6.10.23

ΟΔΟΣ: Kastoria Metropolitana


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Καρατομήθηκε και το υπέροχο πλατάνι που δέσποζε στο πλάτωμα μπροστά από την είσοδο του πρώην καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.


Και «δένει το θέαμα» υψηλής πνευματικής ανάτασης στην Καστοριά του Κόσμο και του πολιτισμού. 


Η Καστοριά των τουριστών και του… πολιτισμού, είναι τώρα και… διαδραστική. Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ότι η παλιότερη πόλη εκκενώνεται και ερημώνει από κατοίκους και υποδομές, όπως για παράδειγμα από τα τραπεζικά καταστήματα. Με τελευταία χρονικά και χειρότερη περίπτωση, την εγκατάλειψη του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. 

Που άδειασε το σπουδαίο αρχιτεκτονικά ιδιόκτητο κτήριο, στην οδό 11η Νοεμβρίου. Το οποίο κάποτε φιλοξενούσε ιλιγγιώδεις οικονομικές συναλλαγές των ιδιωτών της Καστοριάς. Όμως ταυτόχρονα φιλοξενούσε στους κοινόχρηστους χώρους του και σπουδαίες συλλογές έργων τέχνης. Ελλήνων δημιουργών: Πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά. 

Τώρα εγκατέλειψε το σπουδαίο αυτό κτήριο, που είχε αναγορευθεί σε τοπόσημο. Το παράτησε χωρίς να ανοίξει μύτη. Αδιαμαρτύρητα. Χωρίς κανείς να αντιδράσει. Ταυτόχρονα εγκαταλείφθηκε και μια λαμπρή οικονομική και κοινωνική ιστορία πολλών δεκαετιών. Καθώς στην Εθνική Τράπεζα της Καστοριάς, γράφτηκε μια χρυσή σελίδα του παρελθόντος της πόλης. Είχε βέβαια προηγηθεί χρονικά η εγκατάλειψη του άλλου ιδιόκτητου κτηρίου, της θυγατρικής Εθνικής Κτηματικής πολύ κοντά στην πλατεία Δαβάκη – που εσχάτως τοποθέτησαν προστατευτικά πτώσεων. 

Και όλα αυτά χωρίς καμμιά αντίσταση, από κανένα. Ούτε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, έτσι για τα μάτια. Δήμαρχος, βουλευτές, περιφερειακοί, πολιτευτές, δεν φιλοτιμήθηκαν ούτε για μια δήλωση διαφωνίας, συμβολική έστω για το ότι εγκατέλειπε την ιστορική αυτή θέση του ένα εμβληματικό κατάστημα τράπεζας.

Της Εθνικής Τράπεζας και ότι αυτή η πράξη θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Σταμάτησαν να εκδίδουν ανακοινώσεις όχι μόνο οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, αλλά ακόμη και οι απλοί Σύλλογοι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτε.

Όπως δεν έγινε από κανένα και το παραμικρό σχόλιο για το ότι φεύγοντας οι τράπεζες, από τα παλιότερα κτήριά τους στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης που ήταν γνωστό σαν "Κάτω Αγορά", κόβονται και τα δένδρα που κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους. Αφήνοντας πίσω τους καμμένη γη. 

Έτσι καρατομήθηκε και το υπέροχο πλατάνι που δέσποζε στο πλάτωμα μπροστά από την είσοδο του πρώην καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας (φωτογραφία επάνω). Και ήταν το τελευταίο πλατάνι, το μοναδικό πριν τις ανηφόρες, χαρίζοντας σκιά στο προαύλιο της Τράπεζας που τώρα μοιάζει κι αυτή να στοιχειώνει. 

Με τόσα έρημα και εγκαταληφθέντα σπίτια, πολυκατοικίες, τράπεζες, εργαστήρια, καταστήματα, σχολεία, γειτονιές, θα άξιζε κάποιος να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα. Και να το αφιερώσει στον βίο και την πολιτεία των εκλεγμένων. Να το προβάλλει πανελληνίως. Για να δημιουργηθεί τουριστικό ρεύμα προς την έρημη πόλη. Την πόλη την βουβή. 

Το απίστευτο είναι ότι στην θέση του πλατανιού της άλλοτε Εθνικής, φύτεψαν κάτι επίσης απερίγραπτα κωμικά, λουλουδάκια για παιδάκια. Που κάνουν την σύγκριση με ό,τι υπήρχε στην περιοχή, αξιοθρήνητη. Για την ώρα ευτυχώς δεν έβαλαν (και) εκεί βυζαντινή σημαία. 

Μια σημαία σαν κι αυτές που φυτρώνουν παντού σ’ αυτή την πόλη. Σαν να θέλουν να συμβολίσουν σιωπηλά το «πάλι με χρόνια με καιρούς». Υπάρχουν όμως κοντά στα λουλουδάκια, οι καλλιτεχνικοί ζωγραφισμένοι κάδοι. Κοινώς οι τενεκέδες λαδιού και τυριού. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Δημαρχείο Καστοριάς, χριστουγεννιάτικος διάκοσμος 365 ημέρες τον χρόνο.


Και «δένει το θέαμα» υψηλής πνευματικής ανάτασης στην Καστοριά του Κόσμο και του πολιτισμού. Που διαθέτει ζωγραφισμένους τενεκέδες και στην οδό Μητροπόλεως, που ευτυχώς γι’ αυτούς (τους πραγματικούς τενεκέδες) ακόμη κανείς δεν τους χαρακτήρισε ως «μητροπολιτικούς», μιας και βρίσκονται στην οδό Μητροπόλεως. 

Όπως χαρακτήρισαν (βάφτισαν) μητροπολιτική την…  παιδική χαρά που ανακαινίζεται στην περιοχή κοντά στα Πετσιά. «Μητροπολιτική» παιδική χαρά στην Καστροπολιτεία. 

Να το διαβάζεις και να μη πιστεύεις στα μάτια σου, ότι οι ανακατασκευές στις «Κούνιες» περιγράφονται ως «Μητροπολιτικές», που μάλιστα θα προκαλέσουν... «επισκεψιμότητα από όλη την Δυτική Μακεδονία»!! Και ότι θα αναβαθμίσουν εμπορικά και.. τουριστικά την περιοχή. 

Σε μια Καστοριά που επίσης είναι all year στολισμένη. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπιόνια και γιρλάντες παραμένουν στα δένδρα με αποτέλεσμα την σίγουρη καταστροφή τους. Ακόμη και μπροστά από το δημαρχείο! (φωτογραφία)

Κάπου κάπου μπορεί να βρει κάποιος και πασχαλιάτικα αυγουλάκια δίπλα σε χριστουγεννιάτικα στολίδια. Οι τέσσερις εποχές που θα έλεγε και ο μουσουργός σε μια εκδοχή Καστοριάς. Τέσσερις εποχές σε live δρώμενο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1178.

Σχετικά:




9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/23

    Εεμ, το πλατάνι εμποδίζει να βάλουμε τραπέζια, και αν κάνουμε τον δρόμο πεζόδρομο τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/23

    Μα γιατί τόσο μίσος από τη Δημοτική Αρχή για τα δέντρα; Τι τους φταίνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/10/23

      Όχι δημοτική αρχή από τους ψηφοφόρους να λές γιατί αυτοί εκλέγουν….

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/10/23

      Το 1950 έκοβαν με μανία τα δέντρα και ασφαλτόστρωναν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Μερικοί άνθρωποι έχουν τις συνήθειες που είχε και ο παππούς τους πριν εβδομήντα χρόνια. Αύριο έχουμε την ευκαιρία να τους στείλουμε σπίτι τους.

      Διαγραφή
  3. Sevasti Pesxou [fb]6/10/23

    Κόπηκαν τόσα δέντρα ΑΔΙΚΑ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/10/23

    Οι τενεκέδες είναι επόμενο να βάζουν παντού τενεκέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sama Maria [fb]10/10/23

    Το πλατάνι αυτό δυστυχώς έπεσε θύμα βάναυσου κλαδέματος και δηλητηριασμού από απορρυπαντικά όσο λειτουργούσε η τράπεζα…Θα μπορούσε να φυτευθεί ένα δέντρο στην θέση του αλλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nektaria Kallergi [fb]10/10/23

    Ομπρέλες και το καλοκαίρι για προστασία από τον ήλιο καθώς δέντρο στο τέλος δε θα υπάρχει ούτε για δείγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη Γεωργίου [fb]11/10/23

    Το είδαμε και αυτό.
    Την Κυριακή των εκλογών που γύρισα.
    Και βάλανε κάτι κοφτερές πέτρες και λίγα λουλούδια. Να πέσει καποιoς να σπάσει το κεφάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ