2.4.17

ΟΔΟΣ: Σύγκλιση Αντιφρονούντων - Δυσαρεστημένων


ΟΔΟΣ 13.10.2016 | 855


Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να συμπληρωθούν παρά ελάχιστες ημέρες από τα σχόλια του πρωτοσέλιδου της ΟΔΟΥ στο φύλλο 854 της 6ης Οκτωβρίου, με αφορμή τον ανασχηματισμό των αντιδημαρχιών του δήμου Καστοριάς και τις αντιδράσεις των δυσαρεστημένων (παραλειφθέντων ή αντικατασταθέντων), και ήδη ο δήμαρχος Καστοριάς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή πράξη αμφισβήτησής του, στα όρια του εσωτερικού πραξικοπήματος. Και μάλιστα στην ίδια την ομάδα του.

Με επικεφαλής πρόσωπα που ορισμένα απ’ αυτά έχουν κάποιο ειδικό λόγο διαφωνιών, κυρίως λόγω καταγωγής.  Μερικά απ’ αυτά, και ειδικά εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας «Αγγελή», δεν έχουν ούτε έστω και προσχηματική δικαιολογία. Διότι συμμετείχαν κι’ αυτοί στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, μόλις στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, για τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα έργα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του αγωγού TAP.

Και πέρασαν πολλοί μήνες από τότε χωρίς καμία αντίδραση. Μέχρι πριν λίγες ημέρες.

Άλλα πάλι πρόσωπα, όπως ο τέως αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Πετρόπουλος (που συμμετείχε -τουλάχιστον αυτός φανερά- στην σύγκλιση της Κλεισούρας) δεν έχει καμιά απολύτως δικαιολογία, όχι μόνο επειδή συμμετείχε στον κλειστό κυβερνητικό πυρήνα του Δήμου Καστοριάς, την κρίσιμη περίοδο και συνδιαμόρφωσε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σχεδιάζοντας την φυσιογνωμία του σύνθετου Δήμου Καστοριάς για το μέλλον.

Αλλά και επιπλέον διότι είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός ότι οι αντιδράσεις αποτελούν απάντησή του, στην απόφαση του δημάρχου Καστοριάς να τον αντικαταστήσει. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος που παραιτήθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο στην Καστοριά, ή έστω ότι είχε ήδη προσφέρει ό,τι μπορούσε.

Έτσι, σε συνέχεια του περασμένου πρωτοσέλιδου κριτικού άρθρου της ΟΔΟΥ με τίτλο «2», ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής που τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του ως δήμαρχος, ίσως να περίμενε ένα είδος βουδιστικής αυτοκριτικής αυτογνωσίας από τους συνεργάτες του (αντάξιο μοναχού στα ησυχαστικά μοναστήρια της Καμπότζης και της Βιρμανίας και εσωτερικής πειθαρχίας βασισμένη στο πρωτοχριστιανικό πρότυπο), και γι’ αυτό δεν επιχείρησε να εμπνεύσει στην ομάδα του πνεύμα ιεράρχησης και ιεραρχίας, έστω ένα πλαίσιο αριστείας (που είναι και της μόδας) με μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Για να αξιολογούνται και να κατατάσσονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά προπαντός οι αντιδήμαρχοί του.

Αντίθετα διακήρυξε την ισοπεδωτική ισότητα των πάντων με φυσικοδικαϊκά γνωρίσματα του στυλ «όλοι μπορούν και αξίζουν το ίδιο», με αποτέλεσμα να βρίσκεται πια στο στόχαστρο του εσωτερικού πραξικοπήματος. Που επιχειρεί την ομηρεία του κατ’ αρχήν, και στην συνέχεια την ανατροπή του.

Βέβαια είναι σίγουρο ότι πολλά από τα μελλούμενα θα προκύψουν από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη. Και μέχρι που η εφημερίδα ΟΔΟΣ όδευε στο τυπογραφείο δεν υπήρχαν ακόμη εξελίξεις.

Ωστόσο από την μαζικότητα και τον συντονισμό των αντιδράσεων που αφορά ένα ευρύτερο κύκλο προσώπων, αξιωματούχους αλλά και ιδιώτες μερικοί –ελάχιστοι πάντως– εκ των οποίων είναι πασίγνωστοι για τον αινιγματικό, στα όρια του παρασιτισμού, βιοπορισμό τους, εξάγεται και πάλι το συμπέρασμα ότι εξ αιτίας όλων αυτών των γεγονότων, η πόλη της Καστοριάς, που τόσο πολύ εχθρεύονται μερικοί, αντιμετωπίζεται ως στόχος και αντίπαλος. Χωρίς γνωστές αντιστάσεις από κανένα μέχρι τώρα.

Έτσι, για την πόλη, για την οποία σε 2,5-3 μήνες περίπου, όλοι θα ισχυρίζονται ότι της ανήκουν τα καρναβάλια της, θα τα προσφωνούν «ραγκουτσάρια», θα αρνούνται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στους Καστοριανούς της πόλης, διατεινόμενοι ότι η πόλη ανήκει σε όλους (σε ένα βαθμό σωστό), βρήκαν τώρα με αφορμή το Πνευματικό Κέντρο που πέρασε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς ως ένα από τα αντισταθμιστικά έργα του TAP (Trans Adriatic Pipeline – Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου), να στάξουν το δηλητήριό τους.

Με την δικαιολογία ότι η πόλη, που ανήκει σε όλους, δεν δικαιούται να αποκτήσει στο πλαίσιο των έργων κοινωνικής ευθύνης του TAP, Πνευματικό Κέντρο που να ανήκει επίσης σε όλους. Όπως έχει δικαστήρια, ΚΤΕΛ, και το κτήριο της Αυτοδιοίκησης, νοσοκομείο, επιμελητήριο και τα συναφή. Η όλη αναίδεια, μετά βίας συγκρατεί τα προσχήματα εναντίον της Καστοριάς και των Καστοριανών, που αν μη τι άλλο, ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να οργανωθούν έστω και σε επίπεδο… συλλόγου.

Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά, εξ αιτίας του συμβάντος, εντύπωση προκαλεί το τράβηγμα του χαλιού στον κ. Ανέστη Αγγελή και από τρίτους φορείς.  Όπως η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου.

Που με (προσεκτικές πάντως) δηλώσεις της, δύσκολα κρύβει την τάση πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, αφού μπορεί να επικριθεί ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός αμιγώς αυτοδιοικητικού φορέα.

Και πολύ περισσότερο του αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου, ο οποίος έσπευσε να ειρωνευτεί, με το γάντι βεβαίως, προσωπικά τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή. Και όχι αυτούς, που ενώ τότε υπέγραφαν τα «έργα κοινωνικής ευθύνης», σήμερα ξεσηκώνονται διαρρηγνύοντες τα ιμάτιά τους. Για προφανή πολιτική (ψηφοθηρική;) σκοπιμότητα.

Ευτυχώς που μέχρις στιγμής δεν ξεσηκώθηκε η τοπική Μητρόπολη, διότι κατά τα λοιπά, το μωσαϊκό των αντιδράσεων, όπως ενορχηστρώνεται από blogs και δηλώσεις προδίδει σύγκλιση αντιφρονούντων και δυσαρεστημένων.

Με στόχο την πολιτική διαβολή του δημάρχου Καστοριάς και το βλέμμα στις επόμενες (δημοτικές) εκλογές. Μέσω της συμβολικής ταπείνωσης της πόλης της Καστοριάς, για τα δημοτικά έργα της οποίας, ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, εξομολογείται ότι πληροφορείται από blogs, sites και τα λοιπά, και όχι θεσμικά!

Για μια ακόμη φορά η Καστοριά συνθλίβεται και βρίσκεται αντιμέτωπη με τα λάθη της. Και τα αποτελέσματα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς που διεξήχθη  χθες, θα συμβάλλει στην εξαγωγή προβλέψεων.


Φωτογραφία: Σχέδιο του William Kentridge (χωρίς τα γράμματα)
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 855


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ