29.8.23

ΟΔΟΣ: Το Ποντικονήσι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.12.2022 | 1154


Είναι λοιπόν σαν να υπάρχει νοήμων άνθρωπος, που θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο ίδιος ο μητροπολίτης Κέρκυρας θα ήταν ποτέ δυνατόν να προτείνει και να πιέζει, να ανεγερθεί νέος ναός.


Απέναντι στην διάχυτη έκφραση απορίας αλλά προπαντός προβληματισμού που προκαλείται στους κατοίκους της Καστοριάς και ειδικά στους δημότες, από το γεγονός ότι η Μητρόπολη Καστοριάς δεν εξηγεί ποιος, —εκτός από τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη τον οποίο και ρητά κατονόμασε, περιλαμβάνεται σ’ αυτούς που ρώτησε ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος (και τους οποίους επικαλέστηκε) για την πρόταση ανέγερσης ναού ή άλλου ανάλογου χώρου και υποδομής, για τον Άγιο Μηνά ή οποιονδήποτε άλλο στην περιοχή της Λεωφόρου των Κύκνων και ειδικά του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας, η απάντηση είναι ακόμη σιωπή. 

Στην ερώτηση και τυχόν απορία για το εάν υποχρεώνεται να αποκαλύψει τους συμβούλους του, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Αλλά μπορεί να είναι «και γιατί όχι;», καθόσον είναι ο ίδιος που τους επικαλείται, ενώ με την κάκιστη αυτή η ιδέα επιδιώκεται να αλλάξει ολοκληρωτικά η φυσιογνωμία της περιοχής και να διατεθεί ακόμη ένα σημαντικό οικοπεδικό φιλέτο που ανήκει στους πολίτες της Καστοριάς και δεν είναι κτήμα κανενός. Αξίζει να θυμηθεί κάποιος ότι προς τα εκεί υπήρχε λίμνη, αλλά και το στάδιο της Καστοριάς για πολλές δεκαετίες.

Επιβάλλεται ακόμη και από το γεγονός, ότι προς το παρόν η κατάσταση δεν δείχνει να οδηγεί σε αναθεώρηση ενός ανεξήγητου φαινομένου: όπως είναι η επιμονή για κάτι άχρηστο, που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν σε δημοτικές εκτάσεις που απαιτούν να τους παραχωρηθούν. Και μάλιστα περιφέροντας πλέον και ένα είδος περιφρόνησης για την παλιά Καστοριά. Επιτρέποντας να υποτεθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο, όχι της Δανιμαρκίας. 


Ο Άγιος Σπυρίδων, στο κέντρο της πόλης 3,6 χλμ μακριά από το λιμάνι, όπου μόνο πεζός μπορεί να προσεγγίσει κάποιος


Και ενώ επιδεικνύεται αδικαιολόγητη σιωπή απέναντι σε όσους τεκμηριωμένα προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για την κακή ιδέα, πρόσφατα αναρτήθηκε (επικαιροποιήθηκε) και πάλι, σε ενημερωτική ιστοσελίδα της Καστοριάς, επιστολή-άρθρο ιδιώτη. Του ενός, από τους ελάχιστους (αν όχι ο μοναδικός) που έχουν επώνυμα λάβει θέση υπέρ της ανέγερσης νέου ναού και μάλιστα στο πάρκο της... Ολυμπιακής Φλόγας. Με το «έτσι θέλω». Και επειδή δεν αρέσουν σε κάποιους οι ανηφόρες και κατηφόρες της Καστοριάς, δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ τάχα. Και επειδή προφανώς δεν γεμίζει το μάτι ή τα παγκάρια ο Άγιος Μηνάς —θα προσέθετε η ΟΔΟΣ στο δικό της συμπέρασμα.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια επιστολή-άρθρο η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά τον Αύγουστο και με παρεμφερές περιεχόμενο τον περασμένο μήνα γίνεται επίκληση ως παραδείγματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα (!). Υπάρχει δε στο σχετικό άρθρο μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία με «ευσεβή παιδάκια ευλαβών γονέων» έξω από τον ναό της Κέρκυρας (!) ενώ υποστηρίζεται ότι «οι επισκέπτες – εκδρομείς της Κέρκυρας, Έλληνες και ομόδοξοι αλλοδαποί, μόλις φθάσουν στο όμορφο νησί ανεβαίνουν πρωτίστως στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προσκυνούν το σεπτό σκήνωμά του, ανάβουν το κερί τους και αγοράζουν ιερές εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά ενθύμια».


Στα δαιδαλώδη στενά καντούνια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα


Προφανώς καθόλου τυχαία δεν γίνεται η αναφορά στην αγορά εικόνων και μάλιστα «ιερών» (!) και «διαφόρων» εκκλησιαστικών ενθυμίων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το παγκάρι στην Λεωφόρο των Κύκνων και το πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ένα από τα ζητούμενα. Για την ΟΔΟ το shopping του είδους δεν μπορεί να αποτελεί κίνητρο και δικαιολογία για την καταστροφή της Λεωφόρου των Κύκνων. Ούτε η τυχόν αφιέρωση ναού στον Άγιο Μηνά ή την Οσία Σοφία της Κλεισούρας με ή χωρίς σκήνωμα.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το παράδειγμα που επικαλείται ο αρθρογράφος, αυτό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα είναι εντελώς αποτυχημένο για την επιχειρηματολογία του ότι πρέπει να γίνει ναός και εκκλησιαστικό μουσείο στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Διότι πολύ απλά ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται σε απόσταση 3,6 χιλιομέτρων (*) από το λιμάνι που πρωτοφθάνει ο επισκέπτης και ο προσκυνητής. Και ανάμεσα σε δαιδαλώδη στενά καντούνια. Για να φθάσεις εκεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από πεζοπορία.


Η Σπιανάδα


Είναι λοιπόν σαν να υπάρχει νοήμων άνθρωπος, που θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην Κέρκυρα κάποιος, πόσο μάλλον ο ίδιος ο μητροπολίτης Κέρκυρας (!), θα ήταν ποτέ δυνατόν να προτείνει και να πιέζει, να ανεγερθεί νέος βυζαντινός και λαμπρός Άγιος Σπυρίδωνας, μπροστά από τα τείχη, στην Σπιανάδα! Τη μεγάλη πλατεία μπροστά από τα τείχη και την πόλη της Κέρκυρας όπου σε μεγάλη απόσταση σταματούν τα λεωφορεία και αποβιβάζουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Και ότι σε μια τέτοια ιδέα, θα είχε εξασφαλίσει την συναίνεση του δημάρχου Κέρκυρας, και την σιωπή όλου του υπόλοιπου πολιτικού δυναμικού της, περιφερειάρχες και της... Άντζελας Γκερέκου. Ότι θα έμενε μια τέτοια ιδέα χωρίς αποδοκιμασία. 

Εκτός από δύο – τρεις καλοθελητές, που θα επέμεναν να προβάλλουν όλο αυτό το καπρίτσιο ως λογικό. Μόνο και μόνο για ένα πείσμα και για το shopping ιερών εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών ενθυμίων. Θα πρότειναν στην Κέρκυρα να καταστρέψουν την Σπιανάδα ποτέ; Προφανώς ποτέ. Είναι μόνο βέβαια που η Κέρκυρα έχει το Ποντικονήσι και δεν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.




(*) Ενώ από το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας μέχρι το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς η απόσταση είναι μόλις 750 μέτρα.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1154.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
«Είναι ανάγκη για την πόλη 1.000% και περισσότερο, η ανέγερση νέου ναού στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας.  Είχα μιλήσει με τον δήμαρχο κ. Κορετσίδη, ο οποίος είδε θετικά την πρότασή μου. Για να ανέβεις στην πόλη ανεβαίνεις με την γλώσσα στο στόμα. Στην πόλη δεν ανεβαίνουν οι άνθρωποι, ούτε τον χειμώνα με την παγωνιά, ούτε το καλοκαίρι με την ζέστη. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς της Καστοριάς και ζήτησα την άποψή τους, αν τους φαίνεται λογική η πρότασή μου, όμορφη και πραγματοποιήσιμη. Αν ένας από αυτούς μου έλεγε "σεβασμιώτατε δεν γίνεται", θα έπαιρνα άλλη απόφαση. Όλοι συμφώνησαν μαζί μου. Και ο κύριος δήμαρχος συζήτησα μαζί του και μου είπε είναι πολύ καλή πρόταση και θα την στηρίξω».



* * *

[Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο]

Απαιτούμενη η ανέγερση νέου όμορφου ναού στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και η μεταφορά εκεί τού εκκλησιαστικού Μουσείου τής Μητροπόλεώς της

Όλοι οι επισκέπτες - εκδρομείς της Κέρκυρας, Έλληνες και ομόδοξοι αλλοδαποί, μόλις φθάσουν στο όμορφο νησί ανεβαίνουν πρωτίστως στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προσκυνούν το σεπτό σκήνωμά του, ανάβουν το κερί τους και αγοράζουν ιερές εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά ενθύμια. Αναλόγως πράττουν και οι επισκέπτες τής Ζακύνθου που μεταβαίνουν αμέσως στο ναό του Αγίου Διονυσίου, καθώς και οι επισκέπτες πολλών άλλων πόλεων της πατρίδας μας.

Το ίδιο ακριβώς επιζητούν να πράξουν και όλοι οι Έλληνες επισκέπτες της Καστοριάς, αλλ' εις μάτην. Μόλις φθάσουν και αποβιβαστούν απ' τα λεωφορεία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, που αποτελεί πλέον το νέο διοικητικό και εμπορικό κέντρο τής πόλης, προσπαθούν να ιδούν γύρω τους κάποιον βυζαντινό ή μεταβυζαντινό ναό, αλλά ναό δεν βλέπουν. 



Ευλογημένα παιδάκια ευσεβών γονέων εμπρός
στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας.


Όλες σχεδόν οι εκκλησίες τής αποκαλούμενης “Βυζαντινής Αρχόντισσας”, όπως και το περίφημο Βυζαντινό Μουσείο της, βρίσκονται στην παλαιά πόλη, όπου τα λεωφορεία και τα λοιπά οχήματα δυσκολεύονται ν' ανέβουν και να σταθμεύσουν, λόγω της απότομης ανηφόρας και στενότητας των οδών της, και τής έλλειψης κατάλληλου ανοιχτού χώρου.

Η παρουσιαζόμενη αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός λαμπρού ιερού ναού κι ενός Εκκλησιαστικού Μουσείου στο Πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας, είναι αντιληπτή και διαπιστωμένη απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των καλοπροαίρετων κατοίκων τής Καστοριάς και γι' αυτό ζητούν επιτακτικά, εδώ και χρόνια, απ' την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τον εκάστοτε οικείο σεβαστό Μητροπολίτη να δράσουν αναλόγως και να καλύψουν αυτό το κραυγαλέο και απαράδεκτο κενό. 
(Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη κι ευόδωση του θρησκευτικού τουρισμού στην Καστοριά πρέπει να είναι η ανέγερση στο άμεσο μέλλον ενός σύγχρονου και όμορφου ναού βυζαντινού ρυθμού στο νέο διοικητικό κι εμπορικό κέντρο της πόλης, που είναι το “Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας”, στο οποίο είναι αισθητή η απουσία του κι εμφανής η αναγκαιότητά του. 


Ο νέος άξιος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος,
που μοχθεί διαρκώς για το καλό της Μητροπόλεώς του.

Ο ναός αυτός θα έχει σίγουρα εντός του και μία σημαντική παλαιά βυζαντινή εικόνα της Καστοριάς ως προσκυνηματική του, και λόγω αυτής θα σηματοδοτεί, θα αντιπροσωπεύει και θα εκφράζει κατά το δυνατόν και όλους τους άλλους ναούς της πόλης. Δίπλα στον νέο ναό να οικοδομηθεί ένα λαμπρό ιεροπρεπές κτήριο της Μητροπόλεως Καστοριάς, για να στεγάσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της με τα ανάλογα πολύτιμα αντικείμενα που φιλοξενούνται τώρα στο Μητροπολιτικό της Μέγαρο. Να στεγάσει επίσης ένα παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, όπου θα παρουσιάζονται περιοδικώς σημαντικές εικόνες του που τώρα φυλάσσονται στις αποθήκες του).

Βεβαίως, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, υπάρχουν και μερικοί κάτοικοι τής πόλης – θα ήταν περίεργο εάν δεν υπήρχαν– που σκέφτονται μίζερα και αντιδρούν στην δημιουργία του νέου ναού, όπως αντιδρούν και στη δημιουργία κάθε άλλου καλού έργου στην περιοχή Καστοριάς. 

Αυτοί οι ολίγοι, από τη μια φωνασκούν και ζητούν την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία ανάλογων θέσεων εργασίας στην Καστοριά, και από την άλλη, λόγω των πνευματικών αγκυλώσεών τους, τορπιλίζουν τ' αναφερόμενα σωστά αιτήματά τους.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 22 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1154.


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/8/23

    Κρατηθείτε παιδιά, ο ναός θα χτιστεί. 3 από τους 4 υποψηφίους για δήμαρχος είναι υπέρ του ναού, δηλ. 40 από τους 42 συμβούλους που θα εκλεγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/23

      Το χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι υπέρ της ανέγερσης του ιουστινιανικού ναού και θα ψηφίσει αυτούς που δεν διαψεύδουν ότι θα την εγκρίνουν.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/8/23

    Υπάρχουν και δυναμίτες……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/8/23

      δεν χρειάζονται δυναμίτες, φτάνει τα βλήματα να ψηφίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/8/23

    Ο σεβασμιώτατος είπε ότι κανένας δεν έφερε αντίρρηση. Αν κάποιος είναι κατά της ανέγερσης γιατί να μη το πει; Ποιοι είναι αυτοί που δεν έφεραν αντίρρηση; Όλοι αυτοί που δεν λείπουν από καμμιά λειτουργία που είναι παρών ο μητροπολίτης. Φωτογραφίες υπάρχουν αρκετές στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/8/23

      Αυτό εννοούσα, οι 3 από τους. 4 υποψήφιους είναι σε πολλαπλές φωτογραφίες με τον Άγιο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/9/23

      Λογικά είναι να είναι σε πολλές φωτογραφίες με τον "Άγιο". Χωρίς την ευλογία "Αγίου" δεν κάνεις προκοπή σ΄ αυτόν τον τόπο.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος2/9/23

    Οι συνδυασμοί των τριών υποψηφίων δημάρχων έχουν συνολικά 733 υποψήφιους συμβούλους δηλαδή το 90,83% του συνόλου των υποψηφίων με τους υπόλοιπους 74 (9,17% του συνόλου) στον συνδυασμό του κ. Τίγκα. Υποθέτω ότι όλοι αυτοί οι υποψήφιοι σύμβουλοι είναι υπέρ της καταστροφής του πάρκου για την ανέγερση του όπου νάναι εκατοστού ναού αυτής της πόλης.

    Τι θα λέγατε να ρωτήσουμε μερικούς από τους υποψήφιους συμβούλους πως τοποθετούνται στην ανέγερση του ναού; Και να τους πούμε ότι δεν τους ψηφίζουμε γι΄ αυτό το θέμα; Αν αυτό το κάνουν όλοι όσοι είναι κατά της ανέγερσης του ναού και τελικά δεν τους ψηφίσουν γι΄ αυτό το λόγο και τους το πουν, θα γίνει ο ναός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ