7.5.17

Έκθεση Γούνας: Στοιχεία β' ημέρας




893 επισκέπτες υποδέχθηκε το Κέντρο Γούνας Δυτικής την δεύτερη ημέρα της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς

Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, την 2η ημέρα της λειτουργίας της, μετά και από την έλευση της δεύτερης πτήσης charter από την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου πέρασαν 893 εμπορικοί επισκέπτες από τις εξής χώρες:

1. ΑΡΜΕΝΙΑ
2. ΑΓΓΛΙΑ
3. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
4. ΑΥΣΤΡΙΑ
5. ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
6. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
7. ΚΥΠΡΟΣ
8. ΔΑΝΙΑ
9. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
10. ΓΑΛΛΙΑ
11. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
12. ΕΛΛΑΔΑ
13. ΚΙΝΑ
14. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
15. ΙΤΑΛΙΑ
16. ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
17. Ν. ΚΟΡΕΑ
18. ΛΙΒΑΝΟΣ
19. ΛΕΤΟΝΙΑ
20. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
21. ΠΟΛΩΝΙΑ
22. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
23. ΡΩΣΙΑ
24. ΣΕΡΒΙΑ
25. ΣΟΥΗΔΙΑ
26. ΙΣΠΑΝΙΑ
27. ΤΟΥΡΚΙΑ
28. ΟΥΚΡΑΝΙΑ
29. ΗΠΑ
30. ΚΑΝΑΔΑΣ
31. ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ




* * *

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: 
"Οι άνθρωποι της γούνας δείχνουν το δρόμο!"

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε η τελετή εγκαινίων της 42ης Έκθεσης Γούνας στην Καστοριά. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γουνοποιών Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, μετά από μια δύσκολη μια τριετία για την παραγωγή της γούνας ο κλάδος ανακάμπτει. Μια ανάκαμψη που είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της προσπάθειας, που κατέβαλλαν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο.Η ανάκαμψη αποτυπώθηκε στην μεγάλη συμμετοχή: α) εκθετών που κάλυψαν κατά 100% τον εκθεσιακό χώρο, β) εμπορικών επισκεπτών από 40 χώρες και ιδιαίτερα από τις σημαντικές αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ν. Κορέας. Η κεντρική επίδειξη μόδας στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, την πλατεία Ντολτσό, υπήρξε από τα πλέον φωτεινά σημεία της όλης διοργάνωσης, που στοχεύει και στην τουριστική ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, η Καστοριά χάρη σε έργα όπως το σύγχρονο αεροδρόμιό της, το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς μέσω των αναπλάσεων του ιστορικού της κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης, μπορεί βάσιμα να ελπίζει στην επιχειρηματική και τουριστική άνθιση της.

Δυστυχώς, στην προσπάθεια αυτή η Περιφερειακή Αρχή, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε καλή στα λόγια και ανύπαρκτη στα έργα. Η απουσία του κ. Καρυπίδη κρίθηκε απ' όλους ως απόλυτα δικαιολογημένη καθώς στα εγκαίνια της περυσινής έκθεσης είχε υποσχεθεί:
-χρηματοδότηση εργασιακού προγράμματος για 500 ανέργους (κατάρτιση, συμβουλευτική, πιστοποίηση)
-χρηματοδότηση δράσεων για τον κλάδο της γούνας, με την προϋπόθεση πως θα υπήρχε το σχετικό Business Plan. Η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου και το Επιμελητήριο, το ολοκλήρωσαν εγκαίρως, χωρίς ωστόσο να γίνει καμιά κίνηση για την χρηματοδότησή του απ'την Περιφέρεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό έκπληκτοι όλοι οι παρόντες ακούσαμε τον υπουργό Οικονομίας να εξαγγέλλει από το βήμα των εγκαινίων πως "θα εκπονηθεί το Business Plan"! Δηλαδή, ο κ. Καρυπίδης όχι μόνο δεν τίμησε την προσπάθεια των γουνοποιών, αλλά ξέχασε και να ενημερώσει σχετικά το αρμόδιο υπουργείο για την ύπαρξη του Business Plan! Οπότε, δικαιολογημένα κρύφτηκε. Ο κ. Καρυπίδης μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται στα καταφύγια των ανέξοδων υποσχέσεων του, αλλά η ανάκαμψη της γούνας είναι πλέον γεγονός και οι προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων και μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορούν να εξαρτώνται απ' την ανευθυνότητα όσων θεωρούν πως διοικώ σημαίνει μόνο παχιά λόγια. Γι' αυτό εμείς τασσόμαστε στο πλευρό τους και μαζί τους θα δώσουμε τον αγώνα για να κερδίσουν όσα δικαιούνται μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πιστεύουμε πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
περιφερειακή σύμβουλος
επικεφαλής του Συνδυασμού «Ελπίδα» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ