25.3.17

ΟΔΟΣ: Δύο


ΟΔΟΣ 6.10.2016 | 854

Χάθηκαν ήδη δύο ολόκληρα χρόνια, στα οποία η Καστοριά εγκαταλείφθηκε. Ζήτημα αν της χορηγούνταν ορός. Τόσο, όσο για να επιβιώνει. Ο Δήμος χωρίστηκε σε τιμάρια και εκτάρια, και ο καθένας ενεργούσε μόνος του. Χωρίς συντονισμό, χωρίς λογοδοσία. Κάποιοι από τους απομακρυθέντες ανταποκρίθηκαν μόνο στις ανάγκες των περιοχών από τις οποίες κατάγονται. Συμμαχούσαν μόνο, όταν ήταν να κρατούν στο περιθώριο την πόλη. Κάποιοι άλλοι πάλι, την είδαν stars. Ποτέ δεν ήταν τόσο θορυβώδης η απραξία για τα κύρια και ουσιαστικά ζητήματα. Για το μέλλον. Και στα δύο αυτά τα χρόνια, όπως και στα προηγούμενα βεβαίως, η πόλη συνέχισε την διολίσθησή της. Αυτή την Καστοριά παραλαμβάνουν οι νέοι αντιδήμαρχοι. Τόσο στα χωριά, όσο και την πόλη, που η κατάσταση είναι αβίωτη.

Ο «ανασχηματισμός» των αντιδημάρχων Καστοριάς που ολοκληρώθηκε επιτέλους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ελκύει (αλλά δεν μονοπωλεί) τον ενδιαφέρον. Με μία έννοια εκτονώνει την κατάσταση. Μερικώς μόνο.

Η πολύμηνη αναποφασιστικότητα του κ. Ανέστη Αγγελή και η αδυναμία να ενεργήσει εγκαίρως εκφορτώνοντας το δημοτικό τραίνο από συγκεκριμένα βαρίδια, στοίχισε στην Καστοριά. Ακόμη και εάν πρόδιδε έλλειψη αυτοπεποίθησης, ή εάν αποτελούσε απλή φροντίδα για την διατήρηση της ενότητας. Γεγονός είναι ότι ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι έπρεπε να γίνει μεταξύ άλλων και ισορροπιστής.

Στοίχισε, όχι μόνο το πρώτο έτος της θητείας της δημοτικής αρχής, που ούτως ή άλλως ήταν αδιάφορο, αλλά και ένα ακόμη δεύτερο έτος, μέχρι να πραγματοποιήσει επιτέλους το αυτονόητο. Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2015 και για όλο το 2016 μέχρι τώρα, διάφορα ευτράπελα κατά βάση, ταλάνισαν τον Δήμο. Θα ήταν ευχάριστα όλα αυτά, αν δεν υπήρχε υψηλό κόστος. Η χρονική καθυστέρηση ίσως έτσι αποδειχθεί καθοριστική για τις μελλοντικές εξελίξεις, αν όχι μοιραία.



ΟΔΟΣ 6.10.2016 | 854 | σελ. 3


Μετά τον «ανασχηματισμό» πάντως, είναι γεγονός ότι καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις. Στο εσωτερικό της πλειοψηφίας. Οι απογοητευμένοι, που δεν έχουν πια να περιμένουν πολλά, αρχίζουν να μην συγκρατούν την δυσαρέσκειά τους. Ήταν που τους διαβεβαίωσε ότι είναι όλοι ανεξαιρέτως ικανοί για αντιδήμαρχοι, και όπως ήταν αναμενόμενο, το πήραν τοις μετρητοίς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι διατελέσαντες ή νέοι αντιδήμαρχοι, είναι ex officio κατάλληλοι, πόσο μάλλον ικανοί.

Πάντως, σε μερικές προσωπικές περιπτώσεις, εξακολουθεί να προκαλεί εντύπωση η ομολογία δημοτικών παραγόντων ότι, η μηνιαία χρηματική αποζημίωση των αμειβόμενων θέσεων της αιρετής αυτοδιοίκησης, διαδραματίζει κεντρική αποστολή σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Διαγκωνίζονται για την αμοιβή, και όχι για την ιδέα, πολλοί ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, ο ανασχηματισμός είναι πια παρελθόν. Κανείς δεν έχει να περιμένει πολλά από εδώ και στο εξής.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο ανασχηματισμός καθυστέρησε, αν και άρκεσαν μόνο οι πρώτοι έξι μήνες της δημοτικής αρχής «Εν τιμή», για να παρατηρηθούν οι σοβαρές ανεπάρκειες. Ακόμη και τότε, η ΟΔΟΣ είχε επισημάνει την παράδοξη αρρυθμία του Δήμου σε νευραλγικής σημασίας ζητήματα, ενώ και αρθογράφοι της ΟΔΟΥ, εξέφρασαν ακόμη και επωνύμως προβληματισμούς, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την απουσία συντονισμού, την προχειρότητα και τον αυτοσχεδιασμό που παρατηρούνταν.

Ο Δήμος Καστοριάς, σε μικρό χρονικό διάστημα, μετατράπηκε σε συνομοσπονδίες. Χωριών, διαμερισμάτων, καταγωγής και αντιδημάρχων. Η εντύπωση ότι ο καθένας ήταν για τον εαυτό του και για όλους τους άλλους το άφηναν στον Θεό, δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Ο Δήμος Καστοριάς έμεινε απών από κάθε κρίσιμη πρωτοβουλία. Ούτε καν για το Μαθιουδάκη ενδιαφέρθηκαν, ούτε για το τμήμα της Αρχιτεκτονικής σχολής, ούτε για οτιδήποτε πέρα από την καθημερινότητα σε safe mode.

Το γεγονός ότι η πόλη της Καστοριάς για 15 μήνες έμεινε χωρίς σηματοδότες στον κεντρικότερο συγκοινωνιακό κόμβο (συμβολή των Λεωφόρου Κύκνων και οδών Μ. Αλεξάνδρου, Διοικητηρίου είναι ενδεικτικό. Η φημολογούμενη δικαιολογία (που αναμασάται ανησυχητικά τον τελευταίο καιρό) ότι η κατάσταση ήταν καλύτερη και οι χρονικές αναμονές μικρότερες χωρίς τους σηματοδότες, θα πρέπει να σταματήσει. Διότι οι σηματοδότες ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων και βεβαίως τις διαβάσεις των πεζών τους οποίους λησμονούν όσοι υποστηρίζουν την πιο πάνω άποψη). Επιπλέον όμως, είναι οι σηματοδότες που επιβάλλουν κανόνες συγκοινωνίας, κυκλοφορίας και συμβίωσης σε αστικό χώρο. Και αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να χάσουν οι κάτοικοι της Καστοριάς. Και προπαντός οι οδηγοί, αλλά και οι πεζοί, που συχνά συμπεριφέρονται το ίδιο απερίγραπτα.

Το θέμα των σηματοδοτών όμως, είναι ένα μικρό παράδειγμα. Διότι τα προβλήματα είναι πολλά, σύνθετα και ακόμη πιο ακανθώδη. Με τους δείκτες τους να καταγράφουν διαρκώς επιδείνωση. Ειδικά στην πόλη, που από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προβλήθηκε ως «έργο» η τοποθέτηση βυζαντινών σημαιών στις εισόδους της πόλης.

Εν πάση περιπτώσει, το νέο «κυβερνητικό» σχήμα του Δήμου Καστοριάς, έχει ακόμη χρόνο στην διάθεσή του να εμποδίσει την κλιμάκωση της κατάστασης. Όμως οι σχέσεις στα εσωτερικά της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ίσως αποτελέσουν τροχοπέδη. Ήδη άρχισαν τα πρώτα καθόλου ευχάριστα. Με τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς να βρίσκονται ήδη από καιρό σε εποχή ραθυμίας. Και ενώ στην ατμόσφαιρα διαχέονται φήμες για φιλόδοξους και επίδοξους, ματαιόδοξους και επαρμένους υποψήφιους για τις επόμενες εκλογές, ο χρόνος που απομένει έως τότε είναι κρίσιμος.



ΟΔΟΣ 6.10.2016 | 854 | σελ. 4


Ο δήμαρχος Καστοριάς πρέπει να αλλάξει ρότα. Να βάλει στόχους και προθεσμίες. Να πάψει να θεωρεί ότι όλοι οι σύμβουλοί του είναι ικανοί για αντιδήμαρχοι, καθώς με την εξίσωση αυτή μειώνει τον πήχη και επιπλέον ενθαρρύνει την υπονόμευση. Δεν μπορεί για δήμαρχος να είναι ικανός μόνο ο ένας, και ταυτόχρονα για αντιδήμαρχοι όλοι οι σύμβουλοι. Αυτό αντίκειται στην λογική, δεν μπορεί να συμβαίνει. Εκτός κι’ αν σημαίνει το ακριβώς αντίθετο, να ισχύει δηλαδή προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω η εξίσωση.

Χάθηκαν ήδη δύο ολόκληρα χρόνια, στα οποία η Καστοριά εγκαταλείφθηκε. Ζήτημα αν της χορηγούνταν ορός. Τόσο, όσο για να επιβιώνει. Ο Δήμος χωρίστηκε σε τιμάρια και εκτάρια, και ο καθένας ενεργούσε μόνος του. Χωρίς συντονισμό, χωρίς λογοδοσία. Κάποιοι από τους απομακρυθέντες ανταποκρίθηκαν μόνο στις ανάγκες των περιοχών από τις οποίες κατάγονται.

Συμμαχούσαν μόνο, όταν ήταν να κρατούν στο περιθώριο την πόλη. Κάποιοι άλλοι πάλι, την είδαν stars. Κάτι σε Μπουτάρη, κάτι σε Ψινάκη, κάτι σε Γκλέτσο. Κάτι σε «Επαναστάτης Ποπολάρος» και σίγουρα (επαναστάτης) χωρίς αιτία. Ποτέ δεν ήταν τόσο θορυβώδης η απραξία για τα κύρια και ουσιαστικά ζητήματα. Για το μέλλον.

Και στα δύο αυτά τα χρόνια, όπως και στα προηγούμενα βεβαίως, η πόλη συνέχισε την διολίσθησή της. Με άπειρα παραδείγματα να επιβεβαιώνουν την γενικά μάλλον αρνητική εικόνα. Αυτή την Καστοριά παραλαμβάνουν οι νέοι αντιδήμαρχοι. Τόσο στα χωριά, όσο και την πόλη, που η κατάσταση είναι αβίωτη.

Δεν έχουν πίστωση χρόνου, και ούτε την πολυτέλεια επιλογών. Οι νέοι αντιδήμαρχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την Καστοριά όπως ένας ναυαγοσώστης, κάποιον που κινδυνεύει να πνιγεί. Κάποιον που χάνεται στα γάργαρα νερά της πλαζ καθώς «τρώγοντας του ήλθε η όρεξη» να κολυμπήσει.

‘Η κάποιον που έπεσε από την γέφυρα του Σταυρού. Λόγω της γνωστής της ανεπάρκειας της στατικής. Καλούνται απλά να πάρουν στα σοβαρά την αποστολή τους, χωρίς βυζαντινές σημαίες και ραγκουτσάρια.

Ο χρόνος άρχισε να μετρά και γι’ αυτούς αντίστροφα. Οι ίδιοι είναι που θα αποδείξουν στο τέλος, αν ο χρόνος τους καταπιεί, ή τους αναδείξει.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 854


Σχετικά: Είπαν [Α. Αγγελής]


* * *



Οι πρώτοι [6] μήνες 
του δημοτικού συμβουλίου
ΟΔΟΣ 5.3.2015 | 778 [απόσπασμα]

Η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, στην επετειακή συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης (συνέπεσε με την συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών θητείας) ήταν απογοητευτική. Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η υποβάθμιση είναι διαρκής, κλιμακώνεται και διευρύνεται.

[….] Στην μια άκρη του νήματος οι «δήθεν» εγχώριοι, ενώ στην αντίθετη, οι δήθεν «εξωχώριοι». Και στο μέσο να συνθλίβεται η πόλη, καθώς η ασυνεννοησία των κατοίκων της, συντηρεί ασφυκτικά φαινόμενα σε βάρος των Καστοριανών. Όπως αυτά εκφράζονται στην συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου.

[….] Η πρωτοβουλία της μείζονος μειοψηφίας, υπό τον τέως δήμαρχο να υποβάλλει σειρά (άλλων ειδικών και συγκεκριμένων και άλλων αόριστων) ερωτημάτων, για το διαβόητο λούνα-πάρκ που βαφτίστηκε «χωριό του Άη Βασίλη» και να ελέγξει την αντιδημαρχία «παραδοσιακού» πολιτισμού για την προκλητική τραγωδία της απευθείας παραχώρησης τεράστιας δημοτικής έκτασης, υποδομών και διευκολύνσεων σε ιδιωτική επιχείρηση, που θύμιζε περισσότερο εγκατάσταση περιοδεύοντος λούνα-παρκ στην είσοδο του Εσκή Σεχίρ, κατέληξε σε φιάσκο.

Ωστόσο αντί να γίνει εποικοδομητικός διάλογος, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου παρέχοντας σιωπηλή κάλυψη, έδειξε ακάθεκτη ανοχή στις προκλητικές απ’ ευθείας επιλογές της.

Επέτρεψε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Δ. Πετρόπουλο, να αντιδράσει με την λογική «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε». Αντί να απαντήσει επί της ουσίας της καταστροφής και της λεηλασίας που προκλήθηκε από μια άστοχη πρωτοβουλία, με την ανάγνωση ενός δήθεν απαντητικού κειμένου του, επέτρεψε να μεταβληθεί σε κατήγορο.

«Κατηγορώ τους κατηγόρους μου» έμοιαζε να υποστηρίζει ο παραδοσιακός πολιτιστικός αντιδήμαρχος. Νομίζοντας ότι εκφωνεί από άμβωνος τον λόγο της αληθείας.

Έτσι, αντί να απαντήσει, «επέστρεψε» τα ερωτήματα στην λογική της καμμένης γης που παρέλαβε από την τέως δημοτική αρχή. Μέχρι και την υπόθεση με την λαθρανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού επανέφερε για να… κατατροπώσει τον αντίπαλο.

Χάθηκε έτσι από την πλειοψηφία μια ευκαιρία να αντιδράσει θετικά σε μια σωστή προσπάθεια της μειοψηφίας, να συζητηθούν δημόσια τα λάθη της απ’ ευθείας μίσθωσης του χώρου στο... καλλιτεχνικό πατινάζ. Για να αποφευχθούν τα ίδια λάθη τον επόμενο χρόνο [….]
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ