21.5.19

ΟΔΟΣ: Ερωτηματικά
ΜΕ 500 και πλέον καταγεγραμμένα κρούσματα στο Άργος Ορεστικό με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μέσα σε ελάχιστες ημέρες, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, που μιλούν και για ύφεση/υποχώρηση, πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννιούνται.

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της αιτίας σε νοροϊό ίωση ασφαλώς και δίνει μια εξήγηση, εφ’ όσον η εξήγηση αυτή είναι συμβατή με τα δεδομένα της συγκεκριμένης εξάπλωσης, που έγινε ταχύτατα, και σε απεριόριστο χώρο και περιβάλλον, χωρίς τα περιστατικά να συνδέονται μεταξύ τους με άλλο δίκτυο και αγωγό μετάδοσης του ιού, εκτός από τον ατμοσφαιρικό αέρα και τον νερό.

ΟΛΟΙ ΕΥΧΟΝΤΑΙ φυσικά σύντομα να υποχωρήσει εντελώς η διάδοση του ιού, αλλά ώσπου να συμβεί αυτό φιλολογία και παραφιλολογία θα εξελίσσονται, όπως και οι εύλογες απορίες, για τους λόγους που προτιμήθηκε να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες του Άργους Ορεστικού.

ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ που με το παραμικρό ψύχος ή λεπτό στρώμα χιονιού, διακόπτουν την λειτουργία τους τα σχολεία, δεν θα ήταν ασφαλέστερο, για προληπτικούς καθαρά λόγους να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τα σχολεία;

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ χρόνια, αφ’ ότου το πρώτο περιστατικό στον νομό Καστοριάς (επί δημαρχίας Παπουλίδη) είχε στείλει στο νοσοκομείο εκατοντάδες κατοίκους της πόλης, εξ αιτίας επιμόλυνσης του δικτύου της δημοτικής ύδρευσης, όπως ήταν φυσικό, με αφορμή τα συμβάντα στο Άργος Ορεστικό και την εμπλοκή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εν όψει και των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καιρικών φαινομένων των προηγούμενων εβδομάδων που κόρεσαν τα εδάφη και δοκίμασαν τις αντοχές των κοινόχρηστων δικτύων, η σκέψη όλων κατευθύνεται σε συγκεκριμένες αιτίες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις31 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 971


Σχετικά:

1 σχόλιο:

 1. Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού22/5/19

  Άλλη μια φορά που τα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες.
  Το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας τον περασμένο Ιανουάριο στο Άργος Ορεστικό, κοινοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου στους εμπλεκόμενους φορείς, όμως η διοίκηση του δήμου δεν θεώρησε πώς οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία. Λαλίστατοι και με πάθος για επιστημολογικές αναφορές επί παντός επιστητού, έχουν για δύο μήνες στα χέρια τους την άποψη των ειδικών όμως μάλλον δεν ήταν αρκετά επιστημονικά αυτά που γράφει το πόρισμα και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε. Στην ουσία των συμπερασμάτων γίνεται φανερό πως η προέλευση της γαστρεντερίτιδας ήταν το νερό του δικτύου ύδρευσης, παρόλο που δεν ήταν δυνατόν να στοιχειοθετηθεί από τις μικροβιολογικές αναλύσεις, κάτι που προφανώς οφείλεται στους χειρισμούς του Δήμου, την πρώτη μέρα του ξεσπάσματος των κρουσμάτων.
  Βέβαια αυτό το συμπέρασμα δεν θα είχε μεγάλη αξία εάν ορισμένοι δεν επέμεναν πώς το νερό του δικτύου ήταν ασφαλές και συνιστούσαν τη μη χρήση το πρώτο εικοσιτετράωρο, αντί να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το αντίθετο.Το πλέον παράδοξο είναι πως εμφανίζονταν τόσο σίγουροι για το νερό ύδρευσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό εάν γνώριζαν την πραγματική αιτία της μόλυνσης και ήταν σίγουροι πως με το άδειασμα των δεξαμενών και του δικτύου θα υποκαθιστούσαν το πρόβλημα, όπως τελικά και έγινε.
  Όμως αυτοί οι χειρισμοί όχι μόνο δεν έδωσαν τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να βρουν την πηγή της μόλυνσης, αλλά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έκανε ο Δήμος, παραδόξως δεν έδειξαν τους μικροοργανισμούς που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα από τους ασθενείς στο νοσοκομείο.Προφανώς η διοίκηση χρήζοντας -στην ανακοίνωσή της- τους υπαλλήλους του δήμου σε "εξειδικευμένο συνεργείο" αλλά και ο "ενδελεχής μακροσκοπικός έλεγχος" που έγινε, θεώρησε πως ήταν αρκετά για να πείσει όλους όσους αρρώστησαν και ταλαιπωρήθηκαν πώς την επόμενη φορά όλα θα πάνε καλά.
  Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ