1.7.23

ΟΔΟΣ: Ομόκεντροι κύκλοι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.11.2022 | 1149

«Είχα μιλήσει προφορικά με τον κ. Κορετσίδη, ο οποίος είδε θετικά την πρότασή μου αυτή και την βρήκε πολύ καλή και μετά συνέταξα την επιστολή. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς της Καστοριάς, πριν στείλω την επιστολή ζήτησα την άποψή τους, αν τους φαίνεται λογική η πρότασή μου, όμορφη και πραγματοποιήσιμη. Αν ένας από αυτούς μου έλεγε "σεβασμιώτατε δεν γίνεται", θα έπαιρνα άλλη απόφαση. Όλοι συμφώνησαν μαζί μου. Και ο κύριος δήμαρχος συζήτησα μαζί του και μου είπε είναι πολύ καλή πρόταση και θα την στηρίξω».
Καλλίνικος - μητροπολίτης Καστοριάς


- ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ -

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από το εσωτερικό του Αγίου Μηνά στην Καστοριά, εμφανίζει τον μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, να συνομιλεί με τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, στην διάρκεια (;) του Εσπερινού στις 10 Νοεμβρίου 2022. 

Ο μεταβυζαντινός ναός, όπως και κάθε ναός της Καστοριάς, βυζαντινός ή μεταβυζαντινός, αποτελεί πολύτιμο πετράδι στην λαμπρή και πανάρχαιη ιστορία της πόλης. 

Εκφράζει την βαθειά ευλάβεια των παλιών Καστοριανών και υπενθυμίζει την σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας της που είναι η απελευθέρωση της 11ης Νοεμβρίου. 

Βέβαια ορισμένοι κύκλοι –δυστυχώς όλοι από τους κόλπους της Εκκλησίας–προσπαθούν τα τελευταία χρόνια συστηματικά να τον απαξιώσουν, αναφορικά με την αξία του ως σύμβολο της απελευθέρωσης. Δεν τους αρέσει και δεν τον καταδέχονται. 

Και ενώ η Ι. Μητρόπολη συνεννοείται με τον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς για... ανεγέρση νέου ναού (και όπως έγινε γνωστό την ώρα που η εφημερίδα έκλεινε την ύλη του σημερινού φύλλου), απαντά αστραπιαία σε κοινά ψεύδη που προέρχονται από δημοσιεύματα στην Αθήνα –ψεύδη από κύκλους ομόκεντρους– εκδίδοντας δελτία τύπου, όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη της συντηρητικής εφημερίδας "Νέα Εστία", δεν απαντά στις επιφυλάξεις και τις εκκλήσεις των κατοίκων της Καστοριάς, που επώνυμα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους απέναντι σε κάθε κακή ιδέα. 

Περισσότερα στο επόμενο φύλλο...



* * *

«Ιερή αγανάκτηση μας προκάλεσαν όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια όσον αφορά στην πρόταση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ. Καλλινίκου για την ανέγερση νέου Ιερού Ναού στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στην πόλη της Καστοριάς. Όλα αυτά πιστεύουμε καλώς συμβαίνουν για να δείξουμε ως Καστοριανοί το ψυχικό υπόβαθρό μας, τη συνείδησή μας και το αυτεξούσιο μας, το εγωϊστικό! 
Γιατί αγαπητοί μου από αυτά τα γεγονότα δείχνουμε την αγάπη μας σε έναν νέο ιεράρχη, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στην πόλη μας. Όλοι αυτοί που διαφωνούν με την πρόταση μίλησαν με τον Μητροπολίτη; Τον άκουσαν; Είπαν τον αντίλογό τους; Συζήτησαν την πρόταση αυτή ή μόνο έγραψαν άρθρα τα οποία υποστήριξαν χωρίς να ξέρουν τις απόψεις του Μητροπολίτη;
Τέτοια είναι η κατάντιά μας, τόσο τραγική που δεν είμαστε άξιοι ούτε έναν ναό να εγείρουμε στον Άγιο Μηνά. Ο διάβολος καραδοκεί, έχει απλώσει τα δίχτυα του παντού».

Κείμενο ανωνύμων φανατικών θρησκόληπτων που αίφνης εμφανίστηκαν σε "ενημερωτικά" τοπικά ιστολόγια και υπογράφουν ως «Υπερασπιστές της πίστεως και της πατρίδας»


* * *

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καστοριά

«Μετά από (χθεσινό) δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδος, που έγινε προφανώς από λάθος πληροφόρηση, και στο οποίο αναφέρεται το όνομα του Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Καλλινίκου και αφορά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καστοριά και ιδιαιτέρως την υποδοχή της από τον Μητροπολίτη στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου για την επίσημη δοξολογία των Ελευθερίων της πόλεως (11.11.2022), δημοσιεύουμε κατωτέρω την φωτογραφία που αποτυπώνει με ακρίβεια το γεγονός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τον σταυρό της, ασπάσθηκε το Ευαγγέλιο και η όλη στάση της στον Ιερό Ναό ήταν άψογη».



Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τον Εσπερινό στον Άγιο Μηνά την περασμένη εβδομάδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1149.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων: 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/7/23

    Γιάννη μου καλέ δεν άκουσες.
    Γιάννη μου καλέ το καράβι αρχίζει να μπάζει νερά.
    Γιάννη μου καλέ έχασες και το καταλαβαίνεις.
    Γιάννη μου καλέ Τριαντάφυλλος, Όλγα, Χρήστος σε χαιρετίσανε.
    Γιάννη μου καλέ η Χαρούλα έφυγε.
    Γιάννη μου καλέ ποιος άλλος φεύγει;
    Γιάννη μου καλέ θα χάσεις από το κεφάλι σου και μόνο, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΣ.
    Ο Σπαθάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/7/23

      Άκουγε και πολύ καλά. Μόνο που άκουγε όσα ήθελε και από όποιους ήθελε. Τα λάθη και η υπεροψία πληρώνονται.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ