4.3.21

ΟΔΟΣ: «Αλλαγή νοοτροπίας»

 
Δεν έκρυψε την επιδοκιμασία του ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, για τον ευσεβή τρόπο με τον οποίο προσεύχεται «γονατιστός επί ώρες» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην φωτογραφία ο πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με άλλους πολιτικούς, προσεύχονται «γονατιστοί επί ώρες» στο... τζαμί Αγιασοφιά.

* * *

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ  ημέρες και ώρες που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο "Orus Reis" συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας άρχιζε τα πήγαινε-έλα προκλητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχεδόν πολεμικό συναγερμό, ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ βρήκε μια ακόμη αφορμή παρέμβασης στην δημόσια ζωή.  Δημοκρατία και ελευθερία του λόγου ασφαλώς εγγυώνται το δικαίωμά του. Όπως όμως και το αντίστοιχο της κριτικής. Ειδικά όταν ο λόγος ανήκει σε υψηλόβαθμο κληρικό.

Αυτή την φορά —σε μία ακόμη χειμαρρώδη συνέντευξή του με "αμείλικτα" δημοσιογραφικά ερωτήματα, στην οποία ξεχώρισαν τα «πόσο δίκαιο έχετε» του ενός προς τον άλλον, κι άλλες εκατέρωθεν εκδηλώσεις σεβασμού και αναγνώρισης— ο μητροπολίτης Καστοριάς έκρινε ότι άρμοζε να απευθυνθεί στους Έλληνες με ένα άλλο τρόπο. Ζήτησε την... «αλλαγή νοοτροπίας» του πολιτικού κόσμου της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο και εκτός άμβωνος διαρκώς ομιλών και παρεμβαίνων στην δημόσια ζωή, μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, δεν έκρυψε την επιδοκιμασία του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσεύχεται «γονατιστός για ώρες» μέσα στα τζαμιά. Εκείνες τις ημέρες το έκανε και στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως που μόλις είχε μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος και ενδέχεται σ’ αυτό να αναφερόταν. 

Αλλά δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Σύγκρινε τον "ευσεβή" για τα λατρευτικά ήθη γονυπετή μουσουλμανικό τρόπο με τον οποίο προσεύχεται ο σουλτανίζων πρόεδρος της Τουρκίας, με τον τρόπο που προσέρχονται οι Έλληνες πολιτικοί στους ναούς, στηλιτεύοντάς τους αυστηρά ότι κατ’ ουσία συμπεριφέρονται επιδερμικά. Αυτό ήταν το συμπέρασμα.

Πως οι Έλληνες πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, στο Σωτήριο 2020, περίπου 200 χρόνια από την Επανάσταση, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, θα πρέπει να προσεύχονται στις εκκλησίες με ανάλογο τρόπο με αυτό του Τούρκου προέδρου. Μπροστά στον ίδιο τον μητροπολίτη (και τους άλλους) προφανώς.

«Αρχίσαμε και λέμε για τον Ερντογάν, πήρε την Αγία Σοφία, πήρε αυτά, έκανε αυτά.  Δεν μου λέτε ποιος πολιτικός μας βρέθηκε γονατιστός επί τόση ώρα σε έναν ναό όπως ο Ερντογάν; Πάνε στον ναό και κοιτάνε το ρολόι πότε θα τελειώσει η λειτουργία. Ή τηλεφωνούν και λένε, πότε θα τελειώσει για να ρθούμε;» Αναρωτήθηκε ξεσπώντας ο επίσκοπος και ζήτησε «αλλαγή νοοτροπίας».
    
Ακόμη και εάν για την υποκριτική στάση των Ελλήνων πολιτικών να μην είχε άδικο ο μητροπολίτης, ασφαλώς η περίσταση δεν ήταν η κατάλληλη να το θίξει, όπως και η σύγκριση με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο οποίος τις επόμενες ημέρες επέβαλε και την μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο με τα αριστουργηματικά χριστιανικά ψηφιδωτά του, σε ένα ακόμη τζαμί. Εμφυσώντας ένα νέο πολεμοχαρή παροξυσμό με αυτά τα έργα του και τον... ευσεβή τρόπο της προσευχής του. 

Ένα μήνα σχεδόν μετά το "Orus Reis" με τον τουρκικό στολίσκο, υπό τις διαταγές του ευσεβούς και γονυπετούς προέδρου της Τουρκίας, εξακολουθούν να βολτάρουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να απειλούν με πόλεμο και συντριβή την Ελλάδα και τους Έλληνες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1044.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ