασφαλώς και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του ΣυΡιζΑ υπάρχουν ομάδες οικολόγων με εχθρικά προς τον κλάδο ιδεολογήματα αλλά και ακτιβιστικές δράσεις, δείχνει να διάκειται με συμπάθεια απέναντι στην γούνα και τον κόσμο της.

Και αυτή είναι μια πολύ θετική διαπίστωση. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς στις τάξεις του κόμματος που τα τελευταία χρόνια εκλέγει βουλευτή και στην Καστοριά, συμπτύσσονται γουνέμποροι και γουνεργάτες.


ΟΔΟΣ 11.5.2017 | 885 | σελ.3


Ως γνωστό οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας στο (όχι και τόσο απώτερο) παρελθόν, είχαν μετατρέψει τον κλάδο και τον κόσμο της Γούνας για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τεράστιο πεδίο κομματικής διαπλοκής, εκμετάλλευσης, πελατειακών σχέσεων, δωροδοκιών για προώθηση αιτημάτων δανείων και ρυθμίσεων, δηλαδή σε μια τεράστια κηλίδα.

Έτσι αν και αμιγής ιδιωτικός τομέας, ο κλάδος της Γούνας, είχε αρχίσει να εξαρτάται τόσο πολύ από τις κρατικές ρυθμίσεις, ώστε περισσότερο έμοιαζε με την ΔΕΗ ή την Ολυμπιακή, και άλλους προβληματικούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις. Παρά με αιχμή του δόρατος για την ιδιωτική οικονομ,ία με βάση το φιλελεύθερο μοντέλο.

Στα χρόνια αυτά ονόματα και επωνυμίες, στο στερέωμα της Καστοριάς, έκαναν την πορεία τους από την Ανατολή ως την Δύση τους, τον καταποντισμό τους ακριβέστερα. Με αποτέλεσμα σήμερα ο κλάδος να είναι η σκιά του παρελθόντος του.

Ωστόσο ακόμη και ως σκιά του εαυτού της η Γούνα εξακολουθεί να επιτρέπει ακόμη την αισιοδοξία, ότι ίσως κάποια πράγματα να αλλάξουν, ή άλλαξαν ήδη. Προς το καλύτερο φυσικά. Διότι ως τώρα, αλλάζουν προς το χειρότερο.

Η διάσπαση, το σχίσμα των γουνοποιών που προκάλεσε η αποστασιοποίηση του ΣΕΓ (Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών) από την συμμετοχή του σε ενεργό τοπική δράση στον βαθμό της εξίσωσης Καστοριά = Γούνα και το αντίθετο, επιδρά αρνητικά στην ισχύ που θα μπορούσε να έχει ο κλάδος στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε Αθήνα, Κοζάνη, Καστοριά για τον τόπο και την προοπτική του.

Αυτά έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλές φορές. Και μέχρι να πρυτανεύσει η κοινή λογική, ότι δηλαδή είναι αδύνατη η ισχύς χωρίς έδρα, και ότι δεν υπάρχουν πλανόδιοι επιτυχημένοι παρά μόνο εκεί που έχουν ρίζες, οι πολιτικοί κάθε κυβέρνησης, Δήμου ή περιφέρειας, θα μπορούν με την φιλοσοφία του διαίρει και βασίλευε, να αποφεύγουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο.


ΟΔΟΣ 11.5.2017 | 885 | σελ.4


Όμως ειδικά φέτος, η πρωτοβουλία και πρωτοτυπία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» να πραγματοποιήσει το gala της επίδειξης την βραδιά των εγκαινίων, παρέχοντας και δεξίωση στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ (Ντουλτσό), στην καρδιά αλλά και το μαλακό υπογάστριο της παλιάς Καστοριάς, κέρδισε τις εντυπώσεις. Όπως και καρδιές.

Ένα τέτοιο happening έξω από τα λίγα οργανωτικά ελαττώματα που παρουσίασε (ενδεικτικά, δεν υπήρχε φροντίδα για κινητά w.c., επιλέχθηκε να τοποθετηθεί η ορχήστρα κοντά στο μνημείο των Αδελφών Εμμανουήλ και όχι με φόντο τα αξιόλογα αρχοντικά ή έστω με θέα το βουνό της Καστοριάς κ.ο.κ.), προσέδωσε στον «θεσμό» μια νέα δυναμική.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης από την κ. Σταματίνα Τσιμτσιλή και η παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων όπως η κ. Βάνα Μπάρμπα, γνωστή ηθοποιός, με παιδικές αναφορές στην Καστοριά αφού έζησε εδώ με την οικογένειά της για μερικά χρόνια πριν το 1980, που ήδη είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχος Γλυφάδας Αττικής) χάρισε μια άλλη αίσθηση. Έμεινε όμως απορημένη για το πώς είναι δυνατόν η Καστοριά των παιδικών της χρόνων να είχε πνευματικό κέντρο και ένα στόλο κινηματογράφων και σήμερα η οδός Μητροπόλεως να είναι έρημη.

Η παρουσία και άλλων όπως του κ. Λάκη Γαβαλά που είναι «πρέσβης» της Γούνας, γνωστός μόδιστρος και σχεδιαστής και επιπλέον γνωστότατος για την προσωπική του περιπέτεια, που θυμίζει πολύ την Καστοριά αφού είχε άνοδο, ακμή και πτώση. Η εξαιρετική συμφωνική ορχήστρα τζαζ Βορείου Ελλάδος υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Χατζηαναστασίου και η γοητευτική σοπράνο Νίνα Λοτσάρη που ολοκλήρωσε το happening, προσέδωσαν αίγλη και υψηλό επίπεδο, που αρμόζει σε έναν θεσμό με πορεία 42 ετών και σε μια Καστοριά με παράδοση αιώνων στην γουνοποιΐα.

Όλα αυτά, δηλαδή η εξωστρέφεια και οι καινοτομίες, έκαναν για μερικές ώρες κάποιο να μη μπορεί να πιστέψει στα μάτια του για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε λίγες ώρες, η Καστοριά, οι πλατείες της, με λίγη φαντασία, θέληση. Και βέβαια χάρη στην σημαντική εμπειρία και την κοινωνική ισχύ ιδιωτικών φορέων, όπως του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» στην οργάνωση τέτοιων διοργανώσεων. Που θα άξιζε να επιβάλλεται όταν χρειάζεται απέναντι στην γενικευμένη ανικανότητα και απραξία.


Η κεντρική αρτηρία της πόλης, νωρίς το βράδυ την ημέρα των εγκαινίων και του gala της διεθνούς έκθεσης γούνας.


Όλες τις υπόλοιπες ημέρες βέβαια, η κατάσταση ειδικά την νύκτα ήταν θλιβερή όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί «κάτω» (*) στον Δήμο Καστοριάς, δεν είχαν ούτε την πρόνοια να φωταγωγήσουν με τον εορταστικό φωτισμό την κεντρική αρτηρία της Μητροπόλεως, τις 2-3 νύχτες -όπως αντίστοιχα πράττουν σε κάθε βαλκανογιορτή.  Ούτε καν αντικατέστησαν τις καμμένες λάμπες. Όχι ότι θα ζωντάνευε το έρημο και σκοτεινό παλιό κέντρο, αλλά θα είχε ένα συμβολισμό, λεπτό και ευγενή. Μια τιμή και αναγνώριση στο παρελθόν αυτής της κάποτε κραταιής πόλης.

Ώστε παρά τα μικρά προβλήματα, η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, πέρασε θετικά στην ιστορία και θα καταγραφεί ως ορόσημο. Οι διαφωνίες που είχαν στο επίκεντρό τους το πόσο...  προβλήθηκε τουριστικά η Καστοριά αυτό το τετραήμερο, αποδεικνύει ότι χρειάζεται να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος. Ως την ώρα, που θα κρίνουν όσα γίνονται (ή δεν γίνονται) με την Καστοριά και τους Καστοριανούς στο επίκεντρο ενδιαφέροντος. Πρωτίστως και κυρίως -και όχι τους... τουρίστες.

Εν τέλει, χάρη στην διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, μια νέα εποχή μοιάζει να ξαναρχίζει για την Διεθνή Έκθεση Γούνας. Και αυτό είναι κέρδος για τους ίδιους και για τον τόπο. Μπορεί να επιφορτίζει με περισσότερες έγνοιες και καθήκοντα τους διοργανωτές, αλλά ο κύβος ερρίφθη.

Οι προσδοκίες για την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες ακόμη και για την πανδημοτική ύπνωση. Θα γίνει όμως φιλί της ζωής; Ή μήπως είναι ήδη πολύ αργά;



(*)  Το «κάτω» τέθηκε εντός εισαγωγικών «…» επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει ακουστεί ότι δημοτικοί άρχοντες, που ψηφίζονται στην περιφέρεια της Καστοριάς και όχι κυρίως στην πόλη, όταν αναφέρονται στο παλιό αστικό κέντρο της Καστοριάς, το χαρακτηρίζουν «εκεί πάνω».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 885


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ