12.3.17

Πρόσωπα 2016: Βερόνικα Αποστόλου [1]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2016 | 1 | 5.1.2017 | 867 


Πλήγμα στην πραγματικά σκληρή 
πλάκα της Καστοριάς



[+] Γεννημένη στις 30.05.1989 και με καταγωγή από την Καστοριά, η Βερόνικα Αποστόλου είναι απόφοιτος του τμήματος βαλκανικών σπουδών Φλώρινας, μεταπτυχιακός του πανεπιστημίου Μακεδονίας και φοιτήτρια Νομικής σχολής.

Ωστόσο αυτές δεν είναι (ακριβώς) οι ιδιότητές της, για τις οποίες επιλέχθηκε από πλήθος αναγνωστών και φίλων ως ένα από τα πρόσωπα του 2016 για την Καστοριά.

Ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου «Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Καστοριάς», εκλεγμένο μέλος στην πανελλήνια ομοσπονδία «Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας», εκλεγμένο μέλος στην περιφερειακή συνομοσπονδία «Ατόμων με αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας» και εκλεγμένο μέλος στην εθνική  συνομοσπονδία ατόμων με την ίδια αναπηρία, διακρίνεται για τον εξωστρεφή τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να ενσωματώσει στην κοινωνία της Καστοριάς τα άτομα μα αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Στις 23 Οκτωβρίου 2016 σε μια πολύ ζεστή εκδήλωση, στην πόλη της Καστοριάς, παρουσιάστηκε το δικό της βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Η σκληρή κυρία Πλάκα» από τις εκδόσεις «Φυλάτος».

Με τον εξόχως αλληγορικό αυτό τίτλο του παραμυθιού, η (και) συγγραφέας συμπολίτισσα κ. Βερόνικα Αποστόλου, με μια ακόμη ψηφίδα στην πολυσχιδή και μαχητική της δράση, επιχειρεί να απομυθοποιήσει την σοβαρή ασθένεια: Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Όπως σχολιάζεται εύστοχα, «στο φόντο μιας ασθενούς μητέρας, πρώην μπαλαρίνας, η μικρή της κόρη ζωγραφίζει τα δικά της όνειρα: να γίνει κι εκείνη μπαλαρίνα, ισάξια της μητέρας της.  Έτσι, μία τόσο σοβαρή ασθένεια δε γίνεται τροχοπέδη στα όνειρα ενός μικρού κοριτσιού αλλά γίνεται η κινητήρια δύναμη. Εκείνη η δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε παιδικό όνειρο και που είναι τόσο αναγκαία για την επίτευξη κάθε στόχου».

Χωρίς αμφιβολία, η επιλογή της κ. Βερόνικας Αποστόλου στα πρόσωπα του 2016, είναι από τις πιο επιτυχημένες και αποτελεί ένδειξη μιας υπαρκτής μεν αλλά καταπιεσμένης και ανέκφραστης σε τοπικό επίπεδο κοινωνικής ευαισθησίας και ευαισθητοποίησης.

Καταπίεση που αποτελεί την πραγματικά σκληρή πλάκα της Καστοριάς, σε βάρος της οποίας η κ. Αποστόλου, καταφέρνει πλήγμα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρόυ 2017, αρ. φύλλου 867.


* * *

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά, και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα. Η πολλαπλή σκλήρυνση παίρνει αρκετές μορφές, με τα νέα συμπτώματα είτε να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικές μορφές). Μεταξύ των κρίσεων, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο συχνά εμφανίζονται μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, ειδικά καθώς προχωράει η ασθένεια.
Αν και το αίτιο δεν είναι σαφές, πιστεύεται ότι ο υποκείμενος μηχανισμός είναι είτε η καταστροφή από το ανοσοποιητικό σύστημα είτε η αποτυχία των κυττάρων που παράγουν μυελίνη. Τα προτεινόμενα αίτια γι' αυτό περιλαμβάνουν τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι λοιμώξεις. Η πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως διαγιγνώσκεται βάσει των παρουσιαζόμενων ενδείξεων και συμπτωμάτων και των αποτελεσμάτων των υποστηρικτικών ιατρικών εξετάσεων.
Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Οι θεραπείες επιχειρούν να βελτιώσουν τη λειτουργία μετά από μία κρίση για την πρόληψη των νέων κρίσεων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, αν και είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορεί να έχουν παρενέργειες και να μην γίνονται καλά ανεκτά. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν εναλλακτικές θεραπείες, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, ενώ τα καλά αποτελέσματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, στα άτομα που εμφανίζουν την ασθένεια σε νεαρή ηλικία, στα άτομα με υποτροπιάζουσα μορφή και στα άτομα που αρχικά παρουσίασαν λίγες κρίσεις. Το προσδόκιμο ζωής είναι 5 έως 10 χρόνια μικρότερο από εκείνο του μη πάσχοντος πληθυσμού.
Από το 2008, 2 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα έχουν νοσήσει παγκοσμίως, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ευρέως στις διαφορετικές περιοχές του κόσμου και μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμών. Η ασθένεια συνήθως ξεκινάει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50 και έχει δύο φορές μεγαλύτερη εμφάνιση στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.Η ονομασία πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις ουλές (sclerae-ευρύτερα γνωστές ως πλάκες ή βλάβες) ειδικότερα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και στην σπονδυλική στήλη. Η πολλαπλή σκλήρυνση περιγράφτηκε αρχικά το 1868 από τον Jean-Martin Charcot. Μία σειρά νέων θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Το αίτιο της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι άγνωστο, ωστόσο πιστεύεται ότι μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα κάποιου συνδυασμού περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως μολυσματικών παραγόντων και γενετικής. Οι θεωρίες επιχειρούν να συνδυάσουν τα δεδομένα σε πιθανές εξηγήσεις, αλλά καμία δεν έχει αποδειχτεί οριστική. Αν και υπάρχει μία σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων και παρόλο που μερικοί είναι εν μέρει τροποποιήσιμοι, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η εξάλειψή τους μπορεί να αποτρέψει την πολλαπλή σκλήρυνση.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ