7.3.17

Πρόσωπα 2016: Σύλλογος "Ομόνοια" [6]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 6 | 5.1.2017 | 867 


Επιτελική συμβολή στην συντήρηση ενός ζητήματος



[+] Δεν χωρεί αμφιβολία ότι αποτελεί ένα από τα λίγα σωματεία της Καστοριάς που δεν αναλώνεται σε (πολιτιστικά) δρώμενα και πολιτισμικά δράματα. Διότι ατυχώς τα περισσότερα σωματεία της περιοχής, υπάρχουν κυρίως για να εκπολιτίζουν και εξωραϊζουν, όχι μόνο τα μέλη τους, αλλά και όλους τους υπολοίπους. Δηλαδή και τα μη μέλη τους, έκοντες άκοντες.

Ειδικά αυτές τις ημέρες, της εορταστικής περιόδου, που ο βομβαρδισμός πρόθυμων εκπολιτιστών του κοινωνικού συνόλου, μέσω μουσικοχορευτικών κατά βάση πρωτοβουλιών, έχει εκστρατεύσει σε βάρος της καλογουστιάς, της αυθεντικότητας της Καστοριάς, και κατά μέτωπο του προσωπικού δικαιώματος των υπολοίπων να καθορίζουν σε ιδιωτικό –και όχι σωματειακό– επίπεδο τον αξιακό τους κόσμο και το πολιτισμικό τους στίγμα, μακριά από γενικεύσεις, ο Σύλλογος «Ομόνοια» μοιάζει να δικαιολογεί την επιλογή του από αναγνώστες της ΟΔΟΥ, για το 2016.

Ήταν στις αρχές του έτους για την ακρίβεια στις 3 Μαρτίου 2016, όταν ο Σύλλογος «Ομόνοια» συσπείρωσε άλλους 29 φορείς (επιστημονικά σωματεία - επαγγελματικές οργανώσεις) και πολιτιστικά σωματεία της Καστοριάς, να προσυπογράφουν ένα επικαιροποιημένο υπόμνημα-αίτηση προς τον υπουργό Παιδείας και την επιτροπή εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Το υπόμνημα επανέφερε την υπόθεση της λειτουργίας του τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς, την οποία ανέσυρε από τα τοπικά αζήτητα. Στα οποία έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια, θύμα της ολιγωρίας, της αδιαφορίας και των συνδυασμένων ευθυνών των τελευταίων ετών, από Δήμο, Ανιπεριφέρεια και Περιφέρεια και βουλευτές.

Αντί η πρωτοβουλία επαναφοράς να ανήκει για παράδειγμα στον ουραγό Δήμο Καστοριάς, ή ακόμη στην συνδυασμένη ενέργεια επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, την έλαβε ένα σωματείο, την στιγμή που τα περισσότερα άλλα, εξαντλούνται σε εθιμοτυπίες.

Έτσι μόνο (δεν μπορούσε να πράξει και αλλιώς) συντάχθηκε στο αίτημα και ο Δήμος Καστοριάς, και έτσι αποκαλύφθηκε ότι σε ένα αίτημα που προωθεί κοινή υπόθεση, υπέγραψαν όλοι, πλην Λακεδαιμόνων, διότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς ήταν εντυπωσιακά απών (ενώ κινητοποιήθηκε για την υπόθεση της μερικής αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, δηλαδή τα κυρίως συμφέροντα γειτονικών νομών όπως της Κοζάνης και της Φλώρινας). Και ας είναι που η ύπαρξη και η πρόοδος των μελών του Δικηγορικού συλλόγου  διαχρονικά, στηρίχθηκε κοινωνικά και οικονομικά από την αστική Καστοριά. Που αγωνίζεται να αναβιώσει και διεκδικεί με όρους αξιοπρέπειας κάτι που ήδη απολαμβάνουν όλες οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Για την επιτελική συμβολή του σωματείου αυτού στην συντήρηση ενός ζητήματος όπως η έδρα του τμήματος της Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, ενέργεια που υπενθύμισε την αρχή της ισχύος «εν τη ενώσει», σε μια πόλη σαν την Καστοριά, αναγνώστες της εφημερίδας υπέδειξαν και σωστά, τον σύλλογο «Ομόνοια»για την ξεχωριστή του δράση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ