13.11.17

ΟΔΟΣ: 42 Καστοριά


ΟΔΟΣ 4.5.2017 | 884

Όπως είναι ήδη γνωστό, από σήμερα Πέμπτη 4 Μαΐου, πραγματοποιείται στην Καστοριά η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας που διοργανώνεται από τον ιστορικό Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «ο Προφήτης Ηλίας». Η έκθεση θα διαρκέσει ως αργά το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου 2017 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο της καστοριανής γούνας.

Καθώς σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τον κλάδο και την Καστοριά, θα καταγραφούν οι τάσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως και οι ανάγκες για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην εμπορία και γενικότερη φιλοσοφία της γούνας. Στον τομέα της παραγωγής, αλλά και της εμπορίας. Και γενικά στον τομέα της Καστοριάς.

Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς αποτελούσε παραδοσιακά και από την πρώτη χρονιά της οργάνωσής της το 1976, το μείζον οικονομικό γεγονός της περιοχής, όχι μόνο την εποχή της ακμής της Γούνας και όχι αποκλειστικά για όσους ασχολούνται με τον κλάδο, αλλά, για όλη την πόλη και την περιοχή.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας», η Γουνεργατική Ένωση, το Επιμελητήριο Καστοριάς, μεταξύ μερικών άλλων αποτέλεσαν συλλογικούς φορείς άρρηκτα συνδεδεμένους με την μεταπολεμική εξέλιξη της πόλης. Και την εκτόξευση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων στην ιστορικά καλύτερη από κάθε άποψη περίοδο της πόλης, όταν ήκμαζε η γούνα.

Ώσπου τις τύχες της πολιτικής ζωής και της πόλης, ανέλαβαν πρόσωπα που δεν είχαν ευαισθησίες ούτε αναστολές απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα και πριν το 1990 να εκδηλωθεί το μεγάλο κραχ της Καστοριάς. Μικρές μόνο περίοδοι, με θετικό απολογισμό ευνόησαν κατά κανόνα τις μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες κυρίως περιορίσθηκε η γούνα. Και απέδειξαν ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα, η γούνα εξακολουθεί να αποτελεί πυλώνα για την Καστοριά.

Πολύ περισσότερο η Έκθεση θεωρείται το ύψιστο εμπορικό – οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της Καστοριάς τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ειδικά αφ’ ότου στον αντίποδα της πατριωτικής διάστασης που ενυπάρχει, την Διεθνή Έκθεση Γούνας όπως και κάθε γεγονός που αναδεικνύει την Καστοριά επιτόπου και συνδέεται με την ιστορία της, το παρόν αλλά και το μέλλον της, υπό συνθήκες διάσπασης και διχόνοιας άρχισε να διοργανώνεται η Έκθεση Γούνας στην Αθήνα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), που επιδιώκει να προβάλλει και προωθήσει πρωτίστως τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα των εκθετών του, χωρίς έμπρακτη αναφορά και αντίκτυπο στην ίδια την πόλη της Καστοριάς, που γέννησε την ελληνική γούνα, η πραγματοποίηση της Έκθεσης στην Καστοριά, προσλαμβάνει υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Που δεν αφορούν μόνο τους γουνοποιούς αλλά το κοινωνικό σύνολο. Που κατακερματισμένο όσο ποτέ άλλοτε και καθημαγμένο έως εσχάτων, αγωνίζεται να επιβιώσει στον τόπο. Παρέχοντας προοπτική στο μέλλον.




Για την φετινή διοργάνωση υπάρχουν εξαιρετικές προβλέψεις, έστω και σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που ωστόσο δεν μειώνει την εξωστρέφεια και επιθετικότητα της διοργάνωσης. Έχουν ληφθεί, σύμφωνα με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γουνοποιών, όλες εκείνες οι μέριμνες που καθιστούν άψογες τις υποδομές και αισιόδοξες τις εκτιμήσεις, ενώ θα πραγματοποιηθούν μέχρι και διεθνείς πτήσεις στον αερολιμένα Αριστοτέλης. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το Δ.Σ.του Συνδέσμου Γουνοποιών και οι φορείς της οργάνωσης, θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο.

Βεβαίως τα αμιγώς οικονομικά αποτελέσματά της, θα φανούν μετά το πέρας της λειτουργίας της, ωστόσο δεν μπορεί παρά να σχολιαστεί με κάθε έπαινο η πολύ τολμηρή και θετική πρωτοβουλία όλων των διοργανωτών να παρουσιάσουν το gala της επίδειξης (και να παραθέσουν κοκτέϊλ – μπουφέ στην συνέχεια) για πρώτη φορά, στην ιστορική πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ («Ντολτσού»), σε ένα από τους παραδοσιακούς πυρήνες της παλιάς Καστοριάς, που ήκμασε ειδικά κατά την μεσαία και ύστερη περίοδο της οθωμανικής κατοχής. Και περιβάλλεται από ενδιαφέροντα και όμορφα αρχοντόσπιτα, αλλά και μια μεγάλη ιστορία.

Η πραγματοποίηση αυτής της υψηλών standards εκδηλώσεως σε εξωτερικό περιβάλλον, με φυσικό σκηνικό την ίδια την πατρίδα της ελληνικής γούνας, αποτελεί κατά βάση μια απλή ιδέα. Ως σήμερα όμως κανείς δεν την είχε σκεφθεί. Ίσως επειδή ποτέ ως σήμερα δεν ήταν τόσο κατακερματισμένος ο κόσμος της γούνας και απροκάλυπτη η αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην Καστοριά από προσωπικές επιλογές στενής κερδοσκοπίας. Πάντως, η ιδέα δηλώνει την άρρηκτη σύνδεση της πόλης με τον κλάδο της γούνας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και με την προοπτική του μέλλοντος.

Ταυτόχρονα δηλοποιεί ακόμη περισσότερο το ηθικό πλεονέκτημα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο προφήτης Ηλίας», απέναντι σε κάθε διασπαστική κίνηση και αναμένεται στις επόμενες διοργανώσεις των ετησίων Διεθνών Εκθέσεων, όχι μόνο να επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές και ιστορικές περιοχές με τα αξιόλογα τοπικά μνημεία, αλλά και να εμπλουτίσει την διοργάνωση διευρύνοντας το κοινωνικό υπόβαθρο της Διεθνούς Εκθέσεως Καστοριάς.

Και βοηθώντας την να καταστήσει σαφές στα κέντρα λήψης αποφάσεων ότι η γούνα είναι η εξίσωση της Καστοριάς. Ακόμη και σήμερα.


Φωτογραφία: Η Renée Fleming με γούνινο παλτό στον ρόλο της μαρκησίας Μαρασλίν, του “Ιππότη με το Ρόδο” του Richard Strauss, που θα αναμεταδοθεί απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς, το μεθεπόμενο Σάββατο 13 Μαΐου 2017 ("εδώ"). Φωτογραφία: Catherine Ashmore.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 884



Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ