13.3.17

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 |  5.1.2017 | 867 

Φυγή

Σαν να συμβαίνουν στην ζώνη του λυκόφωτος



Το 2017 διαδέχθηκε ήδη το 2016. Μια χρονιά στην διάρκεια της οποίας συνέβησαν από την αρχή ως το τέλος γεγονότα και απραξίες που υπερβαίνουν την προβλέψιμη διάσταση. Ιδίως για την Καστοριά. Μοιάζουν κάπως υπερβατικά, σουρεαλιστικά και απόκοσμα ταυτόχρονα. Σαν να συμβαίνουν στην ζώνη του λυκόφωτος.

ΚΑΙ ΠΩΣ  άραγε να μην μοιάζουν έτσι, αφού στην Καστοριά, ο κόσμος, όλοι μας δηλαδή, έχουμε συνηθίσει να διεκδικούμε, όχι το καλύτερο και την βελτίωση. Αλλά το στοιχειώδες ή έστω το υποτυπώδες.

ΕΙΝΑΙ στ’ αλήθεια εξαντλητικό και απογοητευτικό να μην μπορεί ο τόπος να ξεπεράσει ούτε εκατοστό από την διεκδίκηση του αυτονόητου. Την ίδια στιγμή η γη, όχι μόνο συνεχίζει να γυρίζει, αλλά επιπλέον και ο χρόνος τρέχει.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ γράφεται καταγράφοντας. Η διαπίστωση ότι στα εσωτερικά της πόλης και της περιοχής ευρύτερα, καμιά αρχή του τόπου δεν κατόρθωσε να υπερβεί τις αγκυλώσεις και τις αδυναμίες της, δεν είναι υπερβολή.

Η ΚΟΙΝΗ γνώμη (της Καστοριάς) σε ολόκληρο το 2016, αποδεκατισμένη και παθητική πλέον, ούτε καν μπήκε στον κόπο ή πειρασμό, να διεκδικήσει μαχητικά ή με επιμονή τα επίσης στοιχειώδη και βασικά.

ΕΤΣΙ στιγμές, όπως η σωτηρία του ιστορικού κτηρίου του στρατώνα «Μαθιουδάκη», η συλλογή υπογραφών υποστήριξης του ζητήματος – αιτήματος ανάδειξης των κειμηλίων και εικόνων, όπως και η απόφαση του Δήμου Καστοριάς να προτάξει ως αντισταθμιστικό όφελος από την διέλευση του TAP την ανέγερση Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου στην Καστοριά, είναι από τις ελάχιστες στιγμές που αναλάμπουν την ελπίδα και κάτι θετικό, στον δημόσιο βίο της Καστοριάς.

ΑΚΟΜΗ και εάν τα πιο πάνω γεγονότα δεν είναι τα αποκλειστικά, κατά τα λοιπά η πόλη αγκομαχεί στον διαρκή πόλεμο της λογικής με το παράλογο, της δόξας με το παράδοξο. Για παράδειγμα, η εξαγγελία μετατροπής της λίμνης, από εστία περίπου εν δυνάμει μόλυνσης, σε λίμνη σπορ και κολύμβησης με στόχο την…  γαλάζια σημαία, όπως επιδιώχθηκε με ευθύνη του άλλοτε αντιδημάρχου Καστοριάς και θεματικού αντιπεριφερειάρχη, είναι από τις ιστορίες του 2016 που ακούς, και στην συνέχεια μπορείς μετά να αρχίσεις να τρέχεις.

ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ασταμάτητα. Για να φύγεις και να γλυτώσεις από την πόλη στην οποία η γραφικότητα έχει διπλή σημασία. Γραφική πόλη, γραφικοί – στην καλύτερη περίπτωση- διοικούν και μπορούν να εκστομίζουν ελεύθερα, και κυρίως χωρίς αντίλογο, ό,τι θυμούνται να χαίρονται. Διότι, αν για την λίμνη της Καστοριάς, συζητάς σοβαρά για μια τέτοια προοπτική αξιοποίησης, τότε κάτι – πολλά μάλλον- δεν πάνε καλά.


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 |  5.1.2017 | 867  | σελ. 2


Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ  για άμεση λειτουργία και πολλών άλλων διοδίων, ακόμη και μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για την χρήση της Εγνατίας Οδού, η σκαιά εξύβριση του δημάρχου Καστοριάς από τέως υμνητή του ιδιώτη για προσωπικό του θέμα, τον οποίο στην συνέχεια ο Δήμος αντάμειψε γενναιόδωρα με ανάθεση έργου 19.000,00 €, εκφράζει βέβαια μια πρωτοχριστιανική αρετή. Αλλά στην λογική της πολιτικής είναι ανεξήγητη, ασύνετη.

Η ΚΑΤΑ μέτωπο επίθεση στην δημοτική αρχή και ευθέως στο πρόσωπο του δημάρχου Καστοριάς από το δημοτικό σύμβουλο μειοψηφίας, με βαριές κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, αλλά και με προσκλήσεις για παραίτηση, χωρίς την παρουσίαση στοιχείων, είναι μερικές μόνο από τις όψεις του ίδιου νομίσματος:

ΟΤΙ ΤΟ το πρόβλημα της Καστοριάς, δεν είναι τα πρόσωπα που την διοικούν κατά καιρούς, καθώς αυτοί μια χαρά καλοπερνούν. Το πρόβλημα βασικά είναι αυτοί που ψηφίζουν. Κάτι που επαληθεύεται σε όλα τα μέτωπα.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ανυπακοή μερίδας δημοτικών συμβούλων που δείχνει υποτελής στην Ρωσία του Βλ. Πούτιν, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης του μουσουλμανικού τεμένους της πόλης. Η δήλωση του ίδιου του δημάρχου ότι όλοι οι σύμβουλοί του είναι ικανοί για αντιδήμαρχοι, ακόμη και εάν απευθυνόταν σε δυσαρεστημένους, αποδεικνύει ότι πράγματι το πρόβλημα το έχουν αυτοί που ψηφίζουν.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρονικά διακήρυξη του δημοτικού στόχου, να γίνει η Καστοριά πόλος τουριστικής έλξης 4 εποχών – όσες και του Vivaldi-  δηλαδή να γίνει η διαμαντόπετρα της γης, έναντι περίπου 300.000,00 ευρώ μόνο για το 2017,  θα προκαλούσε γέλια αν δεν ήταν στην μέση τα 300.000,00 περίπου ευρώ.

ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης»  στο Άργος Ορεστικό,  με τις πτήσεις όμως να μειώνονται αντί να αυξάνουν. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς κήρυξε εμφύλιο με την δημοτική αρχή, για μήνες, χωρίς να παραιτείται, αλλά χωρίς να παραλείπει να πληρώνεται (αποζημιώνεται), ό,τι η θέση του προβλέπει.

Η ΙΔΙΑ η ΔΕΥΑ Καστοριάς στην οποία ίσως αξίζει να γίνει πέρα από απλή διαχειριστική και μια εισαγγελική έρευνα για τους λόγους, τις αιτίες και τους διαχρονικούς υπευθύνους, εξ αιτίας των οποίων οι δημότες αγοράζουν προκλητικά πανάκριβα τις υπηρεσίες ύδρευσης και δεν καταβάλλουν απλά ανταποδοτικά τέλη.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και άλλα πλείστα του 2016 απ’ όσα διάνθισαν την φαιδρή και δραματική καθημερινότητα της Καστοριάς. Με δυο βουλευτές, να αντιπολιτεύονται η μια την άλλη, περί όνου σκιάς συνήθως, και την Περιφέρεια, με τον αντιπεριφερειάρχη να επιτελεί ρόλο απλού διεκπεραιωτή της διοικητικής διαδικασίας, πραγματικά αθόρυβου. Σιωπή όταν στην διετία 2012-2014 ιαχές και οιμωγές ξεσήκωναν σε επαναστατική ανυπακοή τους Δυτικομακεδόνες.

ΟΛΑ συνέβησαν μέσα στο 2016 που διακρίθηκε για τις χαμηλές επιδόσεις. Μόνο ίσως η έλευση του τ. προέδρου του ΠαΣοΚ και τ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που συγκέντρωσε πλήθος καστοριανού ακροατηρίου, ασύμβατης και αντιθετικής σύνθεσης, μέσα από την παραδοξότητά της συνεύρεσης αυτής, να είναι η εξαίρεση ότι δεν είναι όλα τα παράδοξα κακά.

ΟΜΩΣ σε κάθε περίπτωση, η άφιξη και η είσοδος του 2017, δεν γίνεται με καλούς οιωνούς και στην θέση της απάθειας, θα έπρεπε ίσως η αγωνία και η προσπάθεια να καλύψουν κενά και καινά. Όσο, ή καλύτερα, εάν υπάρχει ακόμη καιρός.
Χρόνια Πολλά.


[+] θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
[-] αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ