Όχι ότι τώρα, στην χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση δεν είχε την σημασία της, αλλά την ώρα που αναμένεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες (στις αρχές του καλοκαιριού), η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης της Σχολής, η πρακτική χρησιμότητα των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, ασφαλώς είναι περιορισμένη. Αλλά προκαλεί και ερωτηματικά. Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ, η Σχολή οφείλει να μην έχει συγκεντρωτικό, αλλά αποκεντρωτικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχει σαν πρωταρχικό στόχο της, την εξάπλωση των δομών της σε περισσότερα του ενός σημεία της Καστοριάς, ώστε να «μοιραστούν» οι ανάγκες της (στέγαση, γραμματείες, αμφιθέατρα, σχεδιαστήρια, γραφεία καθηγητών κοκ), σε πολλά σημεία της πόλης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η άποψη ότι το κεντρικό κτήριο της σχολής θα πρέπει να έχει σημαντική αισθητική και αρχιτεκτονική αξία, και πως για τους σκοπούς υλοποίησης των προτάσεων αυτών, θα έπρεπε να διατεθούν πολλά δημοτικά (π.χ. Τερζάκεια Λουτρά, Πνευματικό Κέντρο, Βεργουλάδικα, αρχοντικό αδελφών Εμμανουήλ, αρχοντικό Μπασάρα) δημόσια (π.χ. Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς, Ξενοδοχείο Ξενία) αλλά ακόμη και... ιδιωτικά κτήρια (π.χ. το κτήριο άλλοτε οικογένειας Βαλαλά κ.ο.κ.).
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εισήγησης (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εργολάβοι κ.ά. που παρευρίσκοντο στην παρουσίαση της Κυριακής), η υιοθέτηση μιας τέτοιας ιδέας πρέπει να ενθαρρυνθεί από τους συναρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Νομαρχία και Δήμο Καστοριάς) και μάλιστα αμέσως. Έστω κι’ αν μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε περαιτέρω αναβολή και καθυστέρηση στην ίδρυση και κυρίως στην λειτουργία της Σχολής στην Καστοριά.
Όπως ήταν φυσικό, ο διάλογος που προκλήθηκε δημόσια (αλλά και τα ψιθυριστά σχόλια) μετά την παρουσίαση των προτάσεων, ήταν αξιοσημείωτος και ενδιαφέρων. Οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (κ.κ. Γαβριηλίδης και Εγγλέζος), ο δήμαρχος Καστοριάς (κάπως διστακτικά βεβαίως), αλλά και ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του ΔΣ Καστοριάς κ. Κοντόπουλος, καθώς και άλλοι που παρενέβησαν, εξέφρασαν ποικιλώνυμες αντιρρήσεις.
Με αυτά που δεν ακούστηκαν τόσο δυνατά, δηλαδή στους ψιθύρους, περιλαμβάνονται δηκτικά σχόλια για το όψιμο ενδιαφέρον συγκεκριμένου προσώπου, για τα παραδοσιακά και τα μνημεία της Καστοριάς, το οποίο μερικά χρόνια πριν, συμμετείχε σε επιτροπή η οποία παραχώρησε άδεια σε ιδιώτη, να ...φυτέψει γκαράζ αυτοκινήτου, μέσα στο Βυζαντινό Τείχος της Καστοριάς. Καθώς και σχόλια για τα βαθύτερα κίνητρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα μέλη του οποίου όχι μόνο δεν είναι άμοιρα της ασφυξίας της Καστοριάς στο άλλοτε αστικό κέντρο της, αλλά ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα και για την καταστροφή σημαντικού φυσικού και μνημειακού πλούτου.
Το λιγότερο δηκτικό σχόλιο ήταν ότι με μια πρόταση, που τυπικά φαντάζει ισορροπημένη και ακριβοδίκαιη, που προτείνει λύση που ορθοτομεί τα οφέλη σε όλη την πόλη, στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι να πολλαπλασιαστεί (εκτοξευτεί στην κυριολεξία) το κόστος της προετοιμασίας των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σχολής (μελέτες επί μελετών, έργα επί έργων κοκ).
Επιπλέον, η λύση που προτάθηκε θα δεσμεύσει (δηλαδή θα αχρηστεύσει) επ’ αόριστον τα ελάχιστα δημοτικά και δημόσια κτήρια της Καστοριάς, και θα δικαιώσει την άποψη όσων υποστηρί- ζουν ότι πρέπει να γίνει, είτε στην προσωρινή, είτε στην πιο μόνιμη εκδοχή της (όσο το δυνατό πιο) μακριά από την πόλη.
Η ΟΔΟΣ κατέγραψε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκπληξη το γεγονός, ότι από τις εισηγήσεις του ΤΕΕ απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην μόνη πρακτική, περίπου έτοιμη και ρεαλιστική λύση που υπάρχει, και η οποία αποτελεί την επίσημη πρόταση (για την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς: το 1ο Γυμνάσιο.
Δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για την χρησιμοποίηση του κτηρίου του Γυμνασίου της Κουμπελίδικης, το οποίο μάλιστα και από άποψη θέσης, αλλά και από άποψη αισθητικής επαρκεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, όχι μόνο για τις προσωρινές, αλλά και για διαρκέστερες ακόμη ανάγκες.
Παρεμπιπτόντως, με την στέγαση της Σχολής στο Γυμνάσιο, συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης της πόλης της Καστοριάς, καθώς και φορείς. Μοναδική παραφωνία μερικοί γονείς μαθητών και μερικοί καθηγητές, που αδιαφορούν για την σωτηρία της (κλασσικής) Καστοριάς.
Τι παράξενο στ’ αλήθεια να μην βρεθεί ούτε μια λέξη για να αφιερωθεί στο Γυμνάσιο αυτό από το ΤΕΕ; Και σε ένα κτήριο που αποτελεί έξοχο δείγμα αισιόδοξης περιόδου αρχιτεκτονικής εκπαιδευτηρίων αστικού χαρακτήρα με εξωστρεφή προσανατολισμό. Έστω κι’ αν επήλθαν τροποποιήσεις και μεταβολές που επηρέασαν την αισθητική του, τα ευήλια παράθυρα και με τα μεγάλα ανοίγματα, πηγές αισιοδοξίας και παρατηρητήρια θέασης της Καστοριάς, η έξυπνη διαρρύθμιση των χώρων και η παρουσία αίθουσας εκδηλώσεων, η ύπαρξη βιβλιοθήκης, αμφιθεάτρου κ.ο.κ., κάνουν αυτό το μεγάλο κτήριο αξιοπρό- σεκτο, αυθεντικό δείγμα μιας Καστοριάς που περνούσε σε άλλη εποχή.
Αναπάντητα ερωτήματα στο παρά πέντε, ή μήπως κάποιοι γνωρίζουν κάτι, που αγνοούν όλοι οι άλλοι;
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαΐου 2008
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
- ΟΔΟΣ: Αντί να ζητήσουν συγγνώμη
- ΟΔΟΣ: Καταδικάζοντας το μέλλον
- ΟΔΟΣ: Το μοναδικό όπλο της Καστοριάς στην διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής
- ΟΔΟΣ: Συναίσθηση ευθύνης
- Απόφαση Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς για την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο 1ογυμνάσιο
- Αναγνώστες έγραψαν (Σύλλογος Ομόνοια)
- ΟΔΟΣ: Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς
- ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Η Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς
- ΟΔΟΣ: Η αρχιτεκτονική σχολή Καστοριάς συνέχεια
- Συνέλευση στην Καστοριά για τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής
- Αναγνώστες έγραψαν (Π.Παπαδιαμαντόπουλος)
- Α. ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την Σχολή Αρχιτεκτονικής στην πόλη μας
- ΟΔΟΣ: Σε ένα μέλλον
- ΟΔΟΣ: Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για την προχειρότητα & επιπολαιότητα
- ΟΔΟΣ: Ερωτάται
- Συζήτηση για την στέγαση του πανεπιστημίου...
- ΟΔΟΣ: Κηδεμονίες
- Ψήφισμα σωματείων για την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο 1ο γυμνάσιο
- ΟΔΟΣ: Η κυρίαρχη βούληση
- ΟΔΟΣ: Επιμονές, εμμονές, πλειοψηφίες & μειοψηφίες
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Δ. Καρλή)
- ΟΔΟΣ: Μία πόλη αδιόρθωτη
- ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2009 - Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων (8)
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ 1
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ 2
- ΟΔΟΣ: «Φάρος παιδείας και δημοκρατίας»
- ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥ: Ισχυρά ρεύματα
- ΟΔΟΣ: Για μια χούφτα ψήφους
- Είπαν
- ΟΔΟΣ: 360 μόλις ημέρες
- Συνέντευξη τύπου του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημ. Σαββόπουλου
- Αρχιτεκτονική
- ΟΔΟΣ: Το μήνυμα των εκλογών
- ΟΔΟΣ: Καταδικάζοντας το μέλλον
- ΟΔΟΣ: Το μοναδικό όπλο της Καστοριάς στην διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής
- ΟΔΟΣ: Συναίσθηση ευθύνης
- ΟΔΟΣ: Για το φιλί της ζωής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.