14.3.17

ΟΔΟΣ: Θετική εξέλιξηΟΠΩΣ ανακοινώθηκε σε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, η βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνιος Τουρλιδάκης, σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Καστοριά.

ΑΝ ΚΑΙ από τα συμφραζόμενο του δελτίου τύπου δεν προκύπτει άνευ άλλου ότι ο λόγος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την Αρχιτεκτονική, αλλά πιο γενικά για μια οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή, χωρίς αμφιβολία η πρωτοβουλία είναι σωστή και χρήζει υποστήριξης.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ η παντελής απουσία οποιασδήποτε εκπροσώπησης του Δήμου Καστοριάς σε αυτή την διαδικασία, ενώ δεν εξηγήθηκε έως στιγμής, αν αυτή η απουσία που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τον δυναμισμό της θετικής εξέλιξης, οφείλεται σε ευθύνη του Δήμου Καστοριάς ή όχι.

Η ΟΔΟΣ που διατηρεί με συνέπεια το θέμα στα υψηλής προτεραιότητας ζητήματα τοπικής σημασίας, ασφαλώς και θα παρουσιάσει ανάλογα κάθε θετικό βήμα που καταγράφεται από οποιονδήποτε κι’ αν προέρχεται.

ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ, ύστερα από πολλά χρόνια απολύτως αρνητικών για την Καστοριά πράξεων και παραλείψεων των απελθουσών κυβερνήσεων, και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας που υποτίθεται λογοδοτεί διπλά στην κοινή γνώμη της Καστοριάς, είναι η πρώτη φορά που κυβερνητική αρχή, βουλευτής αλλά και αυτοδιοικητική αρχή, αφήνουν χαραμάδα αισιοδοξίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 876


* * * 


Σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας


Κοινό δελτίο τύπου


Θετικές εξελίξεις μετά τη σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Καστοριά.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου είχαν σήμερα η Βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνιος Τουρλιδάκης.

Σε πολύ καλό κλίμα ο Υπουργός αποδέχθηκε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της Καστοριάς για την δημιουργία Αρχιτεκτονικής σχολής στην πόλη και συμφώνησε πως υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες, για τον νομό, με την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών, λόγω του Βυζαντινού αποτυπώματος της Καστοριάς.

Ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Καστοριά, από την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών από τον αγωγό ΤΑΠ, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την εκπαίδευση.

Για το θέμα ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά συμφωνήθηκε να τεθεί στον εθνικό διάλογο για την παιδεία. Το αμέσως επόμενο διάστημα συγκροτούνται από το Υπουργείο Παιδείας 13 Ακαδημαϊκά Περιφερειακά Συμβούλια.

Στη Δυτική Μακεδονία θα συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ και τοπικοί φορείς του τόπου, οι οποίοι θα κάνουν την τελική πρόταση για την Ανώτατη Εκπαίδευση για Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η πρόταση μας βρήκε σύμφωνους, στην λογική της συναπόφασης καθώς ήδη εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε άμεσα τις προτάσεις μας. Μετά από αυτή τη συνάντηση θεωρούμε πως το δίκαιο αίτημα της Καστοριάς, για την δημιουργία της Πανεπιστημιακής σχολής στον νομό σύντομα θα έχει θετική έκβαση.

Ολυμπία Τελιγιορίδου
Βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς

Θεόδωρος Καρυπίδης
Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Αντώνιος Τουρλιδάκης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 

* * * 

Δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας
Επιστρέφει το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου

Επιστρέφει στο μηχανογραφικό των πανελλήνιων εξετάσεων, το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, το οποίο είχε καταργηθεί με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά», σε επανόρθωση μας αδικίας σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ, αλλά και της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά.

«Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επανεντάξει το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στο μηχανογραφικό, μεταξύ των 9 από τα συνολικά 20 τμήματα που είχαν χαρακτηριστεί ως μεταβατικά με το σχέδιο «Αθηνά» και επρόκειτο να καταργηθούν, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι σε πείσμα των άναρθρων κραυγών και των άστοχων κριτικών, η περιφερειακή αρχή δουλεύει και δουλεύει μεθοδικά, ώστε να φέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης.

Η περιφερειακή αρχή, από την πρώτη στιγμή, σε άμεση συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και με συντονισμένες ενέργειες προς το υπουργείο Παιδείας, παραστάσεις και αλληλογραφία προς την ηγεσία του προς τον τότε υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, αλλά και εν συνεχεία τον περασμένο Δεκέμβριο έγγραφο προς τον υπουργό Κ.Γαβρόγλου, ζήτησε την επανένταξη του τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο, αναλύοντας με τεκμηρίωση τους λόγους για τους οποίους το τμήμα θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, ικανοποιώντας μια σειρά από διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί την ενίσχυση της ακαδημαϊκής και αναπτυξιακής πορείας της Καστοριάς, τόσο μέσα από τη σταθερή διεκδίκηση λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος, όπως αυτό της Αρχιτεκτονικής, όσο και σε επίπεδο άλλων συνεργασιών, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΤAP, με τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 876

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ