12.12.16

ΟΔΟΣ: Χόρτο βοσκής


ΟΔΟΣ 23.6.2016 | 841

Τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή την περίοδο της Πεντηκοστής, η εικόνα της Καστοριάς, νύχτα ή ημέρα ήταν απογοητευτική. Ερημιά, σκοτάδι, υποβάθμιση. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτό συνέβη εξ αιτίας της ζέστης. Αλλά της (άλλης μιας ακόμη) «παράδοσης», σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες ξεκινούν τα πρώτα θαλασσινά τους μπάνια κάθε χρόνο τις αντίστοιχες ημέρες. Ή αν οφείλεται κυρίως στην αποτυχία των πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά και αφορούν την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων. Και βέβαια τον «τουρισμό» που αποτελεί το… βαρύ πυροβολικό των συνδυασμένων αποτυχιών.

Έτσι με τους δρόμους έρημους, μισοσκότεινους από τους σπασμένους και καμμένους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού, τους δρόμους σκαμμένους από λακκούβες, τα πεζοδρόμια με ανατρεπόμενα πλακάκια και κρατήρες, τους ανοικτούς χώρους κατά κανόνα χορταριασμένους και ρυπαρούς, η Καστοριά παρουσίασε εικόνα συνολικής υποβάθμισης, σχεδόν παντού. Και όχι μόνο στο παλιό ιστορικό της κέντρο. Ώστε να είναι σαφές ότι η κρίση της Καστοριάς είναι ιογενής και μεταδίδεται, με αποτέλεσμα να γίνει ενδημική και να αφορά πλέον το σύνολο της πόλης.

Μάταια θα ανέμενε κάποιος να συναντήσει τον κολυμβητή και δοκιμαστή των νερών της λίμνης, αντιδήμαρχο Καστοριάς κ. Δημήτριο Πετρόπουλο, λουόμενο να κολυμπά στα βαθειά χορταριασμένα νερά της λίμνης, ή να απολαμβάνει τον ήλιο σε μια από τις πολλές πλαζ του αξιώματος «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», με το οποίο ανήγγειλε πριν μερικούς μήνες την αξιοποίηση της παλιάς «πλάζ», την μεταφορά αμμουδιάς και την δημιουργία και άλλων παρομοίων στην παραλίμνια όχθη.

Θα απουσίαζε ίσως σε ένα ταξιδάκι προώθησης του «συγκριτικού τουρισμού» στους άσπονδους φίλους Ρώσους. Μόνο που δεν ήταν ορατή ούτε και η «γαλάζια σημαία» των καθαρών νερών της λίμνης, την οποία υποσχέθηκε ο ίδιος (;) σε ένα κρεσέντο δημοτικής ουτοπίας.

Έτσι για πρώτη φορά, το προηγούμενο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, δηλαδή η «άνω αγορά», δεν ήταν μόνη στην μοναξιά της. Επιβεβαιώνοντας την κριτική ότι πλανάται ή απατάται κάθε πολιτική ανάπτυξης που δεν αναδεικνύει τα πραγματικά πλεονεκτήματα της Καστοριάς: Τα μνημεία της.

Στην περίπτωση του παλιού ιστορικού κέντρου επιβεβαιώθηκε ότι καμιά πρακτική σημασία δεν είχε, και τα τελευταία πολλά χρόνια, καμιά αλλαγή δεν προωθήθηκε ποτέ και από κανένα για ολόκληρη την ψηλή ζώνη της πόλης, με επίκεντρο την πλατεία Ομόνοιας.

Με αφορμή τα κρούσματα διαρρήξεων σε βιτρίνες ισόγειων καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως πριν μερικές εβδομάδας, η ΟΔΟΣ είχε αναφερθεί περιληπτικά στην φαινομενική κακοδαιμονία της «άνω αγοράς», του «ιστορικού κέντρου» όπως περιγράφεται χαιρέκακα και σαρκαστικά τα τελευταία χρόνια η περιοχή του άλλοτε πυκνοκατοικημένου αστικού κέντρου της πόλης. Στο οποίο απέμειναν τελικά ελάχιστα καταστήματα και υποτυπώδης δραστηριότητα. Το φάντασμα του εαυτού του, όπως τις προηγούμενες ημέρες η Καστοριά θύμιζε συνολικά το φάντασμα του δικού της εαυτού.

Μετά τις ανακοινώσεις και του συλλόγου «Ομόνοια» ύστερα από τις διαρρήξεις, με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος έκανε άθελά του αποκαλύψεις. Με αφορμή τα όσα είπε για ένα από τα εμβληματικά νεώτερα κτήρια της περιοχής. Και πιο συγκεκριμένα για το ακίνητο, σημερινής ιδιοκτησίας της Ι. Μητροπόλεως, που για πολλές δεκαετίες στέγασε κοσμικό και το πιο κεντρικό καφενείο της πόλης.

Ένα χαρακτηριστικό κτήριο της παλιάς Καστοριάς, που ανακαινίσθηκε με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς επί Κωνσταντίνου Λιάντση, για να στεγάσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Καστοριάς. Δηλαδή να χρησιμοποιηθεί με τρόπο συμβατό με τον χαρακτήρα του θαυμάσιου κτηρίου και την φυσιογνωμία του ιδιοκτήτη.

Από αυτό, μάθαμε την αλήθεια:
Παρά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν για το ίδιο -520.000,00 ευρώ συγκεκριμένα – και άλλα ακόμη περισσότερα για την ανακαίνιση και προετοιμασία της περιοχής για την ανάδειξή της, και αυτό το κτήριο, για πάνω από 5 χρόνια τώρα ρημάζει ανακαινισμένο.

Οι αγωνίες και οι έμπρακτες προσπάθειες του τ. νομάρχη Καστοριάς κ. Κωσταντίνου Λιάντση για την σωτηρία του παλιού κέντρου, εγκαταλείφθηκαν από επιγόνους, διαδόχους και αντικαταστάτες.


* * *


Αν και διατηρητέο, η νότια πλευρά του εξαίσιου κτηρίου κατεδαφίστηκε (νόμιμα;), προφανώς για τις ανάγκες της… τοποθέτησης της αντλίας θερμότητας, αλλά προέκυψε η ασθένεια του μηχανικού, για δικαιολογία της 5ετούς καθυστέρησης

* * *

Προφανώς το γεγονός ότι οι περισσότεροι επόμενοι, δεν γνωρίζουν τίποτε επαρκώς (και πέρα από το κλισέ των 72 βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών για την πόλη και τα μνημεία της) διαδραματίζει τον ρόλο του. Και δραματοποιεί άλλοτε ως κωμωδία, άλλοτε ως τραγωδία ή και φάρσα την ίδια κακοδαιμονία.

Για το συγκεκριμένο κτήριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. αντιπεριφερειάρχη, αποκαλύφθηκε ότι εγκαταλείφθηκε επειδή δεν…χωρούσε σ’ αυτό η αντλία θερμότητας. Αλλά και διότι ο επιφορτισμένος μηχανικός της αρμόδιας υπηρεσίας… αδιαθέτησε. Ενώ δεν θα έπρεπε. Όποιος και να είναι αυτός. Τέτοιες ήταν οι διευκρινιστικές δηλώσεις.  Έτσι τώρα πια το κτήριο όχι μόνο είναι εγκαταλειμμένο αλλά χρειάζεται εκ νέου ανακαίνιση. Σωτηρία από τους σωτήρες του.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργική αξιοποίησή του, προφανώς και αυτή θα επίκειται. Αρκεί να αποσυναρμολογηθεί ή τεμαχιστεί η αντλία θερμότητας. Ή να λειτουργεί… αποκλειστικά τους θερινούς μήνες. Ή να μην κάθεται στα ρεύματα του αέρα με ανοικτές τις πόρτες ο υπεύθυνος μηχανικός της αποκεντρωμένης διοίκησης, και ασθενήσει για άλλα 5 χρόνια. Ή να τελειώσει τα μπάνια του στην λίμνη ο δημοτικός υπεύθυνος.

Την ίδια στιγμή όλες οι λοιπές πόλεις της χώρας, γεμίζουν αξιοποιημένα μνημεία και αποκτούν νέες υποδομές. Ζουν. Όσοι απέδρασαν από την Καστοριά το περασμένο τριήμερο, θα είχαν ασφαλώς την ευκαιρία να το διαπιστώσουν.

Και εάν πάλι δεν συνέβη, δεν συμβαίνει, ούτε συμβεί τίποτε απ’ όλα αυτά, δεν πειράζει. Η λίμνη έχει ήδη τόσο πολύ χόρτο βοσκής, να θρέψει κατοίκους και περίεργους, που μπορεί να εξαχθεί ως παγκόσμια καστοριανή πατέντα. Κουτόχορτο της Καστοριάς από την Κυανή Ακτή της λίμνης. Την αντλία θερμότητας, την Ι. Μητρόπολη, την ασθένεια του πολιτικού μηχανικού και του τουριστικού θαύματος της Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 841

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ