24.10.17

Ένα πολιτιστικό ορόσημο στην πόλη της Κοζάνης




Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Κοζάνης θα στεγαστεί σύντομα στο νέο μοντέρνο κτήριο που ολοκληρώθηκε και ήδη ξεκίνησε η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Η ανέγερση του νέου υπερσύχρονου κτηρίου χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013 και ακολούθως από το αντίστοιχο πρόγραμμα 2014-2020 με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ που αφορά την κατασκευή της Βιβλιοθήκης,του Μουσείου, του Εκθεσιακού Χώρου και  του Αμφιθεάτρου (140 θέσεων) καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού των δύο κτηρίων, ενώ χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αντιστήριξης προήλθε και από το ΕΑΠ Ν. Κοζάνης 2011-2014.

Σε συνέχεια του πρωτοσέλιδου άρθρου της ΟΔΟΥ με τίτλο "Χέρσα Νήσος", (19.10.2017 | 906), δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο στην εφημερίδα.


Πρόκειται για ένα σύνθετο κτηριακό συγκρότημα που απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους κτήρια διαχωρισμένα μεταξύ τους  με αντισεισμικό αρμό και αναπτύσσεται σε  τέσσερα επίπεδα πλήρως διαμπερή με διασφαλισμένη επικοινωνία μεταξύ τους σε κάθε επίπεδο που ξεπερνούν τα 7.000 τμ μαζί με τους εξωτερικούς χώρους, του οποίου οι κύριοι χώροι χρήσης ξεπερνούν τα 5.000 τμ. Ο σκοπός αυτής της νέας δομής είναι να αναδείξει το υφιστάμενο πολιτιστικό απόθεμα της κοζανίτικης βιβλιοθήκης, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες αλλά και ευρύτερα να αποτελέσει ένα πολιτιστικό ορόσημο στην πόλη της Κοζάνης και σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.

Η νέα Βιβλιοθήκη Κοζάνης καλείται να εμπλουτίσει και να ενδυναμώσει τις λειτουργίες της με στόχο να διαμορφώσει την πολιτιστική ταυτότητα στην Κοζάνη ως αναγνωρίσιμο μέγεθος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το κέντρο αυτό γνώσης, που ίσως είναι σκόπιμο και ελκυστικό να επαναλάβει τον τίτλο “Οίκος Βελτιώσεως” που κάποτε είχε η λέσχη ανάγνωσης της Κοζάνης, έχει εμβέλεια πέραν των ορίων της πόλης και του δήμου και προφανώς θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την Δυτική Μακεδονία.




Το κτηριακό συγκρότημα διαθέτει χώρους συνεδριάσεων, σεμιναρίων, βοηθητικούς χώρους συντήρησης, έρευνας και μουσειολογικής ή αρχειονομικής εργασίας. Είναι σαφές πως η δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα είναι ένας πολυχώρος για τους χρήστες, για τους ερευνητές, για το κοινό κάθε τύπου εκδηλώσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες και ιδιότητες. Η Βιβλιοθήκη Κοζάνης θα αποτελέσει το Brand Name για την πόλη, την ιστορία και την ταυτότητά της.

Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Σύμφωνα με το σχέδιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού το ετήσιο κόστος της νέας βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 670 χιλ. ευρώ.

Και μουσείο...
Στο νέο κτήριο θα λειτουργεί και μουσείο, σε χώρο 1.400 τμ. όπου θα εκτίθεται μια σπάνια συλλογή που αποκτήθηκε στο πέρασμα των χρόνων, από δωρεές που ξεκινούν από τον 17ο αιώνα. Αποτελείται κυρίως από μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά κειμήλια, ξυλόγλυπτα και επιγραφές. Είναι η πρώτη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που ιδρύει έναν μουσειακό χώρο για την προβολή του έργου και της ιστορίας της. Οι ενότητες αφορούν τον Διαφωτισμό στην Κοζάνη και στην Δυτική Μακεδονία, την εξέλιξη της πόλης, την εκπαίδευση, την διοικητική διάρθρωση, ειδικά κατά την κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την θρησκεία, καθώς οι πρώτοι τόμοι της βιβλιοθήκης είχαν θρησκευτικό περιεχόμενο και συλλέγονταν από μοναχούς και εκπροσώπους της Εκκλησίας, ενώ θα τιμηθούν και οι μεγάλοι ευεργέτες της.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ σε συνέχεια του πρωτοσέλιδου άρθρου "Χέρσα Νήσος
στις 19 Οκτωβρίου 2017 αρ. φύλλου 906, βασισμένο σε πληροφορίες 
από το kozanilife, το kozanionline και την Καθημερινή.

Σχετικά: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ