20.2.17

ΟΔΟΣ: «Διαδραστικές» συμπεριφορές


ΟΔΟΣ 22.9.2016 | 852

Τυπικά τουλάχιστον, τα δύο σημαντικά γεγονότα των ημερών, δηλαδή η εκφρασθείσα απόφαση του δημάρχου Καστοριάς με την συμπλήρωση δύο ετών θητείας, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό των αντιδημάρχων Καστοριάς, και η είδηση ότι ιδιώτης με αστυνομικό που υπηρετούσε επί πολλά χρόνια στην Καστοριά, συνελήφθησαν για μεταφορά τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών (ινδικής κάνναβης), μεταξύ τους μοιάζουν κάπως άσχετα. Και μπορεί να είναι άσχετα. Ως ένα βαθμό μόνο.

Στην ουσία τους, υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος. Ένας δεσμός. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ίδια την Καστοριά. Την οποία αφορούν και εγγίζουν τα δυο θέματα. Και κατά κάποιο τρόπο, σκιαγραφούν το περιεχόμενο. Το περίβλημα και το επίπεδό της. Τον κοινό παρονομαστή των δύο γεγονότων.

Η διακίνηση -τόσο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών- προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Διότι δεν πρόκειται για μια «συνηθισμένη» υπόθεση τοπικού ή προσωπικού χαρακτήρα και έκτασης. Αλλά και επειδή από τα πρώτα συμπεράσματα, επιτρέπεται η υπόνοια ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, στο πλαίσιο μιας οργάνωσης. Εντυπωσιακά μεγάλων παρανομιών που εξυφαίνονται διεθνώς. Με σταυροδρόμι, ή στην διαδρομή των οποίων βρίσκεται η Καστοριά.

Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά, άγνωστης προέλευσης, ταξίδεψαν από Αλβανία δια μέσου της Καστοριάς. Και είχαν προορισμό μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές. Αυτό συνέβαινε για καιρό. Και ενδεχόμενα να αφορά ένα ολόκληρο κύκλωμα και άλλων, ακόμη υπεράνω κάθε υποψίας συμπολιτών. Ευυπόληπτων και επιτυχημένων. Που για την ώρα πάντως, τους «σώζει» ο κανόνας της σιωπής. Αν κάποιοι πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο και περιορισμένο, ή πλανώνται ή παραπλανούν.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι ότι εκτός από τον ιδιώτη, εμπλέκεται και κάποιος ο οποίος μέχρι την ημέρα εκείνη, ήταν αστυνομικός. Φρουρός του νόμου και εφαρμοστής του. Εκ των πραγμάτων, απολάμβανε μεγαλύτερης υπόληψης και κάποιου περίεργου σεβασμού -που δεν απέχει πολύ από το δέος.

Μέχρι βεβαίως που αποκαλύφθηκε η διπλή (τουλάχιστον διπλή) ζωή. Το πρωΐ ευυπόληπτος, ενώ το βράδυ κοινός εγκληματίας. Βαρέως τύπου, και όχι απλά παραβάτης του νόμου.

Αυτά βεβαίως δεν συμβαίνουν μόνο στην Καστοριά. Προφανώς γίνονται κι’ αλλού στον κόσμο και στην υπόλοιπη Ελλάδα –όσο μπορεί να υποθέσει κανείς. Στα σίγουρα πάντως γίνονται στην Κολομβία, στην Νικαράγουα. Και γενικά σε παραδείσους των ναρκωτικών. Όπου δρουν συμμορίες και καρτέλς.

Και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή, σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία και την Καστοριά. Η οποία λειτούργησε ως παράδεισος θεαματικής και θρασύτατης εμπορίας ναρκωτικών. Σε σύγχρονα καραβάνια υπό την «υψηλή» προστασία αστυνομικού, που ίσως και να εξασφάλιζε εσωτερική πληροφόρηση. Για πόσο καιρό άραγε; Κανείς δεν ξέρει ακόμη, και ίσως να μη μαθευτεί ποτέ.

Έτσι το συμβάν συνδέεται αναπόφευκτα με την κοινωνική του διάσταση με την Ελληνική Αστυνομία. Όχι μόνο για το γεγονός ότι ο ένας κατηγορούμενος ήταν εν ενεργεία στέλεχός της. Αλλά και για την σημαντική επιχείρηση και επιτυχία της να διεμβολίσει το παράνομο κύκλωμα. Που εκτός των άλλων, αφορούσε και ένα «δικό» της.

Με την έννοια αυτή, κάθε προσπάθεια γενίκευσης και ταπείνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, χλευασμού της ή και στιγματισμού της, δεν είναι δικαιολογημένη, ούτε λογική. Όπως κάθε οργανισμός, έτσι και η Αστυνομία έχει παράσιτα. Χωρίς όμως αυτό να μειώνει την σημασία της. Ώστε τα όσα κάπως αναχρονιστικά ακούστηκαν σε βάρος της, να είναι απολύτως άδικα και αδικαιολόγητα. Οι γενικεύσεις και οι συνολικές ενοχοποιήσεις, αποτελούν την αρχέγονη μορφή της πιο συντηρητικής αντίληψης.

Το εάν υπάρχουν και άλλοι αστυνομικοί, των οποίων η παράνομη δράση εξακολουθεί να συγκαλύπτεται από την ιδιότητά τους, δεν αποτελεί ρεαλιστικό ερώτημα: Φυσικά (θα) υπάρχουν. Όποιος το αρνείται, ζει σε άλλον πλανήτη, ή απλά υποκρίνεται. Επιπλέον γενικεύει το ίδιο άδικα, όσο γενικεύουν οι επικριτές του αστυνομικού σώματος.

Αλλά αυτά δεν μειώνουν την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, που εδώ και αρκετά χρόνια κρίνεται θετικά. Συνεργός της Δημοκρατίας. Πάντως επαρκέστερη από τις επιδόσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως του Δήμου Καστοριάς. Ο οποίος αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το αναγκαίο κοινωνικό και ηθικό περιβάλλον ανενόχλητης δράσης του κυκλώματος και των δυο συλληφθέντων. Με την Καστοριά να αποτελεί το θέατρο και των δύο γεγονότων της εβδομάδας. Των 2,5 για την ακρίβεια, διότι ξαφνικά προστέθηκε και πάλι ο κύριος Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος Καστοριάς.

Σε μια πόλη, χωρίς αρχές, χωρίς εμφανή προσπάθεια, χωρίς αξιόλογα επιτεύγματα. Χωρίς κάποιος να θέτει στόχους και να επιχειρεί βελτιώσεις και επιτυχίες, σε μια πόλη βουβή και εσωστρεφή, βαθύτατα αναχρονιστική και οπισθοδρομική –όπως η τάση αυτή τεκμηριώνεται από τον φανατισμό της προσήλωσης στο παρελθόν και την υποτιθέμενη λαϊκή παράδοση– είναι φυσικό να ενθαρρύνονται τέτοιες «διαδραστικές» συμπεριφορές. Και ποιος άραγε να ξέρει πόσες άλλες.

Και εδώ είναι που «κολλάει» το δεύτερο γεγονός: Η απόφαση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή να αντικαταστήσει όλους, ή μερικούς μόνο από τους αντιδημάρχους του. Χωρίς να διευκρινισθεί ότι θα αντικατασταθούν όλοι, δηλαδή και οι επιτυχημένοι όπως -για παράδειγμα- ο κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου. Που ακόμη κι’ αν μπορούσε να πετύχει περισσότερα, ωστόσο βελτίωσε τις προσδοκίες και αναβάθμισε το ισοζύγιο.

Ή μόνο κάποιοι, αμφιλεγόμενοι στις ενέργειές τους, σαν τον κ. Δημήτριο Πετρόπουλο για παράδειγμα. Που από την αρχή του χρόνου βρίσκεται διαρκώς στο «επίκεντρο» της δημοσιότητας. Πολύ περισσότερο που με ενέργειές του, προκάλεσε την επιβολή προστίμου σε βάρος του Δήμου Καστοριάς, σε βάρος δηλαδή των δημοτών. Για την παράνομη –σύμφωνα με τις αρχές– εναπόθεση άμμου στην θέση της παλιάς πλαζ.

Αλλά επιπλέον, με τις πρωτοφανείς –ακόμη και για τον ίδιο– δηλώσεις του, με τις οποίες επιχείρησε να κηρύξει αντάρτικο πόλεως, ανυπακοή στις κρατικές αρχές. Και να πλαισιώσει (μαντρώσει) στο ίδιο κάδρο όλη την δημοτική αρχή για τις δικές του ιδέες. Οι οποίες εκτός από το πρόστιμο, επισείουν και ποινικές ευθύνες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, μια ακόμη εξίσωση και ταύτιση –όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Αστυνομίας– ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες την Καστοριά. Όχι μόνο επειδή ο δήμαρχος Καστοριάς, με ένα μη αναμενόμενο τρόπο, επιφύλαξε στον εαυτό του το απόλυτο δικαίωμα να ανακοινώσει, όταν και αν αποφασίσει ο ίδιος τις επιλογές του. Ούτε επειδή την μια μέρα ζήτησε (και έλαβε) τις παραιτήσεις τους, και την επόμενη ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιοι κατά κάποιο τρόπο… υπηρεσιακοί, μεταβατικοί αντιδήμαρχοι. Μέχρι να πάρει τις τελικές αποφάσεις του…

Αλλά και επειδή με σαφήνεια ξεκαθάρισε το αναπάντεχο. Ότι θεωρεί όλους ανεξαιρέτως τους συμβούλους του, ικανούς και άξιους και δυνητικά αποτελεσματικούς να είναι αντιδήμαρχοι. Κι’ όμως το είπε. Εξίσωσε απόλυτα τους πάντες, έστω και στα λόγια. Ισοπεδωτική και άδικη πολιτικά αντίληψη, που εξ ορισμού είναι αδιανόητη.

Έστειλε με αυτόν τον τρόπο λάθος μήνυμα. Ότι δηλαδή μπορεί κάποιος, χωρίς προσπάθεια και ικανότητες, να απολαύσει αναγνωρίσεις, τιμές, αγαθά και ελέη. Όπως ο αστυνομικός της υπόθεσής μας. Και ο απερχόμενος (;) αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, που η συμπεριφορά του παραπέμπει σε Απόστολο Γκλέτσο και Ηλία Ψινάκη.

Όπως ο Μαδούρο στην Βενεζουέλα, έτσι και ο ίδιος στην Καστοριά, οργανώνει λαϊκή αντεπανάσταση. Εναντίον του κράτους της Αθήνας και της Κρήτης επικαλούμενος και άλλα πολλά απαράδεκτα που κάνουν την περίπτωση των πολιτικών του πράξεων, ιδιαίτερη. Στην αθώα περίπτωση. Γιατί, άγνωστο είναι αν οι αντικρατικές κορώνες του, έχουν άλλη αιτιολογία. Τέτοιο μένος για την Κρήτη και μια κρατική υπάλληλο, που έπραξε προφανώς το καθήκον της είναι παράξενο.

Σίγουρα πάντως την ευθύνη από εδώ και πέρα της αντιμετώπισης αυτού του περιέργου φαινομένου, αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. δήμαρχος Κάστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής. Τις άλλες πτυχές και ειδικά τις τυχόν αξιόποινες, προφανώς θα κινήσει άλλη αρχή. Καθώς όπως και στην περίπτωση του αστυνομικού αποδείχθηκε, το άσυλο δεν ισχύει για πάντα.

Κακό μήνυμα κάθε ένα απ’ αυτά τα γεγονότα. Κακώς εννοούμενο και συμφραζόμενο σε ένα λαό και μια πόλη που θα έπρεπε να αισθάνεται συντριβή και ντροπή από την σύλληψη των δραστών της τεράστιας διακίνησης.

Και από το γεγονός ότι ο ένας αντιδήμαρχος πολιτιστικών (που εννοείται παραιτήθηκε δύο φορές) μπαζώνει την πλαζ και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να κολυμπά στην λίμνη, και ο άλλος αντιδήμαρχος (πολιτισμού κι’ ο ίδιος) να καλεί με δηλώσεις του τους δημότες να μην κάνουν το λάθος και κολυμπήσουν.

Και τον κ. Ανέστη Αγγελή να μην έχει παρέμβει ακόμη, όχι μόνο για την υπόθεση «μπάνια στην λίμνη», αλλά και για το ότι οι δημότες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο για μια ολοφάνερα αυθαίρετη τουλάχιστον ενέργεια.

Διότι, αυτή ακριβώς η κατάσταση, πείθει ότι ο Δήμος Καστοριάς, δεν πέτυχε. Δεν πέτυχε να πράξει όχι μόνο αυτά που απαιτούν χρήμα, αλλά και αυτά που απαιτούν αξίες. Σταυροδρόμι παρανομίας και ανομίας, ναι. Ιδεών και αρχών, όμως;


Φωτογραφία: Συλλογή Hendrik Jacobus Vinkhuijzen 1910 (στρατιωτικές στολές ισπανικών αποικιών 1862), Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 852

Σχετικά:

* * *

Αστυνομικός συνελήφθη με 124 κιλά κάνναβη 

Μεγάλες  ποσότητες κάνναβης, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν από την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας στην κατοχή 40χρονου υπαρχιφύλακα που υπηρετεί στην Καστοριά. Ο αστυνομικός συνελήφθη προχθές Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, όταν στη διάρκεια έλεγχου από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, βρέθηκαν σε τρέιλερ στο αυτοκίνητό του 4 σάκοι με 113 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 124 κιλών και 228 γραμμαρίων.

Στην συνέχεια ενημερώθηκε η υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, που ανέλαβε την προανάκριση. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του υπαρχιφύλακα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες και 117 φυσίγγια, 126 άλλα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ξίφος, ξιφολόγχη, κυνηγητικό μαχαίρι και χρήματα.

Σε αστυνομική έρευνα που ακολούθησε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση και 47χρονου ιδιώτη, ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ, ο οποίος αναζητήθηκε και συνελήφθη. Σε έρευνα στον εργασιακό χώρο του και στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 χειροβομβίδες στρατιωτικού τύπου, καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες και 115 φυσίγγια, 54 πυροκροτητές και κινητό τηλέφωνο.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα πυρομαχικά και τις εκρηκτικές ύλες, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες Τετάρτη στον εισαγγελέα Καστοριάς.

Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της παράνομης δραστηριότητας των εμπλεκομένων προσώπων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 851



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ